Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Evan Neal

Kevés olyan poszt van az idei drafton, amely egyaránt mély és top tehetségek is alkotják, de a támadófal pont ilyen. Sok eltérő játékos van a class tetején, de talán az egyik legstabilabb az Alabama tackle-je, Evan Neal.

Neal egész karrierjében az elit krémjéhez tartozott, már a középiskolában a csapat oszlopos tagja volt, ennek megfelelően pedig ötcsillagos tehetségként jegyezték, sőt mi több a saját recruit osztályában ő volt a legmagasabban jegyzett offensive tackle és összeségében a harmadik legmagasabban jegyzett prospect. Nem volt hát meglepetés, hogy sok suli versenyzett a kegyeiért, többek között szülőállamnak, Floridának a legjobbjai is, de ő végül az Alabamát választotta.

Nick Saban csapatában pedig bekerülése után egyből kezdő lett és egyetemi évei alatt végig stabil tagja volt a csapatnak. Még lenyűgözőbb, hogy mindhárom évében más poszton játszott és mindhárom évében más irányítót kellett védenie, de ez egyáltalán nem látszott a teljesítményén.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Neal egy igazi óriás a fal legszélén. Több mint két méter magas és bő 150 kilogramm, egy robusztus bástya, akit nem könnyű megkerülni. Nem csak magas, de hosszúak is a végtagjai, ha karjait kitárja, akkor a pass rushereknek hatalmas szögeket kell bejárnia, hogy mögé tudjanak kerülni. Azonban ez még mindig egyszerűbb, mint nekirontani, ugyanis hatalmas termete miatt nagyon nehéz elnyomni erőből. 150-155 kilogrammját előszeretettel használja, egész testét beveti a blokkoknál, ha éppen el is késik, a testével állja az útját a védőknek. Megpróbálhatod erőből elnyomni, de aligha fog könnyen menni és mire leküzdöd magad róla, már bőven elég időt nyert az irányítójának.

Nem csak nagy termetű, de hatalmas erővel is bír, a kezei erősek és nehéz szabadulni a szorításából, valósággal odébb tud rakni embereket az útból. Egész felsőtestéből nyer energiát és nem puhány módjára áll bele az ütközésekbe. Egy igazi harcos egyéniség, mindig sípszóig játszik és addig bulldózerolja a blokkját, amíg csak teheti.

 

Technikája nem tökéletes, de bőven a stabilabb, csiszoltabb játékosok közé tartozik, látszik rajta, hogy egész élete során kezdő volt, rengeteg dörzsöltséget és praktikát szedett magára az évek folyamán. Az alabamai éveit bal guardként kezdte, majd a második évében jobb tackle volt, hogy aztán utolsó szezonját bal tackle-ként zárja. És ha azt gondolnánk, hogy a posztváltások meglátszottak a teljesítményen, akkor nagyot tévedünk. Közel ugyanazt a minőséget hozta mindhárom poszton, ahol megfordult. Fentebb már kifejtettem, hogy a testét jól használja, tudja milyen szögeket nem hagyhat a passzsiettetőknek és jól is zárja le őket.

 

Egész egyetemi karrierje alatt öt sacket engedett, a 2020-as playoff során összesen egy darab nyomást. Nagyon kevés kifejezetten gyenge meccse van, nincsenek nagyobb hullámvölgyek a játékában.

Termetéhez képest egy dinamikus játékos, a snap elindítása után ki tud ugrani a kezdőállásból és át tudja transzformálni ezt az energiát az ütközésbe, a blokkokba. Az első lépése kirívóan dinamikus egy ekkora emberhez képest, ez pedig hatalmas előnyt biztosít számára az ütközési ponton, mert plusz energiákat tud beletenni. Amikor megérinti az ellenfelét, már az első mozdulatokkal el akarja dönteni a párharcot, az úgynevezett támadási ponton nagyon jól használja a kezeit és erejét. Ezt az rugalmasságot és dinamikusságot a Combine alkalmával tökéletes alkalma lett volna megmutatni, viszont végül úgy döntött, hogy nem vesz részt a drillekben, ami nem lesz pozitív hatással az értékére.

Gyengeségek

Az egyensúlyérzeke nem az igazi, ami ekkora test mellett lehet probléma. Könnyen ki lehet billenteni a stabilitásából és ha elveszti az egyensúlyát, akkor elveszti a küzdelmeket is. Ha túl nagy sebességre gyorsít fel, akkor kieshet a ritmusból. Nagy testsúlya van és le tud cövekelni, de ez nem jelenti azt, hogy ebből ne lehetne gyorsan kimozdítani, ha double move-okkal megmozgatják. Szintén ha nagy vehemenciával megy bele a futójátékoknál a blokkokba, akkor lehet hogy elsöpri az első emberét, de utána nem ér fel a második szintre, kibillen az egyensúlyából és nem tudja követni a játékot.

 

Nagyon nagy tapasztalata van, ellenben nem egy ösztönös játékos. Hiába kezdett megszámlálhatatlan meccsen, még ezek után is rengetek problémája van a blitzek bizonyításával, a stuntok felismerésével, a különböző pass rush move-ok diagnosztizálásával. Nem az a játékos, aki fel fogja ismerni akár már snap előtt, hogy milyen védőfelállásokról van szó, honnan jöhet egy extra ember, kit kell átvenni. Tanulás után sok séma megvan neki, de nem mindent lehet tanítani.

Szintén problémája adódhat gyors pass rusherek ellen, a lateral mozgása már egyáltalán nem meggyőző. Gyorsabb rusherek megpróbálhatnak az első kontakt előtt mellé kerülni és akkor igazán bajban lehet. Amilyen jó a dinamikussága, ha egyenes vonalon előre kell mozogni, annyira lassú, ha oldalra megy a játék. Ez zónafutásoknál is probléma lehet, ne várjuk el tőle, hogy olyan szépen mozog majd oldalra, mint a nála 15-20 kilogrammal kisebb emberek.

 

Összegzés

Összességében Neal egy hatalmas termetű, nagy tapasztalattal bíró játékos, aki bizonyos rendszerekben stabil tackle lehet. Alkata miatt sok védővel szemben eleve előnnyel indul, erőből nem lesznek problémái. Ellenben az egyensúlya és a lateral gyorsasága valós probléma, amit csak tetéz, hogy nem egy ösztönös futballjátékos.

Tipikusan az a prospect, akinek van egy nagyon magas padlója, így simán el tudjuk róla képzelni, hogy egy kezdő szintű NFL tackle lesz egész karrierjében, de potenciál szinten vélhetően nincs benne annyi, hogy a liga szűken vett krémjéhez tartozzon. Kis túlzással elmondhatjuk, hogy amilyen játékos jelenleg, olyan lesz öt-tíz év múlva is. Így pedig nem tudjuk azt sem várni tőle, hogy a liga legjobb tackle-jei között emlegessük a nevét, All-Pro potenciállal. Mivel nagyon gyenge a class és még igen csak stabil prospectből is kevés van, így nem csoda hogy az 1/1-es nevek közt is emlegetjük, de ez főleg annak szól, hogy sok csapat keresi stabil left tackle-jét, ami növeli az értékét. Ha végül a Jaguars nem is őt húzza, azt nehéz elképzelni, hogy a top5-ből kicsúszik, sanszosan a Jets és a Giants is viheti az első pickjével például.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!