Connect with us

Minden ami NFL

Akiknek sikerült az álom – a 2021-es UDFA class

Túl vagyunk az előszezonon, megtörténtek a végső keretszűkítések, aminek az egyik legnagyobb momentumai mindig azok, amikor a draftolatlan újoncoknak sikerül – egyelőre – a nagy álom beteljesülése. Kiből lehet az új Tony Romo, Doug Baldwin vagy Arian Foster? Idén sem maradtak el ezek a sikersztorik, de vajon hány játékos tud élni a bizalommal?

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy bár végső keretnek szokás hívni az 53-ra szűkülést, még nagyon sok mozgás várható a kickoffig és azt követően is, ennek pedig könnyen ezek a játékosok eshetnek áldozatul. Szóval simán megeshet, hogy mire olvasod ezt a cikket, valakit már lapátra is tettek egy waiveren lévő, vagy szabadon igazolható játékos kedvéért.

Irányítók

Feleipe Franks, Atlanta Falcons

A sérüléseknek senki nem örül, de egyes játékosoknak ily módon nyílhat meg az út a csapatba, és így történt Franksszel is. AJ McCarron sérülése miatt szinte rögtön a második számú irányítója lett a Falconsnak, és ezen Josh Rosen érkezése sem változtatott. A megiramodásairól válhatott ismertté az előszezonban, amit Arthur Smith amúgy is díjaz egy irányítóban.

A franchise hivatalos depth chartján nincs kimondva ki Matt Ryan cseréje, valamint vezetőedzője is elhintette, hogy nem zárható ki a későbbiekben egy irányító igazolása, de egyelőre ő tűnhet favoritnak Rosennel szemben, ha dönteni kell.

Esély a rosteren maradásra: 4/10

Futók

Jaret Patterson, Washington Football Team

Ha gondolkodás nélkül meg kellene nevezni, kinek volt a legjobb preseasonje, sok embernek a Washington draftolatlan running backje jutna eszébe, aki már az első labdaérintéseivel berúgta az NFL ajtaját. Leginkább a passzjátékban emelkedett ki a többi futó közül, legyen szó elkapásról vagy blokkokról – futások terén azért nem égett be a retinánkba, amit láttunk tőle.

Persze ez így is meghaladta bárki elvárását, sikerült Lamar Millert és Peyton Barbert is kitessékelnie a teljesítményével, utóbbi inkább a meglepő. JD McKissicbe szerelmesek a fővárosban, az ő megelőzése a depth charton egyelőre még nem érkezett el, de ami késik nem múlik.

Esély a rosteren maradásra: 10/10

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Nate McCrary, Denver Broncos

Baltimore-ban nem sikerült elérnie a végső rostert, a Broncosnál viszont láttak benne fantáziát, és claimelték az aktív keretükbe. Vic Fangio elmondása szerint végig a radarukon volt, így nagyon megörültek, amikor sikeresen csatlakozhatott a denveri csapathoz. Egyértelmű, hogy harmadik számú futó lesz kezdetekben, viszont a special teamben nagyon hamar villoghat, akár visszahordóként is.

Esély a rosteren maradásra: 4/10

Mekhi Sargent, Tennessee Titans

Derrick Henry mögött nehéz érvényesülni, most mégis úgy tűnik, hogy erre egy draftolatlan futónak lehet a legjobb esélye. Sargentnél csak Rhamondre Stevenson tett meg több yardot a földön (187 vs 216), viszont nála többször senki nem harcolt ki elhibázott szerelést (14), ebből a szempontból remek tartaléka lehet Henrynek.

Ehhez ráadásul nagyon megerőltetnie sem kellett magát, Jeremy McNichols Covid listán van már lassan két hete, Darrynton Evans sérültlistára került, ami minimum három hetes kihagyással jár, így már csak Khari Blasingame maradt előtte a depth charton – nem megugorhatatlan dolog, és szerintem már meg is történt a beelőzés.

