Connect with us

Beharangozó

Super Bowl LVI – Skill játékosok

Az idei Super Bowl skill játékos felhozatal nem marad el az elmúlt évekétől, sőt ritkán lép pályára egyszerre a legjobb támadó újonc, a legjobb támadó díj egyik fő várományosa és az év visszatérője. Ez most ilyen év lesz, és rajtuk kívül is hemzsegni fogunk kiváló játékosokban.

Futók

Alapvetően egyik csapatnak sem erőssége a futás, de a főedzők beállítottsága miatt mégis hangsúlyos szerepet kaphat a futójáték a Super Bowlon.

Bengals: Joe Mixon, Samaje Perine, Trayveon Williams, Chris Evans

A Bengals annak ellenére, hogy a szezon feléig az egyik legtöbbször futtatta a labdát neutrális szituációkban, végül a szezon második részében bekövetkezett változásoknak köszönhetően csak 436-szor adta oda a disznóbőrt a running backeknek az alapszakaszban, ami szinte tökéletesen a ligaátlaghoz konvergál.

Ezen kísérletek alkalmával 1742 yardot termeltek, ami a tizedik legrosszabb volt a ligában, valamint a mérkőzésenkénti 102,5 yardos átlag is erre volt elegendő. Nem meglepő, hogy a futásonkénti kereken négy yardos átlagot sem tehetik ki az ablakba, ez egyenesen a hetedik leggyengébb statisztika az egész ligában.

A Bengals futójátékát szinte egyszemélyben Joe Mixon képviselte. Az ötödéves futó a rájátszást is számolva 1395 yardot termelt, ami a csapat futott összyardjainak majdnem 70%-a. Azzal, hogy Burrow érkezése mellett fellendült, a futójáték érezhetően az ő teljesítménye is javult, az ellenfelek kevesebbszer tehették meg, hogy sok embert hagynak a boxban, ezt pedig sokszor ki tudta használni Mixon. Ennek a ténynek és annak, hogy az idény elején a csapat sokat futtatta a labdát (na meg hogy a többi futó csak kiegészítőnek volt ott) végül a harmadik legtöbb yardot termelte az alapszakaszban (1205), ellenben a 4,1 yardos átlag egyáltalán nem tetszetős, a legjobb harmincban sincs ebben a mutatóban.

 

Amiben már egy fokkal jobban muzsikál, az a kontakt utáni yardok. Kumulatív tekintetben 903 ilyen egységet szerzett, ami azt jelenti, hogy a yardai csaknem 75%-a az első kontakt után született. Köszönje meg szépen a támadófalának. Ellenben ennek egy része is a mennyiségnek köszönhető, mert a 3,09 yardos átlag itt már befér a legjobb harmincba, de csak a 23. helyen. Amiben ellenben jeleskedik, az a hosszú futások száma. 26 darab több mint 20 yardos játéka van, ami a hatodik legjobb az egész ligában, tehát amikor elszabadul, akkor bőven van robbanékonyság a játékában. Ez többek között arra vezethető vissza, hogy a csapat sok zónafutást hív, ahol fontos szerepe van a futó térlátásának, ebben pedig Mixon kiemelkedőt tud alkotni. Valószínűleg a Super Bowlban is szinte egyszemélyben fogja vinni a Bengals futószekerét.

Amiért a kizárólagos jelzőt nem tudjuk használni Mixon jelenlétére, az annak köszönhető, hogy Samaje Perine a passz snapek egy részét kihasítja magának. Főleg a szezon második felében Perine egyre több lehetőséget kap, amit egy-egy nagy játékkal meghálál a csapatnak. Bizonyára mindenkiben élénken él az emlék, hogy a Chiefs elleni mérkőzés első félidejében az ő touchdownjának köszönhetően zárkózott vissza kicsit a csapat és tartotta életben a reményeket. Ezt úgy hozta létre, hogy még így is mindössze 17 snapet töltött a pályán, tehát közel a játékok negyedében sincs fenn. Az egész szezont tekintve egyébként 248 futott yardja van, de jól jelzi, hogy a Bengals miként szereti őt használni, hogy ez csupán öt egységgel több mint az elkapott yardjainak a száma. A másik két említett futó szerepe az egész szezonban elhanyagolható volt és meglepetés lenne, ha csak akár két-három snapnél többet töltenének a Super Bowl alatt a pályán.

