Connect with us

Minden ami NFL

Utolsóból első rangsor – 2021

2002 óta mindössze kétszer (2014 és 2019) fordult elő olyan, hogy egyetlen csoportutolsóból sem lett csoportelső. 2020-ban a Washington Football Team mentette meg a csoportutolsók becsületét egy óriási hajrával, idén pedig még nehezebb dolguk lesz a tavaly leszereplő csapatoknak.

8. Detroit Lions

2019-es mérleg: 5-11
PO-csapat a csoportból: 2

A távozó Matt Stafford helyére Jared Goff érkezett, a tavalyi 1/3-as Jeff Okudah és az idei 1/7-es Penei Sewell is kiábrándító eddig, az elkapósor nulla, a védelemben alig van tehetség, az új főedző pedig egy lelkes laikus benyomását kelti – nem a legjobb előjelek.

Gyakorlatilag semmi ok nincs a bizakodásra. A tavaly ligautolsó védelem fejlődhet, de nincs az a rendszer, ami képes elmosni a kvalitásbeli hiányosságokat. Ez egyébként még nem is lenne olyan nagy probléma, ha a támadósorban lenne legalább egy minimális potenciál, de konkrétan teljesen vakon van az offense. Anthony Lynn futásközpontú offense-t akar, amikor a támadófalemberek jól csak passzhoz tudnak blokkolni. Van egy irányító, aki nem tud/szeret hosszú passzokat elereszteni, miközben az elkapósor tagjai rövid távon nem tudnak elszakadni, és egyetlen erősségük a go útvonal. Talán még a térdelés sem megy, mert Dan Campbell mindenkinek kiharapta a térdkalácsát.

További probléma, hogy a Packers Super Bowl-, míg a Vikings rájátszásesélyes, illetve a Bears is ott lehet egy 7-10/9-8-as szezon közelében a védelme miatt. Egyik csoportrivális sem számít jó matchupnak, a Lions egyetlen meccsén sem favorit – konkrétan nagyobb esélye van az 1/1-re, mint a három győzelemre.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

7. Cincinnati Bengals

2019-es mérleg: 4-11-1
PO-csapat a csoportból: 3

Sok oka az optimizmusra a Bengalsnak sincsen. Zac Taylor nem jó főedző, támadófal továbbra sincs, a korábbi 1/1-es Joe Burrow az edzésriportok alapján csak árnyéka önmagának a tavalyi sérülése óta, míg az 1/5-ös Ja’Marr Chase-nél már az breaking newsnak számít, ha elkap egy labdát. A Lionshöz hasonlóan persze a védelem javulhat a tavalyi szenvedés után, de ez legfeljebb arra lehet elég, hogy a csapat hamar kiszálljon az 1/1-ért folytatott versenyfutásból.

A fentiek mellett extrém nehézzé teszi a csapat helyzetét a tény, hogy három tavalyi PO-csapat is van a csoportban, és egyikük sem gyengült igazán. A Steelers támadófala ugyan szinte kicserélődött, de az előszezonban látottak alapján egy a tavalyinál jobb Big Ben áll a center mögött. A Ravens továbbra is a liga egyik legjobb védelmével és toronymagasan legjobb futójátékával rendelkezik, míg a Browns több nagyon fontos erősítést is eszközölt a holtszezonban, és minimum top 3-as rosterrel rendelkezik.

6. Jacksonville Jaguars

2019-es mérleg: 1-15
PO-csapat a csoportból: 2

Egy 1/1-es csapattól, újonc főedzővel és irányítóval nem sokat lehet várni. A rosterben vannak tehetségek, a támadófal belseje korrekt, a skill pozíció is vállalható, a védelemben is van némi tehetség, de mindent összevetve is bottom 10-es a roster. A nagyobb probléma mégis inkább az, hogy Urban Meyer hozzáadott értéke egyelőre nem nagyon látszik: a csapatépítésben mutatott újonchibák még elfogadhatóak, de az offense-ben az előszezon alapján nincs dinamika, a rendszer kezdetleges, illetve Trevor Lawrence-nek is inkább csak felvillanásai vannak.

További probléma, hogy a csoport kifejezetten erős. Bár a Houston Texansszal nem kell komolyan számolni, de a Titans egyértelműen PO-aspiráns, míg a Coltsnak top rostere és ligaelit edzői vannak. Közel sem biztos, hogy a két csapat ismét bejut a rájátszásba, de a rutin, az edzők és/vagy az irányítók kvalitásaiban lévő különbségek miatt minimum meglepő lenne, ha a Jaguarsnak lenne esélye akárcsak a második helyre a csoporton beül.

5. New York Jets

2019-es mérleg: 2-14
PO-csapat a csoportból: 1

A tavaly 1/2-es Jetsről gyakorlatilag ugyanaz mondható el, mint a Jaguarsról, annyi különbséggel, hogy Robert Saleh és Mike LaFleur jó szakembernek számít (vagy legalábbis most még annak tartjuk őket), akiknek egyértelmű koncepciói vannak. Saleh-vel jó eséllyel javulni fog a védelem, bár túl sokat egyelőre nem kell tőle várni, a 49ersnél is évek kellettek, hogy kibontakozzon az általa irányított egység. LaFleurnak ez az első támadókoordinátori megbízása, így lehetnek még döccenők, pláne hogy a támadófalból Mekhi Becton formán kívül van, az idei első körös Alijah Vera-Tucker sérüléssel bajlódik, a fal belseje pedig nélküle kuka (jó támadófal nélkül nehéz a Shanahan féle támadórendszert futtatni).

