Connect with us

Minden ami NFL

Edzőtábori csaták – NFC South

Szűk egy hónapja van a csapatoknak, hogy a jelenlegi 90 fős rosterüket leszűkítsék 53 főre, azaz megkezdőtek a pozíciós harcok a csapatok játékosai között. Ám sok helyen nem csak az a kérdés, hogy kik férnek be a végső keretbe, de az is, hogy a kezdőt kik kaparinthatják meg. Ennek nézünk a mélyére most az NFC déli csoportjában.

Atlanta Falcons

Mi számít a legnagyobb csatának?

Elég sok a kérdőjel a védelemben jelenleg, de a legnagyobb, legtöbb főt felvonultató csata talán a cornerbackek között van. Konkrétan felsorolni is nehéz azokat a neveket, akik potenciálisan küzdenek a kezdő vagy rotációs helyekért és ez nem feltétlenül azért van, mert mindenki annyira jól teljesít.

A.J. Terrell az, aki kisebb előnnyel indul, mert a tavalyi év utolsó periódusa biztatóra sikerült, így talán őt tekinthetjük stabil kezdőnek, de utána már tényleg találgatások maradnak csak. Isaiah Oliver 2018-ban magas draft pick volt és a csapatok ezért ritkán szokták könnyen elengedni a kezüket, de jelenleg Fabian Moreau vagy Kendall Sheffield is biztatóbban mozog és előzik őt a sorban. Ami meglepő, hogy melléjük feltűnt pár új név is az edzőtáborban. A tavalyi hetedik körös Chris Williamson és az idei ötödik körös Avery Williams nevét hallani, akik beleszólhatnak a csatába, mert a pozíciós drillek és a 7 vs. 7 játékok alkalmával fel tudtak tűnni egy-egy szép játékkal. Ha most kellene tippelni, akkor Terrell mellett Moreau és Sheffield kezd, valamint Oliver és Williamson élheti meg biztosan a keretszűkítést.

Hol várható még versengés?

A defensive end pozíció évek óta kérdőjel a csapatnál, lassan már nincs ember, aki emlékszik rá, mikor volt klasszis passzsiettetője a csapatnak. Ez idénre sem változott meg, sőt tovább romlott a szituáció. Dante Fowler mellett konkrétan egyáltalán nem lehet eldönteni ki fog kezdeni, de akárki is lesz a befutó, valószínűleg a liga top3 leggyengébbje lesz ez az egység.

Tovább tetőzi a problémákat, hogy Fowler COVID-19 listán kezdte az edzőtábort és szokatlanul sok időt töltött rajta. A távollétében legalább volt alkalma bizonyítani a többieknek. A kezdő csapattal Steven Means és Jacob Tuioti-Mariner edzett, akik korántsem tekinthetők a legtehetségesebb játékosoknak a poszton. Utóbbi például elég keveset játszott a szélen, de most erre is sor került.

Szintén ez a sors jutott Brandon Copelandnek, aki inkább belső linebacker, de annyira vékony a Falcons outside sora, hogy kénytelenek voltak őt is próbálgatni a fal szélén. Szintén meg lehet még említeni Jonathan Bullardot és az idei újonc Adetokunbo Ogendejit is, de egyelőre egyikük sem biztató. A jelenlegi állapotok szerint Fowler és Means kaparinthatja meg a kezdő helyeket.

Carolina Panthers

Mi számít a legnagyobb csatának?

Érdekes csata alakulhat ki a kezdő tight end posztért, ahol egyelőre megjósolhatatlan, ki lehet a kedvezményezett. Ian Thomas van a legrégebb óta a csapat alkalmazásában, de ő kecsegtet a legrosszabb potenciállal a csapat számára. Sem elkapásban, sem blokkolásban nem kiemelkedő, egyedül az lehet az érdeme, hogy ismeri a rendszert. Dan Arnold inkább blokkolásban jó, de egyre többet használták passzjátékoknál is, míg az újonc Tommy Tremble-ben van abszolút a legnagyobb potenciál. Ő sem a sebességéről híres, amolyan elkapni is tudok fullback/tight end hybridként képzelhető el.

Hol várható még versengés?

A fiatal védelemben van pár kérdés, de a kezdőkért a legtöbb ember a cornerback sorban fog megküzdeni. Elsőre azt lehet mondani, hogy a legbombabiztosabb helye az idei elsőkörös cornernek Jaycee Hornnak van, akiről nehéz elképzelni, hogy kihagyják, ha már ilyen magas picket áldoztak rá.

Ellenben a másik kezdő az egyaránt lehet Donte Jackson, A.J. Bouye vagy Troy Pride is. Bouye szebb napokat is megélt már, ha vissza tudna kapaszkodni annak a formának a közelébe, akkor nincs kérdés. Ellenben nem csak formahanyatlás, hanem a sérülések is kérdőjelesek nála. Jackson annak ellenére, hogy már negyedik évére készül, még mindig nem nevezhető egy tapasztalt és kiforrott játékosnak, Pride pedig nagyon inkonzisztens. Azt is nehéz megjósolni hogy ki lehet a kezdő nickel játékos, mert mindenki inkább a külső szerepkörben tudná megállni a helyét. Tippre a Horn, Jackson, Bouye trió fog kezdeni és utóbbi lesz kénytelen slotban kapaszkodni. Kisebb meglepetést pedig talán Rashaan Melvin okozhat, aki sok csapatot megjárt, kifejezetten jó sosem volt, ellenben slotban ő is bevethető lehet és a poszt szűkössége miatt lehet esélye.

New Orleans Saints

Mi számít a legnagyobb csatának?

