Connect with us

Draft

Ígéretes kezdet – Falcons draftértékelő

Ha egy csapatnál új general manager, vezetőedző duót neveznek ki, gyakran kezdik a munkásságukat a régi rezsim hagyatékának kisöprésével és az új csapat alapjainak lefektetésével. Hiába volt azonban egy erre tökéletesen alkalmas választási joga a drafton a Falconsnak, nem hoztak újonc irányítót, inkább még egy esélyt adtak a Matt Ryan projektnek, amihez kifejezetten jó draftot hoztak össze.

1/4 – Kyle Pitts, TE (Florida)

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Mindenidők legmagasabban kiválasztott TE-je lett Pitts azzal, hogy a Falcons a várakozásoknak megfelelően kivitte őt a 4. pickkel. Pitts lett a draft első nem irányító választása ezzel. 20, de akár még csak 5-6 éve se tudtunk volna ilyet elképzelni, de a modern foci annyira a mismatchek kiaknázása felé megy el, hogy egyáltalán nem meglepő a döntés. Pitts névlegesen tight end, igazából Julio Jones méltó utódja lehet a csapatnál. Bizonyára kevesen vannak, akik nem ismerik még Pitts profilját, de őt ténylegesen úgy kell elképzelni, mint anno Calvin Johnsont. Iszonyat magas, fizikális, de méretéhez képest extrém atletikus – ebben a tekintetben talán jobb is mint az egykori Lions elkapó. A 2021-es drafton 3 játékos neve jöhetett szóba mint elsőként elkelő nem irányító választott és Pitts egyértelműen köztük volt. Azzal, hogy a Falcons nem cserélt le, egyértelmű volt a választás. Egy új vezetőséggel, Matt Ryan utolsó éveinek maximális kihasználása a cél. Ha Julio is marad 2021-ben Atlantában, kevés csapat tud olyan elkapó triót felmutatni, mint a Falcons. A Jones, Ridley, Pitts sor egy jól játszó Ryannel akár a liga legjobb támadósora is lehet a levegőben, és ebben semmi túlzás nincs.

2/8 – Richie Grant, S (UCF)

Falcons adja: 2/3 + 6/35
Denver adja: 2/8 + 4/9

Lecserét követően vitte ki a Falcons a class 2. safetyjét, aki még mindig nem Trevon Moehrig lett. Grant a legtöbb boardon 2.- 3. játékosnak számított a posztján, de fel-felbukkant jobb helyezéseken is, én a legjobb safetynek tartottam a classból. Grant egy nagyon tapasztalt játékos, 4 év egyetemi tapasztalat áll mögötte, és majdnem 24 évesen lesz rookie. Rutinjából is adódóan remekül olvas, érti a játékot és sokszor érzi meg, merre fog folyni a play. Ami miatt imádni lehet, hogy igazi playmaker. Az elmúlt 3 év alatt 33 run stopja, 10 interceptionje és 7 kierőszakolt fumble-je volt. Korábbi elkapó mivolta miatt remek a labdaérzéke. Emelett nem egyfajta szerepkörre alkalmas. Tud játszani single high-ban, a boxban, 2 safetys felállásban, de akár a slot pozícióban is megállja a helyét. Benne látom egyedül, hogy meg tudja állni a helyét egyedüli hátravont safetyként is az idei classból. Remek szeme van a játékhoz és bár nem elit atléta, bőven tudja teljesíteni, amit a poszt megkövetel. Korábban gondjai voltak a szerelésekkel, de 2020-ra sokat fejlődött és kettőre redukálta a miss tackle-ök számát. Nagyon biztos picknek gondolom, nem kell neki idő a beilleszkedésre, első naptól kezdve fel lehet küldeni a pályára és nem fogják megégetni. Kora miatt a potenciál már kevesebb benne 1-2 társához képest, de a padlója magasan van és minimális benne a bust faktor.

