Connect with us

Fantasy

Egy dynasty fantasy csapat életciklusai – esettanulmány

A tegnapi dynasty-s cikkem kiegészítéseként hoztam egy esettanulmányt, hogy hogyan néznek ki az abban leírtak a valóságban. Ehhez jó alapot adott a Fűzővel kifelé dynasty liga, amit 2016-ban indítottunk és mai napig működik. Az azóta eltelt 6 szezont szeretném összefoglalni röviden, a csapatom szemszögéből, hogy mi és főként miért történt, tehát ebben az írásban konkrétan megtörtént szituációkat vesézek ki, ezeken keresztül bemutatva egy dynasty csapat életciklusait. Csak a legfontosabb eseményeket válogattam ki, az apróságoknak most nincs túl nagy jelentősége, illetve a védőkkel külön nem foglalkoznék, azokat folyamatosan cserélgettem.

*A vendégcikket köszönjük petipajtinak.*

2016:

A drafttal kezdődött a liga, mely 2 QB, PPR, IDP (10 védővel), erőteljesen megemelt védőpontokkal. Ennek sokan bedőltek és elég korán elkezdtek védőket húzni, én ennek az ellenkezőjét terveztem. Az a szerencse ért, hogy megkaptam az 1/1-es választást, amit rögtön el is cseréltem egy plusz 3. kört bezsebelve és 7 helyet lejjebb mozogva. A draft egyharmadáig csak támadókat húztam, akikből nem mindenki jött be, de egy részük igen, egy részüket pedig elcseréltem. A kezdetekben nálam volt Russel Wilson, Eddie Lacy, David Johnson (csilliárd pont abban az évben), Mike Evans, Kelvin Benjamin, Derek Carr, Alshon Jeffrey, Jordan Matthews, Jeremy Hill, Melvin Gordon, Duke Johnson és számos handcuff RB és csere QB. Ez utóbbiakat folyamatosan cseréltem el és érkezett többek között Travis Kelce, Jarvis Landry és Jordy Nelson. FA-ról felvettem Adam Thielent és Tyreek Hillt, előbbit szezon végén nevetségesen olcsón eladtam, mert nem gondoltam, hogy több éven át beválik, utóbbit pedig a Nelson cserébe tettem bele pár másik játékossal (de kaptam még 1. kört is).

Az alapszakaszt 12-0-val zártam, majd a playoffban egyből kizúgtam egy botrányos meccsen. De mondhatjuk, hogy win now-ban voltam, főként úgy, hogy a következő évre még bőven akadt draftcetlim is a folyamatos cseréknek köszönhetően, és mert év végén még a sok pontot termelő védőimet is elpasszoltam.

2017:

A keret nagyjából egyben volt, így sok cserét ebben az évben nem csináltam, egyetlen valamire való FA húzásom volt rögtön év elején Robert Woods személyében. A draftról a következő játékosokat választottam az első három körben: Mike Williams, John 4.22 Ross, a Newton-testű Brady-fejű DeShone Kizer, Kareem Hunt (Samaje Perine-t akartam, csak pont előttem vették ki), Jamaal Williams és Joe Williams. Hát… Lehetett volna ez egy Mahomes, Kamara, Godwin, Aaron Jones, Kupp ötös is… Persze, utólag könnyen okos az ember, de ebből is jól látszik, hogy a draft mennyire lutri. Ezt megfejeltem még azzal, hogy egy későbbi 1. körért megszereztem az akkor éppen kezdőfutónak számító Carlos Hyde-ot, ráerősítve a win now-ra.

A szezont 9-3-mal zártam, a rájátszásban az elődöntőben kikaptam, a bronzmeccset megnyertem, így még mindig elmondható, hogy win now módban volt a csapat, a magja is egyben maradt, sok mindenhez nem kellett hozzányúlni.

2018:

Egy jelentősebb cserével hangoltam a draftra: a Wilson mellett újra kivirágzó Jimmy Grahamet (sell high alert!) meg egy védőt elküldtem Drew Brees-ért, akiről ugyanazt gondoltam, mint a Saints: hogy még egy utolsó bajnoki meneteléshez jó lesz.

Mivel első köröm nem volt, a második meg nagyon a kör végén, ahonnan még hátra is cseréltem, a draftról csak a harmadik körben érkezett játékos: az Anthony Miller, Mike Gesicki, Michael Gallup trió csatlakozott a csapatomhoz, FA-ról pedig a szezon végén Blake Jarwint vettem fel.

Az alapszakaszt 11-1-gyel zártam, de a playoffban megint kiestem az első meccsemen, mondjuk itt az ellenfelemnek erőteljesen jól jött ki a lépés. Van ilyen, ez a fantasy, a csapat még mindig jó, jövőre sikerül!

2019:

A drafton megint elég hátul húztam, volt egy plusz második köröm, Noah Fant, Marquise Brown, Devin Singletary, Hakeem Butler érkeztek az első három körben. Ez már nem tragikus, de még mindig nem az igazi, lehetett volna egy AJ Brown, Deebo Samuel, Josh Allen, Terry McLaurin négyes is. Picit jobban hangzik, főleg így 3 évvel később.

Viszont itt nyár végén történt egy igen nagy változás: az egyik menedzser drasztikus újjáépítésbe fogott és elkezdte kiárusítani a csapatát. Ennek köszönhetően lecsaptam két olyan játékosra, akiket más körülmények között nem kaphattam volna meg, ehhez viszont a teljes mélységemet és létező összes valamirevaló draftcetlimet be kellett áldoznom: érkezett Mahomes és McCaffrey, távozott mindenki, aki 25 év alatt volt (kivéve Gesicki) meg a következő két év értelmes pickjei.

