Connect with us

Játékos Portré

Az örök Főnix – A G.O.A.T. útja III. rész

Tom Brady a 2007-es szezon után vált igazi sztárrá, a Peyton Manninggel folytatott rivalizálása is ekkor vált legendássá. A sikerek ugyanakkor elkerülték – kilenc éven keresztül nem nyerte meg a Super Bowlt, ami a játékosok 99 százalékánál teljesen szokványos állapot, de az esetében ez már-már felfoghatatlan volt. Meg kellett újulnia, áldozatokat kellett hoznia, egy új Bradyvé kellett válnia – nem volt egyszerű, a botrányok sem kerülték el, de végül sikerült neki. Mint a Főnix, évről évre képes volt újjászületni és barátjához, Peyton Manninghez hasonlóan az abszolút mércévé válni. Teljesen alárendelte magát a sportnak és a sikernek, így karrierje utolsó harmada minden képzeletet felülmúlt – olyat vitt véghez, amihez foghatót talán soha többé nem látunk.

Tom Brady és a Manning-család – A G.O.A.T. útja II. rész

Brady 22 évet húzott le a ligában, és mint a Gyűrűk Ura (a sors iróniája), ez is három részre osztható. Karrierje első hét évében egy korrekt teljesítményt nyújtó irányító volt, aki leginkább egy nagyon hasznos láncszem volt a gépezetben. 2007-ben ez megváltozott: ő került a középpontba, a Patriots egy volt vele és a defense oldaláról átkerült a hangsúly a támadósorra. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy 2010-ben kapott egy 4 éves, 72 millió dolláros szerződést, ami a liga valaha volt legjobban fizetett játékosává tette.

Persze nem lehet azt mondani, hogy a 2013-as idény végéig tartó hét éves periódus alatt ne lett volna jó a Patriots, sőt! Ugyanakkor a minőséget elsősorban Brady játéka, nem pedig úgy általában a csapat és a rendszer ereje szolgáltatta, és ahogy Peyton Manning (vagy Aaron Rodgers) karrierje megmutatja, egyszemélyes hadseregként nagyon nehéz bajnokságokat nyerni. Ezt idővel a Patriots irányítója is belátta és úgy döntött, hogy alárendeli magát a csapat és a siker oldalán.

Ahogy az öreg Peyton csinálta

[ppp_patron_only level=”1500″ silent=”no”]

Amikor Peyton Manninget kivágta a Colts 2012-ben, akkor a liga kétharmada sorban állt érte. Mindenki biztos volt benne, hogy rekordszerződést kap, akár évi 25 millió dollárt, ami akkoriban brutálisan soknak számított – csak hogy kontextusba helyezzük, az első 25 milliós irányító Derek Carr lett 2017-ben! Ehhez képest Manning még csak a legjobban fizetett irányító sem lett, amikor aláírt a Broncoshoz évi 19,2 millió dollárért – amikor meglátta az összeget, leharapta az ügynöke fejét.

“A piac nyitása előtt megkérdezte tőlem, mennyit keres Tom Brady. Mondtam neki, hogy évi 18 millió dollárt. Erre azt mondta nekem, hogy ennél egyetlen pennyvel sem akar többet senkitől”

– mesélte Tom Compton, Manning ügynöke.

A Broncos viszont többet ajánlott, és amikor erről az irányító tudomást szerzett, teljesen kiakadt. Compton ezek után felhívta Manning feleségét, aki azt ígérte, hogy “elintézi”, és végül a neje nyomására megszületett az egyezség – ami még mindig bőven kevesebb volt, mint amennyit kaphatott volna.

Ezek a gesztusok mutatják meg igazán, hogy mennyire tisztelte és csodálta egymást a két legenda, és hogy egymást inspirálva mi mindenre hajlandóak voltak a sikerért. Manning nem csinált presztízskérdést a pénzből, és egy évvel később Tom Brady is ugyanígy tett. Persze lehet mondani, hogy mind a két QB keresett már eleget – ráadásul utóbbi esetében ott volt Gisele Bündchen is, aki legalább olyan híres és gazdag volt (ha nem híresebb és gazdagabb), mint Brady – így nem olyan nagy teljesítmény lemondani pár millióról. Tény, hogy nem haltak éhen miatta, de mégis ők jelentik a kivételt, nem pedig a szabályt.