3/4 – Jalen Mayfield, G (Michigan)

A draft process során sokáig úgy tűnt, hogy az elemzők túlságosan beleszeretnek a Mayfield nyújtotta potenciálba, aminek következtében fel-feltűnt a neve az első kör vége felé is a mock draftokban. Az esemény közeledtével ezek a hangok csillapodni kezdtek, végül pedig csupán a 3. körben került kiválasztásra. Az igazi értéke valóban itt van valahol. Mayfield rengeteg nagy blokkot osztott ki és látványos játékaiból nem volt hiány, azonban nagyon nyers játékos még. A lábmunkája erősen javításra szorul és túl sokszor verték meg befelé. Bár tackle-t játszott az egyetemen, a profik között guardként lesz jövője. Mivel nincs túl magasan a padlója, valamint posztváltáson is át kell essen, időre lesz szüksége, hogy felvegye az NFL tempóját. A természetes ereje, atletikussága és fiatal kora miatt jó játékos is nevelhető belőle, de a kezdőbe való állításához lehet, hogy el kell teljen egy kemény munkával töltött év. A bull rush ellen már most is remek játékos és mozgása is könnyedebb, mint a termetéből gondolnánk. A bal oldali guard poszt azonban nem megnyugtató a csapaton belül, így az is előfordulhat, hogy már 2021-ben komoly snapeket kell a pályán töltenie.

4/3 – Darren Hall, CB (San Diego State)

Hall nevét korábban hallottuk a drafton, mint előzetesen sokan vártuk volna. Kissé alulméretezett játékos a posztján, de ez a játékán kevésbé látszott meg. Remek érzéke van press manben, erőszakos és kiemelkedő a labdaérzéke is. Érdekesség, hogy az egyetemi edzője, Brady Hoke a Falcons secondary edzőjének, Jon Hoke-nak a bátyja, akiknek hasonló a védelmi felfogásuk. Nincs kizárva, hogy ezen kapcsolat miatt került ilyen korán kiválasztásra. Korábbi safetyként jól olvassa a játékot és eredményes college karrier van a háta mögött, majdnem egy leütött labdát átlagolt több mint 30 college meccs alatt. A Falcons corner sora nem tolong a kiemelkedő játékosoktól így nyílt a harc az AJ Terrell melletti másik kezdő pozícióra. Ha türelmesebb tud maradni és nem fordítja el idő előtt a törzsét, ami után nehezen kapaszkodott vissza eddig, és csiszolnak a lábmunkáján coverage-ben, akkor jó játékos lehet, de jelenlegi tudásunk alapján igencsak reach volt kivinni a 4. körben.

4/9 – Drew Dalman, C (Stanford)

A második secondary játékos után meg is érkezett a második belső támadófalember is, ami jól mutatja, hogy hol van a gyengesége ennek a rosternek. Dalman pro style rendszerből érkezik, ami centerként igen fontos, hiszen adott már nem egyszer kézbe snapet az egyetemen is. Remek mozgású, kiemelkedő játékintelligenciával megáldott falember, ami nem csoda, hiszen édesapja Chris Dalman Super Bowl győztes centere volt a 95-ös 49ersnek. Tapasztalt zónablokkoló, nagyon kiforrott kézhasználattal, technikával és NFL kész olvasásokkal. Ami miatt azonban csak 4. körös tehetségnek számított, az a mérete. Átlag alatti a felépítése és a játékereje is. Mindenképp izmot és funkcionális tömeget kell magára szednie, hogy meg tudja fékezni az NFL defensive tackle-ök bull rushát. Arthur Smith split és inside zone blokkolási sémájához ideális játékos lehet könnyed mozgásával, de nagy lesz a csata közte és a tavalyi 3. körös (azonban még az előző rezsim által draftolt) Matt Hennessy között. Kevés tapasztalata guardként is van és mivel Chris Lindstromön kívül senki helye nincs bebetonozva a fal belsejében, akár LG poszton is feltűnhet majd a neve.

5/4 – Ta’Quon Graham, iDL (Texas)

Egy belül és kívül is használható védőfalember a hátsó körök egyikével. Graham potenciálja magasan van, de jelenleg nagyon nem kiforrott játékos. Mérete és felépítése megvan a posztra, sőt az egész belső védőfalember classból neki vannak a leghosszabb karjai, azonban nem volt kiemelkedően produktív már az egyetemen sem. Robbanékonysága megvan a posztra a combine alapján, mégsem manifesztálódott ez a pályán. Projekt defensive tackle lehet edge potenciállal, de mindenekelőtt meg kell tanítani, hogyan használja a testét és technikát önteni a remek alapjaira.

