Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #2

Megvoltak az első heti túlreagálások, most meg lehet ezeket erősíteni, vagy épp cáfolni, úgyhogy ismét izgalmas forduló elé nézünk! 

19 órás sáv

San Francisco 49ers @ Philadelphia Eagles (Gamepass, Kandalló Pub)

Az Eagles offense nagyon jól mutatott az első fordulóban, Sirianni rendszere jól nézett ki és Hurts is nagyon hatékonyan dobált. Mivel nagyon rövid játékokat hívott a csapat, így várható, hogy a 49ers feltolja majd a védelmét és több helyet hagy hátul, hogy hosszú játékokra késztesse Hurtsöt. Kérdés, hogy képes-e erre az irányító, de ha igen, akkor a 49ers secondary bajban van, ugyanis az ötödik körös Deommodore Lenoir számít az első számú CB-nek. Ez a része nem lesz nagyobb teszt a Sasoknak a múlt hetinél, ellenben a 49ers pass rush ellen fel kell kötnie a gatyáját a falnak (és Hurtsnek is) – ez egészen kiváló matchupnak ígérkezik.

A túloldalon kíváncsian várom, hogy Shanahan mit tervez ezzel a kétirányítós dologgal. Csak azért nem vette ezt elő nagyobb mértékben a Lions ellen, mert sima volt a győzelem, vagy mert nem is akarja igazából sokat használni Lance-t, és csak azt akarja elérni ezzel a pár play-jel, hogy minden ellenfele készüljön ebből minden héten? Mindenesetre a 49ers legnagyobb előnye ott lehet a meccsen, hogy a playmakerek kezébe adja a labdát, ugyanis Kittle és Samuel is kiváló elkapás utáni yardokban, az Eagles viszont borzasztóan szerelt múlt héten. A falak csatája itt is érdekes lesz és sok mindenről dönthet.

Másfél-két hete nagyon magabiztos 49ers győzelmet mondtam volna, de most elbizonytalanodtam ebben látva az Eagles első heti teljesítményét. De nem akarom túlreagálni az első hetet, szóval 49ers győzelemmel megyek, a 3,5 pontos spreadet viszont nem tenném meg az ő oldalukra.

New England Patriots @ New York Jets (Arena4, Kandalló Pub)

Na, megint bedobnak egy újonc irányítót Bill Belichick elé… ebből nem szokott sok jó dolog kisülni. A Patriots mestere híresen kemény kézzel bánik az ellenfelek újonc irányítóival és mindig összezavarja őket a védelmi hívásaival. Most sem lesz ez másképp, no nem mintha egyébként Wilson olyan stabil lábakon állna emögött a borzasztó támadófal mögött, amit a Panthers szanaszét szedett. A Patriots védelme amúgy nekem kisebb csalódás volt az első fordulóban, többet vártam tőlük játékban, úgyhogy most lehet javítani.

A túloldalon arra leszek kíváncsi elsősorban, hogy Mac Jonestól érkeznek-e végre mélyebb passzok. A Jets CB-k ellen ugyanis erre bőven lenne lehetőség, ellenben a Patriots nem egy robbanékony offense és inkább szeret ezer papírvágással haladni a pályán. Fun fact, hogy a Pats csak a múlt héten több snapet játszott két tight enddel a pályán (35), mint tavaly egész évben (31).

Vegas szerint kevés pontos meccsre van kilátás, a hétvége legalacsonyabb over/under vonalát húzták meg itt, ehhez képest kissé talán meglepően magas a 6 pontos spread. Azt persze nem látom, hogy itt a Patriots kikapna. 

Denver Broncos @ Jacksonville Jaguars

Trevor Lawrence múlt héten elszenvedte élete első vereségét az alapszakaszban. Mármint bármilyen alapszakaszban: gimisben, egyetemiben, profiban. Ha ezt megemésztettük, akkor megemlíthetjük, hogy az első hét legrosszabb csapata volt a Jaguars, teljesen felkészületlennek, ötlettelennek tűntek a Texans (!) ellen. Volt 10 büntetésük, Lawrence dobott három interceptiont, volt öt drop és a drive-jaik feléből three-and-out lett. Ja, és a védelem is benyelt 449 yardot Tyrod Tayloréktól. No great, Bob! De az is vicces, hogy első meccse után ki kell tenni a közösségi médiába, hogy Urban Meyer elkötelezett a csapat iránt (miután felröppentek USC-s pletykák vele meg sok mindenki mással kapcsolatban is).

