Connect with us

Prémium cikkek

A Seahawks legyőzte Jamal Adamst!

A Legion of Boom és Russell Wilson kiválasztása parádés teljesítmény volt a Seahawks menedzsmentjétől, ennek azonban már lassan 10 éve, és azóta nem sok igazán értékelhetőt csinált a vezetőség. Az utóbbi években sem a draftok, sem a szerződések, sem a cserék nem ültek igazán, és úgy tűnt, Jamal Adams is egy újabb fiaskó lesz. Ehhez képest el kell ismernünk: a Seahawks győzött!

Még mielőtt rátérünk Jamal Adams – a csapat szempontjából parádés – szerződésére, nem mehetünk el szó nélkül az előzmények mellett. Az egész dolog 2020-ban kezdődött, amikor Jamal Adams hadjáratot indított a Jets ellen és minden létező eszközt megtett azért, hogy elcseréljék New Yorkból. Ekkor lépett színre a Seahawks, aki képes volt két darab első kört feláldozni egy olyan safetyért, aki köztudottan 17-18 millió dolláros fizetést akar magának.

Legyen bármennyire is jó játékos Adams, egy első körnél többet egyetlen nem irányító sem ér. A QB-n kívül minden játékos pótolható, és nincs az a corner, offensive tackle, pass rusher vagy safety, aki bajnokságot nyer a csapatnak (lásd Jalen Ramsey, Khalil Mack, Laremy Tunsil vagy épp Jamal Adams). Persze totális win now-ban lévő franchise-ok bevállalhatnak hasonló megoldásokat, de ettől még a tény tény marad, legfeljebb könnyebben lenyeljük a túlfizetést/lehúzást. Természetesen hasonló esetben a játékosok is tisztában vannak azzal, hogy a csapat túlzásba esett, ami meg is látszik a fizetési igényükön.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A két első körért csapatot váltó nem irányítók új pénzben átlagosan 20,4 százalékkal/3,722 millió dollárral döntötték meg a korábbi rekordot. Ez Adams esetében 18,3-19 millió dollárt jelentett volna új pénzben, ami brutálisan sok. A Seahawks ugyanakkor annak ellenére sem akarta bevállalni ezt, hogy a két első kört feláldozva sarokba lett szorítva.

Nem véletlenül jelentek meg olyan riportok, hogy a csapat hajlandó kétszer is franchise taget tenni a játékosra, ha Adams makacskodik. Ezzel anyagilag egyébként jól is jártak volna, hogyanis jövőre a safetyk várható tage 13,55 millió dollár lesz, míg 2023-ban 16,26 millió dollár, ami Adams potenciális fizetéséhez képest kifejezetten baráti.

Erre reagálva a védő képviselői azonnal jelezték, hogy nem tervezik elfogadni a safety taget, és amennyiben a Seahawks azt tenne rá, akkor megtámadnák a döntést és követelnék, hogy linebacker taget tegyenek rá. Ez teljesen logikus lépés, ugyanis a pass rusher OLB-ket is linebackerként tartják számon, ezért 2022-ben az LB tag 17,87 millió dollár lenne, míg két év múlva 21,44 millió dollár.

Mindez azt jelenti, hogy Adams idei fizetését is beleszámolva a védő 39,67 milliót kereshetne a safety taggel a következő három évben, míg 49,17 millió dollárt a linebacker taggel (9,5 millió dolláros a különbség). Ez utóbbi éves szinten 16,39 millió dollárt jelentene Adamsnek, ami új pénzben egy 2 éves, átlag 19,65 milliós hosszabbításnak felelne meg, ami a saját állítólagos igényeinél is bőven több lenne.

Ráadásul itt is a védő volt előnyben, ugyanis a 2020-as éve alapján bőven bizonyítható, hogy neki LB-tag jár. A 855 védősnapjéből 390 snapen állt fel linebackerként a PFF adatai alapján, míg safetyként csak 269-en. Persze ezt a Seahawks könnyen kivédheti azzal, hogy csak safetyként játszatja Adamset, de ezzel pont annullálná azt, ami a védőt igazán különlegessé teszi.

