Connect with us

Minden ami NFL

Trump annak idején kivégezte, most visszatér a USFL

Az NFL a világ talán legnagyobb üzlete, ami mára gyakorlatilag egy monopóliumot alakított ki az amerikai futball piacán. Sokan próbálták már megtörni az egyeduralmát, vagy legalább megmaradni mellette, de eddig ez nem nagyon sikerült senkinek se. Most azonban van egy régi-új jelölt, a USFL, amit bár annak idején Donald Trump ambíciói tönkre tettek, de most feltámadt hamvaiból és újra megpróbál kiharapni egy apró szeletet az amerikai foci világából.

1 093 234 – ennyi középiskolás focizik Amerikában egy évben. 71 060 – közülük ennyien jutnak el valamelyik egyetemi csapathoz. 1 696 – ennyi futballista játszik NFL csapatok kezdő egységeiben. De másképp is nézhetjük: az első- és másodosztályú egyetemeken összesen 3 450 játékos végez egy évben, közülük 259 focistát draftolnak egy szezonban. Persze, ehhez még hozzájönnek a draftolatlan játékosok, de lássuk be, közülük igen kevesen ragadnak meg hosszú távon egy-egy rosteren.

Kereshetünk még számokat és adatokat, de ezek is mind ugyanazt fogják mutatni: a fiatal amerikai futballisták kevesebb, mint 0,2 százaléka jut el az NFL szintjéig a középiskolás álmok földjéről. De már a focit komolyan gondoló egyetemi focistáknak is csupán két százaléka juthat el majd odáig, hogy megélhessen ebből a szenvedélyéből.

Az évek-évtizedek során emiatt jogosan merült fel egy-egy emberben az ötlet, hogy talán lenne keresnivalója egy másik profi amerikai futball ligának is. Hiszen van emberanyag, amiből dolgozni lehet, már csak egy jó üzleti terv és minőségi játék kell ahhoz, hogy létrejöhessen egy másik amerikai futball bajnokság a bebetonozottnak látszó NFL mellett. El is indultak különböző kezdeményezések, de a recept nem olyan könnyű, mint amilyennek hangzik: nem soknak sikerült hosszútávon megvetni a lábát a kontinensen.

A cikk még nem ért véget. Hogy tovább olvass, fizess elő vagy jelentkezz be!

Havi előfizetésÉves előfizetés
SPÓROLJ 2 HÓNAPOT ÉVES ELŐFIZETÉSSEL
Előfizető
monthly
yearly
4,99 € (215 ₴)49,99 € (2150 ₴)
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Reklámmentes
monthly
yearly
7,99 € (350 ₴)79,99 € (3500 ₴)
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Támogató
monthly
yearly
11,99 € (520 ₴)119,99 EUR (5200 ₴)
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek

8 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Farubcek
Farubcek
2021-12-07 14:47

Keresztkérdés: a “sunday league” jellegű amatőr ligák léteznek odaát a sportágban? Vagy ha gimi után kiesel a rendszerből, akkor egy életre vége a játéknak?

Al Davis
Al Davis
Reply to  Farubcek
2021-12-08 07:16

Semi-pro ligának nevezik őket de onnan maximum Európába vezet az út, de már ide is egyre kevésbé. Volt egy srác 5-6 éve, aki semi-próból lett aréna liga MVP és aztán az Eagles-ben játszott preszezon meccset. Tehát egy millióból egy.

Bélabá a csótány
Bélabá a csótány
Reply to  Farubcek
2021-12-07 21:08

Léteznek.
Viszont ha nincs meg az egyetemi tapasztalat akkor fújhatod.
Ez nem kosárlabda ahol full ugyanaz minden a gimitől kezdve a profi ligáig.

ahanem
ahanem
Reply to  Farubcek
2021-12-08 16:59

az nfl a sunday league, szó szerint. :D

NCAA van, meg CFL

Farubcek
Farubcek
Reply to  ahanem
2021-12-09 07:15

Oké, erre nincs jó válaszom, te nyertél :D

Staten Island
Staten Island
2021-12-08 08:05

Tehát ’23-tól lesz USFL és XFL is, ennek most megint mi értelme van? Egy félprofi liga sem maradt eddig életben, erre egymás konkurensei lesznek? Miért nem ültek le Pereiráék Johnsonnal, hogy csinálják együtt? Kibaszott fejetlenség már megint.

