Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Kyle Pitts

A draft egyik legérdekesebb és legmegosztóbb figurája. Ha egy szóval kell jellemezni, egy szörnyeteg. A kicsivel szélesebb értelmezésében egy levédekezhetetlen célpont. Kyle Pitts potenciáljának pedig csak a képzelet szabhat határt. 

Egy tight end sosem lesz még csak közelítőleg sem ugyanolyan értékű játékos, mint egy vak oldali tackle, vagy egy első számú elkapó. Ez az old school nézet. Ha azonban az elkapókra, tight endekre, futókra szélesebb látószögben nézünk, és egyszerűen támadó fegyvereknek tituláljuk őket, akkor nehéz jobb játékost találni Kyle Pittsnél. Elkapókat megszégyenítő atletikussággal rendelkezik, miközben mérténél fogva nagyobb elkapási célt tud kínálni, mint George Kittle. A liga egyébként is a mismatchek kreálásának irányába tart, ezért elképesztően értékes játékos mind a 49ers kiválósága, mint Travis Kelce, Pitts pedig potenciálja alapján ugyan erre a polcra illeszthető. A kérdés, az őt draftoló csapat képes-e ezt kiaknázni.

Pitts Philadelphiában nőtt fel és korábban több poszton is megfordult. Játszott defensive endet és irányítót is, mielőtt végleg megragadt volna a tight end poszton. A 2018-as recruiting classban az egyik legjobb TE-ként tartották számon és 4 csillagos értékelést kapott. A Florida Gators csapatát választotta, ahol true freshmanként csak csereként kapott játéklehetőséget. 2019-ben azonban megszerezte a kezdő posztot és sikerült is felhívnia magára a figyelmet 650 yarddal és 5 TD-vel. Ekkor már többet beszéltek róla, de az igazi áttörést a 2020-as szezon hozta el számára, ahol 770 yardot szerzett és Kyle Traskkel 12TD-t hoztak össze. Mindkettő a legtöbb volt a Gators csapatából. A draft pozícióját csak a posztja miatt nehéz megbecsülni, de szerencsésebb esetben akár top5-ös választott is lehet, sőt akár az első nem irányító lehet, akit kiválasztanak 2021-ben.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Elkapókat is megszégyenítő labdaérzék. Ténylegesen rá lehet mondani, hogy ő egy nagyon nagyra nőtt receiver. Már csak azért is, mert tavaly 36%-ban állt fel nem in-line pozícióban, tehát a slotban vagy a pálya szélén. Nem csak a line of scrimmage környékén jelent veszélyt, le tudja követi a mély labdákat is. A testkontrollja jó és ekkora testhez képest elképesztően flexibilis. Egy majd’ 2 méteres játékos nem kellene, hogy így mozogjon. A testétől távol kapja el a labdát, akár talpon marad, akár felugrik. Ezeknek hála hatalmas catch radiust biztosít. Ha a környékére dobja az irányító a labdát, Pitts megtalálja a módot, hogy elkapja, ha van rajta védő, ha nincs. Nem volt nála jobb játékos az egyetemi fociban az 50/50-es labdák tekintetében. Esetében valóban nem is 50/50-ről kell beszélni, mert fizikálisan bármilyen defensive backet le tud dominálni. Nem lehet kizökkenteni a levegőben.

Hiába próbálják meg Pittset izolálni, és egy-az-egyes őrizetet kreálni számára, a safety a kép jobb oldaláról pont akkor érkezik meg, amikor Pitts már a levegőben van és elkapná a labdát. A besegítés azonban a legkisebb mértékben sem zavarja meg a tight endet és úgy jön le a labdával, mintha a világ legtermészetesebb dolga volna.

Tisztán egy-az-egyben levédekezhetetlen. Egy rémálom a védőkoordinátorok számára. Nem lehet egyedül hagyni egy védővel, mert azt meg fogja büntetni. A Georgia amúgy körülbelül második körbe várt cornere még csak nem is végez rossz munkát vele szemben a következő videóban. A csapat tudatosan szeparálta el Pittset azzal, hogy elkapó pozícióban, egyedül hagyta a pálya rövidebb felén. A túloldalon egy bunch formáció látható, így a defensive backek nagy része oda tolódik és a snap után a safety is abba az irányba indul el. Ezzel Pitts egy-az-egyben marad, és bár a cornert mélységben nem veri meg, teljesen ki tudja őt zárni a labdáért vívott harcból és annak ellenére szerez gyönyörű TD-t, hogy a még szabálytalankodnak is ellene.

