Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #1

Végre visszatérünk az őszi-téli kedvenc elfoglaltságunkhoz, a tömeges meccsnézéshez! Én már alig várom, hogy felcsendüljön a RedZone szignálja.

19 órás sáv

Pittsburgh Steelers @ Buffalo Bills (Arena4, Kandalló Pub)

Nagyon érdekes matchupok lesznek ezen a mérkőzésen, és először a falak közti csaták jutottak eszembe, mikor elkezdtem összeszedni a gondolataim. A Steelers támadófaláról sokat beszéltünk a holtszezonban, hogy teljesen kicserélődött, és tele van kérdőjelekkel. Az előszezonban nem mutatott rosszul az egység, de azért az az előszezon volt és elég keveset is játszottak. A negyedik körös újonc Dan Moore-nak komoly matchupja lesz Jerry Hughes ellen, de kérdés, hogy a többiek gyengeségeit mennyire tudják kihasználni a Bills fiataljai, és ki tud fellépni az első-másodéves játékosok közül. A túloldalon nem rossz a fal, de nem is jó igazán, ellenben egy elit egységgel kell farkasszemet nézniük, a Steelers védőfala talán a legjobb a ligában. Josh Allennek pedig egy kisebb gyengesége volt tavaly, mégpedig ha nyomás alatt kellett játszani.

Nagy kérdés még, hogy a Steelers támadósora hogyan fog kinézni Big Ben és Matt Canada házasságával, voltak biztató jelek a fél preseason meccs alatt, de azért még kíváncsi vagyok, hogy mi sül ki ebből. A másik oldalon pedig az a kérdés, hogy a Steelers cornerbackjei, akik Joe Haden mögött elég gyengék, hogyan tudják megállítani a Stefon Diggs által vezetett nagyon minőségi és mély elkapószemélyzetet.

Nagy favorit a Bills a fogadóirodáknál, talán kicsit túlzóan is, de szerintem a győzelmet azért behúzzák. 

Seattle Seahawks @ Indianapolis Colts (GamePass, Kandalló Pub)

Carson Wentznek nem szokott menni a Seahawks ellen, 0-5 a mérlege és 12 pontot átlagoltak a támadósorai a Hawks ellen, ami nagyon csúnyán mutat. Plusz nincs elkapója és left tackle-je sem. Nem jó kombináció, mégis úgy gondolom, hogy bőven van itt esélye a Coltsnak.

Leginkább azért, mert amit védőoldalon csinálnak, az tökéletes kriptonitja a Wilson-féle támadósornak. Sok 2 high safety felállás, sok zónázás, a mély passzok teljes elvétele jellemzi Matt Eberflus rendszerét, a Seahawks pedig épp ebből kereste a kenyerét eddig. Képesek ezen változtatni és ezernyi papírvágással végigmenetelni a pályán? Nem vagyok benne biztos. Legalábbis az eddigi Hawks offense szerintem nem lett volna erre képes, most viszont Shane Waldron támadókoordinátor érkezésével még kicsit rejtély, mit fog csinálni a támadósor. Valami sejtésünk persze van, a Ramshez hasonló lehet az offense majd, up tempo, sok motion, és lehet ebben több rövid koncepció, de még nem tudom, mennyire lesz ez hatékony így az első héten, és mennyire fog főzni Wilson.

Végül nem mertem bevállalni a Colts picket az irányítók közti nagy különbség miatt. 

Los Angeles Chargers @ Washington Football Team

Justin Herbert vs Ryan Fitzpatrick, két szinte univerzálisan szeretett irányító csap össze – ritka az ilyen. Ráadásul mindketten nagyon izgalmas, látványos játékot nyújtanak, szóval nagyon szórakoztató találkozóra van kilátás, főleg hogy a védelmektől is sokat lehet várni a szezon előtt. A Chargers végre valahára alaposan megerősített támadófala egyből nagy fába vágja a fejszéjét, ugyanis a liga egyik, ha nem a legfélelmetesebb védőfala jön szembe. Külön csemege lesz a Chase Young vs Rashawn Slater párharc, ahol az egyetemen a támadó lenullázta a pass rushert.