Annak örülök, hogy Pereira részt vesz a szabályalakításban, hiányzik a kemény foci, a visszahordások, remélem erre hangsúlyt fektet majd és laza lesz pl. a roughing the passer rule. A kötelező kétpontost se bánnám annyira.

De kezdésnek mondjuk adjanak ne gusztustalan mezeket és logókat a csapatoknak és akkor nézni is fogom.

Tibor Cseh
Tibor Cseh
2021-12-09 08:29

Érdekes következtetés,h Trump okozta az USFL vesztét.Szerintem meg az,h a többi tulajdonosnak nem volt elég pénze,v nem volt merszük beleállni ebbe a versenybe.Gondolom az volt Reggie White,Steve Young meg a hasonló sztárok álma,h aprópénzért játszanak.Hát persze. :DDD
Egyébként New Jersey Generals volt a csapata neve.

reszelo.aladar
reszelo.aladar
2021-12-09 11:31

A USFL asszem ott állt talajba, amikor öszire mozgatták a bajnokságot és az NFL-lel akartak konkurálni. Aztán meg rájöttek, hogy a legtöbb ember nem tud egyszerre két helyen lenni. A tradíció hatalmas úr.
Ősszel-télen foci, télen-tavasszal kosárlabda+hoki, tavassztól-őszig baseball+NASCAR. Emellett helyet követlel a a gurulós foci is helyi illetve nemzetközi kiadásban, hétvégén bajnokikkal hétközben BL-lel (az európai tartalom időben nem konkurál semmivel). És akkor még ott a lacrosse, Indycar, Arena football, stb.
Ha pedig csak a focit nézzük, akkor pénteken high school, szombaton collage, vasárnap, hétfő és csütörtök este meg NFL. Egy futball szurkolónak heti 2 napja van valamilyen meccs nélkül. Ez a modell pedig úgy tűnik bevált.
Voltak már kisérletek tavaszi fejlesztési ligákra, legutób az AAF majd az XFL állt talajba fél szezon után. A probléma pedig kb mindenk alaklommal ugyanaz: magas költségek, alacsony fizetések miatt alacsaonyabb színvonal, a bevezetéskori veszteséget pedig nem akarja senki finanszírozni. Az országos közönség pedig nem annyira vevő egy másodosztályú bajnokságra, ami a TV-s nézettségen vissza is köszön, bár kétségtelen, hogy a helyi nézettség jó lehet olyan piacokon, ahol ez a legmagasabb szintű futball.
Az történelem során egyedül az AFL volt működőképes, leginkább azért, mert NFL-t által nem lefedett piacokra tudott betörtni (New England terület, Florida, Colorado, Kansas), több pénzért főiskolás sztárokat is kapott, a némileg vagányabb szabályokkal pedig látványosabb meccset kaptak a szurkolók. A ligák egyesülése pedig abszolút sikeres volt.
Mostanra az NFL nagyjából lefedi a legnagyobb városokat/piacokat. Ha városokat és vonzáskörzetüket vesszük alapul, akkor a TOP30 városból csak elvétve akad olyan, akinek nincs csapata, ráadásul San Diego és St Louis nemrég még rendelkezett csapattal. Egy átlagos San Antonio-i lakos pedig talál magának futballt az államon belül.
Szóval bárki akar erre a piacra betörni, valami olyat kell mutatni, amilyen még nincs. Ebben eszköz lehet egy vagányabb szabályrendszer, de valami olyan élő közvetítés is, ami eddig még nem volt. A liga már nincs kizárlag TV-khez kötve, az streaming tartogat magában lehetőségeket, kérdés hogy pénzügyileg ez hogyan áll össze.
De várom nagy lelkesedéssel.

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x