A Broncos bezzeg jobban nézett ki, mint a Super Bowl óta bármikor. Teddy kiváló volt, a védelem pazarul tolta, Fangio többször is nekiment negyedikre, kívánni sem lehetett volna jobb kezdést.

Az egyik survivor pickem el is lövöm a Broncosra a héten. 

Buffalo Bills @ Miami Dolphins

Érdekes volt múlt héten, hogy a Steelers konkrétan nem küldött blitzet Allenre (1,8%-ban csak, tavaly 40,3%-ban a szezonban), tudva hogy nem járnának jól ezzel. A Steelersnél tavaly csak a Ravens és a Dolphins küldött több blitzet a QB-kra, szóval érdekes lesz figyelni, hogy Flores változtat-e a megszokott taktikáján. A probléma az a Steelershöz képest, hogy a Dolphins közel sem tud olyan jól nyomást generálni négy emberrel, mint a pittsburghiek. Ha Flores marad a bevált taktikánál, akkor Allen valószínűleg szét fogja szedni, mert tavaly is nagyon jól ment neki a Dolphins ellen, és összességében a blitzek ellen is. A Bills elkapók vs. Dolphins cornerbackek matchup egyébként igazi csemege lesz.

A túloldalon Tuával kapcsolatban továbbra is / megint csak szkeptikusak lehetünk, mert ritmusban meg nyugodt helyzetben jó volt egyébként a Patriots ellen, de amikor kicsit felfordultak a dolgok, akkor már kevésbé. Hiányoznak a nagy játékok, és lehet ilyen stílussal is játszani, csak akkor meg vissza kell fogni a hibákból. Meg lehet többet is hibázni, de akkor meg több nagy játékot kell megcsinálni. Egyelőre nem látom, merre halad a karrierje, és ezen a ponton nem lepne meg egy Watson-csere a Dolphinstól a holtszezonban.

Szerintem a Bills a múlt heti gyengélkedés után visszatér a tavalyi formához támadóoldalon. 

Los Angeles Rams @ Indianapolis Colts

Aaron Donald vs. Quenton Nelson, ezt muszáj megnézni! A liga legjobb védője a liga legjobb belső támadófalembere ellen. Aki szereti a faljátékot, az tapadjon a képernyők elé! Ráadásul Donald extra motivált, ugyanis a Colts az egyetlen csapat a Ramsen kívül, amely ellen még nem szerzett sacket (mert még nem játszott ellenük).

A Colts támadósornak már a múlt héten is minden olyan nehézkesnek tűnt, és ez nem lesz egyszerűbb a Rams ellen sem. Nehéz elképzelni, hogy működni fog ez az offense, mert a fal problémás, az elkapók problémásak, Wentz inkonzisztens. Nem jó a helyzet, és Wentz sem tudja jobbá tenni (mondjuk legalább nem ő a kerékkötő). A Rams védelem nagyon jó abban, hogy elrejti a szándékait, Wentz viszont nem jó ilyen defense-ek ellen. Türelmesnek és hatékonynak kellene lennie, hogy esélye legyen a csapatnak, de ezek meg nem az erősségei.

Azt is nehéz elképzelni, hogy a Rams play actionökkel telenyomott támadósorát hogyan állítja meg a Colts védősora, amely Xavier Rhodes hiányában nagyon rosszul nézett ki a Seahawks ellen. És a jelenlegi Seahawks meg a jelenlegi Rams rendszere eléggé hasonlít egymásra, szóval hosszú napja lesz a secondarynek ismét. Múlt héten a Rams offense volt a legjobb EPA/play alapján a ligában, Stafford pedig tökéletes volt play actionnel (8/8, 155 yard, 6 first down, 2 TD).

Hasonló meccset várok, mint a Colts-Seahawks volt múlt héten, benne van egy nagyon sima vereség is indianapolisi oldalról, úgyhogy a 3,5 pontos spread tetszetős. 