Esély a rosteren maradásra: 8/10

Elkapók

Meglepő lehet, de egy UDFA wide receiver sem élte meg a keretszűkítést, ráadásul összességében elmondható, hogy eddig az idei elkapó felhozatal összességében csalódás, hiszen több draftolt játékost is elbocsátottak.

Tight endek

Sammis Reyes, Washington Football Team

Kérdés nélkül az ő sztorija szólt a legnagyobbat az idei offseasonben, hiszen az előszezon megkezdése előtt soha egyetlen meccsen sem futballozott, még csak edzésen is alig vett részt a korábbi kosárlabdázó. Most azonban az első chilei játékos lehet, aki pályára lép profi mérkőzésen – egészen hihetetlen. Pláne azért, mert a játéka alapján nem biztos hogy rászolgált, blokkolásban láthatóan nem tudja még teljesen, merre van az arra. Fizikai adottságai elég kiemelkedőek, de focizni meg kell tanítani, viszont ez a stáb Logan Thomasból is egy átlag feletti tight endet varázsolt seperc alatt, szóval van remény a chilei fiú számára.

Esély a rosteren maradásra: 6/10

Jack Stoll, Philadelphia Eagles

Talán meglepő lehetett, hogy Richard Rodgerst kijátszotta, de blokkolásban jobbnak bizonyult veterán kollégájánál, ami elég volt a stábnak ahhoz, hogy ő maradjon a rosteren. Tökös csávó, ha bevállalta az Eaglest, mikor a poszton messze nem ő volt a favorit, de végül bevált. Elmondása szerint két ilyen csapattárstól mint Zach Ertz és Dallas Goedert rengeteget tudna tanulni, ami az ő fejlődését is szolgálná, ezért írt alá a Sasokhoz, Sirianniéknak pont ilyen mentalitású játékosokra van szükségük.

Esély a rosteren maradásra: 6/10

Támadófal

Robert Jones, Miami Dolphins

Draftolatlan kollégái közül talán nem ő játszott a legjobban, de a leglátványosabban biztos. Már csak ezzel a jelenettel helyet nyert volna a rosteren a Dolphins guardja.

Tua megvédésében vélhetően ő sem lesz jobb csapattársainál, ellenben a futásokhoz óriási segítség lehet. Ennek és a vékony posztnak köszönhetően nem kizárt, hogy hamarosan a kezdőben is láthatjuk majd.

Esély a rosteren maradásra: 9/10

Alaric Jackson, Los Angeles Rams

A PFF adatbázisa alapján az egyik legjobb offensive tackle volt az előszezon során, 131 passz snapen mindössze 5 nyomást engedett, mindet siettetés formájában. Mivel Les Snead sikeresen elszórakozott egy csomó draftcetlit az elkövetkezendő két évre, nagyon fontos, hogy a hozzá hasonló “kisemberek” minél nagyobb számban tudjanak hasznára lenni a csapatnak. Nem volt kérdés, hogy megéri a rostert ilyen játékkal, ahogy az sem az, hogy egyelőre csak tartalék lesz, de McVay-ék nyugodtak lehetnek, ha ilyen backup van a padon, hiszen a mélységgel akadnak a legnagyobb problémák Los Angelesben.

Esély a rosteren maradásra: 8/10

Jake Curhan, Seattle Seahawks

Seattle-ben úgy tűnik fétissé vált korábbi kosárlabdázókat a támadófalba pakolni. Curhan esetében ez kicsit túlzás, hiszen kilencedikes koráig élt azzal a labdajátékkal, majd lenézett egy fociedzésre, és többé nem engedték más sportot űzni. Az évtized során sok hozzá hasonló játékosból csináltak profit Seattle-ben, így érthető, hogy miért a Seahawks ajánlatát fogadta el, ahol mind LT, mind RT poszton tesztelték. Cedric Ogbuehi sérülése és Duane Brown hisztije miatt megnyílt számára az út a végső keretbe, de 10 támadófalemberrel a fedélzeten nem biztos, hogy a szezon végéig sikerül megtartania a helyét.