Csak hogy lássuk, mennyire rossz helyzetben volt a csapat: kifizetett két első kört egy olyan játékosért, akit a piaci trendeknek megfelelően is túl kellett volna fizetnie, miközben még a franchise tag lehetőségét is minimum kérdésessé tették. Tulajdonképpen egy évi 20 millió dolláros szerződés sem lepett volna meg, ehhez képest a Seahawks úgy tette a legjobban kereső safetyvé Adamset, hogy igazából nem is.

Így néz ki Adams alapszerződése. Kapott 20 millió dollár aláírási bónuszt, illetve az idei alapfizetése garantált. Ennyi az összes teljesen garantált tartalom, és bár nem valószínű, hogy 21 millió dollár kifizetése után kilépne a Seahawks a szerződésből, de papíron a lehetőség adott.

Adams 2022-es option bónusza, alapfizetése és a 2023-as fizetéséből 2,56 millió dollár csak az idei Super Bowl után válik garantálttá. Amennyiben a Seahawks nem küldi el 2022-ben, úgy a következő két évben kivághatatlan lesz. Magyarán egy 1+2+1+1 éves szerződést kapott a safety, ami az opció lehívása után így néz ki:

Ez így teljesen rendben van. Adams az első két évében nagyon keveset foglal a capből, de 2023-ban is 20 millió dollár alatt van a cap hitje, a maradék két évben pedig a csapat szabadon dönthet, hogy mi legyen a safetyvel. Persze ez némileg növekedhet, ugyanis 2022 és 2025 között még 2,75 millió dollárt kereshet ösztönzőkkel (például 250 ezer jár azért, ha legalább három INT-je és öt sackje lesz a szezonban), illetve 2024-ben és 2025-ben összesen további 1,75 milliót vihet haza olyan ösztönzőkkel, mint a Pro Bowlba- vagy az NFC-döntőbe jutás.

Mi a helyzet a piacon?

A fenti ösztönzőkkel együtt is ez nagyon csapatbarát szerződés. Ha hihetünk Adamsnek, akkor az anyukája volt a Seahawks megmentője, ugyanis írt egy hosszú üzenetet a fiának, ahol a teljes nevén szólította, arra pedig oda kell ám figyelni. Seattle-ben alighanem ma is isznak anyuka egészségére, ugyanis neki köszönhetően gyakorlatilag áron alul sikerült hosszabbítani Adamsszel.

A liga legjobban kereső safetyje korábban Justin Simmons volt, aki franchise tagelve hosszabbított, vagyis az ő éves 15,25 milliója valóban 15,25 millió dollár. Adams ellenben az ötödik éves opciójával hosszabbított, és hiába kapott 4 évre 70 milliót (17,5 millió/év), valójában 5 évre szóló, 80,44 milliós szerződése van (16,088 millió dollár/év). Ez ugyan több egy picit, mint Simmons átlaga, de ~750 ezertől azért nem kell különösebben hasra esni.

Ráadásul a lényeg nem is ezen van, hanem a garantált éveken. Bár papíron Adamset el lehet küldeni egy év után, a valóságban ez három év lesz, és három év alatt nem keres többet Simmonsnál. A helyzet az, hogy a következő három idényben a Broncos safetyje, ha csak minimálisan is, de gazdagabb lesz, utána meg már úgy is mindegy, bármi lehet.

Ennek összehozása óriási piros pontot érdemel. Kiindulva Bobby Wagner szerződéséből minimum azt vártam, hogy Adams kap egy 18,5 milliós szerződést, az első három évben pedig átlag 1,5-2 millióval többet keres majd Simmonsnál. Ehhez képest nemcsak a posztján, de még csapaton belül sem lett ő a legjobban kereső védő. Ez A+ teljesítmény a csapattól.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!