Connect with us

Minden ami NFL

FK! Top 50 2021 – I. rész

Folytatjuk az uborkaszezon sorozatunkat, ahol ezúttal az 50 általunk legjobbnak gondolt játékosok listáját közöljük. Összesen 31 játékos szomorkodhat, annyian maradtak le a közös boardról, és többek között az alábbi tizesnek köszönhető mindez.

A listát 5 szerkesztő (Balázs, Chester, Dani, Józsi, Patrik) az alapján állította össze, hogy szerinte ki jelen pillanatban az 50 legjobb játékos a ligában. Az összpontszám megállapítása során figyelmen kívül hagytuk a legalacsonyabb és legmagasabb helyezéseket, hogy a szélsőséges véleményeket kivegyük az egyenletből.

50. Dalvin Cook, RB, Minnesota Vikings, 12 pont

Tavalyi helyezés: –

Idei helyezések: 50+, 50+, 45., 45., 44.

Manapság az a trendi a running back poszton, ha a játékos nem csak a földön, de a passzjátékban is hatékony eleme egy támadósornak, Dalvin Cook pedig ennek az archetípusnak az egyik tenyészbikája 2021-ben. Minimális csak a dropszázaléka, elkapások után pedig first downnyi távolságot átlagol. Az igazi erőssége viszont az, amikor megkapja a handoffot Cousinstól, akkor ugyanis egy olyan aura veszi körül, ami miatt lepattannak róla a védők, és nem tudják megállítani. 68 elhibázott szerelést harcolt ki futások során, ennél csak Derrick Henry tudott jobb számot produkálni (75), de kettejük fizikuma azért nem egy szint. Ha mégis sikerül valahogy hozzáérni, akkor is átlag 3,3 yardot szerez kontakt után, nem hiába van összesen 46 olyan nyargalása, ahol legalább 10 yardot ért el, ezzel szintén Henry mögött a második a ligában.

49. Chase Young, Edge, Washington Football Team, 12 pont

Tavalyi helyezés: –

Idei helyezések: 50+, 50+, 50+, 39., 28.

Spoiler alert, de ő az egyetlen másodéves játékos, aki a rookie szezonja alapján felkerült a listánkra. Alaptalannak nem nevezhető, hiszen már újoncként egy domináns játékos volt, akitől rettegtek az ellenfél edzői. Sokan azt gondolnák, hogy a passzsiettetés miatt emeljük ilyen magasságokba, de ez csak féligazság. Kétségtelen, hogy remek rusher, de nem ezzel emelkedett ki a többiek közül, hanem a futások elleni produktuma miatt. Elhibázott szerelés nélkül hozta le a tavalyi szezont, mellé 18 futás megállítással a PFF adatai alapján, ráadásul egy fumble-t is kiharcolt. Ilyen alapokkal a határ számára a csillagos ég lehet.

48. JJ Watt, Edge, Arizona Cardinals, 13 pont

Tavalyi helyezés: 29.

Idei helyezések: 50+, 50+, 50., 39., 35.

Már reflexből gépeltem volna hogy Houston Texans, de a korábban elképzelhetetlennek tűnt dolog megtörtént, és az idősebb Watt tesó egy új franchise-nál kezdi meg a szezont. Jöhetnek sérülések, öregedhet, JJ Watt továbbra is elpusztíthatatlan. Bár már nem a régi fényében tündököl, így is posztja legjobbjai között lehet emlegetni. Az irányítóra már nem olyan veszélyes mint fénykorában, de anno elég magasra tette a lécet, cserébe futások ellen még mindig tartja a szintet az edge rusherek között. Most egy olyan védelemben kell szerepelnie, ahol nem ő számít az első számú veszélyforrásnak, így a megoszlott figyelemmel összehozhat egy produktív évet.

47. Ryan Ramczyk, OT, New Orleans Saints, 13 pont

Tavalyi helyezés: 31.

Idei helyezések: 50+, 50+, 50+, 38., 18.

Sokat mondó adat egy játékosnál, ha karrierje egyik legrosszabb éve alapján is egy átlag feletti szezont hoz le. Mivel még mindig csak 27 éves, nem beszélhetünk arról, hogy egy lejtmenet veszi ezzel kezdetét, még mindig az egyik legjobb RT a ligában, és az egyik fő felelős azért, hogy a Saints aktuális irányítója biztonságban érezze magát. Sok jó pass protector van a ligában, ám olyan kevés, aki ezek mellé a futójátékoknál is kiváló segítséget nyújt. A Football Outsiders adatai alapján 4,89 yardot adott hozzá a futójátékokhoz a támadófal, amelyből egyértelműen ő a legjobb futásblokkoló.

46. Shaq Barrett, Edge, Tampa Bay Buccaneers, 15 pont

Tavalyi helyezés: –

Idei helyezések: 50+, 50+, 50+, 36., 33.

Sokáig nem volt egyértelmű, hogy ő egy egyszezonos csoda, vagy valami elkezdődött azzal az emlékezetes 19,5 sackes idényével, és határozottan állíthatjuk, hogy utóbbi teljesült. 76 nyomásgyakorlásánál csak Aaron Donald szerzett többet a ligában, és bár ez nem olyan látványos statisztika mint a sackek száma, de sokkal inkább árulkodó egy passzsiettető megítélésében. A tampai brutális védőfal jövőre is egyben marad, így minden esélye megvan arra, hogy fenntartsa ezt a szintet a megoszló figyelem mellett.