Esély a rosteren maradásra: 5/10

Védőfal

Raymond Johnson III, New York Giants

Számára már valóra vált az álom, hiszen gyerekkora óta Giants szurkolónak vallja magát, nem véletlenül a 91-es mezt választotta, hiszen Justin Tuck volt az egyik leginspirálóbb hatással a játékára. Elmondása szerint a fiatalsága és az olcsó szerződése miatt maradhatott a rosteren, de nem volt rossz előszezonja azért. Minden 9. snapjén nyomást tudott gyakorolni az irányítóra, holott a védőfal minden lehetséges posztján megfordult. Ezt a sokoldalúságot Patrick Graham védőkoordinátor nagyon kedveli, talán ennek is köszönhető, hogy lemondtak BJ Hillről is, hiszen a DLine-ban megvan a kellő mélység és tehetség.

Esély a rosteren maradásra: 8/10

Darius Hodge, Cincinnati Bengals

Joseph Ossai sérülése miatt sokan pánikolhattak a Bengals szurkolók közül, hogy elfogyott a mélység az edge rushereknél, de nagyon hamar elillant minden ilyen gondolatuk, amint meglátták Hodge-t a pályán. A Marshallról érkező UDFA ugyanis az egyik legproduktívabb passzsiettető volt az előszezonban, 63 snapen 11 nyomást generált, köztük három sacket szerzett, és ötször is megütötte az ellenfél irányítóját. Carl Lawsonnak is az állt jól, amikor szituációs játékosként lépett pályára, erre a szerepre Hubbard és Hendrickson mögött tökéletes lehet az újonc Hodge.

Esély a rosteren maradásra: 10/10

Jack Heflin, Green Bay Packers

Ha valahol van kultúrája a draftolatlanok beépítésének, akkor az Green Bay. Idén sem maradnak UDFA újonc nélkül a sajtfejűek, a védőfalban Jack Heflinnek sikerült túlélnie a végső keretszűkítést, köszönhetően a hat nyomásgyakorlásának. Jerry Montgomery, a Packers DL edzője beleszeretett a játékába és hozzáállásába, így ő maga közölte Heflinnel a jó hírt. Egyelőre biztos csak a rotációban kap szerepet, hiszen a Packersnél nem sietik el a fiatalok bevetését, de a lejáró szerződéseket nézve jó esélye lehet jövőre is a keretben maradnia.

Esély a rosteren maradásra: 6/10

Andre Mintze, Denver Broncos

Az utóbbi 19 évből 18-on(!!) mindig volt legalább egy UDFA újonc a Broncos rosterén a nyitófordulóra, ezt idén két játékossal is tartják, noha hivatalosan csak Mintze a “sajátjuk”. Nem sok lehetőséget kapott, de a jelek szerint az is elég volt ahhoz, hogy ötödik edge rusherként a keretben maradhasson. Patonék nagyon elégedettek a fejlődésével, és a jelek szerint nem akarták megkockáztatni, hogy nem tudják visszavenni őt a gyakorló csapatba, de hátradőlnie sem szabad. Nem biztos, hogy ha legközelebb el kell küldeni valakit egy szabadon igazolható vagy waiveren lévő játékos kedvéért, az nem ő lesz.

Esély a rosteren maradásra: 4/10

Linebackerek

Justin Hilliard, New York Giants

A 49ers elküldte a végső keretszűkítéskor, de a Giants látott benne annyi fantáziát, hogy megérje felvenniük az aktív keretükbe. Ha megnézzük kiket sikerült megszerezniük rajta kívül a waiverről, szerintem nyugodtan kijelenthetjük, hogy a periódus nyertese volt a franchise. Hilliard ugyanis felszántotta a pályát, mindenhol ott volt, a régivágású ütköző linebacker benyomását keltette, csak ő még hatékony is volt. Számomra kicsit fura, hogy a 49ers megkockáztatta az elvesztését, véleményem szerint kapásból a második legtehetségesebb linebacker lett a New York-i rosteren, így a kezdőcsapat sem zárható ki nála. Már ha egészséges tud maradni, ez az Ohio State-en nem mindig jött össze.