Herbert egyébként tavaly elit volt nyomás alatt, ami nem feltétlen fenntartható, de neki az adottságai, képességei, stílusa azért képessé teszik arra, hogy jól teljesítsen így – szükség is lehet most erre. Az persze jó kérdés, hogyan fog mutatni ez a Lombardi által koordinált támadósor, ezzel kapcsolatban vannak még kérdőjeleim. Arra is kíváncsi vagyok, hogy Brandon Staley mit csinál a védelemmel és mondjuk Derwin Jamest hogyan használja, vagy Asante Samuel Jr. hogyan muzsikál újonc kezdőként. És a túloldalon is van mit nézni, hiszen Fitzpatrick élete legjobb helyzetébe csöppent talán bele (nem olyan magas a léc persze), és nagyon jó skill playereknek dobálhat.

Szerintem elég egyenlőek a csapatok, és Vegas is így gondolja, így nagyon nehéz volt erre a meccsre tippelni. A Chargers az izgalmasabb talán és a magasabb potenciállal rendelkező, de számukra korai időpontban játszanak a keleti parton, és hát sose lehet megjósolni, Fitzmagic épp melyik arcát mutatja. 

Arizona Cardinals @ Tennessee Titans

A Titans offense félelmetesen néz ki a Henry-Julio-Brown trióval, és nehéz elképzelni, hogy a Cardinals CB-sora mihez kezd utóbbi kettővel, ha passzjátékról van szó. Persze Henryt sem könnyű megállítani, de azt csoportos összefogással még csak-csak lehet orvosolni, azonban a szélen nincs senki, aki felvegye a versenyt a WR-ekkel (mindkettőt meg nem lehet duplázni). Egyetlen aggodalmam az, hogy Todd Downing támadókoordinátor mennyire fogja vissza a támadósort, ugyanis neki nem olyan jó a múltbeli teljesítménye. Elég modern lesz az offense? Tannehillt sikerül az utóbbi másfél év nagyon magas szintjén tartani? Jó kérdések.

Persze kérdések a túloldalon is vannak. Sikerül Kingsbury-nek megújulnia és fejlesztenie a támadósoron? Képes arra, hogy áttegye egyik oldalról a másikra Hopkinst? Van még AJ Green tankjában? Tudják használni Rondale Moore-t? Ezekre mind szükség lenne, még akkor is, ha egy egészséges Kylerrel azért visszatérhet a támadósor hatékonysága a tavalyi szezon elejihez. És hát egy futkározó Kylert a Titans is elég nehezen állít meg. Összességében sokpontos, izgalmas, látványos meccsre van kilátás Nashville-ben.

Nem vagyok különösebben magabiztos a Cardinals tippemben, mert inkább a Titans felé hajlottam a WR-CB sor közti mismatch miatt, de nagyon kiegyenlített meccsnek gondolom, és ha ilyen van, szívesen megyek ekkora árral szemben.

Philadelphia Eagles @ Atlanta Falcons

Mindkét oldalon új edzői stábok vették át idén az irányítást, úgyhogy érdekes lesz figyelni, hogyan fognak kinézni a csapatok offense és defense oldalon egyaránt. Nyilván valamilyen fogalmunk van erről, Arthur Smith és Dean Pees munkásságát ismerjük (és nagyon is elismerjük), így az Eaglesnél lehetnek talán nagyobb kérdőjelek – minden bizonnyal a támadóknál coltsos, a védőknél vikingsos-coltsos vonalakat fedezhetünk majd fel.

Az első érzésem a meccsel kapcsolatban az volt, hogy a Falcons a jobb, érdekesebb csapat, ők is az esélyesek a fogadóirodák szerint, és hát mégis hogy a fenében fogja az Eagles megállítani Calvin Ridley-t és Kyle Pittset? Azonban kicsit jobban belegondolva szorosabb lesz ez, mint talán elsőre sokan gondolják, ugyanis a line of scrimmage körül óriási előnye van a Sasoknak a labda mindkét oldalán, ez pedig az NFL-ben azért sokat szokott jelenteni. A támadófal mögött jól mehet a futás, Grady Jarretten kívül senki sem képes megnyerni a párharcát a védők közül. A védőfal, és kiváltképp annak közepe pedig alaposan meg fogja keseríteni Matt Ryan életét, Mike Davisnek pedig nem fog helyet hagyni, hiszen a Falcons belső támadófala elég gyenge lábakon áll.