A 2013-as holtszezonban Brady három éves hosszabbítást kötött a Patriotsszal, de a szerződés mindössze 27 millió dollárt tartalmazott, ami a már meglévő két évvel kiegészülve is csak 57 millió dollárt tett ki, vagyis átlag évi 11,4 millió dollárért kötelezte el magát a következő fél évtizedre. Ez konkrétan a piaci ár fele volt, és bár a pénz nagy része garantált volt (ami legalább olyan fontos), de a gesztus így is példaértékű volt, ráadásul  nem ez volt az egyetlen ilyen tőle, arról nem is beszélve, hogy a csapattársaival is rendkívül nagyvonalú volt:

“Egyszer egy kapitányi megbeszélésen voltunk, Tom pedig megjelent egy nagyon menő TAG Heuer órával a karján. Annyira megtetszett, hogy azonnal meg is jegyeztem, hogy mennyire jól néz ki és érdeklődtem is az után, hogy van-e valami embere, akivel beszélhetek. Tom nem értette, hogy mégis miféle emberről beszélek. Mire válaszoltam neki, hogy gondolom jóban van a cég tulajdonosával vagy elnökével. Néhány nap elteltével a kezembe nyomott egy vadonatúj dobozt. Nem más volt ez, mint pontosan ugyanaz az óra, amit pár nappal ezelőtt megcsodáltam a karján. Nem kellett volna odaadnia, mégis megtette.”

– mesélte Bradyről a Patriots korábbi pass rushere, Rob Ninkovich.

Új Brady, új botrány

Az irányító tehát úgy döntött, hogy itt az ideje kicsit hátrébb lépnie és máshogy hozzáállnia a játékhoz. Erre már csak azért is szükség volt, mert a 2013-as szezon sem hozta el a várva várt bajnoki címet, a Patriots pedig a 2014-es draft második körében draftolta Jimmy Garoppolót, akit egyértelműen Brady örököseként képzeltek el.

Furcsa belegondolni, hogy bárkinek is megfordulhatott a fejében az akkor háromszoros bajnok és kétszeres MVP leváltása, de a sok bajnoki cím nélküli szezon után ez volt helyzet. Pláne azok után, hogy a csapat rögtön vereséggel kezdett Miamiban, majd a negyedik héten jött az ominózus Chiefs elleni mérkőzés, amikor Alex Smith-ék 41-14-re verték el a Patriotsot. A meccs után az újságírók nem is kerteltek, egyből nekiszegezték Belichicknek a kérdést, hogy a csúfos kudarc és a 2-2-es mérleg miatt le tervezi-e cserélni Bradyt az újoncra, amire a mester csak ennyit reagált:

@fuzovelkifele

Mindezt 2014-ben 😂 #billbelichick #tombrady #brady #patriots #nfl #superbowl #amerikaifoci #americanfootball #fűzővelkifelé #lol #omg #hülyekérdés

♬ Don’t Worry (with Ray Dalton) [Radio Edit] – Madcon

Ezt követően a Patriots sorozatban hét meccset nyert, a szezont pedig 12-4-es mérleggel fejezte be, kiharcolva a bye weeket. A divíziós körben aztán sikerült átlépni a playoff Joe Flacco vezette Ravensön, majd 45-7-re kiütni a Coltsot, és mindezt úgy, hogy igazából nem volt különösebben kiemelkedő a gárda. A védelem jól teljesített, de messze elmaradt a 2000-es évek elején pályára lépő egységtől, míg Brady önmagához képest kvázi átlag alatti volt. Viszont csapatként nagyon együtt volt a gárda – ha van a csapatjátéknak diadala, akkor azt a 2014-es Patriots mutatta be.

