Connect with us

Szabadügynök

Elég volt a puskapor? – Jets FA-értékelő

A Jets számára két fontos dolog volt a szabadügynökpiacon. Az egyik, hogy Wilson számára minden lehetséges eszközt megadjanak a fejlődésre, a másik pedig hogy a védelembe találjanak megbízható embereket, akikből Saleh egy liga elejéhez tartozó egységet varázsolhat. Ehhez minden lehetséges eszközük megvolt, az egyik legtöbb pénzzel kezdték a piacot.

Az várható volt, hogy a Jets nem ül ölbe tett kézzel már a piacnyitás előtt sem, mert bár sok pénze volt a csapatnak, még több lyuk volt a rosteren, sőt pár fontos szabadügynök is hosszabbításra várt. Az első dolguk tehát az volt, hogy körbenéztek a meglévő szerződések között és megnézték kitől lehet fájdalom nélkül megszabadulni, illetve kit érdemes megtartani.

A saját játékosok közül igazából nem a legnagyobb sztárokat tartották meg, hanem azokat az peremembereket és fontos játékosokat, akiket ugyan lehetett volna pótolni a piacról, de egyrészt már ismerik a rendszert, másrészt nem lehettek volna biztosak, hogy a piacról ugyanazon az áron jobb játékost találnak.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Így maradt a csapatnál Braxton Berrios, aki ugyan csak harmadik-negyedik számú elkapó volt, de mint returner a liga egyik legjobbja. Korábban azt lehetett hallani, hogy 8-10 millió dolláros évi fizetést akar, de végül két vére 12 millió dollárért maradt, ami igencsak jutányos kontraktus a csapat számára. Szintén a támadósorban maradók táborát erősíti Tevin Coleman, aki kiegészítő futóként, főleg harmadik downos backként lehet hasznos a csapatnak, ez pedig másfél milliót mindenképpen megért. A támadófalból szintén a kisebb neveket tartották meg cserének, például Conor McDermott írt alá jutányos áron.

Nem maradt ellenben Morgan Moses, aki azzal hogy Becton és Fant megerősítette a kezdő helyét, létszámfelettivé vált, mert csere szintű bérért nem akart volna maradni.

A védelemben Lamarcus Joyner maradt egy évre 4,5 millióért, ami egy prove it évnek felel meg és Marcus Maye távozása miatt szükségszerű is volt, hogy a safety sorban ne kelljen totális újjáépítést eszközölni és akár Will Parkst is ide lehet sorolni, de ő talán nem fog annyi kezdőidőt kapni, mint Joyner. Maye mellett fontosabb távozó a védelemből Folorunso Fatukasi, aki a védőfalból fog hiányozni, de a Jaguars ajánlatával talán nem is volt érdemes a Jetsnek versenyeznie, még akkor sem, ha Fatukasi tavaly nagyon hasznosan játszott.

Blake Cashmant el tudta cserélni a gárda és bár csekély az ellenérték, igazából az is meglepetés, hogy bármit kaptak érte, így ez is egy pozitív végkifejlet volt a Jets részéről.

Ami még a saját szabadügynököket illeti, Wilson mögött megtartottak két irányítót is, Joe Flacco egy évre maradt 3,5 millióért, aki a veterán jelenlétet képviseli, Mike White pedig RFA tendert kapott, ő végszükség esetén állhat majd be, mint ahogy láthattuk azt tavaly.

Az érkezők névsora aztán már jóval érdekesebb. Ahogy arra számítani lehetett, a Jets nem fogta vissza magát és ha nem is minden poszton lőtte a legnagyobb vadakat, azért durrogtatta a puskaport rendesen.