Esély a rosteren maradásra: 7/10

Caleb Johnson, Chicago Bears

Aki követte Höri college focival foglalkozó videóit, annak biztosan ismerős lehet a Houstoni Baptisták csapata. Hősünk onnan került Chicagóba, amely végül a végső keretén is megtartotta a fiatal linebackert. Kicsit furcsa döntés, mert Alec Ogletree úgy játszott az előszezonban, mintha nem lenne holnap, és erős túlzásnak érzek hat belső linebackert a rosteren egy 3-4-et játszó csapatban. Két dolog játszhatott közre, az egyik Danny Trevathan sérülése, a másik meg az, hogy nem akarták megkockáztatni az elvesztését azáltal, ha valaki felveszi waiverről, hiszen áprilisban elég sok csapat le szerette volna igazolni a draftot követően. Kíváncsi vagyok, hogy Trevathan visszatérésével vajon ki kerül a cut sorsára.

Esély a rosteren maradásra: 3/10

Dorian Etheridge, Atlanta Falcons

Rögtön az első, Titans elleni meccsen elnyerte minden fantasy kedvelő szívét, 9 tackle-t szerzett, és futások ellen egy igazi állat volt.

Ezt a teljesítményt a másik két találkozón messze nem tudta hozni, coverage-ben ráadásul borzasztó volt, ennek ellenére a Falcons esélyt adott neki az 53-as keretben. Jones, Oluokun és Walker mellett nem sok lehetőséghez fog jutni, de vélhetően a special teamben annál nagyobb szerep jut majd neki.

Esély a rosteren maradásra: 5/10

Amen Ogbongbemiga, Los Angeles Chargers

A Nigériában született linebackernek sérülés miatt csak két találkozóra és 36 snapre szűkült a preseason, ennek ellenére sikerült meggyőznie a stábot, hogy vele számolni kell – egyelőre csak a special teamben. Pechére csak újonc szerződésű játékosok vannak az LB sorban, így ez az előnye ebben a szituációban nem él, ráadásul ha tényleg ilyen 3-4-es hibridet fog használni Brandon Staley, akkor nem sok helye maradhat a kezdőben. B tervnek a CFL még mindig ott lebeghet a szeme előtt, hiszen az idei drafton a 8. picken kiválasztotta a Calgary Stampeders.

Esély a rosteren maradásra: 3/10

Defensive backek

Trill Williams, Miami Dolphins

Nagyon hamar úgy tűnt, hogy számára gyorsan véget ér az NFL kaland, hiszen a Saints három nap után sérülésre hivatkozva waiverre küldte, de Chris Grier general manager fölkapta onnan, és sikerült beverekednie magát egy ilyen telített DB sorba. Ő az első játékos, aki nyíltan felvállalta, hogy az irányítók megtévesztése miatt élt az új mezszámválasztás szabállyal, hiszen 51-es mezben játszott a preseasonben cornerbackként. Riportok alapján elsők között volt akik megérkeztek az edzésre, ebbe a mentalitásba pedig egy Patriots fáról jövő vezetőedző azonnal bele tud szeretni. Hogy védősnapeken látjuk-e, az jó kérdés, de a special teamben minden bizonnyal vezéralak lesz.

Esély a rosteren maradásra: 4/10

Isaiah Dunn, New York Jets

Bless Austin távozása minden bizonnyal az UDFA corner lelkén szárad, amivel jelenleg Justin Hardee számít a legrutinosabb játékosnak a Jets cornerei közül. Hogy ki? – pontosan. Kemény fába vágták a fejszéjüket Saleh-ék, főleg annak tekintetében, hogy Dunn nem volt jó a pályán, az Arcega-Whiteside TD az Eagles ellen az ő lelkén szárad. Hogy mégis miért őt favorizálták Austinnal szemben, az számomra talány.