Ironikus módon azonban ez a menetelés nem amiatt marad emlékezetes, mert csúcsra lett fejlesztve a csapatjáték, hanem mert Bradyék leeresztették a labdákat (legalábbis ez a hivatalos álláspont). Az úgynevezett Deflategate a Colts elleni agyonnyert AFC-döntő után pattant ki, miután a Colts linebackere, D’Qwell Jackson lehalászta az irányító egyik labdáját. Ezt követően a Colts bepanaszolta a Patriotsot, mondván a labdák túl puhák – a félidőben a bírók meg is vizsgálták a Pats és a Colts által használt játékszereket és kiderült, hogy azok tényleg puhábbak voltak a szükséges minimumnál.

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy ennek több oka is lehet. Egyrészt Brady alapból a puhább labdákat szereti, ezért a felszerelésért felelős személyzet csak addig fújja a labdákat, hogy azok szabályosak legyenek (a bírók ugyanis ellenőrzik a meccs előtt). Az időjárási körülmények miatt ugyanakkor változhat a nyomás a labdákban (a Forma-1-ben is szórakoznak így az abroncsokban lévő nyomással), ami okozhatta azt, hogy a Patriots által használt játékszerek puhábbak lettek.

Emellett az is beszédes, hogy az INT-t szerző Jackson egyáltalán nem érezte puhának a labdát, illetve az sem elhanyagolható tény, hogy a Colts erre az egészre tudatosan készült. A két csapat ugyanis találkozott korábban a rájátszásban, a safety Mike Adams két INT-t is szerzett és ő állítólag puhának találta a labdát. A Patriots szurkolók és sok stábtag szerint ez az egész előre ki volt tervelve, míg egyes semleges (vagy nem épp semleges) szurkolók, edzők és szakértők szerint egyszerűen csak sikerült lefülelni egy patses csalást.

Így vagy úgy, az AFC döntőt mindez nem befolyásolta, ugyanis a kemény labdákkal a Patriots darabokra szedte a Coltsot, majd a döntőben sikerült legyőzni a Seahawkst is Malcolm Butler mára ikonikussá vált interceptionjével (a meccs MVP-je egyébként Brady lett, de a cím mellé kapott terepjárót a draftolatlan cornernek ajándékozta). Az ügynek azonban nem lett vége.

@fuzovelkifele

Hidegrázós 😍 #omg #fűzővelkifelé #americanfootball #amerikaifoci #superbowl #nfl #patriots #brady #tombrady #billbelichick #seahawks #malcolmbutler

♬ High Hopes – Panic! At The Disco

Az NFL vizsgálatot rendelt el, és bár konkrét bizonyítékokat nem tudott felmutatni, volt pár terhelőnek tűnő tény. Egyrészt egy biztonsági kamerás felvette, ahogy az egyik patses szertáros a 24 meccslabdával bemegy a mosdóba másfél percre, ami minimum furcsa. Másrészt Brady nem volt különösebben együttműködő, a telefonját is megsemmisítette egy nagyon kamunak tűnő kifogással – azt állította, hogy rendszeresen bezúzza a telefonjait és a SIM-kártyáit, amikor új készülékre vált –, így a vizsgálóbizottság nem fért hozzá az elküldött üzeneteihez és emailjeihez.

Az NFL végül úgy ítélte meg, hogy Bill Belichick nem vett részt a dologban, de Tom Brady “inkább tudott, mint sem” a labdaleeresztésekről (ez így magyarul hülyén hangzik, de az USA-ban ez egy bevett jogi gyakorlat, többek között a szexuális bűntényeknél indított polgári perek esetében is ezt használják), így az irányító kapott egy négymeccses eltiltást. Ennek természetesen fellebbezés lett a vége és úgy tűnt, hogy Brady megúszhatja a dolgot, a 2015-ös idényt végig is játszotta, de a liga és Roger Goodell nem hagyta annyiban az ügyet.

