Connect with us

Hír

Megnyílik a pénzcsap az egyetemi játékosok számára

Végre eltörölték az egyetemi futball leghülyébb szabályát! A mai naptól nem tiltott a játékosoknak pénzt elfogadniuk, tehát mostantól bevételt szerezhetnek abból, hogy híresek. Néhány államban már nemrég betiltották az erre vonatkozó szabályozásokat, az NCAA pedig tegnap adott ki egy közleményt, hogy mostantól engedélyezettek a NIL (Name, Image, Likeness) alapján származó bevételek a játékosok számára.

Ez azt jelenti, hogy az egyetemi sportolók (nem csak a focisták) mostantól aláírhatnak ügynökökkel, megállapodhatnak promóciós lehetőségekről, tehát kihasználhatják, hogy a nevük, az image-ük ér valamit. Ahogy teheti ezt bárki más a világban kortól függetlenül, például zenészek, színészek, vagy épp influenszerek. Valamiért a sportolóknak eddig ez szabályellenes volt Amerikában, ami teljesen értelmetlen volt, de mostantól ennek vége.

A jelenlegi szabályozás egyébként csak ideiglenes, amíg nem találnak a Kongresszussal közösen egy olyan végső megoldást, ami a különböző államok közti eltéréseket kiküszöböli. Az NCAA azt azért továbbra is próbálja tiltani, hogy a sportolók azért kapjanak pénzt, hogy egy adott iskolához kötelezzék el magukat – kérdés, hogy ezt mennyire lehet betartatni.

Ez az új szabály egyébként azt is eredményezheti, hogy bizonyos játékosok tovább maradnak az egyetemen és csak később jelentkeznek a draftra, tehát várnak kicsit azzal, hogy profinak álljanak.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!