Connect with us

Szabadügynök

Tartani kell a lépést – Titans FA-kitekintő

A Titans évről-évre pozitív meglepetéseket okoz a ligában, idén az AFC első kiemelésig meneteltek úgy, hogy a legjobb játékosukat elvesztették a szezon felénél. Ennek megfelelően Mike Vrabel teljesen megérdemelten kapta meg a legjobb edzőnek járó elismerést, de alighanem a mester ennél már többre vágyik. Egészen pontosan a főcsoportdöntőbe vagy a Super Bowlba való bejutásra. Ehhez pedig még láthatóan hiányzik valami, amit talán a szabadügynöpiacon kaphatnak meg.

Cap helyzet

Könnyű dolguk azonban nem lesz, mert jelenleg 7 millió dollárral vannak a sapka felett, tehát szemmel látható pénzösszeg eléréséhez áldozatokat is kell hozni. Kezdjük talán a támadófallal, mert talán itt lehet a legnagyobb mozgolódás. Az offensive line kulcsfontosságú a Titans esetében (surprise), de talán ez úgy érthető a csapatnál, hogy speciálisán az egységbe illő játékosokat kell keresünk. Még Henry kiesése után is víz felett tudták tartani a futójátékot és bár passzblokkolásban vannak hiányosságai az egységnek, azért összeségében az egész évre tekintve nem volt rossz a teljesítményük.[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Épp ezért gondolom azt, hogy bármilyen csábító is lenne Taylor Lewan kivágása, nem tartanám okos döntésnek a csapat részéről. Ellenben egy szerződésmódosítás benne van a pakliban. A veterán szélső támadófalember tökéletesen illik a Titans sémájába, elküldésével csak egy nehezen orvosolható problémát okoznának maguknak, és ugyan Lewan gyorsasága megkopott már, még mindig hasznos tagja a csapatnak, így lehet szó egy átalakításról. Ugyanez azonban Rodger Saffold esetében már nem lehetséges, így az idős guardtól megválhat a csapat. A belső támadófal talán kevésbé hangsúlyos, mint egy veterán bal tackle, valamint a draft első körének végén is könnyebb lesz pótolni ezt a pozíciót.

Szintén kivágás vár két veteránra a védelemben is. Zach Cunningham és Janoris Jenkins sem szolgálja meg a cap hitjét, talán a csapat két leggyengébb pontjáról van szó a linebacker sor és a cornerback esetében, de velük csak eggyel többen vannak. Denico Autry hasonló cipőben lehetne, de kivágása háromszor annyi halott pénzzel járna, mint felszabadított pénzzel, így pedig okosabb ha inkább egy átstrukturálás kapcsán egyezkednek vele. Ezekkel a tevékenységekkel pedig közel 30 millió dolláros pluszba lehet fordítani az egyenleged és még csak nagyon nem is kellett túlgondolni a dolgokat.

Szabadügynökök

A lejáró szerződésű játékosaikkal pedig szerencsés helyzetben vannak, mert sok kezdő nincs a képben, főleg nem olyan, akitől fájdalmas lehetne a búcsú. Talán az egyetlen ilyen Harold Landry, mert a külső pass rusher szekció évek óta problémás a csapatnál, az idei évben sem ez volt a gárda erőssége. Landry ellenben elég jó évet tudhat maga mögött, így valószínűleg igyekszik majd kihasználni a helyzetet és egy vaskos szerződést kierőszakolni, azonban végül szerintem ezt nem a Titanstől fogja megkapni. Ha már a csapat rekordközeli pass rusher szerződést akar kiosztani, akkor annál Landrynél jobb jelöltjeik is lennének.

Mellette még két játékos van, aki stabil kezdő volt az évben, mindketten a támadófalból. Az egyik Ben Jones, aki nem a jobb, de nem is a rosszabb centerek közé tartozott és amilyen nehéz manapság egy jó centert találni, nem hiszem, hogy megengedhetik maguknak, hogy hagyják menni, mert a piacról úgyse jönne nagyobb erősítés. David Quessenberry helyzete pedig azért lehet egyszerű, mert ő korlátozott jogú szabadügynök lesz, így egy tenderrel biztos, hogy megpróbálják a csapatnál tartani. Az ő marasztalásuk azért is lehet fontos, mert Saffold távozásával már lenne egy bizonytalan pont a O-line-ban, több lyukat egyszerre pedig nem hiszem, hogy akarnak ütni Tannehill előtt.

Több fontos távozó véleményem szerint nincs, a két tight end Geoff Swaim és MyCole Pruitt ugyan felváltva viszonylag sok lehetőséget kapott, de egyikük sem kezdő kaliberű elkapó tight end a mai ligában. Persze olcsón esetleg valamelyikük visszatérhet, azért az end zone-ban az elmúlt években láthattunk pár trükkös játékot, amit rájuk hegyeztek ki. Szintén nem gondolnám kulcskérdésnek Nick Westbrook-Ikhine megtartását sem, aki sokat nem kerül pályára, ha Brown és Julio is egészséges. D’Onta Foreman pedig Henry visszatérésével nem fog szinte semmi lehetőséget kapni, mert amikor a király nem sérült, akkor a snapek 80-90%-át követeli magának.

Potenciális érkezők/maradók

A két támadófalemberről ejtettem szót, őket meg kell tartania a gárdának, ebben az esetben pedig igazából egyetlen guard hiányzik majd, amit pedig inkább szerintem a draftról fognak megoldani. Ami a legfontosabb, hogy Brown és Jones mögé kellene egy harmadik (és negyedik) számú célpont. Ez lehet egy harmadik elkapó vagy egy biztosabb, több targetet számláló tight end is, de a legjobb, ha mindkettő. Keelen Cole pont alkalmas lehet egy ilyen szerepkörre, amikor a védelem első és második olvasása sem az ő levédekezése, ott alkalma lehet egy 400-500 yardos szezonra.

A fontosabb viszont, hogy egy tight end érkezzen a csapathoz. Nem kell a legnagyobb sztár, de egy veterán, aki ki tudja használni, hogy a futás és a két elkapó mögött kevesebb figyelem kíséri. Zach Ertz-ben már nincsenek hosszú szezonok, de 1-2 évre még abszolút hasznára lehet a Titansnek. Még az sem lehet akadály a csapatnak, ha esetlegesen kicsit túl kell fizetni ehhez a veterán tight endet.

Ebben az esetben azonban nem marad pénzük megfizetni egy prémium pass rushert, de úgy gondolom, hogy a Titansnek is rá kell lépni arra az útra, hogy legyen egy olyan offense-ük, amit nehéz megállítani ebben az AFC-ben, így nem sajnálnék semmi pénzt az offense-be. A helyzet tehát az, hogy kellene találni egy veterán passzsiettetőt, akire még van pénz. Így továbbra is arra kell várni, hogy a védőfal belseje szolgáltassa majd a nyomásokat, Jeffery Simmonsszal ez nem lesz nehéz, a széleken pedig majd profitálhatnak a kisebb figyelemből. Én egy nagyon low budget megoldásban gondolkodtam Mario Addisonnal, de akár egy nagyobb nevű veterán is jöhet picit nagyobb összegért.

Összeségében a Titans legfontosabb offseason feladata az lesz, hogy találjon egy harmadik számú célpontot Tannehillnek és tovább erősítse vagy tartsa meg a stabilitását a támadófalnak. Ez részben a védelem rovására mehet, de ha szerencséjük van, akkor itt a fiatalok elkezdenek beérni.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!