Úgy gondolom, hogy a falak csatája nagyon sokat jelenthet és az Eagles akár ki is jöhet győztesen ebből. Vagy Hurtsöt simán összezavarja Pees és az irányító gyenge lesz, az offense semmire sem megy és gyorsan mehet a szezon a kukába. 

Minnesota Vikings @ Cincinnati Bengals

Arra vagyok a leginkább kíváncsi, hogy hány dropja/elkapása lesz ezekkel a nagy és csíkozatlan labdákkal Ja’Marr Chase-nek. Na jó, viccet félretéve, a Bengals offense jelenleg óriási kérdőjel, hiszen nagyon rossz hírek érkeztek az edzőtábor nagy részéből a teljesítményükről, Burrow még jó eséllyel rozsdás lesz és félteni fogja a lábát, amire egyébként a Bengals támadófal mögött minden oka meg is van. A túloldalon a védőfal háromnegyede elég jól néz ki és nagy gondokat fog okozni: a Hunter-Reiff ex-csapattárs csata is érdekesnek ígérkezik, de középen is óriási előnye van a Vikingsnak. A támadófal persze a Vikingeknél is kérdőjeles, de a Bengals kevésbé tudja kihasználni ezt, és azt sem látom, hogy a Jefferson-Thielen duót hogyan állítja meg a Bengals ugyan mély, de nem épp erős CB-sora.

Nem igazán tudtam érveket felsorakoztatni a Bengals mellett a tippelésnél, hacsak nem sikerül valami óriásit ugrani offense terén. 

Újonc irányítók bemutatkozása

Jacksonville Jaguars @ Houston Texans

Az utolsó 1/1-es irányító, aki megnyerte a bemutatkozó mérkőzését, az David Carr volt 2002-ben, azóta 0-12-1 a mérlege az 1/1-es újoncoknak. Trevor Lawrence viszont nem kaphatott volna könnyebb ellenfelet bemutatkozásképp, hiszen a szinte mindenki által 1/1-re várt Houston Texans lesz a túloldalon – esetleg még lehetett volna hazai pályán a meccs, mert idegenben a Jags az utóbbi 10 évben 16 mérkőzést nyert csak meg. Kíváncsi vagyok, hogyan fog kinézni a Meyer-féle, Lawrence vezette támadósor, és most lesz is lehetőségük összehozni jó játékokat. A túloldallal kapcsolatban szokás mondani, hogy halottról jót vagy semmit, és ugyan itt még nem tartunk a Texans esetében, azért nehéz pozitív (sőt, nem nagyon negatív) képet festeni a csapatról erre a szezonra vonatkozólag.

Nem tudok erre a Texansra tippelni jó szívvel, de ha valahol, akkor az 1/1-es, idegenben győzni képtelen, újonc főedzővel és újonc irányítóval játszó Jaguars ellen hazai pályán lehet valami kis esélyük. 

New York Jets @ Carolina Panthers

Sam Darnold megkapta volt csapatát a nyitófordulóban, Robby Andersonnal igazi revansra készülhetnek (habár Adam Gase-nek már nem tudnak visszavágni). A nagyobb hájp persze Zach Wilson bemutatkozása körül van, nem is véletlenül, hiszen 1/2-es játékos, megmentőként érkezik és jól is mutatott az előszezonban. Mégsem az irányítókra akarok koncentrálni a liga legfiatalabb és negyedik legfiatalabb csapatának párharcán. Hanem arra, hogy Robert Saleh-nak sikerül-e valahogy elfedni az ordító gyengeséget, amit Jets CB-sornak hívnak. A 7 rosteren lévő cornerback közül négy újonc, ketten másodévesek és senkit sem draftoltak az első négy körben. Ebből nagyon nehéz főzni, ráadásul DJ Moore és Robby Anderson néz velük most farkasszemet. A túloldalon nagyon várós a Jaycee Horn vs Corey Davis matchup, illetve az nagy kérdés még, hogy a Panthers támadófala képes-e megvédeni egy kicsit Darnoldot – a szélről érkező nyomástól talán igen, de középen Quinnen Williams nagy kavarodást okozhat.

