Connect with us

Játékos Portré

30 nap emberölésért – Donté Stallworth tragikus története

Nem lehet jó azt érezni 10 éven át, hogy jól megy neked a játék, elég jó vagy, de nem annyira, hogy megtartsanak egy évnél tovább. Nem lehet jó évekig egy tárgyaláson ülni, mert halálra gázoltál egy embert. Nem lehet jó érzés elveszíteni az összes pénzed és egy teljes szezont, majd nyolc évig csak feltételes szabadlábon élni jogosítvány nélkül egy ostoba, de tragikus hiba miatt. Bemutatjuk Donté Stallworthot, aki elképesztő és fényes karriert futhatott volna be, ha nem áll neki részegen vezetni.

Az 1980-ban született Stallworth Kaliforniában töltötte gyermekkorát. Középiskolába is oda járt és nem csak atletizálásról volt ismert, hanem a fociról is, már akkoriban igazi sztár volt. Olyan kiemelkedő NFL játékosokkal járt együtt gimnáziumba, mint Paris Warren vagy Onterrio Smith.

Az egyetemek kapkodtak Stallworth után és végül a Tennessee Egyetemre került be. A pszichológia tanulás mellett elkapóként erősítette az egyetemi csapatot és hozta a gimiből a lendületét. Az irányító egyik kedvenc célpontjává vált és olyan labdákat tudott lehúzni a levegőből, amik lehetetlennek tűntek. Kiérdemelte a “Kéz” becenevet csapattársaitól bravúros elkapásai miatt. Három éve alatt összesen 1747 yardot hozott 99 elkapásból, és ebből 13 touchdownt szerzett – nem tűnik soknak, de a lehetőségeihez képest parádésan teljesített.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Stallworth lediplomázott pszichológiából, majd szerencsét próbált a 2002-es NFL Drafton, ahol a New Orleans Saints az első kör 13. helyén választotta ki, ami egy csinos kis újonc szerződéssel járt (6 évre 9,47 millió dollárt kapott). Egy interjúban azt nyilatkozta, el sem hitte, hogy egyik napról a másikra milliomos lett belőle.

“Az első csekk, amit a ligától kaptam 1 millió dollárt tartalmazott és azt hittem, ez biztosan hamisítvány. Fogalmam sem volt róla, hogy mit kezdjek vele. Azonban gyorsan megláttam a dolog árnyoldalait, ugyanis egy rokonom, akivel alig beszéltem, máris pénzt kért tőlem. Olyan emberek is kértek, akikhez semmi közöm sem volt. Hirtelen én lettem mások biztonsági hálója, ha pénzről volt szó és elkezdett zavarni a helyzet. Vállaljanak felelősséget a saját tetteikért, ne az legyen a megoldás, hogy oké oké, majd Donte’ megdob 5000 dollárral, neki az úgysem sok pénz. Meg kell tanulni nemet mondani az ilyeneknek, különben hamar újra csóró leszel.”

Jó, jó, de nem elég jó 

Mindössze négy szezont töltött a csapatnál és ez idő alatt a teljesítménye szépen ívelt felfelé. Egyre több meccsen lett kezdő, egyre több labdát kapott és nyilván csak akkor tudsz bravúros elkapásokat csinálni, ha feléd száll a labda. Legjobb éve 2005-ben volt, amikor 70 elkapott labdából 945 yardot és 7 TD-t szerzett. Meglepő módon a legjobb éve egyben az utolsó is lett a csapatban, ugyanis a Saints nem akarta megtartani az elkapót.

A klub egy csere keretében az Eaglesnek adta az egyre jobban teljesítő wide receivert, cserébe pedig egy veterán linebackert, Mark Simoneau-t és egy negyedik körös draft cetlit kaptak. Sean Payton, a New Orleans vezetőedzője szerint adtak neki egy lehetőséget máshol játszani és kibontakozni, ugyanis a Saints akkor épp jól állt elkapókkal (lefordítva: nem felelt meg az elvárásoknak).

“Nem gyakorolt annyit, mint kellett volna. Nem mutatott fel eleget ahhoz, hogy itt maradjon. Nem azt mondom, hogy majd Andy Reid ne tudná megszórni varázsporral és 1500 yardos elkapót faragni belőle, abszolút lehetséges. Megvan hozzá a tehetsége és nem lepne meg, ha meccsenként 10-15 elkapást lenne képes megcsinálni abban a rendszerben. Itt egész egyszerűen mindez nem történt meg.

mondta Joe Horn, a Saints akkori egyik elkapója.

Philadelphiában Stallworth berobbant. Andy Reid elvégre azért hozta el, hogy játsszon, és remekül kezdett. Már az első meccsen elkapott 141 yardot és egy hatpontost, majd ezek után még jobban igyekezett megfelelni az elvárásoknak. Végül 12 mérkőzésen lépett pályára egy térdsérülés miatt, a szezont pedig 725 yarddal és öt TD-vel fejezte be, miközben 19,1 yardot átlagolt elkapásonként.