5/38 – Adetokunbo Ogundeji, ED (Notre Dame)

Akárcsak Graham, Ogundeji is egy remek alapokkal rendelkező srác, nagyon nyers kivitelben. Egy évet kezdett a Fighting Irish csapatában és kivette a részét a csapat remek idényéből. Produktív volt 13 sackkel és 14 negatív yardos szereléssel az elmúlt két évben, de 2020 előtt nem számított kezdő játékosnak. A fizikai adottságai rendkívüliek, amolyan Ziggy Ansah féle védőfalember projekt, akit meg kell tanítani a helyes kézhasználatra, hogy hogyan aknázza ki a potenciálját, de ha sikerül és szerez némi football ösztönt, akkor bőven megért egy 5. körös próbálkozást.

5/39 – Avery Williams, CB (Boise State)

Posztja alapján corner, de 5’8″-as termetével aligha fogják sokszor felküldeni a védelembe. Fizikai korlátai miatt special teambe húzták ki, ott viszont elképesztően produktív egyetemi karrier van mögötte. 5 punt és 3 kickoff return TD-je volt a Broncosnál és további 1 blokkolt punttal is vissza tudott szaladni. Továbbá több mint 1000 visszahordott yardja van 38 kick return próbálkozásból. Vélhetően a visszahordó képességei miatt ruháztak be rá, a védelemben maximum nickel de inkább dime DB-ként léphet pályára, ha elég kitartó lesz.

6/3 – Frank Darby, WR (Arizona State)

Az első választás után az utolsóval is skill játékos érkezett a Falconshoz. Darby se nem túl robbanékony, se nem a legpontosabb route runner, de a class egyik legjobban helyezkedő elkapója, aki tökéletesen pozícionálja magát a mély labdák alá. Nagyobb elkapásonkénti yard átlaga volt az Arizona State-ben, mind Brandon Aiyuknak, ami előrevetíti, hogy igazából mélységi passzjátékra lehet alkalmas. Remek lábmunkája és útvonaltörései miatt értékes csere külső elkapó lehet a jelenlegi sztár duó mögött. A drop problémái, robbanékonysági limitációi és kora miatt (24 évesen lesz rookie) csúszott idáig, de a 6. körben értékes erősítése lehet az elkapószekciónak.

7. körös jogát a csapat még 2020-ban a Dolphinshoz cserélte Charles Harrisért cserébe.

Összegzés

A valaha volt legkorábban kihúzott TE sokaknál évekig talány lesz, főleg ha nem úgy használja majd őt a Falcons támadósora, ahogy kellene. Azonban Pitts egy modern felfogású környezetben, amilyet Smith alatt is predesztinálunk, a liga egyik leglevédekezhetetlenebb játékosa lehet. Hiába adódott meg a lehetősége a csapatnak egy irányító draftolására, a vezetőség adott még egy nekifutást a Matt Ryan projektnek. A korábbi körökben ennek megfelelően érkeztek azonnal bevethető játékosok, míg a draft vége felé inkább a projekt választások kerültek előtérbe. Nagy szerencsével az is előfordulhat, hogy 1-1 éven belül az első 5 választottjuk kezdő játékos lesz, ami nagyon szép teljesítmény volna. Egyedül a védőfal erősítésének későre hagyása furcsa és az, hogy 2-2 secondary és belső támadófalember választott előzte meg az első front7 játékost. Ha az oda szánt projekt emberek is beválnak és hasznos kiegészítő emberek tudnak lenni, az örömteli, de egyetlen draft class sem 100%-os beválási arányú, így ez is valószínűtlen. Az irány egyértelmű, erős, ligaszinten is domináns támadósor, amihez kellettek a falember erősítések és Pitts, valamint halmozni a tehetségeket a secondarybe. Végső soron nem lehet hibáztatni a vezetőséget: ha egy gyengeséged kell legyen 2021-ben, akkor az a futás elleni védelem legyen, ha a többi játékelemben kiemelkedő tudsz lenni. Kérdés tudnak-e azok lenni. A drafton mindenesetre jó munkát végeztek.

Értékelés: B+

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!