Rams: Cam Akers, Sony Michel, (Darrel Henderson)

A Rams futójáték ezzel szemben teljesen más utat járt be a szezon folyamán. Még annak ellenére is kevesebbet futott a csapat, hogy McVay gyakran szereti megalapozni a mérkőzéseit erős futójátékkal, de idén ebből helyesen jóval alább adott. Mindössze 420-szor rohamoztak a földön, aminél csak kilenc csapat futtatta kevesebbet a labdát, ebből 1683 yardot tettek meg, 4 yardos átlaggal, és kevesebb mint 100 yard jutott nekik meccsenként.

Ezek a csúnya számok azért jöhettek létre többek között, mert a Rams futóhelyzete nagyon hektikusan alakult a szezon folyamán. Az idény előtt az elsőszámú futónak kikiáltott Cam Akers megsérült, így Darrel Henderson vette át a kezdő szerepet, de McVay elképzelése mindig közelebb állt egy committee-hez, így nem volt meglepő, hogy a korábbi elsőkörös, de nagy bustnak elkönyvelt Sony Michel érkezett segítség gyanánt. Aztán újabb fordulatként a szezon végére Henderson sérült meg, de a rájátszásra Akers visszatért.

 

Végül a legtöbb futott yarddal, egészen pontosan 923-mal Michel zárt, de azt semmiképpen nem lehet kijelenteni, hogy ő lenne az elsőszámú futó. Sokkal inkább az a Cam Akers, akinek mindössze 154 yardja van, ráadásul 2,6 yardos átlaga az egyik leggyengébb a rájátszásban és két elhagyott fumble-je majdnem nagyon sokba került a gárdának. Mégis benne látják a csapatnál a kezdő running backet. A kihagyás miatti rozsdát egyelőre nem sikerült leráznia magáról és egyelőre az offense talán leggyengébb tagja.

Nagy kérdés, hogy a Super Bowlban mekkora lesz a szerepe, mert érezhető, hogy a stáb nagyon bízik benne és inkább nála érzik az X faktort, mint a stabilan teljesítő, de semmi különlegeset fel nem mutató Michelnél. Ami a két futó közti különbséget illeti, az is tisztán kirajzolódni látszik, hogy míg Michel egyértelmű futósnapeknél van fenn, addig Akersnél a passzjátékban is számítanak. Michel közel ötször annyi snapet volt fenn a pályán, de csak háromszor több targetje van, tehát Akers felé többet néz Stafford, ha segítségre van szüksége.

 

Furcsa dolog még, hogy alapvetően a Rams zónablokkolást, azon belül is külső zónablokkolást használ a futósnapek nagy részében, ebben pedig elsőre azt gondolhatnák, hogy Akers a jobban használható, de mégis Michel az, aki az idény vége felé hosszú megiramodásokra volt képes. Ha tippelni kellene, akkor talán Akers lesz fenn többet a pályán, de közel 60-40-es snapfelosztásra lehet készülni.

Összegzés

Az tisztán látszik, hogy egyik csapat sem a futójátékára épít, de ismerve kicsit a két edző múltját, van egy olyan sejtésem, hogy a Super Bowl elején fogunk sok futópróbálkozást látni. Ellenben mivel egyik csapat sem kiemelkedő ebben, ezért nehéz azt gondolni, hogy nagy hatása lesz a meccsre a földön megtett yardoknak. Egyértelműen nem tudnék győztest sem hirdetni, jelenleg Mixon a legjobb formában lévő és talán erejének csúcspontján lévő futó, de a Rams committee ki tudja egyenlíteni az erősségeket.

Elkapók

Mindkét csapat elsősorban a passzjátékára épít és ebben nagy szerepe van annak, hogy a liga legjobb elkapósorai állnak az irányítók rendelkezésére. Az egyik csapatban az offensive player of the year, a másikban pedig a offensive rookie of the year fő várományosa áll rajtvonalra.

Bengals: Ja’Marr Chase, Tee Higgins, Tyler Boyd, Trent Taylor, Mike Thomas, Auden Tate

A Cincinnati elkapósora talán, ha nem a liga legtehetségesebb fiatal WR sora. Mind a három kezdő elkapójuk átlépte a 800 elkapott yardot, amivel mind a hárman a 35 legtöbb yarddal rendelkező WR-ek között vannak. Kimagaslik az újonc Ja’Marr Chase teljesítménye, aki alapszakaszban elkapott 1455 yardjával egyenesen a negyedik legtöbb egységgel rendelkezik, de Tee Higgins is átlépte az 1000 yardos határt, amivel befért a top15-be. Nem csak kumulatív statisztikákban vannak azonban elől. Chase 18 yardot átlagol elkapásonként, aminél egyedül Deebo Samuel volt csak idén jobb, valamint elkapási utáni yardokban 657 egységet kaparintott meg, ami a harmadik legjobb a ligában. Valamint ne felejtsük a 13 lehúzott hatpontost sem, ami szintén a harmadik legtöbb. Ó, és még egy dolog. Érdemes megnézni hogyan blokkol, amikor éppen nem nála van a labda. Sewell who?

