Connect with us

Összefoglaló

Nem jött be a túlzott agresszivitás, a Chiefs behúzta a csoportot

Extrém fontos mérkőzést rendeztek csütörtökön: a 9-4-es Chiefs lépett pályára a 8-5-ös Chargers otthonában. A tét effektíve a csoportgyőzelem volt: a Kansasnek kvázi ez a győzelem kellett az AFC West első helyéhez, míg a Los Angeles egy siker esetén eldöntötte volna a tie breakert a riválisával szemben és pole-ból várhatta volna a hajrát. Nagy volt tehát a nyomás, és bár a hazai csapat játszott jobban, de Justin Herberték végül könnyűnek találtattak. 

A Chargers kezdte a meccset egy parádés visszahordással és már itt érezni lehetett, hogy a felszín alatt ott bugyog a régi idők chockerkedése: Andre Robert ugyanis annyira belebonyolódott a testcseleibe, hogy TD helyett elesett a saját lábában. Ez végül sokba került, mert bár eljutott a Chargers a Chiefs 5 yardosáig, ott négy kísérletből egy yardot sem sikerült haladni: vagy pocsék volt a játékhívás, vagy Herbert rontotta el a passzt, vagy jó volt minden, csak szerencsétlen tight end (Parham) olyan rosszul ért földet, hogy egy nagyon durva sérülést szenvedett (elveszítette az eszméletét, megmerevedtek és folyamatosan remegtek a karjai, emiatt azonnal kórházba is szállították) és kiejtette a labdát.

A Chiefs köszönte szépen a lehetőséget, egy nagyon szép 13 playből álló drive végén a fullback Michael Burton szerzett egy 7 yardos futott TD-t, majd Herbert INT-je után (nem az ő hibája volt, felpattant) már 10-0-ra vezetett a vendég csapat.  Ekkor Lombardi végre feldolgozta azt az információt, hogy Chris Jones covidos és nincs a pályán, a csapat pedig elkezdett módszeresen futni, aminek két TD lett az eredménye – konkrétan a második TD-drive-ban kilenc játékból az első nyolc futás volt és csak az utolsó lett egy 4 yardos Herbert passz.

14-10 volt tehát az állás 3:15-tel a vége előtt, amikor ismét a Chiefs támadott, de előjött az, ami idén oly sokszor – a turnover problémák. Patrick Mahomes nem érezte jól a nyomást, Joey Bosa kiverte a kezéből a labdát és a Chargers jöhetett a Chiefs 45 yardosáról. A végállomás viszont megint nem az end zone lett, hanem egy turnover on downs az 5 yardoson belül. És persze megint elő lehet venni a playhívásokat, a kivitelezést (Herbert passza szerintem már a rossz kategória volt a teljesen üresen álló Jared Cooknak, bár ettől még elkaphatta volna a tight end), de én azon a véleményen vagyok, hogy a meccs képe és a játékszituáció alapján ezt itt rúgni kellett volna, hogy meg legyen a 7 pontos előny – mondjon bármit is az analitika.

Ez a fajta agresszivitás az egész meccsen jelen volt a Chargers részéről: ötször is nekiment a csapat a 4&rövidre, mindössze kétszer sikerült, abból csak az egyik végződött TD-vel, a másik a Chiefs 1 yardosán ért véget egy fumble-lel (igaz, utána Mahomes INT-je után csak sikerült begyötörni). És ismétlem: az analitika szerint ez teljesen rendben van, alapvetően én is amellett vagyok, hogy neki kell menni, de valahogy egész meccsen érződött (legalábbis nekem folyamatosan görcsben volt a gyomrom, amikor felálltak negyedikre Herberték), hogy most fejben mintha nem lennének ott a játékosok. Lehet, hogy a rövid hét miatt van, lehet, hogy egyszerűen ez egy ilyen nap, nem tudom. De az előny birtokában, látva, hogy mennyi hibát csinál a Chiefs, hogy mennyire jól működik a futás, hogy összességében képes haladni az offense, és hogy Herbertéknek mennyire nem akar sikerülni, szerintem Brandon Staley helyében érdemes lett volna kicsit konzervatívabbra venni a figurát.