Mondhatnám az irányítóharcot, de a Winston-Hill párbaj helyett most az elkapókról akartam írni, ahol többtényezős az egyenlet. A rotáció hátsó részében tartózkodóknak új lehetőséget biztosít, hogy Michael Thomas PUP listán kezdi az évet és bizonytalan, mikor tud pályára lépni. Mellette egyelőre Tre’Quan Smith kezdő helye tűnik egyedül biztosnak, de ő sem tűnik ki a sorból. Főleg hogy kisebb sérülése miatt az edzőtábor első pár napjából többet kénytelen kihagyni ő is.

A harmadik wide receiver helyért a visszahordóként is megfordult Deonte Harris és a másodéves Marquez Callaway vívhatja a legnagyobb csatát. Előbbi egy villámgyors játékos, aki viszont nem feltétlen elkapóerényekkel rendelkezik, utóbbi viszont picit talán statikusabb, ami egy Winston típusú irányítóval a háta mögött nem feltétlen előny. Meg lehet még említeni olyan fiatalokat, mint Lil’Jordan Humphrey vagy Juwan Johnson, de ők várhatóan a keretbe kerülésért fognak küzdeni. Ha jelenleg kezdőt kell mondani, akkor Thomas és Smith mellé Calloway csúszhat be.

Hol várható még versengés?

Hasonló a felosztás a cornerbackek estében is, ahol Marshon Lattimore tuti biztos kezdő, mögötte pedig elsőre leosztottnak tűnnek a szerepek, de sokan szeretnének beleszólni a küzdelmekbe. Brian Poole az elmúlt időszak egyik meglepetés slot cornere, aki tudott szintet lépni, így nickel felállásoknál nagy eséllyel ő lesz a pályán. Ellenben a másik outside posztért lehet harc. A rutinos veterán Patrick Robinson visszavonult, így Prince Amukamara, Ken Crawley és az újonc Paulson Adebo is sorban áll a lehetőségekért.

Amukamara meglehetősen lelassult, valamint az egészségében is nehéz bízni, de amikor utoljára teljes értékű szezont tudott lenyomni, akkor még egy elfogadható kezdő szintet hozott. Crawley soha nem ütött meg egy erős közepesnél jobb szintet, de konzisztensnek mondható a játéka és az idei első drillek alkalmával ő jegyezte az első interceptiont és az első leütött labdát is. Tippre ő lehet a kezdő az első hetekben Lattimore és Poole mellett.

Tampa Bay Buccaneers

Mi számít a legnagyobb csatának?

A bajnok keretében nagyjából leosztott minden szerep köszönhetően annak, hogy a tavalyi nyertes csapatból mindenki maradt, így jobb híján lehetséges beugrókat lehet megemlíteni, akik csatáznak a pályára kerülésért.

A leginkább billegő posztok egyike a safety, ahol a másodéves Antoine Winfield helye megkérdőjelezhetetlen. A kiváló játékos a DROY címet is majdnem elvitte, így nem férhet kétség a pozíciójához. Mellette úgy tűnik, hogy Jordan Whitehead maradhat a másik kezdő, de nála már több a kérdés. Nagyon jól illeszkedik Todd Bowles rendszerébe, de neki a leginkább inkonzisztens a játéka, plusz voltak kisebb sérülései is. A beugró egyrészt Mike Edwards lehet, aki tavaly is szállt már be kezdőként is, de meglepetésre Ross Cockrell is feltűnt safety poszton. A volt cornernek sok lehetőség nem jut eredeti posztján, így szisztematikusan elkezdte átképezni magát safetyvé is. Ha nehéz is elhinni, hogy kezdőként valaha pályára lép, de rotációs, akár három safetys felállásoknál elképzelhető hogy pályán lesz.

Hol várható még versengés?

Kevésbé idei csata, de a passzsiettető helyekre Shaq Barrett mellé az újonc Joe Tyron bejelentkezett. Jason Pierre-Paul ellen idén még nehéz fogadni, mert hatalmas tapasztalata van és tavaly még láthattuk, hogy nem állt be a minőségromlás a játékába, de szép lassan ki fog fogyni a tankja. Ebben az esetben pedig Tyron már idén sok szerepet kaphat. A rookie a kezdő offensive tackle páros megbecsülését már az első heti edzések után elnyerte, mind Smith, mind Wirfs elismerően beszélt a fiatalról.

Pár szót pedig ejtsünk meg a futókról is pluszban, ahol sokan gyűrik egymást, de itt kevésbé meglepő, ha az edző gárda rotálja a csapatot. Leonard Fournette a Super Bowl teljesítményével adott egy utolsó nagy löketet a pályafutásának és kétségtelenül sokat profitál abból, hogy egy iszonyú jó offensive line mögött és a GOAT irányító mellett kell egyengetnie a karrierjének ezen szakaszát. Érzésre semmi extrát nem tesz a játékhoz, de megszerzi, amit biztosítanak neki.

Mellette/mögötte nagy a harc a snapekért, de elsősorban Ronald Jones kaphat nagyobb szerepet. Tavaly amikor beszállt, akkor kifejezetten jól mozgott, az átlaga még Fournette-énél is jobb volt. Mögöttük a két elkapásokhoz használt futó, Giovani Bernard és Ke’Shawn Vaughn küzd a lepattanóért. Utóbbi eléggé elásta magát a tavalyi nagyon rosszul időzített labdavesztéseivel, előbbi viszont akár sok szerepet is kaphat, amennyiben ki akarják használni Bradyék, hogy a keze sokkal megbízhatóbb, mint Fournette-é és Jonesé.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!