Connect with us

Szabadügynök

Kezdődhet a tűzijáték – Jets FA-kitekintő

Keveset beszéltünk idén a Jetsről, pedig a körülményekhez képest azt gondolom csalódást keltő szezonon van túl a gárda. A draftról megtalálták a potenciális franchise irányítójukat Zach Wilson személyében, a vezetőedzői székbe pedig a mindenki által mélyen tisztelt Robert Saleh került. Nyilván nem várta senki, hogy a rájátszásért fognak küzdeni, de egyelőre semmi előrelépés nem történt.

Cap helyzet

Az új csapat második évében azonban már kevés kifogás lehet, ezért a vezetőségnek is minden segítséget meg kell adnia mind Wilsonnak, mint Saleh-nak. Szerencséjükre 48 millió dollárral kezdik az évet, ami az ötödik legtöbb a ligában, ráadásul egészen könnyedén csinálhatnak ebből szinte kétszer ennyit.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Mindenféle szívfájdalom nélkül lehet kivágni Greg Van Rotent, Ryan Griffint és Sheldon Rankinst is, ami több mint 10 milliót hoz a konyhára. Három olyan játékosról van szó, akik messze átlag alatti teljesítményt nyújtottak és a rotációban sem szabad számítani a szolgálatukra, főleg nem azért a pénzért, amit keresnének.

Az érdekesebb kérdés George Fant helyzete, mert a Jets támadófala így is elég felforgatott volt az egész évben, ami meg is látszódott a teljesítményükön. Becton a bal oldalról a jobb oldalra került, Fant a jobb oldalról a bal oldalra, miközben mindketten sérüléssel is bajlódtak. Saleh szerint mindkét srác képes mindkét oldalon játszani és szeretné látni, ahogy küzdenek a bal tacke pozícióért. Én mégis azt gondolom, hogy ezek csak jól hangzó edzői fogások, de Fantet akár el is küzdhetik, mert több mint 10 millió dollár szabadulna fel a kivágásával és ha ugyanazon az oldalon lennének használhatók Bectonnal, akkor nem kérdés ki fog maradni.

Végül pedig C.J. Mosley helyzetével is lehet foglalkozni, aki egyáltalán nem játszik azon a szinten, mint az leigazolásakor remélték, ráadásul a sorozatos sérülései se könnyítik meg a csapat dolgát. Ellenben meg van kötve Saleh-ék keze, kivágni kvázi nem lehet a linebackert és elég vékony is a sor nélküle. Ellenben egy paycut vagy átstrukturálás benne lehet a pakliban. Nem gondolnám, hogy hatalmas piaca lenne a veterán játékosnak, így ő is belemehet egy esetleges szerződésmódosításba.

Szabadügynökök

Kezdjük itt is a támadófallal, mert itt kell kezdeni a gondolkodást a Jetsnek is. Két fontosabb távozó lehet, Morgan Moses és Laurent Duvernay-Tardif szerződése jár le. Moses megtartásán mindenképpen érdemes elgondolkozni, mert ebben az esetben a fal jobb oldala adott lenne és akkor Becton és Fant tényleg megküzdhet a bal oldalért, de akár úgy is dönthetnek, hogy Mosest elengedik (tavalyi teljesítménye alapján inkább ez az esélyes) és akkor Becton és Fant leosztja egymás között a fal két szélét. Tardif már könnyebb dió. A veterán játékos teljesítménye csúnyán visszaesett az elmúlt időszakban, egyáltalán nem fognak ragaszkodni a megtartásához.

A második pont az elkapósor. Három távozó is lehet, Keelen Cole, Jamison Crowder és Brexton Berrios is szabadügynök lesz. Zach Wilson miatt kulcsfontosságú, hogy az elkapósorral mit kezdenek és én azt gondolom, hogy ott kezdődik, hogy találnak neki egy elsőszámú WR-t. Ez pedig egyik fentebb említett emberről sem mondható el, így túl sok energiát nem is tennék a megtartásukba. Egyedül Berrios esete lehet kérdéses, mert ő mint returner is szolgálatot teljesít, ráadásul a szezon második felében a liga egyik legjobbja volt ebben a tekintetben. Ellenben azt hallani hogy WR1/WR2 környéki fizuban reménykedik, amitől viszont nagyon távol áll.