A Kansas City tálcán kínálta a győzelmet, de mivel a Chargers nem tudott élni a végtelen számú előnnyel és mindössze 8 ponttal vezetett 10 perccel a vége előtt, így várható volt, hogy előbb-utóbb a vendégeknek is sikerül valami – sikerült is. Mahomes és Kelce összehozott egy 69 yardos passzt, majd Hill szerzett egy 1 yardos TD-t, és mivel a kétpontos is sikerült, 21-21-gyel fordultak a csapatok a hajrára.

A Chargers ezután végigvitt egy 13 playből álló, 75 yardos TD-drive-ot, leégetett 5:25-öt az órából, de még így is maradt két perce a Chiefsnek az ellentámadásra. Ismét jött a Mahomes magic: ezúttal egy 32 yardos futással vétette észre magát, majd egy 7 yardos Kelce TD-vel ismét egál volt az állás. Ezután még támadhatott a Chargers és érdekes módon a Chiefs is, de egyikük sem tudott eljutni mezőnygóltávolságba, így jöhetett a hosszabbítás, ahol ismét villant a Mahomes-Kelce páros és egy 34 yardos walkoff TD-vel megnyerte a Chiefs a meccset.

Összességében mindkét csapat elég jól játszott, de a játék képe alapján a Chargers volt a jobb, de túlzott agresszivitás/rossz kivitelezés miatt végül a Kansas örülhetett a végén. Mahomes 410 yardot passzolt három TD, egy INT és egy fumble mellett, Kelce 10 elkapásból 191 yardot és két TD-t szerzett (RIP mindenki, aki ellen ott van fantasyben), de Hill is betett a közösbe 12 elkapásból 148 yardot és egy TD-t (rajtuk kívül senkinek nem volt háromnál több elkapása). Előbbi nagy meccsében persze az is szerepet játszik, hogy a safety Derwin James megsérült, a remek tight end csak ezután szabadult el (előtte csak 14 yardja volt).

A túloldalon Herbertnek nem volt különösebben nagy napja, 236 yard, három TD (két passzolt és egy futott) és egy INT került a neve mellé, bár ez lehetett volna jobb is, ha az end zone-ban vagy ő pontosabb/szerencsésebb kicsit vagy az elkapói koncentrálnak jobban. A futójáték működött, Justin Jackson 13 futásból 86 yardot szerzett, Austin Ekeler 59 yardot és egy TD-t 12 labdából, összesen pedig 192 yard jött össze a földön. A védelem is hozzátette a magáét a turnoverekkel és kivédekezett drive-okkal, még ha James kiesése után nem is tudta tartani Kelce-t (ha valakin/valamin ez elment, akkor a támadósoron).

Ezzel a győzelemmel a Chiefs 10-4-gyel áll a csoport élén, 4-1-es mérlege van a csoporton belül, míg a Chargers 8-6-tal és 2-2-es csoporton belüli mérleggel követi. Ezzel el is dőlt az AFC West, ugyanis a Chiefsnek minden hátralévő meccsét el kellene veszítenie, míg a Los Angelesnek mindet meg kellene nyernie az utolsó három fordulóban a csoportgyőzelemért, amire túl sok esély nincs. Nagy kár ezért a sok elrontott negyedik kísérletért.

Kansas City Chiefs @ Los Angeles Chargers 34-28

23 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
23 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Antal Kovacs
Antal Kovacs
2021-12-17 09:19

Fel lehet itt a rossz döntéseket hozni, meg az offense hibákat LAC oldalon, de szerintem a meccs azon ment el, hogy a defense nem bírta szusszal a 4 negyedet és a hosszabbítást (bár ott már nem sokat kellett játszaniuk…). Egész sokáig tartották Mahomes-t, volt nyomás is rajta. Aztán az egyenlítő drive-ban mutatták Bosa-t ahogy a seggén veszi a levegőt. Igazából azért is mehettek neki a 4. kísérleteknek, mert a defense-ben meg lehetett bízni majdnem az egész meccsen. Hogy ez a mélység hiánya vagy más miatt van e, jó kérdés. Szerintem egyszerűen erőn felül teljesítettek, és pont 1 drive-al volt többje a Chiefs-nek, mint amit bírtak (az egyenlítő drive, az OT már extra volt).

katonadani
Reply to  Antal Kovacs
2021-12-17 09:22

Derwin sérülése

Antal Kovacs
Antal Kovacs
Reply to  katonadani
2021-12-17 09:24

ja, azt lehet áttekertem, mert pörgetve néztem reggel :) így érthető a dolog!

