Connect with us

Prémium cikkek

Edzőtábori csaták – AFC West

Szűk egy hónapja van a csapatoknak, hogy a jelenlegi 90 fős rosterüket leszűkítsék 53 főre, azaz megkezdődtek a pozíciós harcok a csapatok játékosai között. Ám sok helyen nem csak az a kérdés, hogy kik férnek be a végső keretbe, de az is, hogy a kezdőt kik kaparinthatják meg. Erre próbálunk most rájönni az AFC Westben.

Denver Broncos

Mi számít a legnagyobb csatának?

Az egész NFL egyik legnagyobb edzőtábori csatája alighanem Denverben zajlik, mert nincs még egy olyan csapat, ahol ennyire kimondottan versenyzik a két irányító a kezdő posztért és nincs jelenleg favorizált kezdő. Drew Lock és Teddy Bridgewater vetélkedése ha nem is a legmagasabb színvonalú csata, de kétségtelenül az egyik legszorosabb lesz az elkövetkezendő hónapban.

A csapat vezetőedzője, Vic Fangio az edzések előtt abszolút arról beszélt, hogy mindkét játékosnak ugyanannyi lehetősége lesz a bizonyításra és az első hét után úgy tűnik, hogy tartja is a szavát. A két irányító szinte teljesen osztozik a kezdő csapatos snapeken, ha az egyik napon Locknak jut több passzkísérlet és idő, akkor másnap garantáltan Bridgewater a kezdeményezett. A szurkolók legnagyobb bánatára egyik iránytó sem tudja továbbra sem kiharcolni az egyértelmű elismerést, mert ahogy a kezdő helyek, úgy a jobb és a rosszabb napok is váltják egymást a játékosok esetében.

Ahogy azt sejteni lehetett, Locknak talán több nagyobb játéka van, de továbbra sem tűnik konzisztensebbnek és labdabiztosabbnak. Ami talán mégis kicsit felé döntheti a mérleget, hogy a ritmust jobban érzi a támadósor tagjaival és egyelőre a bizalmukat is élvezi. Kisebb meglepetésre Bridgewater nem tud visszavágni makulátlan játékkal, mert rosszabb napjain szórja a labdaeladást érő passzokat. Mindezek ellenére továbbra is megmondhatatlan, hogy melyik QB lesz a szezon kezdetére, majd végére a befutó.

Hol várható még versengés?

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Az irányító poszt mellett a legtöbb kezdő poszt nagyjából le van osztva a csapatnál, mindössze a defensive endeknél lehet kisebb csata az egyik helyért, illetve a linebacker poszt az, ami idén sem tűnik betonbiztosnak. Már ami a belső linebackereknél az Alexander Johnson melletti másik kezdő helyet illeti. Itt nagyjából három játékos lehet megemlíteni, bár Josey Jewell egyelőre stabilan őrzi a vezető helyét a versenyben. Balszerencséjére pont akkor sérült meg amikor kezdett biztató jeleket mutatni. Egyik legnagyobb hiányossága az volt, hogy nem olvassa jól a játékot, ezért nem csak coverage-ben marad le, de futásoknál is sokszor elkésik. Úgy tűnt a tábor elején, hogy sokkal érettebb játékot tud mutatni, erre a hét közepén kisebb sérülést szenvedett, amivel megadta az esélyt a többieknek.

Ezzel elsősorban a tavalyi ötödik körös Justin Strnad tud élni, aki egyelőre jól szállt be a helyére és a védelmi koordinátor Ed Donatell is több ízben dicsérte. Fiatal kora ellenére nem illetődik meg a nagyobb ütésektől, ellenben passzjáték ellen bőven van még hova fejlődnie. Aki még rajta kívül beleszólhat a kezdőért szóló versenybe, az az újonc Baron Browning, aki egyelőre sérülés miatt nem tudott semmit megmutatni a tehetségéből, de az egyetemen a csapata egyik legnagyobb vezére volt, tehát nem kell félteni, hogy első évében alkalmas lehet-e a feladatra.

Las Vegas Raiders

Mi számít a legnagyobb csatának?