28-3

A 2015-ös szezon Brady és a Patriots számára a labda-leeresztős botrány árnyékában telt. Az irányító bíróságra vitte az ügyet és az első döntés alapján a komisszár nem járt el fair módon a QB-val, így eltörölte a büntetést. Az NFL ugyanakkor fellebbezett és a szövetségi fellebbviteli bíróság – bár elismerte, hogy a bizonyítékok nem elsöprőek, de ezzel együtt meggyőzőek, így – ellenvetés nélkül Goodellnek adott igazat, aki a saját hatáskörének megfelelően járt el. Brady így négy meccsre partvonalra került.

“Egyszer elmentünk golfozni Pebble Beach-re. A hatodik lyuknál van egy nagy szakadék. Szó szerint ott állt a párkányon és próbálta elütni a labdát. A caddie-je tartotta közben, hogy egy egyensúlyvesztés esetén 90 méter magasról bele ne ölje magát a Csendes-óceánba. Ez egy golflabda miatt. Ez jól megmutatja Tom versenyszellemét”

– elevenített fel egy 2015-ös emléket róla Bill Belichick az irányító 40. születésnapja alkalmából.

Most képzeljük el, hogy mit érezhetett ez a megrögzött maximalista akkor, amikor eltiltották. Az a Tom Brady, aki az edzéseken nem hagyta szóhoz jutni a cseréit, mert minden ismétlést ő akart megcsinálni. Alighanem fel volt spanolva.

Brady 12 meccsen lépett pályára a 2016-os szezonban. Ebből 11-et megnyert, miközben 3554 yardot és 28 TD-t passzolt két INT mellett – ha nincs az eltiltás, még a karrierévet tartó Matt Ryan sem veszi el tőle az újabb MVP címet. Bár alighanem a Falcons irányító inkább lemondott volna a dicsőségről, ha cserébe máshogy alakul a szezon vége.

A Patriots 14-2-es mérleggel jutott be a rájátszásba, majd mindkét ellenfelét bucira verve készülhetett a Super Bowlra (ráadásul Brady mellett a védelem is hasított, a legjobb volt az egész ligában Matt Patricia egysége). Az ellenfél az NFC magasan legjobb csapata volt az MVP Matt Ryannel, akinek a támadókoordinátora nem más volt, mint Kyle Shanahan. Gigászi csatát várt mindenki, de nagyon nem úgy alakult a mérkőzés, ahogy arra bárki is számított volna.

A Patriots támadósorát lenullázta a Falcons védelme, Bradynek még egy pick-sixe is volt a meccsen. Eközben a Falcons három támadásból is TD-t szerzett, miközben a Patriotsnak csak egy mezőnygólra futotta, így a Falcons 28-3-ra vezetett a harmadik negyed végén. Aztán megérkezett a New England is a meccsbe.

A Patriots előbb szerzett egy TD-t, majd a védelem hozta sorra a nagy játékokat, köztük többek között egy fumble-t a Falcons térfelén és sacket, amivel kikerült az Atlanta mezőnygóltávolságból. Eközben a támadósor is elkezdte hozni a kötelezőt: módszeresen felőrölte az ellenfél védelmét, a végére már minden Falcons játékos a seggén szedte a levegőt. És a legdurvább az volt az egészben, hogy Dont’a Hightower kiharcolt fumble-je után azt érezted, hogy ezt nem veszítheti el a Patriots – és bármilyen hihetetlen, de tényleg sikerült végül a hosszabbításban megnyerni.

Mondani sem kell: felállt a padlóról!

Bradyék 19 pontot tettek fel a negyedik negyedben, a győzelmével pedig TB12 lett az első irányító, aki ötször is győzött Super Bowlon, de a negyedik MVP címe is rekordnak számított. Ráadásul ez volt minden idők legnagyobb fordítása és talán a Super Bowlok történetének leghihetetlenebb mérkőzése.

A rekordok nyomában

Ezt követően kis túlzással már csak ötévnyi jutalomjáték várt Bradyre. 2016 után 2017-ben és 2018-ban is bejutott a Super Bowlba, ahol két, a maga nemében hihetetlen találkozót játszott (és ne feledjük, mindezért milyen brutális áldozatot hozott a teste érdekében – alvásszabályozás, speciális diéta és társai).