Nem szeretek újonc QB-ra fogadni/tippelni (ha a Texans az ellenfél, akkor kivételt tudok tenni), ezért nem húztam be végül a Jetset, de a fogadóirodák 5 pontos favoritnak tartják a Pantherst, amit túlzásnak tartok. 

San Francisco 49ers @ Detroit Lions

Valószínűleg a legfelkapottabb survivor pick lesz a 49ers ezen a héten, a támogatóknál is ez az egyetlen párharc, ahol mindenki ugyanarra a csapatra tippelt. Persze lehet, hogy a Lions kiharapja majd a San Franciscó-iak térdkalácsait és ezzel behúzzák a meccset, de ezen kívül azért elég meglepő lenne egy hazai siker. Arra azért kíváncsiak lehetünk, hogy a defense hogyan fog kinézni Aaron Glenn kezei alatt, illetve hogy Goff mire képes ezzel a nem túl veretes elkapóbrigáddal.

A túloldalon Shanahan az előszezon harmadik körében kicsapta az asztalra a Lance-csomagot, hogy a védőkoordinátoroknak pluszban sok, hosszú órányi felkészülést okozzon a szezonra, és most élesben is bevetheti új, csillogó játékszerét. Én azt várom a legjobban ezen a meccsen és majdhogynem az egész fordulóban, hogy milyen újításokat talál még ki a 49ers mestere és szabadjára engedi-e Lance-t – aztán lehet nagyot fogok csalódni és alig látjuk az 1/3-as QB-t a pályán, és Garoppolo, no meg a futójáték szedi szét a Lions védelmét.

Ment a Survivor pick és a 15-ös zseton a 49ersre. 

Miami Dolphins @ New England Patriots  – már a 22 órás sávban

Tua Tagovailoa vs Mac Jones, Bill Belichick vs Brian Flores, igazi csemege lesz ez a mérkőzés – én a Chiefs-Brownson kívül talán ezt várom a legjobban. Ami azért lehet érdekes/furcsa, mert szerintem mindkét irányító relatíve szenvedni fog, de más-más okból.

Tua az előszezon alapján egyértelműen nagyot fejlődött a tavalyi évhez képest, ami várható is volt. Most viszont nagy teszt jön a számára, hiszen Bill Belichickkel kell szembenéznie képletesen. Én azonban itt érzem a kisebb problémát, mert szerintem Tua jobban olvassa a védelmeket, megtalálhatja majd, hová kell dobni, már amennyiben lesz ideje rá. Ugyanis ez a Dolphins OL egész egyszerűen pocsék, és tönkreteheti a csapat szezonját. Ráadásul a kezdő LT Austin Jackson Covid-listára került, habár az ő játékát elnézve ez lehet előny is, ha végre kiteszik az újonc Liam Eichenberget a szélre – rosszabb nem lehet Jacksonnál, nézzétek csak ezeket a játékokat. Ráadásul a Pats front7 is elég durvának néz ki a preseason alapján, szóval emiatt a matchup miatt féltem Tuát és a Dolphinst, és ha a Patriotshoz hasonló támadófal lenne előtte, akkor magabiztosabban jósolnám a Miami győzelmét.

Mac Jonesnál viszont teljesen más a helyzet. A fala meg fogja védeni és a futások is leveszik majd a terhet a válláról, azonban én a szuper előszezonja ellenére is még kicsit szkeptikus vagyok vele kapcsolatban – aztán legfeljebb rám cáfol, láttunk már ilyet. Az előszezonban a védelmek azért nem akarták annyira összezavarni, kivéve a Giantset, ahol pedig azért előjött, hogy néha túl sokáig gondolkodott, nem látta egyből meg a dolgokat és nem mindig volt fejben tökéletes – ami persze nem is várható el egy újonctól. Most pedig óriási teszt lesz előtte, hiszen Brian Flores az egyik legkreatívabb védőguru a ligában és különleges dolgokat fog neki mutatni, sokszor fog olyan nyomást küldeni rá, amire nincs felkészülve a rookie QB. Emellett az sem válik majd Jones előnyére, hogy sokat emberezik a Dolphins, szoros őrizetben pedig nagyobb a gyengébb karerőből fakadó hibalehetőség (kisebbek a rések, mint zónázásnál).