A legnagyobb név talán Laken Tomlinson, a 49ers volt guardja. A Jets kiemelt feladata volt, hogy nem csak fegyvereket hoz Wilson számára, de helyre teszi előtte a támadófalat is. Egyelőre úgy tűnik, hogy a két tackle-ben bíznak, így a belső támadófalra fókuszáltak a piacon. Tomlinson egy első kategóriás guard, aki alig hagyott ki mérkőzést az elmúlt időszakban. Óriási erősítés lesz a Jets számára és ez még akkor is pozitív deal, ha jócskán meg is kellett fizetniük. Cserének ugyanebbe a csapategységbe hosszabbított Dan Feeney, ami szintén jó húzásnak néz ki, amennyiben szerencséjük van csak beugró játékos lesz, arra pedig tökéletes.

Kicsit meglepő, hogy nagy nevű elkapó nem érkezett, de így is jött két célpont, két tight end érkezett ugyanis: C.J. Uzomah és Tyler Conklin. Uzomah tavaly egyre nagyobb szerepet kapott a Bengals támadósorban és egy nagyon jó célpont volt a pálya közepén. Ilyen játékosra volt szüksége a fiatal QB-nak. Látva a sok tight end franchise taget és nagy szerződést, a három évre 24 millió dollár teljesen korrekt is. Conklin ezzel szemben egy sokkal kockázatosabb választás, mert főleg a sérülések miatt még kevésbé tudta megmutatni magát, de a potenciál miatt megérte a kockázatot.

A védelemben érdekesebb a helyzet. Ide igazából egyetlen kimondottan nagy sztár sem érkezett, de jött jó áron több hasznos kezdő szintű játékos, aki ugrásra lehet képes Saleh kezei alatt. D.J. Reed az egész piac egyik legnagyobb fogása lehet, három évre 33 millió dollár abszolút nem sok egy kezdő játékosért, ráadásul Reed az elmúlt években a liga legjobb elkapói ellen is megmutatta, hogy van keresnivalója a legjobb fejlődő cornerek között. A kisebb méretei ellenére is sok leütött labdával dolgozott az elmúlt években és kiváló érzéke van zónázáshoz is. Ránézve a Jets corner helyzetére ő lehet az elsőszámú corner, hacsak a draftról magasan nem ide akarnak választani valakit.

Jordan Whitehead már kisebb név safety posztra, de egy flexibilis safety, aki egy jó rendszerben megoldja a strong safety feladatokat a boxban. Úgy tűnik a vezetőség bízik Ashtyn Davisben (és a hosszabbító Joynerben), így pedig a safety sor nem ligaelit, de ha mindenki tudása szerint tud játszani, akkor egy átlagos szintet tud hozni. Azonban ezek az erősítések még így is csak arra elegendőek, hogy a Jets secondary a liga legrosszabb alakulatai közül az átlagosak felé tendáljon.

Szintén nem nagy nevű, de hasznos játékos Jacob Martin, aki tavaly még Houstonban vitézkedett. Egy átlagos edge rusher, aki futás ellen jó, de kevésbé hatékony pass rushban. Valószínűleg Lawson mellé érkezhet valaki a draft első felében, így Martinnak kevesebb szerep juthat, de erre a feladatra pont megfelelő lehet a megszerzése.

Összességében az látszik, hogy a Jetsnek mi volt a szándéka és bár voltak jó húzásaik, mégse lehet azt elmondani, hogy elájultunk volna ettől a FA-tevékenységtől. Rengeteg pénzük volt, ehhez képest egyedül Tomlinsonra tudom azt mondani, hogy a posztja krémjéből érkezett volna, a két tight end bár nem rossz, főleg ami a lehetőségeket illeti, de nem a két legveszélyesebb fegyverről van szó. Egy nagyobb nevű elkapót mindenképpen hiányolok, mert bár mennyiségre megvannak Wilson célpontjai, minőségre olyan so-so, ami eszembe jut. Ugyanezt tudom elmondani a védelemről is, Reed és Whitehead két jó játékos, korrekt áron, de az igazán nagy nevű secondary játékosok elkerülték a csapatot. Ez pedig a tavalyi botrányos teljesítmény után számomra kicsit meglepő.

Értékelés: B

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!