Azt hihetnénk, az Eagles meg volt elégedve vele, azonban Andy Reidék nem tartottak igényt a szolgálataira. Nem mintha ezzel rosszul járt volna az elkapó, ugyanis egy hat éves, $30 milliós szerződést kapott a New England Patriotstól. Minden meccsen játszott 2007-ben, három TD-t és 697 yardot szerzett, azonban Bill Belichick nem volt megelégedve vele. A szerződésében benne állt, hogyha nem teljesít megfelelően, a csapat elküldheti és a pénze csak egy töredékét kapja meg – ez végül meg is történ, és a 30 millió dollárból csak 4,8 milliót vihetett haza.

A karrierszaggató karambol 

Stallworth tehát ismét a játékosok piacán találta magát. A következő klub, ahol szerencsét próbálhatott a Cleveland Browns volt. Aztán a Baltimore Ravens. Majd a Washington Redskins. Először több éves, nagy szerződést kapott, később már csak egy éves, kevés pénzt hozó papírt írhatott alá, azonban sehol nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket. A Brownsnál töltött idején ráadásul kihagyta a teljes 2009-es évet, mivel emberölés vádjával elítélték.

2009 márciusában Stallworth részegen vezetett a megengedettnél többel Miami Beach utcáin, és elütött egy építőmunkást kora reggel. Mario Reyes, egy 59 éves férfi volt a baleset áldozata, a tragédia pedig ráragasztotta a bélyegét az elkapó karrierjére és életére egyaránt. Öt évvel a baleset után Stallworth még mindig maga előtt látja a vele történteket, és mély szomorúsággal beszél róla.

“Visszatért az az érzés, mint amikor láttam egy férfit mozdulatlanul a kocsim előtt a földön heverni. Újra éreznem kellett. Még emlékszem is, tudtam, hogy inni fogok, hiszen egy barátom szülinapjára mentem. Ittam és csak hajtottam a kocsimmal, és nem vettem észre, hogy Reyes át akar menni a zebrán, hogy elérje a buszt.”

A rendőrség és Stallworth vallomása alapján az eset a következőképpen történt. A játékos a megengedettnél többel hajtott és jelzett a buszhoz igyekvő Reyesnek, hogy közeledik. Azonban mivel neki lett volna elsőbbsége, mindez nem számít. A baleset megtörtént, Reyes az autó alá került és azonnal életét vesztette.

Az elkapó évekig járt tárgyalásokra, aminek eredménye, hogy szinte minden pénzét elvesztette, amit addig keresett. Eladta az édesanyjának vett házat, csakhogy a Reyes család megkapja a nekik szükséges pénzt. A pénz miatt azonban sokak szerint Stallworth túl keveset ült börtönben. A tárgyalások és megannyi egyezkedés után ugyanis 30 nap börtönre ítélték, valamint 1,000 óra közmunka, két év házi őrizet és nyolc év feltételes szabadlábra helyezés várt rá 2009 áprilisa után. A floridai jogosítványát pedig véglegesen elvették tőle.

“Úgy gondolom, hogy további következmények szükségesek az eset fényében. A viselkedésed veszélyes magadra és másokra nézve is, ez pedig egy ember halálához vezetett. Az NFL-nek és az NFL játékosoknak együtt kell élni a bélyeggel, amit a jó hírükre ragasztottál.

– mondta Rodger Goodell, az NFL komisszárja Stallworthnek az ítélete megállapítása után.

Ezt lefordítva Goodell felfüggesztette az elkapót egy teljes évre és megszabta, hogy a fizetését sem kaphatja meg a történtek után. A játékos nem ellenkezett Goodell szavaival, arra kérte a szurkolókat, hogy másokat ne az ő viselkedése alapján ítéljenek meg, valamint azt, hogy bocsássanak meg neki. Élete legnagyobb hibáját követte el, de nem szeretné, ha erről maradna meg az NFL drukkereknek, ha a nevét hallják.

Ezek után még egy évet lehúzott a Brownsnál, de nem játszott jól, ráadásul a pályán kívüli ügye sem tette vonzóbbá. Ugyan kapott a Ravenstől és a Redskintől is egy egyéves szerződést, majd a Patriots is adott neki egy utolsó esélyt, de még a 350 yardot sem érte el, majd egy sérülés miatt véget is ért a karrierje.

A kálváriája nem ért véget itt, hiszen 2013-ban súlyos sérülésekkel kórházba kellett szállítani, miután a barátaival hőlégballonozni mentek, ami azonban nekiment egy magasan lévő villanyvezetéknek és kigyulladt. Égési sérülésekkel minden utas a kórházba került, de szerencsére mindannyian felépültek a baleset után.

Az NFL-es karrierje vége után az elkapó újságírónak állt és főleg politikai témájú cikkekkel foglalkozott. Először a Huntington Post nevű lapnál dolgozott, majd felbérelték stratégiai menedzsernek egy Valens Global nevű terrorizmus ellenes magáncéghez. Ez a rendhagyó, tragédiákkal tarkított története Danté Stallworth-nek.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!