Azt is érdekes lesz figyelni, hogy a Patriots offense mennyire tud a szélek felé játszani (jó eséllyel beszűkülnek középre a tight endek irányába), illetve hogy Gilmore nélkül hogyan fog mutatni a secondary, és Belichick mennyire alakítja át az elképzeléseit azzal, hogy most kivételesen nincs egy igazi elit cornerbackje.

Tippelés szempontból nagyon viaskodott bennem, hogy újonc irányítóra nem szívesen teszek, ellenben a falak különbsége meg nagyon a Patriots oldalára billenti a mérleg nyelvét. Meglátjuk melyik érv diadalmaskodik holnap. 

22 órás sáv

Cleveland Browns @ Kansas City Chiefs

Itt az AFC-döntő előzetese? Én ezt jósoltam, de talán ne szaladjunk ennyire előre. A fogadóirodáknál a Chiefs hat pontos favorit, ami elég soknak tűnik, mégsem fogadnék ellenük, főleg nem az első fordulóban. Andy Reid híresen jó extra felkészülési idővel, nagyon kreatív dolgokat tud kitalálni, Mahomes meg sosem kapott ki és két éve nem is dobott interceptiont szeptemberben. Sőt, Mahomes még nem kapott ki AFC North csapattól sem karrierje során.

Ettől függetlenül vannak azért kérdőjelek a kimenetel kapcsán. Például hogy a Chiefs támadófal mennyire lesz összeszokva úgy, hogy öt új kezdővel állnak ki, akik közül hárman még csak nem is játszottak az NFL-ben. Myles Garrették ellen azért ez nem a legjobb jel. A másik oldalon a Browns szétfuthatja az ellenfelét, hiszen elit fallal és elit futókkal rendelkezik, míg a Chiefs egyáltalán nem néz ki jól a védőfalban. Ennél a matchupnál maradva érdekes lesz figyelni Chris Jonest, mint defensive end. Én egyébként Baker Mayfieldtől is sokat várok idén, szóval szerintem a Browns offense hasítani fog, és ennek most is látszódnia kell – kérdés, hogy Odell Beckham jelenléte pontosan mit jelent majd a támadósornak.

Persze a Clevelandnél is vannak érdekes kérdések, például hogy a jelentősen megerősített secondary hogyan bírja a gyűrődést Mahomesék ellen. Kíváncsi vagyok erre a defense-re, hogy hogyan fog kinézni, de nincs egyszerű bemutatkozásuk, az egyszer biztos. Feltételezem, hogy igyekeznek majd 2 high safety felállásokkal operálni és futásra késztetni a Chiefst, mert minden játék győzelem a védelmeknek, ahol kiveszik Mahomes kezéből a labdát. Ellenben úgy gondolom, hogy Andy Reid idén kicsit ráfeküdt a futókoncepciókra és többek közt sok GT countert fogunk látni, ahol a tackle és a guard is húz a túloldalra, és amik most elég trendik például egyetemi körökben.

Nem tudok az extra idővel készülő (és Mahomesszal rendelkező) Andy Reid ellen fogadni, bármennyire is várok sokat a Brownstól. 

Green Bay Packers @ New Orleans Saints

Az Ida hurrikán miatt Jacksonville-ben rendelkezik a találkozót, szóval a Saintsnél oda a hazai pálya előnye, ami azért nem ártott volna a Packers ellen. A Green Bay-ieknél leginkább a támadófal miatt lehet aggódni, ahol két újonc kezd és egy guard játszik left tackle-t (oké, az a guard Elgton Jenkins, aki minden poszton magas szinten tud játszani), szóval összeszokottságról semmiképp sem beszélhetünk az esetükben. Középen még csak-csak elboldogulnak, hiszen konkrétan nincs használható embere ott a Saintsnek, de a szélen Cameron Jordan és Marcus Davenport nagy problémákat okozhat. Rodgers viszont rutinosabb annál, hogy nagyon zavarba jöjjön ettől, és nagyon csúnyán ki fogja használni a Saintsnek azon problémáját, hogy nincs normális CB2-jük. Várhatóan Ken Crawley játszik majd ott, ő számíthat egy nagyobb labdaesőre az irányába.