Las Vegas Raiders @ Pittsburgh Steelers

A Raiders érzelmes győzelem után, rövid felkészülési idővel, nagy utazással és sok sérülttel érkezik meg Pittsburghbe, szóval minden ilyen külső tényező a Steelers győzelmét vetíti előre.

A Watt vs. Leatherwood, és hát igazából a Steelers védőfal vs. Raiders támadófal is nagy mismatch a találkozón, nem sok ideje lesz Carrnak, aki nem szereti, ha az arcában vannak a védők (persze ki szereti?). A Steelers secondarytől féltünk a szezon előtt, hogy problémát jelent majd, de az első meccsen ez egyáltalán nem látszott, úgyhogy talán még félelmetesebb a védelem, mint tavaly. Azt érdekes lesz figyelni, hogy a blitzelési hajlandóság hogyan változik majd, de szerintem visszatérnek a tavalyi rátához és a Bills elleni csak egy gameplan specifikus anomália lesz. Azt persze tegyük hozzá, hogy a Raiders teljesen máshogy támad, mint a Bills, nem lesz folyton 4-5 ember a szélen, így nehezebb dolga is lesz a Steelers pass rushnak, mint Buffalóban. És az is nagy kérdés, hogy Darren Wallert sikerül-e megállítani.

A túloldalon a Steelers támadósor idén sem lett szórakoztatóbb vagy jobb. Matt Canada egyelőre nem hozta a megújulást, mert ugyan próbálgatott ezt-azt, de összességében elég statikusak voltak. A Big Bennel kapcsolatos remények, hogy a tavalyi év csak egy kisiklás volt, mehetnek a kukába, mert nagyon rosszul nézett ki, a karereje pedig nulla. Kicsit ilyen utolsó éves Peyton Manning feeling most a játéka egyébként, a cél, hogy valahogy sikerüljön eljuttatni a labdát az elit skill playerekhez, akik elkapás után egyébként könnyen megverhetik a Raiders DB-it. A Raiders védőfala amúgy nagyon jól nézett ki a Ravens ellen, és most sem lesz nehezebb dolguk, legfeljebb azzal, hogy Roethlisberger gyorsabban szabadul a labdától.

Az első rövid bekezdésben foglaltak miatt a Steelers szerintem behúzza ezt a találkozót, még akkor is, ha a támadójáték megint szenvedős lesz.

Cincinnati Bengals @ Chicago Bears

Dalton bosszúmeccs!!! Mindenki Andy fejét és Fields beállítását követeli Matt Nagy mestertől, de állítólag legalább a negyedik hétig várni akarnak ezzel. Azért nehéz ez a kérdés egyébként, mert az látszik, hogy Daltonnal semmire sem mennek, de könnyen lehet, hogy inkább ártanának Fieldsnek azzal, ha bedobják emögé a fal mögé úgy, hogy nem áll készen fejben a játékra. Elképzelhető, hogy csak szétveretnék, rossz dolgok rögzülnének be nála. Ellenben az is simán elképzelhető, hogy egyből jól játszana és sokat dobna a támadósoron. Mi ezt innen viszont addig nem tudjuk, amíg be nem teszik, úgyhogy csak várhatunk és reménykedhetünk.

A Bengals pozitív meglepetés volt az első fordulóban, méghozzá leginkább azért, mert támadóoldalon tetszett pár újítás. No nem az, hogy a legfutásorientáltabb csapat volt a ligában (ezen mindenképp változtatni kell), hanem hogy igyekeztek Burrow-t jobban megvédeni, mint korábban. A második legtöbb play actiont használták neutrális helyzetben (tavaly 6. legkevesebb), és sokkal kevesebbet álltak fel empty formationben (7. legkevesebb az első körben, tavaly legtöbb), mindkettő jó arra, hogy limitálják a nyomások és az ütések valószínűségét. Szóval ebből a szempontból szép munka, Zac Taylor! Most pedig irány kicsit átalakítani a gameplant passzorientáltabbra!

Amíg Dalton kezd a Bearsben, addig nem tippelek rájuk (a sorsolás fényében a változtatás jogát fenntartom). 