Az egyik legfontosabb csata a linebackerek között zajlik, ahol az elmúlt években több friss játékos is érkezett a csapathoz. Sokáig Nick Kwiatkoski és Cory Littleton egyértelmű favoritnak számított, de Nicholas Morrow már tavaly is jelentős mennyiségű snapet hasított ki a tortából. Erre az évre ez odáig fajult, hogy úgy tűnik, Kwiatkoski egyértelműen mögé szorult a depht charton. Morrow nem csak biztatóbban mozog mint vetélytársa, de a védelem egyik irányítója is lett az edzőtáborok első felében. Gus Bradley (ahogy az NFL védőkoordinátorainak többsége) bőségesen a nickel felállást favorizálja a base felállással szemben, ekkor pedig a két linebacker az edzések alatt Morrow és Littleton. Érdemes itt még megemlíteni az idén draftolt Divine Deablót, aki ugyan safetyként volt jegyezve, de már a börze közben is mindenki arról beszélt, hogy testalkata alapján inkább linebacker lehet a profik között. A Raidersnél pedig úgy tűnik, hogy osztják ezt a véleményt, de egyelőre PUP listán van. Rajtuk kívül Tanner Muse és Javin White lehetne bevethető, de ők egyelőre le vannak maradva a kezdőért folytatott csatában.

Hol várható még versengés?

Érdekes vetélkedést hozhat az elkapók versenye is, ahol hat olyan játékos is van, aki beférhet a rotációba, de talán senki helye nem 100%-ig biztos. A leginkább biztosnak a tavalyi első körben választott WR, Henry Ruggs tűnik, akinek az első éve kisebb csalódás volt, de tehetsége alapján egészen biztos több van benne. Az idei évben úgy készült, hogy kicsit felhízlalta magát, hogy az erősebb cornerek ellen is eredményes lehessen. Ez a felszedett körülbelül három kilogramm azonban veszélyes is lehet a részéről. Az ő legnagyobb erénye ugyanis a sebesség volt és a több izom visszafoghatja a dinamikusságát.

Mögötte aztán teljes a kavar, ugyanis a két fiatal, Bryan Edwards és Hunter Renfrow mellett három veterán szabadügynök is vetélkedik a kezdőért. A Buffallót megjárt Zay Jones és John Brown mellett Willie Snead is potens elképzelés lehet. John Brown világéletében mélységi célpont volt és annak is inkább közepes, így nagy eséllyel ő inkább rotációs játékos lehet mint kezdő, valamint Zay Jones is elég bizonytalan opció. Ellenben a maradék három játékosból nehéz megmondani ki lesz a két biztos kezdő. Snead slotban jól néz ki, de kisebb sérülések hátráltattak őt is az elmúlt időben. Talán Renfrow helye lehet a legbiztosabb a slotban, aki az év végére nagy fejlődésen ment keresztül, amit egyelőre átmentett idénre is. Edwardsról mindeközben olyan beszámolók érkeznek, hogy ő Terrell Owens és Randy Moss szerelemgyermeke, ami talán kissé túlzónak tűnik.

Kansas City Chiefs

Mi számít a legnagyobb csatának?

Ez a csoport már csak úgy tűnik, hogy a linebacker harcokról fog szólni, ugyanis a Chiefs esetében is itt van az egyik legnagyobb vetélkedés. Anthony Hitchenst szinte már csak a tapasztalata tartja a kezdők között, ugyanis messze ő a legkevésbé agilis játékosa a poszton a csapatnak, ellenben a fiatalok még rengeteg rutintalanságra képesek, főleg ami a játék olvasását illeti. A tavaly draftolt Willie Gay ennek köszönhetően pályán tarthatatlan volt tavaly, de Steve Spagnuolo védőkoordinátor arról beszélt, hogy rengeteg fejlődést fedezett fel a játékában.

Ugyancsak a coverage skilljeit dicsérte az idén draftolt Nick Boltonnak, aki például az első edzések alkalmával már kétszer halászta le Mahomes passzát. Ezek a hírek különösen érdekesek, mert mindkét játékos legnagyobb kritikája a passzvédekezés volt. Rajtuk kívül még említést érdemel Ben Niemann és Dorian O’Daniel, akik mindig is rotációs játékosok voltak, de idén is számít rájuk a vezetőség ugyanebben a minőségben. A két kezdő várhatóan Hitchens és Gay lesz, de Bolton jó eséllyel bejátssza magát valamelyik kezdő helyre, ha sikerül beilleszteni Spagnuolo rendszerébe.