45. Eric Kendricks, LB, Minnesota Vikings, 16 pont

Tavalyi helyezés: –

Idei helyezések: 50+, 50+, 43., 43., 31.

Manapság elég mostoha megítélése van az off-ball linebackereknek, de aki jól teljesít, az nincs elefelejtve a köztudatban. A tavalyi évben mindenki Lavonte David alulértékeltségéről beszélt, ami igaz, de hozzá képest Kendricks megítélése sehol nincs, pedig… Az észrevehető, hogy egy stabil tackler, de ami kicsit a feledésbe vész, hogy a coverage-ben is sokat tesz hozzá, és ez nem feltétlen a 3 interceptionjében manifesztálódik. Linebacker szinten elég magas százalékban harcol ki pontatlan passzokat, ráadásul nem engedett TD-t, aminek köszönhetően 60,5-ös passer ratinggel dobáltak felé az irányítók 2020-ban, ami a legalacsonyabb a linebackerek között.

44. Terron Armstead, OT, New Orleans Saints, 16 pont

Tavalyi helyezés: 39.

idei helyezések: 50+, 50+, 50+, 35., 14.

Egyedülálló módon mindkét tackle-jét prezentálja a listánkon a Saints immár zsinórban második évben, ám most Armstead került előrébb. Annyi éve hozza ezt a szintet, hogy azt hinnénk egy Whitworth életkorú játékosról beszélünk, de még mindig csak 30 éves lesz mire jön a kickoff, így még bőven lehet a tankjában. A probléma inkább ott van, hogy még egy szezont sem játszott le elejétől a végéig, ez pedig meggyorsíthatja azt a kikopást, amitől sokan féltik. Mindenesetre ő ezekkel nem foglalkozik, mindössze 15 nyomást engedett 2020-ban, míg futásblokkolásban bár nem Ramczyk szint, de bőven átlag feletti.

43. DeForest Buckner, iDL, Indianapolis Colts, 18 pont

Tavalyi helyezés: –

Idei helyezések: 50+, 50., 44., 41., 30.

Buckner évről évre lett egyre jobb játékos a szemünk láttára, és ez úgy sem változott, hogy kikerült Robert Saleh vigyázó szemei alól. Új állomáshelyén is tudott fejlődni, és második csapatos All-Pro után immár első csapatos lett a tavalyi szezonja alapján. Lényegében egymaga felelős azért, hogy a Colts védőfala életképes legyen a támadók ellen, ami a posztjából adódóan pláne bámulatos, de egyelőre elmarad az olyan dominanciától, amit mondjuk éveken át megszokhattunk egy Fletcher Coxtól vagy Geno Atkinstől. Viszont az a szint, amit 2018 óta fenntart, helyet biztosít számára a legjobb 50 játékos között.

42. AJ Brown, WR, Tennessee Titans, 20 pont

Tavalyi helyezés: –

Idei helyezések: 50+, 47., 44., 42., 22.

A szemünk előtt zajlik le az őrségváltás a wide receiverek között. Olyan, éveken át az ilyen listák húzóneveinek számító játékosok kezdtek eltűnni, mint Antonio Brown, Dez Bryant vagy AJ Green, ám nem kell aggódni, megvan az utánpótlás a fiatalok személyében. Közülük talán a legnagyobb csillag AJ Brown, aki nagyon hamar kinőtte magát a legjobbak közé. Emberezés ellen szétszed bárkit, contested catchekben is magas szintet hoz, legyen szó mély vagy rövid passzokról, és elkapás után is hozzápakol átlagban 6 yardot a játékokhoz, a rajta szerzett 17 elhibázott szerelés pedig a negyedik legtöbb az elkapók között. Az egyetlen dolog amiben fejlődnie kell a dropok, de túl nagy cheat code lenne, ha még a labdákat sem ejtené el.

41. Marlon Humphrey, CB, Baltimore Ravens, 23 pont

Tavalyi helyezés: –

Idei helyezések: 50+, 50+, 49., 30., 28.

Szigorúan statisztikákat figyelembe véve nehéz értékelni Humphrey-t, hiszen a szélrózsa minden irányába mutatnak a PFF által jegyzett mutatói. Tavaly 103 targetje volt, aminél csak Malcolm Butlert vették többször célba, viszont ezeknek csak 64,1%-a lett elkapás, ami nagyjából a liga közepe rangsorban. Mélyen azonban nagyon ritkán égetik meg, míg kortársa, Marshon Lattimore 46 elkapásból 640 yardot engedett, addig baltimore-i kollégája 66-ból mindössze 638-at, vagyis átlagosan csak 9,7 yard született belőlük, ami a 21. legjobb mutató 137 kvalifikált cornerback közül. Humphrey eleve nehéz helyzetben van, mert a Ravens nem egy egyszerű feladatkört szán neki és mozgatja ide-oda a védelemben, ennek ellenére tud évről évre kimagasló teljesítményt nyújtani, amit már meg is honorált Eric DeCosta egy új szerződéssel.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!