A túloldalon nagyon érdekel, mit sikerül kihozni a Winston-projektből. Merőben más támadósorban fog játszani, mint karrierje eddigi szakaszaiban, nem kell majd végig vertikálisan játszania, csak ha úgy adódik a helyzet, és ez segíthet az interceptionök limitálásában. Sean Paytonnal szerintem simán jobb lesz, mint korábban, de persze nem segíti a helyzetét, hogy nem igazán van kinek dobálni. Marquez Callaway szuper volt az előszezonban, meglátjuk sikerül-e átmenteni a formát. Persze ha az nincs is meg feltétlen, hogy kiNEK fog dobálni, arra lehet fogadni, hogy kiRE fog passzolni, ez a személy pedig Kevin King. Emellett persze Kamarának lesz millió labdaérintése.

A kevesek egyike vagyok, aki jó szezont vár Winstontól és a Saintstől, de azért nem annyira, hogy a Packersnél jobbak legyenek. 

Denver Broncos @ New York Giants

A 22 órás sáv legkevésbé várt meccse ez, de azért a védőfoci szerelmeseinek mindenképp érdemes lesz ezt választani, vagy legalább visszanézni másnap. Kevéspontos meccsre van kilátás, hiszen mindkét támadósornak megvannak a kérdőjelei és mindkét védelem simán átlag feletti, vagy még inkább top10-es egység. Megnézhetjük, hogy Teddy mire képes a Broncosban (szerintem jól fog osztogatni és a kiváló skill playerek majd megoldják a többit), a Sutton vs Bradberry párharc kifejezetten izgalmasnak néz ki a szélen, de összességében is szuper matchupok vannak a labda ezen oldalán. A másikon viszont nagyon féltem a Giantset. Ötletem sincs, hogy a Von Miller, Bradley Chubb, Shelby Harris, Dre’Mont Jones védőfalat hogyan fogja tudni nem hogy megállítani, de lelassítani is a Giants támadófala, főleg hogy az elit CB-sor nem fogja engedni, hogy az elkapók gyorsan üresre játsszák magukat. Nem igazán látom, hogy ez a Jason Garrett, Daniel Jones féle támadósor hogyan fog itt pontokat feltenni a táblára – a Broncos sem fog sokat, de azért többet.

Relatíve hiszek a Teddy vezette Broncosban, és nagyon nem hiszek Jason Garrettben és a Giants támadófalban. 

Sunday Night Football

Los Angeles Rams @ Chicago Bears

Sokkal izgalmasabb lett volna ez a találkozó Fieldsszel, azért a primetime Daltont sokkal kevésbé szórakoztató nézni, és a támadófalának állapotára pillantva nem elképzelhetetlen, hogy csúnya vége lesz a történetnek. Egész egyszerűen katasztrófa ez az offensive line, szóval Donaldék jó formában kezdhetik az évet. A nagyobb sztori viszont az, hogy hogyan néz ki a McVay-Stafford offense, mit sikerül kihozni ebből a házasságból. Érdemes figyelni DeSean Jacksonra, akit jól titkolnak Los Angelesben, de az utóbbi 5 nyitófordulós meccsén 485 yardot szerzett, most is számítok pár hosszú elkapásra tőle. Kíváncsi vagyok arra is, hogy a két új védőkoordinátor mit kezd a defense-ekkel, Sean Desai egy Fangio-féle védelmet rakhat össze, a másik oldalon meg kérdés, hogy Raheem Morris mennyire rontja el a szintén Fangio-féle védelmet. Még egy furcsaság a végére: ha szeretitek az öreg left tackle-öket nézni, akkor ez a Ti meccsetek, hiszen Andrew Whitworth és Jason Peters együtt 78 évesek.

Ment a Survivor pick és a 14-es zseton a Ramsre.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!