Connect with us

Minden ami NFL

Generációváltás – Belső támadófalemberek

Ahogy iDL, úgy az iOL poszt is egyre értékesebb lesz. Ma már egy guard vagy egy center is képes óriási pénzeket leakasztani, de a Jets például azt is megmutatta az idei drafton, hogy a value chart alapján brutális túlfizetést is megér egy prémium guard. Nem kell aggódni, a David DeCastrók és Alex Mackek után is lesz élet.

Akik uralták a posztot, de már kikopóban vannak

David DeCastro

DeCastro még csak 31 éves, de úgy tűnik, hogy sérülések miatt idő előtt befejezheti a pályafutását. 2012-ben első körös volt, az első és úgy tűnik, utolsó idényét leszámítva fixen top 10-es, de inkább top 5-ös teljesítményt nyújtott, háromszor lett All-Pro és hatszor Pro Bowler. Különösen passzblokkolásban volt elit (bár futásblokkolásban sem lehetett rá panasz), 5592 passzblokkoló snap alatt mindössze 16 sacket és 165 nyomást engedett, vagyis meccsenként maximum egyszer tudták ledominálni.

Mike Iupati

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Iupati már 34 éves és az elmúlt három-négy szezonja nem volt különösen jó, már régóta a kikopó kategóriában van. Ettől függetlenül karrierje első hat szezonjában simán hozta a top 10-es szintet (ő futásblokkolásban volt igazán elit, míg passzblokkolásban inkább csak korrekt), ez idő alatt kétszer lett All-Pro és négyszer Pro Bowler a 2010-ben első körös falember.

Brandon Brooks

A mindössze három darab Pro Bowl alapján azt hihetnénk, hogy Brooks egy átlagos játékos, pedig a 2012-ben harmadik körös falember 2013 és 2019 között minimum top 5-ös volt a posztján. Egész karrierje során mindössze egyszer engedett 20 nyomásnál többet, nyolc szezon alatt pontosan nyolc sacket szereztek róla, ráadásul még futáshoz is kiválóan blokkol. 2019-ben még a liga legjobb guardja volt a PFF szerint, de a tavalyi évet egy elszakított Achilles miatt kihagyta, idén már 32 éves, lesz, így nem valószínű, hogy sokáig láthatjuk még játszani.

Alex Mack

Mack 2009-ben volt első körös és pályafutása nagy részében ő volt a centerek atyaúristene. Háromszor lett All-Pro, hatszor Pro Bowler, beválasztották az 2010-es évtized álomcsapatába, és cserébe semmit nem nyert. Jó eséllyel Hall of Famer lesz, nagy pech, hogy karrierje nagy részét az akkor a liga legaljához tartozó Brownsban töltötte.

Rodney Hudson

Az NFL szégyene, hogy Hudsonnek mindössze egy második csapatos All-Pro címe és három Pro Bowlja van. Hogy lehet ennyire figyelmen kívül hagyni egy falembert, aki 2011 óta tartó karrierje során négy szezont is lehozott engedett sack nélkül, soha nem engedett 14-nél több nyomást, illetve az elmúlt hat évben mindössze három sacket és 44 nyomást szereztek mellőle? Az évtized, de könnyen lehet, hogy a valaha volt egyik legjobb passzblokkoló center ennél többet érdemelt volna.

Jason Kelce

Hudsonhöz hasonlóan Kelce is 2011-ben került a ligába és ő is 2015-től kezdett el brutálisan jó lenni. Neki három All-Pro és négy Pro Bowl cím jött össze, ami talán annak köszönhető, hogy kollégájánál látványosabban osztotta ki a blokkokat futáshoz. Nem mintha a kvalitásai alapján ne érdemelné meg az elismerést, 2017 és 2019 között nem volt nála jobb a poszton. Élvezzük a játékát, ameddig lehet, jó eséllyel az idei lesz az utolsó szezonja a 33 éves játékosnak.

Akikről azt hittük, ők lehetnek a kiválasztottak, de megrekedt a karrierjük

Andrew Norwell és Trai Turner

Turner a 2014-es draft harmadik körében, míg Norwell ugyanekkor, de draftolatlanként került a Panthershöz. All-Prók és Pro Bowlerek lettek, aktív részt vettek a csapat Super Bowlba jutásában, úgy tűnt, ők lehetnek a jövő sztárjai. Norwell azonban 2018-ban aláírt a Jaguarshoz, ahol bár nem volt rossz, megrekedt a karrierje. Turner csak 2020-ban váltott csapatot, de már korábban visszaesett a játéka, és a Chargersben sem tudott megújulni.

