Connect with us

Minden ami NFL

Pozíciós rangsor – melyik poszt mennyit ér?

Mindenki tudja, hogy az irányító a legfontosabb poszt az NFL-ben és egy-két kivételtől eltekintve mindenki egyetért abban, hogy a futók a legértéktelenebbek. De mi van a kettő között, csapatépítés szempontjából melyik posztokra érdemes a leginkább lőni?

Ez egy nagyon komplex kérdés, és bármennyire is szeretnék egzakt választ adni a kérdésre, egyszerűen nem lehet. Minden rendszer más és más, mindegyiknek megvannak a kulcspozíciói, így egy-egy csapatnál teljesen mások lehetnek a prioritások és a pozíciós rangsor. Bill Belichick például a komplex védelmekben hisz, ahol mindenki potenciális veszélyt jelent az ellenfél irányítójára: ezért neki olyan linebackerekre és safetykre van szüksége, akik több szerepkörben is bevethetők és jól tudnak blitzelni. Ellenben hosszú évekig mellőzte az edge pozíciót, zokszó nélkül cserélte el például Chandler Jonest, aki azóta a liga egyik legjobb pass rushere lett, és mégis Super Bowlt nyert, nem egyszer top védelemmel.

Ezzel szemben például Jim Schwartz gyűlölt blitzelni. Ő a védőfal által generált nyomásban hitt világéletében, így nála az edge rusher a prémium prémiuma és legalább ennyire szereti a jó belső védőfalembereket, ellenben a linebacker posztra nem nagyon fordított a szükségesnél nagyobb figyelmet. Hasonló a helyzet Kyle Shanahannel is, aki a fullback posztot tartja olyan fontosnak, hogy hajlandó 2-3-szor annyit áldozni a posztra, mint az NFL átlag, miközben több csapatban nincs is FB.

A fentieket figyelembe véve nem sok értelme van egy toplistát összeállítani, ugyanis egy-egy poszt megítélése meglehetősen eltérő lehet. Ennél célszerűbbnek tűnik kalapokban vagy polcokban gondolkozni a különböző tendenciák alapján, és akkor eldöntheti mindenki, hogy az adott kalapban lévő posztok közül melyiket tekinti a rendszere tartópillérének. Fontos továbbá, hogy nem az adott poszt top játékosai a relevánsak első sorban, hisz például Aaron Donald játékának hozzáadott értéke az irányítón kívül bármelyik másik posztéval vetekszik, így célszerűbb átlagos értéket nézni, vagyis kit választanál inkább: egy átlagos DT-t vagy egy átlagos elkapót?

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!