katonadani
Reply to  Antal Kovacs
2021-12-17 09:25

Előtte csak 14 yardja volt Kelcenek :D

katonadani
2021-12-17 08:53

ez nem a 4. kísérletes (helyes) döntéseken, hanem a kivitelezésen múlt. Parham szerencsétlen kórházba kerül egy elkapástól, Herbert-Cook nem tökéletes rutin játék egyik féltől sem, kelley goal line fumble stb stb. (Discordon bővebben beszéltünk róla)

Fetyke
Fetyke
Reply to  katonadani
2021-12-17 10:26

Ez rendben van. Csak amikor meg rá kellett volna menni a kétpontosra (utolsó előtti TD után), akkor meg nem mentek neki. A meccs igazából itt bukott el játékhívás tekintetében.

katonadani
Reply to  Fetyke
2021-12-17 10:35

ott amúgy az analitika azt mondja h rúgd be az XPt. (8 pont valójában nem egy labdabirtoklás esélyeket tekintve, plusz ha sikeres vagy akkor agresszívabb az ellenfél és tudja h mennie kell, így neked kedvezőtlenebb playeket hív stb)

Ez az egy pont, amivel én sem értek egyet igazából.

katonadani
Reply to  katonadani
2021-12-17 10:41

hozzátéve, hogy ez sokkal inkább 50-50 az analitika szerint, mint a 4. kísérletes döntések

ahanem
ahanem
Reply to  Fetyke
2021-12-18 21:02

nem vót ott a folyós fülöp, azé

wolandrule
wolandrule
2021-12-17 07:50

Ez kabaré volt. Nehéz volt számolni, de asszem 12 pontot hagyott ott a Chargers feleslegesen, random hívásokkal, a meccs vége már garbage time kellett volna legyen. Bill bácsi ezt röhögve lehozza izgalommentesen. A jobb csapat nem a Chiefs volt, megkapták ajándékba….

katonadani
Reply to  wolandrule
2021-12-17 09:04

2/5 volt a chargers negyedik kísérletre. Ha nagyon játszani akarunk a “ha” lehetőségekkel és a szerzett/elvesztett pontokkal, akkor:

– Az egyik sikeres negyedik a KC33asán volt és TD lett a drive-ból, az minimum 4 plusz pont, de talán inkább 7 (50 yardos FG Chargerstől, hát…)
– Volt két sikertelen az RZben, az mínusz 6 pont.
– Volt egy drive, ahol volt egy sikeres és egy sikertelen, ami után Chiefs INT és Chargers TD jött.
Na most ezt hogy számoljuk? Nézhetjük úgy, hogy ha egyből FG, akkor mínusz 3 pont. Vagy nézhetjük úgy, hogy végül TDt szereztek az FG helyett, akkor plusz 4et jelentett az eredeti negyedik kísérletes döntés.

Tamasi Antal
Tamasi Antal
Reply to  katonadani
2021-12-17 11:42

Szerintem rosszul emlékszel: csak 1 volt sikeres, az lett a td. Az elsőnél nem haladtak gól/5-re semmit és a sérülés jött, ekkor esetleg indokolt lehetett. A 2. volt az említett sikeres. A 3. gól/2-re volt rossz, ekkor 14-10 volt. A 4. KC 28 y, 4/2, de ekkor még mindig vezettek, 14-13. A Kelley fumble 3. kísérlet volt, ezután volt az int és td, 21-13. Nem tudom milyen a Chargers rugója, és most nem is tudtam meg, de jó volt az idő és az 1 pontosakat tisztán és magasan rugdosták.

Antal Kovacs
Antal Kovacs
Reply to  Tamasi Antal
2021-12-17 12:33

ez a futás is 1st down lett és nem volt TD – és itt mondja is a kommentátor, hogy “5th attempt for 4th down, and they are 1 for 4”
comment image

katonadani
Reply to  Tamasi Antal
2021-12-17 12:19

a hivatalos play by play 2/5öt mutat :D
egy a KC33on (utána TD), egy a KC11en (utána fumble)

ahanem
ahanem
Reply to  Tamasi Antal
2021-12-18 21:06

fedett stadionban jó szokott lenni az idő, Hopkins régebben stabil volt, egyelőre a chargersen 12-13, 48 yardos a leghosszabb, az egy kihagyott 50+os volt

wolandrule
wolandrule
Reply to  katonadani
2021-12-17 09:17

Inkább a lélektana volt rossz, nem a döntés maga. Az adott meccshelyzetekben be kellett volna rugdosni a FG-okat. A támadóknak is frusztráló lehetett, és a Chiefs védelmét is felrázták ezekkel, miután végigszaladtak rajtuk általában. Felőrlődött volna a Chiefs, ha majd munden támadásból pontot kaptak volna.

katonadani
Reply to  wolandrule
2021-12-17 09:21

a támadók egyébként imádják, hogy nekimennek 4.ekre. Mindig mindenki elmondja, hogy nagyon támogatják ezeket, mert egyrészt ők befolyásolják a dolgokat, másrészt érzik h bíznak bennük.