Gabe Jackson

Jackson a 2014-es draft egyik stealjének tűnt sokáig, az elit Raiders támadófalának egyik legjobbja volt, nem véletlenül kapott 2017-ben egy 5 éves, 56 millió dolláros hosszabbítást. Az új szerződés aláírása óta viszont csak keresi önmagát: míg karrierje első négy évében csak négy sacket engedett, az elmúlt három évben 10-et, ráadásul futásblokkolásban is nagyon visszaesett a játéka. Még mindig csak 30 éves, lehet benne pár jó év, de nem vált azzá a klasszissá, akivé az évi 11+ milliós szerződése prognosztizálta.

David Andrews

A 29 éves játékos 2015-ben draftolatlan volt, viszont 2018-ra a liga egyik legjobb centerévé nőtte ki magát. A 2019-es szezont ugyanakkor tüdőembólia miatt kihagyta, tavaly pedig gyengén játszott, különösen passzblokkolásban. Visszatérhet még a korábbi jó formájához, de alighanem már nem ugorja meg az elit szintet.

Matt Paradis

A Broncos játékosaként konkrétan elit szinten teljesített, még ha Kelce és Hudson miatt nem is kapott sok elismerést. Az újonc szerződése lejárta után aztán csapatot váltott, 3 évre 27 millió dollárért aláírt a Panthershöz, azóta pedig még a középszert sem képes megütni. Négyévnyi top játék után így visszaesni egészen elképesztő teljesítmény.

A méltó utódok

Quenton Nelson

A nagybetűs GUARD. A 2018-ban 1/6-os játékos három év alatt három első csapatos All-Pro címet és három Pro Bowlt tud eddig felmutatni, futás- és passzblokkolásban is kiváló, egyszerűen hibátlan. Annyira jól játszik, hogy még az is felmerült korábban, hogy kimozoghat a fal bal szélére LT-nek, ha nem sikerül minőségi játékost szerezni a posztra.

Joe Thuney

A New England-i falemberképzés legendásan jó, Thuney pedig ennek a legújabb terméke. Az elmúlt három évben nőtte ki magát elit játékossá, mely időszak alatt összesen csak három sacket és 46 nyomást engedett, miközben futásblokkolásban is helyt állt. Még csak 28 éves, a kvalitásait pedig jól mutatja, hogy a Chiefs adott neki egy évi nettó 16 millió dolláros rekordszerződést.

Ali Marpet

Egy újabb 28 éves játékos, ezúttal a Bucsból. Minden elmondható róla, ami Thuney-ról, annyi különbséggel, hogy ő egész karrierjében átlag felett teljesített. Hat szezon alatt mindössze 13 sacket és 86 nyomást engedett, természetesen futásblokkolásban is remek, konkrétan ő Tom Brady új Logan Mankinse.

Frank Ragnow

25 évesen All-Pro szezon, ami nulla sack és mindössze kilenc engedett nyomás után nem meglepő. A Lions centere emellett a futáshoz is jól blokkol, nem véletlenül kapott egy évi 13,5 millió dolláros rekordszerződést idén.

A jövő reménységei

Chris Lindstrom

A 2019-ben 1/14-es játékos még eléggé kiforratlan, de második szezonjára elég sokat fejlődött, ígéretes guardnak tűnik. A PFF értékelése alapján a 9. legjobb volt tavaly a posztján, ha sikerülne a passzblokkolásán kicsit javítani, nem lenne elérhetetlen számára az elit szint.

Michael Onwenu

Tavaly hatodik körösként került a ligába, aztán mindenkit lenyűgözött. Újoncként a liga egyik legjobb guardja volt, tavaly mindössze 14 nyomást engedett 486 passzblokkoló snapen. Némi rutinnal az NFL egyik legjobbja lehet pár éven belül.

Eric McCoy

McCoy is 2019-es eresztés és Lindstrommel ellentétben tavaly inkább visszalépés volt nála megfigyelhető, de az újonc szezonja alapján óriási benne a potenciál. Nincs sok ígéretes fiatal center, a Saints játékosa sincs még 24 éves – ha fogadni kellene, akkor rá tenném a pénzem.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!