Connect with us

Hír

Az NFL nem fogja hivatalosan elismerni az 1982 előtt szerzett sackeket

A sack 1982-ig hivatalosan nem létezett, a statisztikai lapokon olyan volt, mint egy sima tackle. A Pro Football Reference kitartó kutatásainak hála ugyanakkor kibővült ez az adatbázis, és immáron az 1982 előtti statisztikák is fellelhetők. Ebből kiderült például, hogy nem Michael Strahan a liga legtöbb sackjét szerző játékosa egy szezon belül, de Deacon Jones is büszkén böngészné a listát. Ennek ellenére az NFL nem tervezi hivatalosan is elismerni az 1982 előtti sackeket (via PFT).

Nem Michael Strahan az NFL történetének egy szezon alatt legtöbb sacket szerző játékosa

A Pro Football Reference 99 százalékos pontosságúra becsüli az adatbázisát, ami ugyan nem 100, de ha ez probléma, akkor egy évi több milliárd dollárt kaszáló sportágnak nem kellene problémát okoznia egy teljesen pontos sack lista összeállítása. Pláne, hogy az NFL már 1963 óta számon tartja a sackeket, mint egy irányítóstatisztikát: 1980-ban például Bert Jonest 12-szer zsákolták, míg 1964-ben Charley Johnson nyelt be 11 sacket.

Nehéz megmondani, miért nem akarja az NFL hivatalossá tenni az 1982 előtti sackeket. Michael Strahan nyilván boldogtalan lenne miatta, de a Pro Football Reference miatt úgy is egyre többekben tudatosul Al Baker nem hivatalos rekordja, ennek nem kellene visszatartó erőnek lennie (pláne, hogy sokan szemében ez nem igazi rekord Brett Favre kvázi önsackje miatt). Más ok meg nincs a bővítés ellen, míg a bővítéssel számos legendás játékos előtt lehetne tisztelegni – minimum egy szép gesztus lenne.

10 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
reszelo.aladar
reszelo.aladar
2021-07-17 07:39

Ez nem úgy megy, hogy egy külsős statbuzi oldal nyomására csak úgy elismerik. Kell még néhány független szervezett dollártízmilliós vizsgálata és validálása. Kell még a NFLPA kifejezett igánye, amire majd (rajtjelre) ráfűz a HoF, majd az egészet négyszeresére kell habosítani a médiának. Végül pedig majd jön a BLM és követeli a fekete játékosok ilyenirányú elimerését is.

Staten Island
Staten Island
Reply to  reszelo.aladar
2021-07-17 10:51

Valóban így van, ahogy írod, de az a vicc, hogy a BLM erre jó példa. Ugyanis elég szégyenletes volt az, ahogyan kettétörték egy játékos karrierjét, mert a közszerepői státuszát és a sportolói hírnevét felhasználta arra, hogy egy társadalmi kérdésben a futballpályán megnyilvánuljon.

Wish we had listened earlier’ to what Colin Kaepernick was protesting – vezekelt később az NFL komisszárja.

Amíg nem változott a közhangulat és lett az ügynek szélesebb támogatottsága, addig a liga „megbújt” a rossz gyakorlat mögött (akkor is, ha esetlegesen tudták, hogy nem helyes az amit tesznek).

Hasonló a helyzet itt is. Amíg az általad is említett szereplők nem lobbiznak, ill. gyakorolnak nyomást, addig a liga inkább fenntartja a rossz gyakorlatot, mintsem, hogy változtasson rajta. Szomorú, hogy ez így megy.

sgtGiggsy
Reply to  Staten Island
2021-07-17 16:50

“kettétörték egy játékos karrierjét, mert a közszerepői státuszát és a sportolói hírnevét felhasználta arra, hogy egy társadalmi kérdésben a futballpályán megnyilvánuljon.”
Ez csak valami vicc akar lenni, ugye? Kaepernick a liga egyik leggyengébb kezdő irányítója volt, mire elkezdte a térdelést, már csak csereként számítottak rá. Miután kitették a 49erstől, kapott ajánlatokat, amiket visszautasított. Aztán ahogy megalakult előbb az első (befuccsolt), majd a második kiegésztő liga, mindkettőtől keresték, hogy játszon náluk, NFL kezdő irányítói fizetést kért, ami konkrétan akkora összeg volt, mint a liga összes többi játékosának fizetése együttvéve. Aztán kapott egy nyilvános próbajátékot az NFL-től, aminek helyét az utolsó pillanatban (mikor már sokaknak esélyük sem volt átmenni az új helyszínre) megváltoztatta. Azt meg már hagyjuk is, hogy vele egyidőben egy rakás játékos térdelni kezdett, akik ugyanolyan hangosan felszólaltak, mégis túlnyomó részük még évekkel később is a ligában volt.
Ha nem kezd térdelni, már akkor sem lenne a ligában, legfeljebb csak valami 3. számú vészforgatókönyvként egy PO-n kívüli csapatban. A különbség, hogy anyagilag rohadt vastagon megszedte magát a balhéból. Ennek a pénznek a tizedét nem kapja meg, ha képességeinek megfelelően kezelve marad a ligában.

