Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Ahmad Gardner

A Cincinnati Bearcats playoffba jutása miatt tavaly jóval nagyobb figyelmet kaptak a Group of 5 csapatok és ezáltal a náluk vitézkedő prospectek is. Sokan kapaszkodtak magasra a boardokon, a legmagasabbra talán pont a Bearcats kiváló cornerbackje Ahmad Gardner, aki akár top10-es pick is lehet.

Ahmad Gardner a Martin Luther King középiskolában egy történelmi fekete iskola tanulójaként nevelkedett Detroitban. Gyerekkora nem volt egyszerű, de a sport segítségével egyre gyorsabban fordult jobbra, az iskolájában a cornerback mellett elkapóként is kipróbálta magát, de mindig is inkább előbbiben volt jó mentalitása miatt. Bár regionális szinten nem számított rossz játékosnak, azért országos listákon nem tartozott a krémhez, így csak háromcsillagos tehetségként kategorizálták az egyetem előtt.

Ő a Bearcats ajánlatát fogadta el, mert itt első évétől kezdve számíthatott kezdő játékra és mindennél fontosabb volt számára, hogy folyamatosan vezérként legyen kezelve és meg tudja mutatni a harcosságát.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Gardner egy kiváló felépítésű játékos, 190 centiméter és 86 kilogramm körül mozog, ami első megjelenésre is félelmetes benyomást kelt az ellenfelekben. A jó testfelépítés nem merül ki a magasságban (felső 4%), a végtagjai hosszúak (felső 3%) a karfesztávolsága az egyik legjobb nem csak az idei class cornerei között, hanem valaha. Talán az egyetlen igazán nagy méretekkel megáldott corner az első körbe várt játékosok között, bár jelenleg kicsit vékonynak mondható – még pakolhat pár kiló izmot magára egy NFL-edzőközpontban.

Ennek megfelelően a játékstílusa kellően agresszív, fizikális. Előszeretettel használja testi erejét és fizikai fölényét a párharcok során. Sokat használja kezeit, jammel a line of scrimmage-en és szereti fenntartani a fizikai kontaktot az ellenfelével az egész play során, de már általában a route-ok elején igyekszik kizökkenteni ellenfelét és elvenni a kedvét is az egész játéktól.

Nem csak külsőségekben jelentkezik a játékmorálja, de fejben is. Egy igazi küzdő mentalitása van, magabiztos a kiállása. Minden levegőben zajló labdáért küzd az utolsó pillanatig, sok olyan jelenetet lehet elkapni, amikor már leérkezés közben szedi ki a labdát az ellenfél karjai közül. Az ütközéseket mindig felvállalja és nem kíméli magát. Futásmegállításoknál mindig résen van, megbízható segítséget nyújt a szélen.

A fent leírtakból kirajzolódik, hogy egy igazi press man játékos, sokat marad kettesben az elkapóival, hatalmas tapasztalata van ilyen téren, szinte karrierje snapjeinek 70%-át így töltötte. Félelmetes renomét épített ki az elmúlt három éve alatt, egyetlen egy touchdownt sem engedett az őrizetében, ellenben kilenc interceptont is lehúzott. Első évétől kezdve stabil kezdőnek számít, rengeteg snap van a lábában.

Ahhoz képest, hogy magas, nincsenek jelentős gondok a sebességével. A Combine-on például 4.41-es ideje kifejezetten figyelemre méltó volt. Nem a gyorsaságától lesz híres, de viszonylag jól tartja a lépést a fürge elkapókkal, ritkán esik szét a mozgása, az egyensúlyérzéke kiváló, hosszú lábaival pedig meg tudja úgy nyújtani a lépteit, hogy középhosszú útvonalakon ne maradjon le.

A koncentrációja elsőrangú, feldobott labdáknál nem sieti el a felugrást, jól időzít és a levegőben lévő labdát is jól kaparintja meg, egészen a sípszóig fokozottan figyel. Nem ugrik nagyot, de az agresszivitása és a termete miatt így is nagyon nehéz lehúzni mellette a labdát. Ezek a tulajdonságok a futás ellen is megfigyelhetőek nála, jól használja a testét, de néha ez a technika rovására megy, hogy erőből próbálja megoldani a helyzeteket.

Igazi press man felépítése és tapasztalata van, de zónázásban sincs elveszve. A labdán tartja a szemét, szereti azokat a rendszereket, ahol sokáig tudja az irányítót pásztázni, hogy lefülelje a passzsávokat. Jól szűkíti a teret maga előtt, nem hagy nagy lyukakat a zónák között. Futás ellen lehetnek gondjai, mert nem a legjobban olvassa a játékokat, de az ereje és az akarata megvan ahhoz, hogy szerelje a nagyobb running backeket is. Sőt el lehet küldeni blitzelni is. Az utolsó pár méteres gyorsítása olyan mint egy vadállatnak, amikor megérzi a vér szagát.

Gyengeségek

Nem különlegesen hajlékony a csípője, elfogadhatóan tükrözi az ellenfelek mozgását, de kis területen nagyon gyors elkapók ellen nem mindig tudja fenntartani majd a kontaktot, gyors irányváltásokat elképzelhető, hogy lassabban fog lekövetni. Túl magas ahhoz, hogy igazán jó legyen kis területen, a pálya közepén könnyebben elveszik.

Nem elképesztő a sebessége sem, vertikálisan, mély útvonalakon meg lehet verni, ha túl sokáig hezitál és nem sikerül jammelnie sem az ellenfelét. Nem kimagasló atléta, csak simán jó.

Mivel a Cincinnati sorsolása sokkal könnyebb volt az elmúlt években, mint a Power 5 csapatoké, ezért Gardner ritkán találkozott igazán kiemelkedő elkapókkal és irányítókkal. Nincs egyelőre mintánk, hogy a legmagasabb szintű ellenfelek ellen is olyan lock down játékot tud-e mutatni, mint a kisebb csapatok ellen.

Összességében Ahmad Gardner egy kiváló méretekkel rendelkező cornerback, aki mentalitását is ennek rendelte alá. Kellően fizikális és jól használja a testi fölényét, hogy nagyon jó emberezős corner lehessen. Ellenben atletikusságát vizsgálva azért koránt sem lehetünk elájulva (a Combine ellenére sem), minden paraméterben inkább jó, mint kiváló. Ellenben az idei classban nincs kiemelkedő cornerback, akinek ne lenne valamilyen red flag a neve mellett. Valószínűleg az első választások egyikével fog elkelni a posztján és a top10-ből ennek megfelelően aligha fog kicsúszni. A Jets pickjei, a Falcons választása lehet a határ számára, de legrosszabb esetben is az Eagles elviszi az egyik cetlijével.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!