Connect with us

Minden ami NFL

Kié a legjobb keret a pozíciós rangsor alapján?

A támogatóink kérésére csináltunk egy sorozatot, amelyben rangsoroltuk az összes csapatot pozíciók szerint. Ezek után felmerült az ötlet, hogy a rangsorok alapján csináljunk egy roster rankinget, és 08sm01 segítségével ezt sikerült is gyönyörűen vizualizálni. Íme!

A projektben négyen vettünk részt: én (Józsi), Dani, Chester és Balázs. A pozíciós rangsorok felállítása után valamennyien létrehoztunk egy súlyozási rendszert a saját szempontjaink alapján, majd ezek segítségével raktuk össze a végső ranglistát:

  • Chester súlyozása a legegyszerűbb, mindegyik poszt ugyanannyit ért (9-9 százalék).
  • Danié egy fokkal bonyolultabb: nála minden játékos ugyanannyit ért. Mivel 22 játékos alkotja a kezdőt, így például a QB 1/22-t ér, de az elkapó poszt 3/22-t, mivel három WR-rel számoltunk a kezdőben. Chester és Dani súlyozása inkább arra hivatott, hogy a keret erősségét vizsgáljuk, és ne a csapatét.
  • Az én és a Balázs súlyozása már bonyolultabb.
    • Én minden egyes posztot rangsorba állítottam fontossági sorrend szerint, majd eszerint súlyoztam őket: például az irányító nálam 20 százalékos súllyal szerepel, míg a futó csak 4 százalékkal.
    • Balázs is nagyjából ezt csinálta, csak ő Danihoz hasonlóan a poszton szereplő játékosok számát is figyelembe vette: például nála egy OT értéke 3,75 százalék, és mivel kettő van a kezdőben, ezért végül a poszt 7,5 százalékot ér. (Nála lett egyébként a legfontosabb az irányító 30 százalékos súllyal míg a futó a legértéktelenebb két százalékkal).

Mindezek alapján a konszenzus súlyozás a következő:

  • QB – 16,12 %
  • RB – 4,95 %
  • WR – 11,4 %
  • TE – 5,6 %
  • OT – 9,03 %
  • iOL – 10,02 %
  • Edge – 9,15 %
  • iDL – 8,38 %
  • LB – 6,84 %
  • CB – 11,29 %
  • S – 7,61 %

Ezek alapján pedig így néz ki a végső ranking (bal oldalon a súlyozatlan, jobb oldalon a súlyozott:

A Bucs első helye megkérdőjezhetetlen. A sima rangsorban több mint két ponttal, míg a súlyozottban több mint három ponttal jobb, mint bárki más. Hasonló helyzet a Brownsszal, ami szintén kissé légüres térben van, egyértelműen övé a Bucs utáni második legjobb keret. A lista végén is egyértelmű a helyzet, a Houston Texans még a 2. legrosszabb rosterre is esélytelen volt. Érdekesség, hogy a Vikings és a Packers helyet cserélt a súlyozott rangsorban, míg a Broncos az ötödik helyről a 11.-re esett vissza, mikor a posztokat is néztük (ezek szerint erős a csapat kerete, csak nem a prémium posztokon).

A Denver mellett a 49ers, a Patriots és a Saints is nagyot zuhant, ha súlyoztuk a pozíciókat. Ám a legnagyobbat így is a Colts és a Bears esett vissza a pontszámokat figyelembe véve, csak az ő esetükben volt több mint 1 pontos visszaesés. Ők sem ott erősek, ahol igazán fontos lenne. A másik oldalon a Bills és a Rams rosterét lehet kiemelni: előbbi 1,42 pontot, utóbbi 1,31 pontot javított a súlyozatlan eredményéhez képest, ami a Buffalo esetében egy top 5-ös, a Rams esetében pedig egy top 10-es helyet eredményezett.

Ami a konszenzus Dream Teamet illeti:

A legjobb irányító szerintünk Kansas Cityben van (Patrick Mahomes), míg a legjobb TE a 49erst erősíti (George Kittle). Nem meglepő módon a Brownstól vettük kölcsön a legjobb RB-sort (Kareem Hunt és Nick Chubb) és belső támadófalat (Wyatt Teller, Joel Bitonio, JC Tretter), míg a fal szélét Saints elit tackle-párosa alkotja (Terron Armstead és Ryan Ramczyk). Az elkapókat Tampából importáltuk, így Tyreek Hill helyett Mahomes Mike Evansnek, Chris Godwinnek, Antonio Brownnal, Scotty Millernek és Tyler Johnsonnak dobálhat.

A Bucsból egyébként még a linebacker-sor érkezett (Lavonte David, Devin White), illetve a 49ers is adott egy második egységet az álomcsapatba, mégpedig a Dee Ford, Nick Bosa és Arik Armstead fémjezte Edge pozíciót. A belső védőfalat (Tyson Alualu, Stephon Tuitt, Cam Heyward) a Steelerstől vettük kölcsön, míg a CB-sor (Marcus Peters, Jimmy Smith, Marlon Humphrey) Baltimore-ból érkezett. A hátsó zónákat pedig a Bills szuper párosa, Jordan Poyer és Micah Hyde fogja őrizni.