WildCard
WildCard
2021-12-17 12:11

Én nem szakértek, elemzek, csak szeretem szimplán nézni a meccseket.
Ez most tipikusan az volt, ahol még én is azt éreztem, hogy hiába volt láthatóan jobb a Chargers, nem éreztem, hogy megnyerhetik, hiába vezettek.

csak ezt ne
csak ezt ne
2021-12-18 06:04

Nem vagyok egy mindennek menjünk neki párti, és azt se hiszem, hogy ez eleve a jó döntés, de most ezeknek neki kellett menni (többnyire legalábbis, talán egy volt amin egyáltalán elgondolkodtam volna). A hívások maguk nyilván már nem voltak sikeresek. Tök mindegy, hogy milyen apróságon bukott meg többször is. Észre kell venni, hogy a passz nem megy és már harmadikra is futni kellett volna leginkább Herbertnek esetleg Ekelornak. Az elég szarul néz ki, hogy .4 play 4 passz 0 yard.

Az egész mint annyiszor most is a jobban menedzselt csapat javára dőlt el. Nekem ne mondja senki, hogy Kelce vagy Hill totálisan levehetetlen a pályáról, egy döntő fontosságú csoportrangadón. Nyilván ezek a klasszisok, ha esélyt kapnak élnek vele. Nyilván nagyon rühellem Hillt mint embert, mert hát elég nehéz lenne szeretni, de a teljesítménye meg Kelce-é is megsüvegelendő. De ha te évente kétszer meccselsz velük minimum, és te vagy a védőkoordinátor, ne legyen már mentség erre, hogy egy játékosod kiesik.

Sajnáltam a bohóccsapatot, de megint egyszer nem tudták az árnyékukat átugrani, pedig kraft rengeteg van bennük az vitathatatlan.

Tamasi Antal
Tamasi Antal
Reply to  csak ezt ne
2021-12-18 06:54

Szerintem csak a 2. volt igazán indokolt az állás és a hely /KC 33 y/ miatt, az 1.-nél lehetett volna futás és nem passz, esetleg már a korábbi kísérleteknél, a többinél már inkább a fg.

csak ezt ne
csak ezt ne
Reply to  Tamasi Antal
2021-12-18 23:25

Nem. 5 yard és azon belül simán nekimész nem kell gondolkodni.- Ha muszáj mégis rúgni, az azt mutatja, halvány elképzelésed sincs, hogyan vidd be a labdát. Más szóval feladod a meccset, ha az ellenfél O potens, amit a Chiefs esetében jelenleg azért biztosra vehetsz, bárki bármit is gondol vagy mond. Legrosszabb esetben elég rossz helyen veszi át az ellenfél a lasztit.

A 33 yard ahol lehet rúgni, ha nem megy annyira az O-nak. Ott is rendre behívják a 4-et, mert a punt közelről gyakran túlmegy és 20-ról jön az ellenfél. Nem akora rizikó. De ha van egy megbízható rúgód onnan szoros eredmény esetén szerintem jobb rúgni. De ez konkrét szitu függő, úgyhogy pont erre mondtam ezen lehetett gondolkodni. 5 yardon belül éles helyzetben, ha 1 percnél több idő van hátra, soha nem küldöd ki a rúgót, mert az semmi mást nem bizonyít, minthogy nincs terved egy szoros szitura.

ahanem
ahanem
Reply to  csak ezt ne
2021-12-18 21:00

ha kiesik a máhomsz ugyanígy, akkor is elvárnád a séf győzelmet?

csak ezt ne
csak ezt ne
Reply to  ahanem
2021-12-18 23:31

A Chargers ellen? Igen. Mint ahogy tavaly a Browns ellen is lehetett látni. Next man up. Nyilván van ahol ez lila köd, és ha nincs XY akkor világvége, pedig nem.

23
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x