A védelemben kevesebb a fontos szabadügynök, de egy ilyen gyalázatos szezon után nem is csoda, hogy senkire nem lehet ráfogni a fontos jelzőt. Marcus Maye a safety sorból potenciálisan lehetne ilyen, de ACL sérülése után nem biztos, hogy kockáztatni akar vele a gárda. Folorunso Fatukasi pedig csak azért érdemel említést, mert nagyon szépen szállt be az idény második felében és valószínűleg discountosabb áron meg lehet tartani, mivel lojális lehet ahhoz a csapathoz, amely adott neki lehetőséget.

Potenciális érkezők/maradók

A fentebb leírtakból látszik, hogy én nem igazán erőltetném meg magam a csapat helyében, hogy bárkit is megtartsak, mert egyszerűen csak nem jó játékosok. Egy ilyen fiatal irányító mellé mint Wilson ne akarjunk megtartani középszerű veteránokat. Ellenben így bőségesen maradna pénz igazi sztárokat igazolni.

Az elsődleges cél, hogy Wilson számára könnyebbé tegyük az életet, így pénzt nem sajnálva kell idecsábítani a szabadügynököket. Megbízható célpontok kellenek elsősorban, Chris Godwinnál pedig kevés alkalmasabb játékos lehet Wilson mellé. A Buccaneers elkapója biztos kezű rövid célpont, de képes mélyen is hatást gyakorolni, hogy Wilson karjait ki tudja használni a gárda. Kellene még fegyver Wilsonnak, és nem is tudom mióta nem volt a Jetsnek egy elkapni is képes tight endje. David Njoku ugyan nem a legnagyobb név, de talán egy új rendszerben, egy olyan irányítóval, aki előszeretettel találja meg, visszanyerheti egyetemi formáját.

Célpontok mellett az sem mellékes, hogy miként védjük meg Wilsont. A két tackle poszton szerintem Becton és Fant vagy Moses fog osztozni, de a O-line közepére is kellenek a stabil pontok. Laken Tomlinsonban megvan a kellő tapasztalat, hogy egy kis lendületet adjon az egységnek. Így még mindig nem lenne a liga legjobb fala Wilson előtt, de bőven a liga közepéhez tartoznának minden szinten.

Ha már Wilson minden segítséget megkap, akkor illik Robert Saleh-nak is kicsit kedveskedni a front office részéről. Ebben a védelemben szinte egyetlen kiemelkedő játékos sincs, de a legnagyobb probléma a secondaryben van, ahol ha Maye-t nem tartják meg, szinte csak fiatal és másodvonalas játékosok vannak. Én rögtön nem egy, de két sztárcornerben gondolkodnék, Gilmore kérdés nélkül a piac sztárja lehet, Carlton Davis pedig megfelelő társa lehet egy agresszív sémában. Gilmore ráadásul a fiatal keret mellé egy megfelelő veterán támpont is lehetne.  A hátsó alakzat pedig Maye helyett egy még nagyobb range-dzsel rendelkező free safetyt kapna Marcus Williams személyében. Ezzel a három erősítéssel egy nagyon jó emberezős Cover 3 sémát lehetne futtatni, ami Saleh 49ersnél töltött idején bevált.

A leírásból látszik, hogy én főleg a védelem hátsó fertályát tuningolnám a piacon, mégpedig azért, mert egyrészt a Jets abban a pozícióban van a drafton, hogy a két legjobb pass rusherből az egyiket várhatóan be tudja húzni. Másrészt Carl Lawson visszatér, harmadrészt pedig a tavaly nagy munkamorálról tanúbizonyságot tevő Folorunso Fatukasinak pedig biztosítanék helyet, akit visszaigazolnék egy közepes deallel. Így azért már elég pofás lehetne a védelem, a tavaly sokat szenvedett passz elleni védekezés szinteket ugorhatna, mert a fiatalos lendület némi rutinnal párosulna.

Összességében a Jetsnek minden erőforrása megvan, hogy a Wilsont és Saleh-t is jobb helyzetbe hozza a tavalyinál és nem látom az értelmét, hogy ne nyúljanak a pénzesszatyor mélyére. Szerintem hatalmas hiba lenne, ha nem a legnagyobb sztárokra mozdulnának rá, mind offense, mind defense fronton, sok közepes játékosossal nem mennének semmire, csak még egy évet elvennének a páros lendületéből és magabiztosságából. Nem feltétlenül vagyok a híve egy teljes csapat bevásárlásának, de olyan kevés a tehetség jelenleg a rosteren, hogy nem igazán lenne más választás.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!