Hol várható még versengés?

Ugyancsak érdekes dolgok zajlanak le a csapat defensive end szekciójában, ahol talán a liga legvékonyabb sorával van dolgunk. Már ami a minőséget illeti, mert mennyiségre nagyon is sokan vannak. Frank Clark helye nem lenne kérdéses a kezdőben, de off-field ügyei miatt mégsem tudjuk, hogy bevethető lesz-e. A túloldalon Taco Charlton, Mike Danna és Alex Okafor körülbelül egyenlő esélyekkel indul a kezdő posztért. Okafor közülük a legnagyobb név, de egyrészt a gyorsasága már jelentősen megkopott, másrészt rá jellemző a leginkább hullámzó játék. Vannak kiemelkedően jó meccsei, de képes hosszú periódusokra eltűnni teljesen. Mike Danna pont az ellentéte. Talán egyetlen olyan mérkőzése sem volt, ahol olyan teljesítményt nyújtott volna, amire felkapjuk a fejünk, de nagyjából stabilan hozza a játékát. Épp ezért lehet Taco Charlton a befutó, aki nem annyira szürke, mint Danna, de nincsenek különleges meccsei sem.

Ami miatt még megérdemli ez a harc az említést, hogy az az érdekes hír látta meg a napvilágot, hogy Chris Jones, a liga egyik legjobb belső védőfalembere rengeteget fogyott és egyedi diétát követ, többek között azért, hogy end poszton is meg lehessen nézni. Véleményem szerint teljes értékű endként soha nem fogjuk látni, de elképzelhető, hogy megnövelt snapszáma lesz a szélen idén. Abból a szempontból logikus lehet a szélen való játszatása, hogy középen egy fokkal jobban néz ki a depth chart.

Los Angeles Chargers

Mi számít a legnagyobb csatának?

Egy furcsa csatával kezdünk, méghozzá a kezdő safetyk helyével, ugyanis több meglepetés is van a poszton. Derwin James ugyan elég stabil strong safetynek tűnik, de a másik poszt korántsem lefutott. Jamesnek elvileg még nagyobb szerepe lehet a line of scrimmage közelében, így a csapat védőkoordinátora, Renaldo Hill szerint elképzelhető, hogy rajta kívül még két safety lehet a pályán a snapek nagy részében. Nasir Adderley sokáig egyértelműnek tűnt, de mostanra lehet nem fér be a három kezdő közé sem. Alohi Gilman ugyanis az edzői vélemények szerint jobban illik az elképzelt rendszerbe, jobban mozog ugyanis szabad térben. Az igazi meglepetés azonban Chris Harris Jr., aki cornerből avanzsálhat safetyvé. A volt sztárcorner ugyan mindig is a sokoldalúságáról volt híres, de ez praktikusan azt jelentette, hogy a szélen és slotban is megállja a helyét. A safety poszt azonban teljesen új neki. Ha fogadni kellene, akkor azért arra tennénk, hogy Harris többnyire továbbra is nickel corner lesz, így a három safety poszton a szokásos duó mellett Gilman is sok szerepet kap majd.

Hol várható még versengés?

A passzsiettető poszt hasonló kicsit, mint a Chiefs esetében. Joey Bosa a liga egyik legjobbja, de a túloldalán nehéz megmondani, ki lesz a biztos kezdő. Talán a Packerstől érkező Kyle Fackrell van egy kisebb előnyben, aki a legtöbb szép játékot mutatta be az edzőtábor eddig lezajlott része alatt, Brandon Staley dicsérte a sokoldalúságát, ami elmondása szerint sokat jelent számára. A védőkoordinátor Renaldo Hill ellenben a ’19-ben draftolt Emeke Egbulét emelte ki, aki szerinte kimagaslóan kezdte az edzőtábort. És végül ott van még az idén draftolt Chris Rumph is, akiben nagy a potenciál, illetve Uchenna Nwosu is, aki tavaly a legtöbb szerepet kapta a jelenlegi keretből. Jelenleg talán, ahogy említettem Fackrell a befutó, de talán ő rendelkezik a legalacsonyabb plafonnal.

[/ppp_patron_only]

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x