Houston Texans @ Cleveland Browns

A Texans nagyon jól mutatott az első körben, főleg a várakozásokhoz képest, de azért tegyük hozzá, hogy az 1/1-es és jelek szerint idén sem sokkal jobb Jaguars ellen sikerült ezt elérni. Mindenesetre úgy tűnik, hogy alábecsültük a Houstont, mert mégiscsak tele van veterán NFL-szintű játékosokkal. Persze az is lehet, hogy a tavalyi Jagshez hasonlóan most már nem nyernek idén meccset, és hát ha nyernek is, akkor sem a Browns ellen fognak. Nagyon jól nézett ki a Cleveland is az első körben, a vereség ellenére legalább annyira bizakodóak lehetünk a csapattal kapcsolatban, mint előtte. Elképzelhető, hogy sok mindent nem lehet majd leszűrni ebből a meccsből, de Malik McDowellre mindenképp felhívnám a figyelmet, ha esetleg nem tűnne fel a Browns védőfal közepén.

Sima clevelandi sikert várok, de a 13 pontos spreadhez nem nyúlok, legfeljebb valami 6,5 pontos teaserként egy másik csapattal együtt. Fun fact: a Browns soha nem volt még ekkora favorit, mióta a franchise visszatért az NFL-be 1999-ben.

New Orleans Saints @ Carolina Panthers

A liga talán két legjobb futója lesz látható ezen a meccsen (de mindketten top5-ösek minimum), már csak az ő zsenialitásuk miatt is érdemes megnézni a találkozót. De rajtuk kívül is lesznek itt érdekességek, hiszen Jameis Winstonnak láthatóan fekszik a Payton-féle támadósorban (kinek nem?), jól mozog a zsebben, jól találja meg a második olvasásait akár nyomás alatt is, és a hülye hibák helyett is kidobta inkább oldalra a labdát múlt héten. És ha már Saints, akkor Dennis Allen védőkoordinátort emeljük ki, akinek a vezetésével DVOA alapon top10-es a védelem az utóbbi négy évben folyamatosan. Most viszont elég nehéz dolga lesz Marshon Lattimore és Marcus Davenport nélkül.

Sérült egyébként a támadóoldalon is van Eric McCoy személyében, és itt kanyarodhatunk át oda, hogy a Panthersnek a Saints belső támadófala ellen lehet esélye, Derrick Brownnak például, vagy a pass rusherek közül bemozgatva valakit középre passzszituációknál. És ha már Dennis Allent megemlítettük, akkor Phil Snow-t is meg kell, ugyanis nagyon érdekes ez a védelem, sok college koncepciót futtatnak, és sikeresek is vele, már amennyire az emberanyag engedi – múlt héten Shaq Thompson óriásit ment a védelem közepén. Eddig nem beszéltünk Sam Darnoldról, akinek elég hullámzó volt a teljesítménye a Jets ellen, de jó hír, hogy Joe Brady és az elkapók nagyon megkönnyítik a dolgát, hiszen ő dobott a legkisebb arányban szoros őrizetbe az első fordulóban.

Szorosabb meccsre számítok, mint azt a tippjeink mutatják (elsősorban a védelmi sérültek miatt New Orleans-i oldalon), de nehéz a jobb irányító és jobb edzői stáb ellen tippelni. 

22 órás sáv

Dallas Cowboys @ Los Angeles Chargers (Gamepass, Kandalló Pub)

Szeretitek a jó irányítójátékot? Akkor ez a meccs kötelező! Prescott és Herbert is parádésan játszik, olyanokat passzolnak, hogy tényleg élmény nézni. A másodéves játékos nagyon magabiztos, harmadik kísérletekre is olyan nyugodt, hogy az hihetetlen. És nem csak az őrült highlight passzokat látjuk tőle, hanem igazi veterán QB dolgokat is, nagyon magas szinten műveli már most ezt az irányítósdit. Az már kicsit meglepőbb talán, hogy a Joe Lombardi irányította offense is jól nézett ki az első héten, sok volt a passz, jók voltak a koncepciók.

Az pedig óriási kérdés, hogy a Cowboys védelme hogyan állítja meg Herbertéket, mert Lawrence és Gregory nélkül semmi nyomás nem lesz az irányítón (Parsonst használják majd pass rusherként?), a CB-sorban pedig Diggs mögött szintén nincs senki használható. A ‘Boys védelme Prescott utóbbi hat kezdő meccsén átlagban 35,1 pontot engedett és a dallasiak nem nyertek úgy meccset 2018 óta, ha 30 pontnál kevesebbet szereztek.

