Connect with us

Draft

Nehéz annak, akinek kész a kerete – Bills draftértékelő

Pár évvel ezelőtt hittétek volna, hogy egy mock draftban azért lesz nehéz a Bills számára húzni, mert annyira késznek tűnik a keretük, hogy nem igazán találni egyértelmű hiányposztot náluk? Meglepő, de 2021-ben ott tartunk, hogy ez a Buffalo Bills a liga egyik legkevesebb needjével rendelkező csapata, így az idei draftnak úgy futottak neki, hogy egy kis luxus belefér.

A bevezetőben leírtak persze némi túlzással születtek, mert volt pár poszt, ahol elkélt az upgrade az előző szezonhoz képest. Legtöbben a futót, a tight endet vagy éppen a pass rushert tippelték Josh Allenékhez, végül az utóbbi tábornak lett igaza.

1/30 Gregory Rousseau, DE, Miami

Az egész draft process egyik legellentmondásosabb játékosa, Gregory Rousseau lett az első körben a választott, aki sok helyen top20-as tehetség volt, ellenben akadtak olyan szakemberek is, akik a top50-be sem szívesen pakolták be. A 2020-as szezon előtt lehetett látni mock draftokat, ahol a top5-ben kelt el, ennek tudatában az első kör végén hatalmas fogásnak számíthat.

Nem hiába taksálták egykor ugyanis ilyen magasra a Miami játékosát. A 2019-es éve zseniálisra sikeredett, olyan hatékonysággal dolgozott, mint nem sokan az utóbbi időben. 19,5 negatív yardos szerelése és 15,5 sackje magáért beszél és ha ehhez hozzávesszük, hogy közel tökéletes felépítése van, akkor csodálkozhatunk, hogy miért vannak vele kérdőjelek.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A 2020-as évet azonban kiülte és bár állítása szerint szemernyit sem pihent, hanem végig edzésben tartotta magát, a Pro Dayén született eredményei teljesen másról tanúskodnak. Borzasztóan szerepelt ugyanis a drillek alkalmával és ezzel megcáfolta azokat a videókat, ahol robbanékonynak és flexibilisnek tűnt. Emellé jön a nyers technikája, ami nem is meglepő, mert egész karrierjében 283 pass rush snapje volt összesen. Korábban safetyt és linebackert is játszott, évek alatt találta meg magát a falhoz közel. Végül pedig a habon a cseresznye, hogy nehéz természetűnek tartják, nem a legkönnyebb megérteni vele a szót, így bőven vannak red flagek abban a profilban.

A Bills szerencsére abban a kényelmes helyzetben van, hogy nem kell azonnal a kezdőbe állítania, ugyanis a két idősödő veterán, Mario Addison és Jerry Hughes még viszonylag jó formának örvend, így pedig tud tanulni mögöttük a fiatal monstrum. Már amennyiben a szélen akarják játszatni, mert Rousseau a 0 tecnique-től kezdve a fal legszéléig mindenhol játszott pár snapet és mindenhol elképzelhető, hogy sikeres legyen.

2/61 Carlos Basham Jr., DE, Wake Forest

Az első kör pass rusher húzása aztán annyira megtetszett a csapatnak, hogy rögtön rá is kontráztak. Mert soha nem lehet elég embered, hogy siettesd az ellenfél irányítóját. Ebben a körben egy merőben más játékos érkezett, mint Rousseau. Carlos Basham egy kiforrottabb, ugyanakkor kevesebb potenciállal rendelkező játékos, aki fokozatosan javult karrierje során. Az egyetem alatt elkönyvelt 20 sackjéből ugyanis 16 az utolsó 20 mérkőzésen született.

Egy fáradhatatlan mentalitással rendelkező játékos, aki az elmúlt két évben közel tíz kilogrammot szedett magára, hogy sikeresebb lehessen a nagyobb darab tackle-ök ellen is. Az atletikussága azonban meg sem közelíti Rousseau potenciálját.

Basham szintén képes akár beljebb húzódva játszani, így pedig a Bills fel tud építeni egy olyan sakktáblát, amiben a két idei újonca, a tavalyi második körös Epenesa, a 2019-es elsőkörös Ed Oliver és a két veterán folyamatosan friss lehet és soha nem tudhatja az ellenfél, ki hogyan ér oda az irányítóhoz. Ha a két fiatal közül csak az egyik is válik be, nagyszerű pass rush lehet Buffallóban.