Az eredmény? Az alapszakasz végén 11-1, majd a rájátszásban ismét az első mérkőzésemen alulmaradtam, igaz a mostani ellenfelem is kiemelkedően jó napot fogott ki. 4 év alatt sikerült egy 43-5-ös alapszakasz mérleget felmutatni, egyetlen bronzéremmel megfejelve, a többi szezonom one and done volt. Ráadásul már annyira ráfeszültem a „most már aztán tényleg sikerülnie kell” gondolatra, hogy a teljes jövőmet alárendeltem ennek, ami nem sokára vissza is ütött.

2020:

A szezon kezdetén a kezdőm támadó oldalon így nézett ki (CMC-t a sérülése miatt nem számítva): Wilson, Mahomes, Gordon, Hunt, David Johnson, Evans, Landry, Woods, Hilton, Kelce. Ennek több mint a fele 2016-ból való, de Woods és Hunt is 2017-es szerzemény. Az idő pedig nem áll meg, itt már érezhető volt, hogy valamit kellene a csapattal kezdeni, mert mindenki öregszik és ez így nem lesz jó. CMC-t el akartam volna adni a rekord éve után, de sérülten persze senkinek nem kellett drágán, olcsón meg nem akartam, mert ha majd visszatér… A többiek viszont nem kifejezetten sztárjátékosok voltak, így értük túl nagy értéket nem várhattam, akkor meg megint miért adtam volna el őket? Ebben az évben nem is cseréltem és FA-ról sem érkezett említésre méltó játékos.

Előzetesen hiába nem volt választásom, azért a draft harmadik körébe sikerült beverekedni magam és ott kiválasztani Chase Claypoolt és Laviska Shenault-ot, akik rögtön első évükben használható játékosoknak tűntek és reményt adtak, hogy a sérülésből visszatérőket kiegészítve mégiscsak tudok valamennyit fiatalítani a csapatomon.

Az alapszakaszt 9-4-gyel zártam, már ez is intő jel volt, a valós bye weekek miatt furcsa playoff lebonyolítást kellett alkalmaznunk (hármas mérkőzéseket tartottunk), ahol az első körön továbbmentem, de utána csak második lettem a hármasomban, így a döntőbe megint nem jutottam be…

2021:

Még a draft előtt sikerült megint eladnom néhány védőt használható pickekért, illetve végre továbbadtam McCaffrey-n is: kaptam érte Joe Mixont, Daniel Jonest és egy első kört, így vártam az újonc játékosbörzét a valaha volt legmagasabb pickemmel (1.5). Ezzel a cetlivel érkezett Ja’Marr Chase, ami végre igazán jó választásnak tűnik, majd csatlakozott hozzá Terrace Marshall (helyette talán St. Brown jöhetett volna esetleg, de más nem nagyon), így úgy éreztem, hogy a csapat fiatalodott és erősödött is. Viszont a futószekcióm teljesen kiürült, Mixonon kívül csak a nem használt Johnson, az újoncot kapó Gordon és a pár meccset kihagyó Hunt volt. Ez már minden csak nem win now. Próbáltam futót keresni, megint két évre előre el akartam költeni a pickjeimet egy Kamarára vagy Barkley-ra, de nem találtam partnert hozzá és a szezon felénél be kellett látnom, hogy most jött el az a pont, amikor ezt el kell engednem… (ehhez kellett az is, hogy a mérkőzéseim szerencsétlenül alakuljanak).

Így elkezdtem a keret kitisztítását, az idős játékosokat átadtam olyanoknak, akiknek még hasznára válhatott. Távozott Evans, Landry, Hunt, Woods és Kelce is, illetve még pár védő, lett belőlük 3 első köröm és 3 második (voltak pickcserék is), valamint Josh Jacobs és Zach Ertz. A szezont 5-9-es mérleggel zártam, de úgy, hogy a szerzett pontjaim csak néhány egységgel maradtak el egy 8-6-os csapatétól. Ez a korábban említett szerencsétlen mérkőzések miatt alakult így és ennek következtében 6 év alatt először nem jutottam be a playoff-ba (mondjuk így legalább nem estem ki ott az első körben XD).

2022:

Mivel a 2022-es draftot sok szakértő nem tartja kiemelkedően erősnek sok poszton, az újjáépítés elhatározásakor azt terveztem, hogy a 2023-as draftra fókuszálok főként. Ennek szellemében kezdtem meg az idei évet is, és folytattam a játékosok értékesítését. Először Russell Wilsont adtam el Michael Carterért, Baker Mayfield-ért és egy második körért, ami a Watson csere után már nem mutat olyan jól, aztán Ertz ment el egy második körért. Mivel úgy ítéltem meg, hogy kicsit sok a második köröm, az egyik közepeset kiegészítve egy kis apróval bedobtam Kmet-ért (buy low), akitől azt várom, hogy jobb támadójáték mellett, megbízható embere legyen a stabil irányítónak és több TD-t kapjon el, mint tavaly (ezek mindegyike elég könnyen teljesíthető). Így maradt két első (1.6, 1.7) és két második köröm idénre, jövőre pedig van három első köröm, amiből az egyik várhatóan elég magas lesz, és két második. Ezekből kellene csapatot építenem úgy, hogy jelenlegi a Mahomes, Carter, Mixon, Jacobs, Chase, Claypool, (Shenault?), Gesicki, Kmet sort kiegészítsék. A jó hír az, hogy közülük a legidősebb játékos 26 éves és mind idén, mind jövőre lesz annyi húzásom, hogy a hiányzó 4-5 pozícióra találhassak embert. Már csak azt kellene eldöntenem, kik legyenek a szerencsések.

Ti milyen irányban indulnátok tovább? Írjátok meg kommentben!

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!