Staten Island
Staten Island
Reply to  sgtGiggsy
2021-07-18 12:36

Számítottam rá, hogy lesz olyan, aki erről a végéről fogja meg a sztorit – gondolkodtam is, hogy nem a legjobb példa, de ha már említve lett a BLM, kézenfekvő volt. Nyilván sok igazság van abban amit írsz, Kaep kapzsi volt, azt gondolta van még abban a helyzetben, hogy feltételeket szabjon, mert egyrészt mindig van egy tucat csapat ahol nincs kezdő-szintű QB sem, másrészt nem hitte el, hogy ilyen feltételek mellett partvonalra lehet tenni valakit pusztán azért, mert kiállt a feketék jogai mellett. Ezt elszámolta. Az külön érdekes mondjuk, hogy ellene hozod fel azt a végtelenül kamu NFL próbajátekot, amin egyértelműen látszott, hogy nem az a célja, hogy valódi esélyt adjon, sokkal inkább egy PR-fogás, amivel a liga mossa kezeit (hasonló kamu, mint a nem működik az offensive pass interference challenge-szabály). A többi térdelő játékos még a ligában van? Persze, mert a játékosok 80%-a térdelt utána. Mit vártál? Megszedte magát a balhéból? Nyilván Kaep hibája, hogy a liga valamiért úgy érezte, nekik megéri 60+ millió dollárt kifizetni egy 3. számú irányítónak, akinek ráadásul nincs is igaza. Ez számomra röhej. Kaep esete megosztó és nyilván szimpátiától függően lehet interpretálni az ő esetét. De igazából itt nem róla van szó. Inkább arra próbáltam rávilágítani, hogy vannak esetek a futballban, amikor a liga kitart egy rossz gyakorlat mellett, mert túl macerásnak vagy üzleti szempontból nem tartja kifizetődőnek, hogy foglalkozzon vele – egészen addig, amíg a külső körülmények rá nem kényszerítik. Aztán meg jönnek a bocsánatkérések.

Fetyke
Fetyke
Reply to  Staten Island
2021-07-18 16:00

Tényleg a lehető legszarabb példát hoztad. Kaep még ki sem gondolta, hogy letérdel (egyébként nem azt tette, hanem bunkó módon ülve maradt), mikor egy Blaine Gabbert már kiszorította a kezdőből. És ennél többet nem is kell mondani erről.
A legundorítóbb dolog, ha valaki nem képes valamit elérni, akkor mindjárt a diszkriminációra fogja az egészet.

Staten Island
Staten Island
Reply to  Fetyke
2021-07-18 19:33

Nagy kár, hogy úgy érezted, hozzá kell szólnod ehhez.

hanem bunkó módon ülve maradt
Aham, biztosan ez volt a probléma. Szépen visszaböfögted a republikánusok kötekedését. Biztosan neked is olyan fontosak az elesett amcsi katonák, na hagyjál már ezzel a baromsággal!

A legundorítóbb dolog, ha valaki nem képes valamit elérni, akkor mindjárt a diszkriminációra fogja az egészet.
LOL, az ugye meg van, hogy nem a bőre színe miatt nincs a ligában?

Fetyke
Fetyke
Reply to  Staten Island
2021-07-18 21:33

“Nagy kár, hogy úgy érezted, hozzá kell szólnod ehhez.”
Pont ugyanezt érezem én is veled kapcsolatban. Szépen ledarálod a valósággal köszönőviszonyban sem lévő, jelenleg divatos dogmákat, és akkor ezzel azt hiszed, hogy el is van intézve a dolog. Nevetséges vagy!

Staten Island
Staten Island
Reply to  Fetyke
2021-07-19 10:13

és akkor ezzel azt hiszed, hogy el is van intézve a dolog

Világosan és érthetően leírtam, hogy „Kaep esete megosztó és nyilván szimpátiától függően lehet interpretálni az ő esetét”, ami éppen azt jelenti, hogy továbbra is nyitott vagyok az ellenérvekre. És még én nem vagyok a valósággal köszönőviszonyban..

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  reszelo.aladar
2021-07-17 10:19

De hát pont egy fekete játékostól vennék el a rekordot? :O

Tizenkettes
Tizenkettes
2021-07-18 21:10

Az NFL néha szereti a hagyományt “használni”, néha kifejezetten kínos neki. A kellemetlen az, hogy itt a modernizációval – amit az NFL szintén szeret – tisztelegnének a régi nagyok előtt. Veszélyes ez a dolog, mert ezzel a döntéssel az NFL azt mondja, hogy a tények ellenére sem érdekel bennünket az, hogy micsoda nagy teljesítmények voltak korábban. Márpedig ez a liga – mint a major ligák valamennyije – ezekről az adatokról szólna. Erről szól az egész. Az összes játékost a győzelem motiválja, emellett pedig a rekordok. Az összes tévéközvetítés arról szól, hogy percenként benyomnak egy rekordot vagy egy eseményt, ami vagy még sosem volt, vagy 75 éve nem volt. Ha valaki elér egy TD-t, képesek előszedni valami hülyeséget, hogy pl. 1954 óta X. Y. a 100. 175 cm-nél alacsonyabb játékos, aki a Packers ellen futott TD-t szerzett. De X. Y. az egyetlen játékos, aki egy olyan csapatban szerzett TD-t, amelynek az irányítója a Notre Dame-re járt…

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x