Szóval most is légipárbajra lesz szükség, amit meggátolhat a Chargers védelme, amely elég jól mutatott az első meccsén Brandon Staley irányítása alatt. Derwin James egészségesen még mindig a liga legjobb safetyje és top5-ös védője, ez is segít, no meg hogy Joey Bosa most Terence Steele ellen meccselhet a fal szélén. A Chargers csalogatni fogja a futásokat, szóval Zeke Elliottnak több szerepe lehet most, mint múlt héten, habár akkor is nagyon hasznos volt, csak épp pass protectionben.

Sok pont lesz, kiváló irányítójátékok, és a Chargers védelméből sokkal inkább kinézem, hogy párszor megállítja Prescottékat, mint fordítva. 

Tennessee Titans @ Seattle Seahawks (Arena4, Kandalló Pub)

A Titans vajon tényleg annyira rossz, mint ahogy az első héten játszottak? Mert akkor nagy a baj. A védelem valószínűleg gyenge lesz idén is, ez várható volt, de a támadósor szenvedését nem láttuk jönni. Nagyon durva, hogy nem használt szinte egyáltalán play actiont Todd Downing támadókoordinátor, pedig ez nagy erőssége volt Tannehillnek tavaly. Talán félt attól, hogy nem tudják megvédeni 5-7 lépéses dropbackek esetén, de akkor is. Szerencséjükre most Chandler Jones nem jön szembe, de azért alulbecsülni sem szabad a Seahawks frontot.

A túloldalon a Shane Waldron koordinálta offense már sokkal jobban nézett ki, sok volt a play action, a motion, az elkapók a séma által üresre lettek játszva, ezek nagy felüdülések lehettek a Seahawks szurkolóinak és Russell Wilsonnak is. Érdekes lesz figyelni, hogy melyik védelem bír bármit is kezdeni a liga legjobb elkapóduóival, azaz a Metcalf-Lockett és a Julio-Brown párossal. Érdekesség továbbá, hogy Mike Vrabel 7-0-s mérleggel rendelkezik, ha előtte lévő meccsen 10+ ponttal kapott ki.

Ennek ellenére Seahawks-győzelmet várok, de a 6,5 pontos spreadhez nem nyúlnék, ismerve a Hawks “mindig random, szoros meccseket játszunk” múltját. 

Minnesota Vikings @ Arizona Cardinals

Az igazi első fordulós overreaction teszt. A Cardinals ennyire jó offense és defense oldalon, mint múlt héten láttuk? A Vikings egész évben ennyire rossz lesz, mint az első körben? Nos, a Chandler Jones dominancia folytatódhat, ugyanis Rashod Hillel találja szemben magát, aki egy elég gyenge tackle, szóval ha 5 sacket nem is fog ismét szerezni a Cards kiválósága, megint jó napja lehet.

És egyébként az egész Cardinals védelem nagyon jól nézett ki múlt héten, ideje Vance Josephet nagyon is elismernünk, mint védőkoordinátort. Kreatív volt, különböző frontokat, különböző coverage-eket alkalmazott, igyekezett elrejteni a szándékát, Isaiah Simmons sokkal jobban néz ki a tavalyi énjénél, Byron Murphy simán levette a pályáról Julio Jonest, Budda Baker még mindig zseni, szóval nagyon bizakodó vagyok ezzel a védelemmel kapcsolatban. A sok rotálás és szándékelrejtés rossz hír egyébként Cousinsnak, aki kifejezetten nem szereti ezt és jóval gyengébben játszik, ha nem azt kapja snap után, mint amit snap előtt várt.

Emellett a Cardinals offense is jobban nézett ki, nem csak teljesítményre, hanem felállásokra, personnelre, motionökre gondolva, és ha ezek így maradnak, akkor Kingsburynek nem kell annyira aggódnia az állása miatt, sőt akkor szerintem a rájátszás is meglesz. A labda ezen oldalán a Nuk Hopkins vs Patrick Peterson matchupot lesz érdemes nézni többek közt. Meg persze Kyler varázslatát.

