Connect with us

A 7 játékai

A 7 játékai – Így zavarja össze a Panthers az ellenfél irányítóját és támadófalát

A Panthers védelme elég sok kategóriában a legjobb most az NFL-ben, és ugyan a sorsolásuk elég könnyű volt, az egyértelmű, hogy nagyon ott van ez a defense a szeren és Phil Snow védőkoordinátor egy pöpec rendszert rakott össze, amivel össze tudja zavarni az irányítókat és a támadófalakat is. Erre nézünk meg most két példát a Texans elleni csütörtök esti rangadóról. 

A Panthers sokféle felállást használ, jól tudja variálni az embereit a front7-ben, és végre a tehetség is adott hozzá a csapaton belül, hogy működjenek Phil Snow egyetemről hozott kreatív sémái. Brian Burns már tavaly is szuper volt, de most beérett Derrick Brown is, illetve megszerezték a falba DaQuan Jonest és Morgan Foxot, akik ellenállhatatlanul pusztítanak, Haason Reddick pedig egy olyan edge rusher / linebacker hibrid, akire szintén nagy szükség volt a rendszer sikeres futtatásához. Nagyon fontos elem volt Jaycee Horn draftolása is, akivel többet lehet emberezni hátul és a coverage-eket is lehet váltogatni (az ő sérülése érzékenyen érintheti a csapatot), és ne feledkezzünk el Shaq Thompsonról sem, aki a védelem közepén hozza élete formáját.

Ma azt fogom elemezni a Texans elleni csütörtök esti rangadóról hozott két példán keresztül, hogy miként zavarja össze Snow az ellenfél irányítóját és támadófalát, ezzel együtt hogyan alakítja úgy a dolgokat, hogy rendre legyen egy blokkolatlan rushere.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Ennél a playnél úgy néz ki, hogy öt rusher lesz, érkezik majd a két belső falember, a két pass rusher (Reddick kétpontosból indulva), illetve az egyik középső linebacker (Jermaine Carter). A támadóknál öten maradnak protectionben, a tight end elmegy majd útvonalra, de ez rendben van, hiszen öten vannak öt védőre, így nem lehet nagy baj. Mivel Carter a támadók szerinti jobb oldalra mozgott a snap előtt, így a center is jobbra fog tolódni a snap után, hogy őt felvegye.

A Panthers viszont nem a vártaknak megfelelően blitzel, hiszen ketten is visszalépnek: a szélről Reddick és középről Carter. Ellenben Shaq Thompson a támadók szerinti bal oldalon blitzel.

Mivel ketten a támadók szerinti jobb oldalról léptek vissza coverage-be, így onnan csak egy rusher érkezik (az újonc Daviyon Nixon), viszont hárman is blokkolnak arra az oldalra. A jobb oldali tackle és a guard beduplázzák Nixont, de nem is rá van felrajzolva a játék, hanem a túloldalra.

Egyrészt ki kell emelni, hogy DaQuan Jones (#90) a guard belső válla felé vágott a snap után, hogy ha a center észleli, hogy nincs munkája hirtelen, akkor se tudjon kiváltani a bal szélre, hanem a guarddal egyetemben Jonesszal legyen elfoglalva. Így a bal szélen két rusher érkezik az egy szem left tackle-re, akinek így nyilvánvalóan lehetetlen dolga van. Neki az irányítóhoz közelebbi, tehát belülről érkező blitzelő LB-t kell felvennie, így viszont Brian Burns a szélről blokkolatlanul érkezhet meg Millsre, és sackeli is.

Gyönyörű design, hiszen négy emberrel sikerült elérni azt öt támadóval szemben, hogy valaki blokkolatlanul érkezhessen meg az irányítóra.

Érdemes még megemlíteni azt is, hogy Reddick és Carter, a két hátralépő védő pont elveszi azt a területet, ahová az irányító gyorsan bedobhatná a labdát, ha észleli a protekció hibáját. Bal oldalon a slant üresen lenne, ha nem lépett volna oda vissza Carter, ezzel pedig a támadók megoldhatták volna az egzotikus blitzet. Snow-nak ezzel a dizájnnal viszont erre is volt válasza.

Nézzünk egy másik példát is, amiből ugyan sack nem lett, de ettől még lehet értékelni a felrajzolt játékot.

A Panthers most egy double mug, vagy más néven double A gap blitzet mutat, azaz a négy rusher mellett a két belső linebacker is feláll a line of scrimmage-re a center két oldalára (a két A lyukba, innen a név). Így tehát hat potenciális rusher van, akit fel kell venni. Ennek érdekében a Texans bent hagyja a futóját, Rex Burkheadet blokkolni az öt támadófalember mellé. Így a támadók részéről nem bonyolult a helyzet, a guardok és tackle-ök felveszik az edge rushereket és a DT-ket, a center és a futó pedig felveszi a két linebackert.

Igen ám, de itt sem ilyen egyszerű a helyzet. Egyrészt Burns a szélről hátralép coverage-be, és így tesz középről Thompson is. Itt még nincs vége, ugyanis a túloldalon Reddick nem a szélen fog rohamozni, hanem úgynevezett looperként megkerüli két csapattársát és beront középre. Harmadik meglepő elemként pedig a slot corner (aki itt még a képen sincs) is érkezik blitzelni.

A snap után így néz ki a helyzet:

A jobb oldalon a tackle és a guard felveszi az egy szem DT-t. A center felveszi a vele szemben lévő blitzelő linebackert. A bal oldali tackle először elindul a szélre, azonban amikor látja, hogy Reddick nem felé jön, bevált, hogy blokkolja a másik DT-t. Őt közben a bal guard is blokkolni akarja, így ő is beljebb válthat. A futó pedig látja, hogy Thompson nem jött blitzelni, de észreveszi a slot CB-t, így felé indul el, hogy feltartóztassa. A fenti képen már látszik, hogy Reddick elindul befelé a loopra, viszont az még nem látszik, hogy ki tudja felvenni.

A válasz pedig az, hogy senki. A bal oldali tackle szépen átveszi a DT-t, a bal guard szépen bevált a linebackerre, a center viszont elrontja a blokkolási kísérletét az LB-n és ezzel kiveszi magát a játékból, így esélye sincs átvennie Reddicket, aki így szemből tök üresen érkezhet meg Millsre (aki végül ki tud bújni a sackből).

Itt is érdemes megjegyezni, hogy Snownak megvolt a válasza az esetleges hot route-okra is a két hátralépő védővel, habár most nem volt olyan játékos, akit gyorsan meg lehetett volna játszani.

Nagyon szuperül néz ki ez a Panthers védelem és jó nézni a sok kreatív játékot, amit Phil Snow behív. Nyilván ezzel a két játékkal közel sincs vége a példák sorának (sőt, a coverage érdekességekkel még nem is foglalkoztam), de jól szemléltetik, hogy mennyire jól használja ki a defense a támadófal protekciós szabályait és relatív statikusságát. Az ötletek mellé persze kellenek a játékosok is, így nagyon fontos, hogy Burns és Reddick személyében két olyan edge rushere van Snow-nak, akit simán hátra lehet küldeni coverage-be is, emellett a linebackerek is jók blitzelésben, és a védőfalemberek is több alignment szerint játszathatók.

A hét pass rush move-ja

Ha már a védőkkel foglalkoztam ebben a cikkben, akkor a múlt heti “hét passza” rovat után hozok most egy pass rush move-ot, ami lenyűgözött a fordulóban. Myles Garrett, Hölgyeim és Uraim!

Holnap még érkezem néhány támadójáték elemzésével a hétvégéről. 

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!