 

Higginsnek szintén nem kell szégyenkeznie. Az ő 14 yardos elkapásonkénti átlaga is a top20-ban van, valamint rá passzol a legnagyobb pontossággal Burrow, közel 70%-a a felé szálló labdáknak jó. Amikor Chase-t duplázták a szezonban, például a konferenciadöntőben a Chiefs, akkor ő az, aki fellépett elsőszámú targetnek és termelt könnyedén 100 yard felett. A legkevesebb yarddal és targettel Tyler Boyd rendelkezik, de egyáltalán nem szabad az ő érdemeit sem lebecsülni, ugyanis nagyon fontos szerepet tölt be ő is az offense-ben. Ugyanis ő a slot célpont, a snapjei közel 90%-át itt tölti és arányaiban ő az, aki a legtöbb első kísérletet szállítja a csapatának. Nem véletlen, hogy bíznak benne, ugyanis az egész szezonban még nem volt elejtett labdája, amivel az egész ligában ő az egyetlen elkapó aki 500 yard felett termelt és nem dropolt semmit.

 

A három fő elkapó mellett elenyésző szerepet kapott mindenki a szezon folyamán és nehéz elképzelni, hogy a Super Bowlban ez bármiben is megváltozna. A snapek több mint 90%-ában nem lesz fent más a pályán rajtuk kívül, sőt mivel a Bengals szereti az egyik legjobban a 11 personnelt, ezért általában ők hárman lesznek együtt fenn.

Rams: Cooper Kupp, Odell Beckham Jr., Van Jefferson, Ben Skowronek, (Robert Woods)

A Rams az elkapók terén is merőben más időszakon ment keresztül, mint a Bengals. Ugyanis náluk itt is beütött a sérülés, így a Cooper Kupp, Robert Woods, Van Jefferson kezdő hármasból kivált Woods, így szezon közben kellett orvosolni a problémát. Ezt talán a lehető legjobb elérhető úton sikerült. Az az Odell Beckham Jr. érkezett, akiről már mindenki lemondott az elmúlt két évben, csúfolódások tárgya lett, de most mégis itt van és nagyon is fontos szerepet játszik a csapat életében.

 

Mielőtt azonban Beckhamre térnénk rá, mindenképpen Cooper Kuppról kell beszélnünk. Ugyanis hosszú idő után legitim érvelést lehet folytatni, hogy miért egy elkapó legyen a legjobb támadó a szezonban. Kupp ugyanis olyat vitt véghez, amit régóta senki. Ő birtokolta a legtöbb targetet (189), a legtöbb elkapást (145), a legtöbb yardot (1947), a legtöbb elkapott touchdownt (16) és a legtöbb elkapás utáni yardot is. Mi ez, ha nem totális dominancia? Mindezek mellett alig volt elejtett passza (5) és az átlagos passzmélység, amivel keresték, 8,8 yard volt, tehát nem a checkdownokból élt. A játékának furcsasága, hogy ráadásul a snapek 66%-ában slotból indult, amivel csak még jobban megnehezítette a védőkoordinátorok dolgát.

A második elkapóvá egyértelműen Beckham nőtte vissza magát, főleg a rájátszás alatt, sőt mivel Kupp sokat van duplázva, így még nagyobb felelősség hárult az idényt még a Brownsnál kezdő játékosra. Körülbelül a szezon fele elég volt neki, hogy 541 yardot és hat touchdownt szorgoskodjon össze és amíg az elején úgy tűnt, hogy nincs meg az összhang Stafforddal, addig erről már szó sem volt a szezon végére. Bátran rá mernek dobni fontos harmadik kísérletet vagy akár az end zone-ban is keresik. Játéka picit át is alakult, már nem a go to guy vagy sok elkapás utáni yardot termelő játékos, hanem egy picit a possession receiver felé mozdult el, de természetesen sokat van továbbra is a szabadon.

