Connect with us

Játékos Portré

Dante Hall – Az emberi joystick

Soha nem akart NFL-játékos lenni, csak azért kezdett el focizni a gimnáziumban, hogy ösztöndíjjal mehessen egyetemre. Végül kilenc szezont játszott le a profik közt, egy kvázi emberi joystickként 12 hatpontost szerzett visszahordásokból, kilencet elkapásból és máig hét franchise rekordot tart Kansas Cityben. Bemutatjuk Dante Hallt.

Hall 1978-ban született Texasban, édesanyja egyedül nevelte, miután apja elhunyt még tinédzser korában. Rengeteg NFL játékossal ellentétben neki nem azzal kezdődött az élete, hogy profi akart lenni. Azért kezdett el játszani a gimnáziumi csapatban, hogy ösztöndíjjal mehessen egyetemre, az NFL nagyon sokáig nem is szerepelt a hosszútávú tervei között. Futóként kezdte a pályafutását és remekül ment neki a játék, olyannyira, hogy a Texas A&M megkereste őt egy ösztöndíjjal, így az álma valóra vált.

Futóként és visszahordóként játszott a csapatban és parádésan teljesített. Átgázolt a védelmeken, gyorsasága és mozgékonysága miatt szinte lehetetlen volt a földre vinni. Az iskola történetében mai napig második helyen áll a futott yardok tekintetében, mindössze Darren Lewis (aki az egyetem után az NFL-ben játszott futóként) előzi meg.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Hall az egyetemen együtt játszott a punter Shane Lechlerrel, akit elképesztő tehetségnek tartott: szerinte Lechner elrúgott labdáit nehezebb volt megszerezni az edzéseken, mint az ellenfelekét a meccseken. Lechler később az NFL-ben kilencszer lett All-Pro és máig minden idők egyik legjobb punterének tartják, vagyis Hall a visszahordásokat a lehető legjobb punter ellen gyakorolhatta.

Dante Hall így tudott hétről hétre fejlődni és mindig újabb kihívásokat találtak ki az edzéseken, hogy megnehezítsék a saját dolgukat. Így készültek fel mindenre, amivel az ellenfelek is előrukkolhattak volna. Egy dologgal viszont nem számoltak: a parkolással.

“A főedző Richard Slocum egy vasárnapi csapatmegbeszélés után egy parkolóhelyről kezdett nekem beszélni. Szerintem több volt a háttérben, de a beszélgetés tárgya csakis ez volt”

– mondta Hall az eset után. Mindez azért érdekes, mert a támadó ezek után többet már nem játszott a csapatban – hivatalosan egyébként azért, mert megszegte a csapat szabályait, de soha nem derült ki, mely szabályokról van szó, így jobb híján marad a parkolási szabályzat. Hall az egyetemi négy évét így 2.818 futott-, 260 elkapott-, 943 punt return- és 686 kick return yarddal zárta.

A Devin Hester előtti idők királya

Hall a Draft ötödik körében kelt el és a Kansas City Chiefshez került, mint elkapó. Annak mindig is átlag alatti volt, soha nem szerzett még 500 yardot sem, ellenben eleinte az sem látszott, hogy visszahordónak jó lenne. Aztán második évében már közel 1000 yardot szerzett kickoff visszahordásokból, 2002-ben pedig berobbant.

Harmadévesként a New York Jets elleni meccsen két hatpontost szerzett a csapatának, egyet punt returnből, egyet pedig kick returnből. Ő lett a liga történetének második játékosa, akinek ez összejött, a szezont pedig 390 punt után visszahordott yarddal és két TD-vel, illetve 1354 kickoff visszahordott yarddal és egy TD-vel zárta, ami Pro Bowl és All-Pro címet ért számára.

2003-ban rekordot döntött, amikor négy egymást követő mérkőzésen is TD-t szerzett a Chiefsnek a speciális egység tagjaként. Egyértelműen új irányt mutatott az NFL-nek és a visszahordóknak, egyszerűen leírhatatlanul jól ment neki a játék, ráadásul a 2,446 all-purpose yardja a mai napig franchise rekord. A következő szezonja ráadásul még ennél is jobban sikerült: 1,718 yardot hozott a csapatának csak kickoff visszahordásokból, ami egy újabb All-Pro és Pro Bowler címet jelentett neki.

Sokan úgy gondolták, hogy Hall olyan sokoldalúan és trükkösen képes játszani, hogy olyan, mintha valaki egy joystickkal irányítaná. Ekkoriban érdemelte ki az emberi joystick becenevet, de az X-faktor megnevezés is elterjedt volt, ugyanis minden egyes touchdownja után X-et formált a kezeivel.

2002 és 2006 között minden évben 1200+ yardot szerzett kickoff visszahordásokból, közel annyira dominálta a posztot, mint később Devin Hester. Épp ezért óriási meglepetést okozott a Chiefs azzal, hogy 2007-ben elcserélte Hallt, pedig teljesítményét nem lehetett hanyatlónak nevezni. Azzal indokolták a döntést, hogy szükségük van új és fiatal játékosokra, ehhez pedig fel kell áldozniuk valakit, aki ebben az esetben a kiemelkedő visszahordó. A St. Louis Rams szerezte meg magának a játékost kvázi egy ötödik körös pickért.

“Szükségünk volt egy ilyen játékosra. Dante remekül fog illeszkedni a speciális egységbe, és egyben elkapóként is használhatjuk majd, ha olyan szituáció állna elő”

– nyilatkozta Scott Linehan, a Rams akkori edzője.

Két évet töltött a klubnál és remekül indultak a dolgok, azonban mindkét évben csak egy fél szezont játszott, sérülések miatt már soha nem tudott a korábbi szinten teljesíteni. A szerződése lejárta után nem is kereste a többi a csapat, így véget ért a pályafutása.

A karrierjét összesen 12 397 visszahordott yarddal és 12 TD-vel, illetve 1989 futott+elkapott yarddal és kilenc TD-vel fejezte be. A mai napig ő tartja a Chiefs franchise rekordját kick return yardokban (8 644), kick return touchdownokban (6), punt return TD-kben (5), punt és és kickoff return touchdownokban (11), all-purpose yardokban (12,356), illetve az egy szezonban elért kickoff return yardokban (1 718) és all-purpose yardokban (2,446). A 2000-es évek talán legjobb visszahordója volt, első csapatos All-Pro punt returner és és második csapatos All-Pro kickoff returner lett a 2000-es évek álomcsapatában.

Soha nem akart focizni, egy nem túlságosan megbecsült poszton játszott, de így is örökre bevéste a nevét az NFL történelemkönyvébe.

[/ppp_patron_only]

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x