Connect with us

Beharangozó

Melyik washingtoni csapat az erősebb? – Hétfő esti rangadó

Nem a legszexibb hétfő esti rangadó vár ránk a 12. hét zárásaként. A tavaly top támadójátékáról és MVP kaliber irányítóteljesítményéről ismert Seattle látogat a tavaly top védelemmel rendelkező Washingtonhoz. Egy év elteltével azonban mindkét egység mélyen az elvárt szintje alatt teljesít. Két tavalyi playoffcsapat méri össze a tudását és próbál belecsimpaszkodni az utolsó szalmaszálba, hogy idén se csak tévén keresztül kelljen végigizgulniuk a rájátszást.

Seattle Seahawks @ Washington Football Team

Ellentétes előjelekkel készülhetnek a csapatok a mostani összecsapásra. A Football Team megnyerte a legutóbbi két találkozóját a Panthers és előtte a Buccaneers ellen, amivel talán még időben indították el a szezon végi hajrájukat. Jelenleg 4 győzelemmel csoportjuk harmadik helyén állnak, de az NFC 7. helye csupán egy győzelemre van tőlük. A célja a Seahawksnak sem más, mint valahogy odaérni az utolsó, még rájátszást érő helyre év végén. Azonban míg a hazaiak kétmeccses győzelmi szériából érkeznek, addig a vendégek kikaptak az elmúlt két meccsükön, sőt az utolsó hat összecsapásuk során mindössze 1-5-ös mérleget tudnak felmutatni. Bár biztatóan kezdték a szezont a 2-2-es start után, Russell Wilson sérülése és visszatérése is mintha negatívan hatott volna a gárdára. A támadósor nem funkcionál és bár a védelem fejlődött, ez csupán arra volt elég, hogy a Jaguarst győzzék le az elmúlt szűk két hónapban.

A Washington az elmúlt két körben azzal tudott sikeres maradni, hogy nem kért Heinicketől olyat, amire nem alkalmas. Nem kellett nagy hátrányból az ő passzaival visszakapaszkodniuk a meccsekbe. Mindkét győzelem során kulcs volt, hogy a támadósor remek egyensúlyban volt. Nem voltak rákényszerítve a passzra, ami nagyon jól állt az offense-nek és Heinickenek. Múlt héten konkrétan 65 playből 40-szer adták valamelyik running back kezébe a labdát, de a Bucs ellen is a futójáték irányába tolódott el a mérleg. Amíg Antonio Gibson a csapat első számú backje 5-ös átlaggal tud szaladni, addig elég Heinickenek a play actionből megdobnia a labdát McLaurin irányába minden harmadik játék során. Ha a földön Gibson és Patterson vezetésével hatékonyak lesznek, ismét jó napja lehet az offense-nek.

A kérdés, hogy kit tudnak még bevonni a passzjátékba a sztárelkapón kívül. Jó hír, hogy az 5. hét óta sérült Curtis Samuel és a 4. hét óta szintén nem hadra fogható Logan Thomas is úgy tűnik visszatérhet a pályára. Szükség is lenne a játékukra, ugyanis nélkülük McKissic tűnik a gárda második legveszélyesebb célpontjának. Terry McLaurin ugyanis egyedül felel a Washington passzolt yardjainak 30 százalékáért és ha így halad könnyen megdöntheti a tavalyi 1193 yardos rekordját. A gond azonban, hogy a hiányzók miatt az őt követő három játékosnak együtt van csak éppen hogy több elkapott yardja, mint a harmadéves sztárnak. A Seattle secondary elsődleges feladata tehát az ő megfékezése lenne. Azonban Tre Brown elvesztésével ez is túl nagy feladat lehet számukra, hiszen a 4. körös újonc a Seattle legjobb cornere volt eddig. Az pedig, hogy múlt héten Colt McCoy is úgy nézett ki ellenük, mint egy franchise irányító, nem a legjobb előjel.