A 2017-es fináléban az Eaglesszel játszott Patriots, de hiába dobott Brady 505 yardot és három TD-t INT nélkül, Nick Folesszal nem tudta tartani a lépést – ez volt élete első és utolsó olyan döntője, amikor Bill Belichick cserben hagyta. Egy évvel később ugyanakkor mindent jóvá tett a mester, ráadásul a liga legjobb támadósorával felálló Rams ellen: bár Brady csak 262 yarddal és egy INT-vel, illetve karrierje legrosszabb passer ratingjével (71,4) zárta a meccset, de a Pats védelme három ponton tartotta Jared Goffot és Sean McVayt. Meglett a hőn áhított hatodik bajnoki cím.

A 2019-es szezon viszont már nem sikerült olyan jól. Az offense nem volt jó Brady körül, ami még nem lett volna baj, hisz nem ez volt az első ilyen eset karrierje során, de 40+ évesen már egyre inkább látszott rajta, hogy valami másra vágyik. Kezdett megfáradni ez a kapcsolat (az örök spanja, Rob Gronkowski is visszavonult) és az idény végén megtörtént az, amit talán senki sem mert elhinni: Brady elhagyta a Patriotsot.

A fél liga sorban állt érte, bár a legtöbben hamar kiestek, ugyanis a veterán extraklasszis nemcsak jó csapatba akart menni, de végre melegben akart játszani. Legszívesebben a 49ershez ment volna, hogy gyerekkora kedvenc csapatában fejezze be a pályafutását, de ez végül nem jött össze. Így végül a Buccaneerst választotta, ahol nemcsak mini GM-ként kapott szerepet (egy csettintésére leigazolta a csapat Antonio Brownt és cserélt a visszavonulásából visszatérő Gronkért), de igazi sztárként viselkedhetett. Véget ért a vasszigor, akkor és azt nyilatkozott, amit csak akart – talán életében először nem csak hivatásként és életcélként tekintett a focira, hanem megpróbálta élvezni is.

Egyértelműen jót tett neki a környezetváltás, ugyanis a liga matuzsálemeként olyan brutálisan jól játszott, hogy bármikor hozzá lehetett volna vágni akár két újabb MVP címet is. Két év alatt 9949 yardot és 83 TD-passzt osztott ki és minden releváns rekordot megdöntött:

  • rögtön első évében megnyerte a hetedik Super Bowlját, ami több, mint amennyi bármelyik franchise-nak van,
  • Peyton Manning után ő lett a második irányító valaha, aki két csapattal is bajnoki címet szerzett,
  • a 10. Super Bowlján megkapta az ötödik MVP címét is, de övé a valaha volt legtöbb
  • győzelem (243),
  • passzkísérlet (11 317),
  • sikeres passz (7 263),
  • TD (624),
  • yard (84 250)
  • és még millió csúcs, amit felsorolni is nehéz lenne.

Talán egy picit szebb lett volna a sztorija, ha a 2020-as bajnoki cím után ellovagol a naplementébe, de talán úgy gondolta, hogy még erre is rá tud tenni egy lapáttal és ő lesz az első QB, aki két csapattal is címet tud védeni. Nem mintha panaszkodhatna bárki is, a Rams elleni comeback fenomenális volt és megmutatta, hogy miért is ő a GOAT.

“Gratulálok a barátomnak, Tomnak a hihetetlen futball karrierjéért. Ilyen sokáig ilyen magas szinten játszani – ez leírhatatlanul elképesztő teljesítmény. Megtiszteltetés és kiváltság volt, hogy ellene küzdhettem a pályán, és őszintén értékelem a barátságát a pályán kívül. Mindig is elismertem és tiszteltem a versenyszellemét, az alázatát, a fegyelmét és az elkötelezettségét az iránt, hogy ő legyen a legjobb. A legjobbakat kívánom neki élete következő fejezetéhez. És még egyszer: gratulálok, haver!” (Peyton Manning)

Az első rész itt olvasható. 

A második rész pedig itt. 

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!