Esély a rosteren maradásra: 2/10

Ar’Darius Washington, Baltimore Ravens

A Ravensnél is tradíció legalább egy draftolatlan újoncot a rosteren tartani, az utóbbi 18 évben ez 17 alkalommal is előfordult, pont a tavalyi év volt a kivétel. Hogy ez pont a secondaryben jött össze idén, amely olyan szinten telített hogy az nem igaz, talán meglepő lehet, hiszen a nála – szerintem – tehetségesebb Shaun Wade sem tudott itt ragadni.

Washington leginkább a slotban kapott szerepet, de Marlon Humphrey-val a fedélzeten ott esélytelen kezdőbe kerülni. Safetyként jelentkezett a draftra, ahol több reménye lehet a keretben maradni, hiszen DeShon Elliott és Geno Stone szerződése is lejár jövőre, lehet ez a sokoldalúsága és a játékhoz való odaadása végül a keretben tartja a szezon végéig.

Esély a rosteren maradásra: 6/10

Nick McCloud, Cincinnati Bengals

Róla leginkább az maradt meg, ahogy előadta azt a fantom interceptiont a Lions ellen, de nem volt rossz edzőtábora a Billsnél, viszont csak a gyakorló csapatba szántak volna neki helyet, amibe a Bengalsnál közbeszóltak. A Bears ellen egy interceptionnel hívta fel magára a figyelmet, de összességében stabil volt coverage-ben, nem engedett nagy játékokat sem elkapás utáni yardokat, épp ezért is kicsit meghökkentő a Bills döntése, főleg hogy bőven elfért volna abba a CB szobába.

A Bengalsnál egy fokkal nehezebb dolga lesz, sok veteránnal erősítették meg a szekciót az elmúlt két évben, de ha úgy teljesít mint augusztusban, akkor nem lehetetlen a keretben maradása.

Esély a rosteren maradásra: 6/10

AJ Parker & Jerry Jacobs, Detroit Lions

Egy kalap alá vettem a két detroiti cornert, akiknek sikerült bekerülni a végső keretbe. Előbbi slotban, utóbbi a szélen kapott komoly terhelést, Parkernek ráadásul a kezdő is sikerülhet nickel felállásoknál azzal, hogy Corn Elder és Nickell Robey-Coleman is távozott, bár utóbbi a practice squadba visszakerült “fenyegetésként”. Jacobs egyelőre csak ötödik a depth charton, és egyelőre nem úgy néz ki, hogy hamar védősnapekhez juthat, a special teamben viszont nem mutatott rosszul.

Esély a rosteren maradásra:

Parker 9/10

Jacobs 4/10

Special Team

Quinn Nordin, New England Patriots

Nem lepődünk meg, hogy rúgóknak sikerül draftolatlanként NFL rosteren lenniük, sőt, talán a leggyakoribb eset a ligában. A Patriotsnál sok évnyi veterán jövés-menés után most egy UDFA-nak adnak esélyt, 15 év után előszor egy újonc láthatja el ezen feladatokat a csapatnál. Hősünk nem sok esélyt adott magának, hiszen a LinkedIn-en nem győzte várni az állásajánlatokat, de végül Belichikék mellette döntöttek Nick Folkkal szemben. Rettenet erős lába van, a Michiganen nem győzte beverni az 50+ yardos labdákat a póznák közé, a Washington ellen is beverte 50-ről, cserébe több extra pontot és egy mezőnygólt is kihagyott. Ezzel a Patriots is megőrzi a hagyományait, zsinórban 17. évben van egy draftolatlan játékos a rosteren a nyitófordulóra, de a rúgók élete sosem életbiztosítás imádott ligánkban.

Esély a rosteren maradásra: 3/10

Jose Borregales, Tampa Bay Buccaneers

Nem volt szerencséje eddig az edzőmeccsek során, hiszen két lövését is blokkolták, cserébe az élet visszaadta neki a lehetőséget azzal, hogy a kezdő kicker, Ryan Succop Covid listára került. A cikk írása pillanatában már lekerült onnan, ennek ellenére Borregales még mindig a rosteren van, szóval a remény még él, de nem fogadnék rá egy forinttal sem.

Esély a rosteren maradásra: 1/10

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!