Végezetül íme egy összesített csapatrangsort, ami azt mutatja, mekkora kilengések voltak a szerkesztők értékelésében az adott gárda esetében:

21 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
21 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Fetyke
Fetyke
2021-07-30 16:18

Képzelem az FK szerkesztőségét, mikor kijött nekik a Vikings konszenzusos harmadik helye! :D

merlin
merlin
Reply to  Fetyke
2021-07-30 18:37

Ugyanez volt nekem is az első gondolatom, ahogy megláttam a végső sorrendet. Egy össznépi “Nabazmeg!”

katonadani
Reply to  Fetyke
2021-07-30 17:22

basszus, hazajövök nyaralásból és most látom, hogy ez jött ki összesítésre. mindjárt újraszámolom! :D

Fetyke
Fetyke
Reply to  katonadani
2021-07-30 17:32

Lehet újra kellene kezdeni elölről az egészet! :D

Tizenkettes
Tizenkettes
Reply to  Fetyke
2021-07-31 16:37

Vagy elmenni újra nyaralni.

frankovics.andras
frankovics.andras
2021-07-30 15:33

Jó, jó ez a számolás, aztán januárban jön egy 15 pontos csapat és Répafejjel az élükön mennek az NFC döntőbe… :D

Farubcek
Farubcek
2021-07-30 15:23

Érzésre tényleg marha jó keretünk van, és ehhez képest bosszantó, hogy ezt a pályán nem igazán látni vissza. Keret alapján nem a Bears-szel kellene küzdenünk a hetedik helyért, hanem a GB-vel a csoportgyőzelemért. Aztán félek, hogy az idén megint előbbi lesz…

Fetyke
Fetyke
Reply to  Farubcek
2021-07-30 16:11

Na igen. Csak ugye az idei keretünk jóval erősebb a tavalyinál.Főleg ha a tavaly tényleg pályára lépő játékosokat nézzük.
És különben is! Ne tévesszenek meg a fiúk! Csak kedveskedni akarnak nekünk, mert félnek, hogy különben rájuk zúdulnak a vikingek. Nem gondolják ők aztat komolyan, hogy télleg a 3-4. legerősebb keret lenne a mienk. :D

d zoli
d zoli
Reply to  Farubcek
2021-07-30 15:35

Hümm. Ez talán érthető az edző két meg a Körköt nézve.

Farubcek
Farubcek
Reply to  d zoli
2021-07-30 16:10

Nekem még így sem igazán. Kirk egy jó irányító. Nem elit, de jó. Nála sokkal rosszabb irányítóval is mennek nagyon nagyot csapatok. Zimmer pedig szintén nem olyan fogalmatlan, mint sok más tréner a ligában – és a védelmet szépen össze is szokta rakni. Na most egy átlagos edzővel és egy jó irányítóval egy elit keret azért nem a wild cardét kellene, hogy teperjen.

d zoli
d zoli
Reply to  Farubcek
2021-07-30 20:15

Van pár faktor. Az egyik a clutch. A másik az, hogyan tüzeli föl a többieket ha gáz van. A harmadik a szerepjátékos faktor. KB mint az előző csak ez permanemsen hat nem csak az utolsó 4 percben. Ad mondjuk a QB 2 ferocityt a pass rushereknek és 1 staminát az OL nek. No Körk ezekben nem jó.

Gergely Nagy
Gergely Nagy
2021-07-30 14:46

Innen egy lépés az FK madden roster 😀

ThySoul
ThySoul
Reply to  Gergely Nagy
2021-07-30 17:23

Ultimate team helyett FK patreon packokkal

Krisztian Fekete
Krisztian Fekete
2021-07-31 10:41

Ez az úgynevezett legjobb csapat mennyire lenne összhangban a fizetési sapkának nevezett másik játékkal?

ahanem
ahanem
2021-07-30 22:15

“így Tyreek Hill helyett Mahomes Mike Evansnek, Chris Godwinnek, Antonio Brownnal, Scotty Millernek és Tyler Johnsonnak dobálhat.”

ezt így nekem fájó olvasni, bár lehet nagyok az elvárásaim
5 név felsorolásánál már lehetne csoportosítani, pl: így Tyreek Hill helyett Mahomes a Mike Evans, Chris Godwin, Antonio Brown, Scotty Miller, Tyler Johnson kvintettnek dobálhat.

már csak azért is, mert így nehezebb elírni, amit ismét sikerült, sok ugyanolyan toldaléknál pedig nehezen veszi észre az ember, hogy Brownnál el van írva pl

piszokalfred
piszokalfred
2021-07-30 21:09

És mekkora súllyal esik latba egy HC ?

László Varga
László Varga
2021-07-30 20:43

Nincs bajom ezzel a játékkal, de szerintem egy csapat értéke nem a játékosok egyéni képességeinek összege. A CSAPAT értéke az egészen mástól, a működésétől függ…

katonadani
Reply to  László Varga
2021-07-31 00:53

Azt nem is mondta senki, hogy igy is fog kinezni a csapatok sorrendje az ev vegen, vagy hogy akkor ez a power ranking a csapatok kozt. Pl edzok baromi fontosak emellett.
Ez egy keret erosseget bemutató (?) sorozat/jatek volt, arra szerintem jo :)

ahanem
ahanem
Reply to  László Varga
2021-07-30 22:12

akkor ne értelmezd sehogy, nekem pl segít abban, hogy mások hogyan látják a játékosok képességét, ehhez képest pedig az edzőt mennyit raknak hozzá

Zoard
Zoard
2021-07-30 17:20

Érdekes.
És akkor ezt csapatonként meg kellene szorozni a szerkesztői vélemény súlyozott értékével, amely a edzői gárdájuk pontszámaiból áll össze :-)
Az meg egy érdekes csapaterősorrendet mutathatna…

Fetyke
Fetyke
Reply to  Zoard
2021-07-30 17:34

Ne variáljunk kérem! Jó ez így! Hol kell aláírni? :D

21
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x