Nyomást vélhetően nem fognak tudni Taylor Heinicke vállára helyezni, ugyanis a Football Team támadófala mind a PFF, mind az ESPN statisztikái alapján a második legjobb egység az egész ligában. Ráadásul a fal legjobbja, Brandon Scherff is visszatért már. A túloldalon pedig komoly probléma a pass rush. Nincs még 5 sacket gyűjtő játékosa a Seattle-nek, de nyomásgyakorlási statisztikában sem találni egyetlen vendég játékost a liga legjobb 80 védője között. Rasheem Green, Darrell Taylor és Carlos Dunlap bár külső passzsiettetők, együtt szereztek annyi nyomásgyakorlást, mint a Washingtonnál a Jonathan Allen – Daron Payne defensive tackle duó.

Persze a hazaiak retteget védőfala sem teljesen egységes. A szélső passzsiettetők közül mind Chase Young, mind Montez Sweat IR-en van, így a közel sem ugyanolyan félelmetes James Smith-Williams, Casey Toohill duó fogja próbálni megzavarni Russell Wilsont. Pech, hogy a seattle-i támadófal épp a széleken van inkább meg. Ott tehát vélhetően tudják limitálni a pass rusht, de a belső hármasnak nehéz napja lehet a fent említett ex-Alabama DT duó ellen. Persze a támadófal csupán a kisebbik probléma. Wilson karrierje során hozzászokott már, hogy folyamatosan az arcában vannak a védők. A Seattle támadósora azonban nagyon megérezte a veterán irányító körüli hercehurcát. Wilson kiválása után bár nem hasított a támadósor, Geno Smithszel tudtak hozni egy korrekt, a várakozásokon túli szintet. Azonban mióta visszatért Wilson, két meccsen csupán egy TD-t szereztek összesen 13 ponttal.

Láthatóan kiesett a ritmusból Wilson és a passzjáték. Nem találja meg a két klasszis elkapóját, így pedig nagyon diszfunkcionális az offense. Carroll szeretné a támadósort beindítani hatékony futójátékkal, de ez már nem olyan egyszerű mint 4-5 éve. Chris Carson vélhetően idén már nem játszhat, Alex Collins pedig ugyan egy tehetséges futó, de nem az a fajta workhourse, mint ami Marshawn Lynch volt. A futójáték helyett ráadásul inkább a levegőben lenne értelme próbálkoznia a csapatnak. Míg a Washington futás elleni védelme a liga középmezőnyében található, a passzjáték ellen a legrosszabb egységek között van a gárda. EPA/play mutatóban a 4. legrosszabbak és a hagyományos passzolt yardokat nézve is csupán a 28. az egység, meccsenként 270 yardot engedve a levegőben. Ha a támadófal képes lesz távol tartani 3 másodpercig a védőket, vagy Russell újfent sikeresen fogja tudni meghosszabbítani a játékokat lábon, lehet ez a seattle-i passzjáték visszatérésének napja. Könnyen lehet, hogy az elmúlt hetek után most ismét beesnek majd azok a 20-30 vagy még hosszabb átadások Metcalf vagy Lockett kezébe, ami beindíthatja ezt a big play or nothing stílusú offense-t.

Kulcskérdés a 3. downok sikeressége, mint mindig. A Seahawks idén rettentően teljesít és csupán a 31.-ek a ligában 32.4%-kal, aminél csak a Jaguarsnak van rosszabb mérlege. A Washington védelem ellenben épp az elmúlt hetekben javult fel és a Buccaneers ellen 40%-os, a Panthers ellen pedig csupán 22%-os arányt engedtek. A hatékony futójátékuk révén azonban ezen időszak alatt a támadósoruk 53%-ban tudta first downra vagy touchdownra váltani ezeket a kísérleteket, ami a legjobbak között van a ligában. Ha ez a tendencia nem fordul meg, akkor a hazaiak örülhetnek majd a meccs végén.

A fogadóirodáknál azonban nem a tendenciákat nézik. A Seattle egy pontos favoritként léphet pályára a FedEx Fielden. Ami azt is eredményezi, hogy a komoly sorozatok közül egy (szinte) biztosan meg fog törni a meccs után. A Football Team ugyanis 1-5 a spread ellen az utolsó 6 hazai mérkőzésén, míg a Seahawks ugyancsak pocsék 1-6-os mérleget tud felmutatni az elmúlt 7 idegenbeli meccsén, amikor favoritok.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!