3/93 Spencer Brown, OT, Northern Iowa

A harmadik kört aztán egy érdekes választással töltötte ki a csapat, ugyanis Spemcer Brown egy alsóbb ligás egyetemről érkezik. Az egész draft egyik legmagasabb játékosa, aki sokáig kosarazott is, majd az egyetem alatt tight endből lett belőle tackle. Ennek megfelelően elég kiforratlan, még nem tudja hogyan használja előnyére hatalmas méreteit és a technikájának még évek munkái kellenek.

A Bills itt is megvan a kezdő posztokkal, Daryl Williams és Dion Dawkins még évekig meghatározó lehet a fal két szélén, így Brown draftolása egyértelműen a jövőnek szól. Egy kicsit talán luxus a harmadik körben, de mint mondtam a csapat megteheti, mert itt már aligha talált volna más posztra is kezdő kalibert.

5/161 Tommy Doyle, OT, Miami (OH)

Ha már a második körben rádupláztak a pass rusherre, akkor az ötödik kör első húzásával rádupláztak a harmadik körükre. Ha azt mondtuk Spencer Brownra, hogy a draft egyik legmagasabb játékosa, akkor Doyle személyében megtalálták azt, aki versenybe szállhat vele. Szintén egy nagyon nyers játékos, aki ugyancsak a támadófal szélén hosszútávú projekt. Érdekes a Bills meglátása ezzel kapcsolatban, mert mindkét fiatal nagyon nyers, hatalmas termetű, egyértelműen nem NFL ready jelen pillanatban.

6/203 Marquez Stevenson, WR, Houston

A hatodik körben a liga egyik legjobb elkapósorába jött mélyítés, egy igazi speedster személyében. Stevenson nem a legjobb útvonalfutó, nem a legbiztosabbak a kezei sem és még sérülésekkel is küszködött, de az biztos, hogy van sebessége. A Bills korábban lenyilatkozta, hogy akar sebességet még a támadósorba, hát most megkapják. Már csak az a kérdés, hogy Josh Allen képes lesz-e túldobni még Stevensont is a mély labdáknál, mert a fiatal ott lesz a hosszú passzoknál. Stevenson draftolásával egyébként megvan a csapat visszahordója is nagy valószínűség szerint, mert eddig az kérdéses volt a csapatnál.

6/212 Damar Hamlin, S, Pittsburgh

6/213 Rachad Wildgoose, CB, Wisconsin

A hatodik kör következő két egymást követő választásával aztán a csapat draftolt két kisebb termetű defensive backet, akikben közös, hogy viszonylag jól olvassák a játékot, de nem megfelelőek a méreteik, nincs meg a félelmetes sebességük és nem elég erősek jelenleg. A Billsnél amúgy sem elvárás feltétlenül, hogy szuperatléták legyenek, hanem jól olvassák a játékot és legyenek a megfelelő helyen. Idővel mindkét játékos teljesítheti a kritériumokat. Wildgoose nevére pedig külön felhívnám a figyelmet.

7/236 Jack Anderson, OL, Texas Tech

Az utolsó pickkel a csapat megint az egyik line-ba húzott, méghozzá a támadófal belsejét mélyítették. Anderson egy viszonylag jobb futásblokkoló játékos, aki vért iszik és mint a bulldózer megy előre a falban. Passzblokkolásban hiányzik a technikája és az optimálisnál rövidebbek a karjai is, de abszolút olyan tulajdonságokkal bír, amit a Bills gárdája szeret.

Összességében a Bills inkább a jövőnek, mintsem a jelennek húzott, amiért nem feltétlenül lehet megfedni őket. A két pass rusher már idén is nagy segítségére lehet a csapatnak, de mindkettőjüknek időre van szüksége mire teljes értékű kezdők lehetnek. A többiek már egyértelműen hosszú távú projektek, akik ha nincs sérülés nem is nagyon fognak még játszani. Nem gondolnám, hogy olyan sokat erősödött a gárda, de ha a pass rush fel tud éledni, akkor még jobbak is lehetnek mint tavaly voltak.

Értékelés: B

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!