Ha csak a tight endeket vesszük alapul, a Pro Dayen mért 40 yardos ideje alapján (4.46) gyorsabb mint bárki más az elmúlt 4 évből. Nála jobb időt utoljára Evan Engram futott még 2017-ben, bár Engram körülbelül 8 centivel kisebb és 7-8 kilóval könnyebb volt nála. Ezt a sebességet ráadásul rendkívül hamar eléri, az első lépései is rendkívül gyorsak. Mély útvonalakon a linebackerek eleve esélytelenek vele szemben, de még a defensive backek is nehéz helyzetben vannak.

Sokkal sokoldalúbb, mint sokan gondolják. Ilyen elkapó erényekkel és ilyen félelmetes atletikussággal ritka, hogy egy tight end jó blokkoló legyen. Noha kifejezetten Pitts sem a top kategória ebből a szempontból, sokkal jobb in-line blokker, mint azt sokan elsőre feltételeznék és több olyan játékot is találni tőle, amikor jól veszi fel a védőket pass protectionben. (Bár passz szituációknál vétek bent hagyni a boxban blokkolni). Képes akár egy defensive endet is eltakarítani a futó útjából.

Nem lehet eléggé kiemelni, hogy mire is képes ő, mint elkapó. Ezért a neve melletti pozíció, hiába 6′ 6″ magas (198 cm), igazán egy WR/TE hibridként volna helyes. Nem látni ugyanis ilyen elképesztő elkapásokat ilyen magas, atletikus és gyors tight endtől túl sűrűn.

Gyengeségek

Ekkora mérethez képest viszonylag vékony. Törzse és végtagjai egyaránt. A blokkolási potenciáljának egyértelműen jót tenne, az amúgy is kiemelkedő 50/50-es labdák esetében pedig még tovább növelhetné a dominanciáját egy kevés funkcionális tömeggel.

Több útvonalat kell megtanuljon. Jelenleg nem túl széles a route tree-je. Egyetemi szinten ennyivel is domináns tudott lenni, de az NFL-ben több route-tal tudnák maximalizálni a benne rejlő potenciált. Elsősorban több underneath útvonalat kell begyakoroljon, melyek amúgy is nagyon népszerűek kezdtek lenni a ligában, de mélységi játékok terén is van még tanulni és csiszolnia valója.

Sok esetben a snap után csak a sebességével próbálja meg lerázni a védőt. Többször kellene használnia a kezét ahhoz, hogy valóban szeparálódni tudjon. Nehéz jammelni a snap után, de elsősorban fizikai adottságai miatt és nem a kézhasználatának köszönhetően.

Labdával a kezében mindene megvan hozzá, hogy termelje a yardokat és kierőszakoljon elhibázott szereléseket. Ennek ellenére “csupán” 10 missed tackle-t harcolt ki több mint 100 elkapásból. Nem vészesen rossz ez az arány, de ilyen termettel, ilyen atletikussággal lehetne ez jobb is.

Összegzés

Ha Pittsre úgy tekintünk mint a liga következő támadó fegyverére, akkor a legértékesebb játékos lehet az idei drafton az irányítók után. A liga a mismatchek kiaknázásának irányába tart. Ezért tud Tyreek Hill az egyik legveszélyesebb játékos lenni a ligában. Pitts, bár más szempontok szerint, ugyanolyan hatékony játékos tudna lenni mint Hill vagy a prémium tight endek, Kelce és Kittle. A kérdés, hogy felismeri-e benne ezt a lehetőséget a jövőbeli csapata és ennek megfelelően használja-e. A red zone-ban akár már újoncként is a liga egyik legjobb célpontja lehet. Nem árt persze, ha olyan irányító mellé húzzák, aki meg meri és meg is tudja dobni a labdákat Pittsnek akkor is, amikor épp nem futotta le az emberét. Ha a nyakán is van a védő, ha elég magasra, elég messze dobják tőle, nincs olyan adottságú ellenfél, aki versenyezni tudna vele.

Ha valaki főleg blokkoltatni szeretné és csak a tackle mellől indítva, a line of scrimmage környéki zónákra használni, annak pazarlás egy ilyen adottságú játékos. A kiválasztásának helyét ezért is nehéz belőni. Pitts nem magától tesz majd jobbá egy támadósort. Ahhoz a megfelelő módon kell használni. Akár az első nem irányító pick is lehet a drafton legjobb esetben (Falcons, Bengals), de a top10-ből nagy csoda kellene történjen, hogy kicsússzon.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!