Tudom, hogy előbb-utóbb cserben fog hagyni a Cardinals, de nagyon tetszik, amit csinálnak a labda mindkét oldalán, és szerintem ezt magabiztosan húzzák be. 

Atlanta Falcons @ Tampa Bay Buccaneers

Na ez az a meccs, ahol nehéz olyan dolgokat írni, hogy miért lesz szoros a találkozó. A Buccaneers a liga talán legjobb csapata, a Falcons pedig simán lehet bottom3-as idén is a múlt héten látottak alapján. A védelemről tudtuk, hogy emberanyagban a nullához közelít, a támadóknál pedig hiába van egy Ridley-Pitts duó, ha Ryannek ideje sincs eljuttatni nekik a labdát, mert a fal közepét még talán én is be tudnám nyomni pillanatok alatt, de chester mindenképp. És hát Jalen Mayfieldéknek nem lesz könnyebb dolga most sem, mint múlt héten, hiszen a Cox-Hargrave duó után Vita Vea és Ndamukong Suh érkezik…

Matt Ryan sosem verte még meg Tom Bradyt (0-6), erre most sem látok esélyt, és a 12,5 pontos spread is bármennyire magas, simán megugorható. 

Sunday Night Football

Kansas City Chiefs @ Baltimore Ravens

A Ravens sérüléshulláma kicsit elvette az izgalmat számomra ebből a meccsből, mert így jóval kisebb esélyét látom annak, hogy fel tudják venni a versenyt Mahomesékkal. Pedig az utóbbi két évben nagyon vártuk, hogy na akkor a Ravens tökéletesen alkalmas a Chiefs megállítására offense és defense oldalon is, és akkor is koppannunk kellett, mert mindig a Kansas City kerekedett felül. Mahomes kiválóan játszott eddig a Baltimore ellen, szétszedte Martindale blitz-csomagjait, Lamaréknak pedig pont hogy kevésbé ment a játék, főleg ha hátrányba kerültek.

Erre dob rá egy nagy lapáttal, hogy jelenleg a Ravens támadófala borzasztóan néz ki kívül-belül, ez pedig alaposan megtorpedózza a támadásaikat. Tényleg nagy a baj, ráadásul visszatér Tyrann Mathieu és Frank Clark is a Chiefs védelmébe. Peters kiesése pedig a secondaryre van nagy hatással, hiszen Humphrey mögött így mindenkinek előre kéne lépnie, és ahhoz nincs már meg az emberanyag, hogy nyugodtan lehessen folyamatosan cover0-t játszani, mert egyszerűen megégnek a cornerbackek. Nagy kérdés, hogy tud-e Wink Martindale változtatni a nagy blitzelési szokásán, mert ha nem, akkor szerintem simán kikapnak.

De még ha tud is, akkor is nehéz velem elhitetni, hogy sikerül megállítani Mahomesékat és hogy sikerül támadóoldalon fal nélkül jól haladni. Viszonylag magabiztos Chiefs sikert várok (tehát spreaddel együtt). 

Szerkesztőségi tippverseny állása

Az első forduló elég sok meglepetést hozott, és ugyan kollektíve sikerült 5/5-ös mérleget összehozni a hero tippekkel, ez egyben azt is jelentette, hogy egy kivétellel senkinek sem sikerült 50% fölé kerülnie.

  1. katonadani 11-5
  2. chester 8-8
  3. Höri 8-8
  4. renningan 8-8
  5. Támogatók 8-8
  6. alatriste 7-9
  7. löfli 7-9
  8. Jarred 6-10
  9. leonidasz 6-10
  10. balentin 5-11
  11. kronikk 5-11

Idén alatriste kitalált egy extra játékot, ahol a helyes tippjeink nem 1-1 pontot érnek, hanem figyelembe vesszük az oddsokat is, tehát többet ér egy nagy underdog sikerének eltalálása, mint egy nagy favorité. Ez a másik játék így áll egy forduló után:

  1. katonadani 19,15
  2. chester 13,38
  3. alatriste 12,96
  4. Höri 12,71
  5. renningan 11,75
  6. Támogatók 11,75
  7. löfli 9,99
  8. jarred 9,77
  9. laonidasz 8,33
  10. balentin 7,09
  11. kronikk 7

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!