A harmadik játékos, akinek nagy szerepe lehet, az Van Jefferson. Beckham érkezéséig egyértelmű második számú célpont volt és alapvetően nem is okozott csalódást. Kis híján megközelítette az 1000 elkapott yardot és alapvetően sokat állt fel ő is a slotban. Mögöttük/mellettük még az újonc Ben Skowronek kapott mostanában lehetőséget, de a 49ers ellen elejtett TD passza is mutatja, hogy jóval nagyobb gond van, ha nem a kezdő hármas áll fenn.

Összegzés

Ha a futóknál nem tudtam dönteni, hogy melyik a jobb egység, akkor itt még nagyobb bajban vagyok. Mindkét csapat nagyon komplett sorral rendelkezik és mindkét sorban ott az igazi sztár is. Valószínűleg a Rams egysége az, ami tapasztalata miatt kis előnyből indulhat a Super Bowlban, de eddig a Bengals elkapók sem remegtek meg a szezon folyamán.

Tight Endek

Elérkeztünk a legnehezebben jósolható és összegezhető ponthoz. A tight end játék ugyanis egyik csapatnak sem az erőssége, sőt a sors fura fintora, hogy mindkét csapat kezdő tight endje sérülést szenvedett és bár a legújabb pletykák szerint van esély a játékukra, én inkább a nemre fogadnék.

Bengals: C.J. Uzomah, Drew Sample, Mitchell Wilcox

C.J. Uzomah jókora pozitív meglepetést szolgáltatott idén, Burrow sokat használta seam útvonalakon és jól találta meg az üres zónákat, amikor mindenki a három sztárelkapóra figyelt. Ez azonban még mindig csak arra volt elég, hogy 493 yardot termeljen, ami a 20. legtöbb a ligában. Azt viszont fontos kiemelni, hogy az end zone-ban szerették használni, öt touchdownja a nyolcadik legtöbb a tight endek között. Egy tight endnek azonban nem csak az elkapás a dolga, ebben pedig vegyes a kép. Passzblokkolásban még csak-csak elmegy a teljesítménye (bár itt sem a jók közé tartozik), de futásblokkolásban egészen rossz teljesítményt nyújt.

 

A Chiefs elleni sérülés miatt azonban Drew Sample lehet a kezdő, de mivel egész szezonban alig töltött be meghatározó szerepet így jó kérdés, hogy a tight end játékkal mit kezd a csapat. Sample-nek mindössze 85 elkapott yardja van és bár passz- és futásblokkolásban is jobb Uzomah-nál, néha elő kell majd valószínűleg venni, ami sokkal kockázatosabb lesz. Őt egészíti ki futásblokkolásoknál Mitchell Wilcox, aki passzjátékoknál nem igazán hasznos, de futásblokkolásban tehermentesítheti Sample-t. Ami probléma lehet, hogy amikor pályán volt, akkor 88%-ban futójáték következett a csapat részéről, szóval a Rams is könnyen következtethet dolgokra.

Rams: Tyler Higbee, Kendall Blanton, Brycen Hopkins

Kísértetiesen hasonló a helyzet a Rams háza táján is. Itt Tyler Higbee a kezdő, ő 560 yardot szorgoskodott össze, ami mindössze 67 egységgel több mint Uzomah-nál és öt touchdownja is matcheli ellenfele hatpontosait. Ellenben ő passz- és futásblokkolásban is egy árnyalattal jobb. De csak egy árnyalattal. Mivel ő is kiesett, így várhatóan Kendall Blanton lép a helyébe, akinek 113 yardja van egész szezonban, de ami rossz előjel, hogy 15 targetjéből kettőt is elejtett, ami persze kicsi minta, de százalékosan nem néz ki jól. Alapvetően itt is el tudnám mondani, hogy ha minden jól alakul, akkor a Ramsnek nem nagyon kell majd elővennie.

Összességében

A két csapat skill személyzete között szinte nem lehet igazságot tenni. Mindkettő egységben vannak sztárok, megvillanni képes játékosok, jó iparosok, és a tight end játék személyében a gyenge pontok is. Amiben talán a Bengalsnál az előny az a tight endek kiesése miatt a pálya közepe, Mixon egy megbízhatóbb futó elkapásoknál jelenlegi formában mint bármelyik Rams RB, valamint a három kezdő elkapó közül náluk a jobb a harmadik számú is, ami sokat számíthat, amikor az edzők azon gondolkoznak, hogyan iktassák ki a legnagyobb fegyvereket. Ettől függetlenül valószínűleg nem az dönt majd, hogy melyik csapat skill személyzete a jobb, mert mindkettő csapatnál kiváló játékosok vannak.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!