További probléma, hogy a Jetsnek nagyon rossz matchup a csoport. A Bills Super Bowl esélyes, egyértelműen a Jets előtt jár, míg a Dolphins és a Patriots élén két zseniális védőfelfogású főedző van, akik nagyon könnyen szét tudnak szedni egy újonc irányítót. A Jets ezzel együtt már az a szint, ami ideális körülmények között, két jó edzővel megspékelve okozhat meglepetést, bár a házat azért nem kell rájuk feltenni.

4. Denver Broncos

2019-es mérleg: 5-11
PO-csapat a csoportból: 1

Vajon mekkora realitása van annak, hogy a Chiefst letaszítsa bárki is az AFC West trónjáról? Andy Reid és Patrick Mahomes az új Bill Belichick és Tom Brady, az AFC North csapatai pedig ezt jól tudják, hogy mit jelent (nettó szívást). Emellett a Chargers is talált magának egy franchise irányítót, illetve a Raiders is elég korrekt teljesítményre képes – a csoport tehát nagyon erős, plusz még Denverben játszik a divízió leggyengébb irányítója is, ami szintén nem előny.

Főleg utóbbit sajnálhatják a Broncos szurkolók, ugyanis az irányítót leszámítva a roster bőven top 10-es. A skillszemélyzet elit, a támadófal is jónak néz ki, a védelem Vic Fangiónak köszönhetően hasít, már csak egy átlag feletti irányító kellene ahhoz, hogy a Denver potens kihívója legyen a Chiefsnek. Az NFC Eastben vagy az AFC South-ban a csapat így is jó esélyekkel küzdhetne a csoportgyőzelemért, az AFC Westben viszont még a harmadik helyért is nagyot kell küzdeni.

3. Atlanta Falcons

2019-es mérleg: 4-12
PO-csapat a csoportból: 2

Ha van radar alatti, igazi fekete ló csapat idén, akkor az a Falcons. A csapat sorsolása messze nem vészes, Arthur Smith kinevezése tökéletesnek tűnik, az offense-ben pedig minden adott egy Titans 2.0-hoz. Ugyan Mike Davis nem egy Derrick Henry, de egy jó rendszerrel ő is bőven 1000 yard fölött termelhet, Calvin Ridley a liga egyik legjobb elkapója, mellette pedig az újonc TE Kyle Pitts robbanthat óriásit (és még ott van Russell Gage és Hayden Hurst is). A védelem ugyan nem a legjobb, de a Titansé sem volt az, egy jó offense mellett egy középszerű egységgel is lehet csodát tenni.

Nem könnyíti meg a csapat helyzetét, hogy a Bucs még erősebbnek tűnik, mint tavaly, de láttunk már címvédőt is nagyot hasalni. A Saints Jameis Winstonnal és egy kórházcsapattal próbálkozik, a Panthersnek pedig az eddig bustnak tűnő Sam Darnolddal kellene villantania. Nem jó, de nem is tragikus a csoporton belüli helyzet, kis szerencsével a Falcons is bőven odaérhet a csúcsra.

2. Philadelphia Eagles

2019-es mérleg: 4-11-1
PO-csapat a csoportból: 1

Le lehetne tudni az egészet azzal, hogy az NFC Leastben bárki bármikor nyerhet, tavaly is a Washington mentette meg a csoportutolsók becsületét egy negatív mérleggel behúzott csoportgyőzelemmel. Ugyan a már említett fővárosi gárda rostere jobbnak tűnik az Eaglesénél, illetve Ron Rivera a csoport legjobb HC-ja, de Ryan Fitzpatrick nem egy életbiztosítás, nem véletlenül nem vezetett még kezdőként soha rájátszásba csapatot. A Cowboysnak nincs védelme és Dak Prescott egészsége is aggályos, míg a Giants tipikus középcsapatnak tűnik egy átlagosnak kicsivel jobb védelemmel és az átlagosnál kicsivel rosszabb támadósorral.

Az Eagles mellett szól, hogy a roster, bár öreg, de a nevek alapján nem rossz, illetve Jalen Hurtsben is van annyi potenciál, hogy saját erőből szerezhessen egy-két győzelmet. A tavalyi Wentznél nem lehet rosszabb, már egy közepes teljesítménnyel is a Giants szintjén lehet a csapat, Fitzpatrick bezuhanása és Prescott fájós válla miatt pedig bőven van esély a csoportgyőzelemre.

1. San Francisco 49ers

2019-es mérleg: 6-10
PO-csapat a csoportból: 2

A liga egyik legjobb rostere és főedzője a liga legnehezebb csoportjában – igazi csemege. A 49ers a legtöbb csoportban favorit lenne, de sokak szerint most is egy szinten van a Ramsszel és a Seahawksszal. Mindez egy szinte biztos rájátszásrészvételt jelent (már ha nem dől ki megint a fél csapat), a kérdés leginkább csak az, hogyan jön ki a gárda a keresztbeverésekből (tavaly csak a Seahawksnak volt 3-3-nál jobb csoporton beüli mérlege, az is csak 4-2-es).

Nagyon érdekes lesz látni, mire megy Shanahan a Garoppolo-Lance duóval. Ha Jimmy G jól játszik (hozza a két évvel ezelőtti szintet), akkor a Lance-szel megspékelt támadósor kvázi megállíthatatlan lesz. Amennyiben az előszezonban látott Garoppolót látjuk, illetve ritmustalan és inkonzisztens Lance-t, akkor már lesz probléma, bár a liga legkönnyebb sorsolásával a rájátszás így is szinte biztosnak tűnik. Nagyon ritka az ilyen, de a 49ers egy olyan csoportutolsó, aminél leginkább az a kérdés, hogy csoportgyőztesként vagy szabadkártyásként jut be a PO-ba.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!