Connect with us

Szabadügynök

Elkapót most, falat a drafton – Jaguars FA-kitekintő

Második 1/1-es szezon azok után, hogy a tavalyi drafton megszerezték az elmúlt évek legígéretesebb irányító tehetségét… a Jaguars amúgy sem sikeres évei után is igazi mélypontnak számított a 2021-es szezon. A gyorsan megbukó Meyert le is cserélték Doug Pederson korábbi Super Bowl-győztes edzőre, akitől ugrásszerű javulást várnak, és hogy a csapat végre elmozduljon a liga legaljáról.

Azt lehet mondani, hogy a fenti célokra mindenképp van esélye a csapatnak. Sok pénz, értékes draft jogok és egy még mindig óriási potenciállal rendelkező irányító áll a Jaguars rendelkezésére. Idén azonban nem szabad abba a hibába esni, mint tavaly. Komoly segítséget kell adni Lawrence-nek, mert a Jaguars skill személyzete a liga talán legrosszabb egysége volt 2021-ben. (Főleg azok után, hogy Etienne már a szezon előtt, DJ Chark pedig közben került végleg IR-re). A nagyjából jónak mondható támadófalból is több távozó van. Ezekre kell helyezni a fókuszt, de persze a védelem oldalán sem ártana pár kezdő játékos. Teendő tehát akad.

Játékosok, akiken spórolni lehet

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A Jaguars rendelkezik jelenleg a második legtöbb szabad hellyel a fizetési sapka alatt, így nem kell mindenáron elküldeniük azon embereiket, akikkel spórolni lehetne. Végül nem is találtam senki olyat, akit biztosan megérné cutolni. Dawuane Smoot-on lehet elgondolkozni, de tavaly is a csalódáskeltően teljesítő K’Lavon Chaisson helyén játszva egész korrekt szezont hozott össze. 50 irányítósiettetése holtversenyben a legtöbb volt csapaton belül. 6,7 milliót keres idén, ennél olcsóbban pedig nem valószínű, hogy találnának a helyére játékost. Elegendő pass rushered pedig sose lehet.

Pénzügyi szempontból spórolna a csapat Brandon Linder elküldésével, de a 30 éves center az amúgy nem is rossz támadófal talán legjobb játékosa. Már csak egy évig van szerződése, így én az elküldése helyett inkább újraszerződnék vele. Ezzel is tudnak spórolni pár milliót, bár van miből költeni, így nem is feltétlen szükséges minimalizálni az idei cap hitjét. Trevor Lawrence előtt fel kell építeni egy új falat, amit butaság lenne azzal kezdeni, hogy a meglévő, jó játékosok egyikét szélnek eresztik.

Feltüntettem még Myles Jack szerződésének átalakítását, de ezt én nem lépném meg, azonban opcióként ott van. Jack még mindig csak 27 éves és az egyetlen használható linebacker a csapatban. Ha nem nyúlnak a szerződéséhez, akkor jövőre kevés halott pénz mellett lehetne cutolni, amit meg is lépnék, ha nem talál vissza karrierje elején mutatott formájához. Azonban egy esélyt mindenképp adnék neki Mike Caldwell alatt, aki a Buccaneers linebacker edzőjeként remek munkát végzett a David – White duóval és nagy reményekkel nevezték ki a Jaguars új védőkoordinátorává.

Legfontosabb szabadügynökök

Bár lényegesen hosszabb ez a lista, ez se tartalmaz túl sok kulcsjátékost. A csapat kezdő támadófalából két és fél játékost találni a listán, két elkapót, akikből igazán csak az egyik mondható fontosabb embernek, a védelemből pedig csak csere vagy gyenge kezdők szerződése jár le.

Cam Robinson tavaly franchise tag alatt játszott, de nem nyújtott olyan teljesítményt, hogy hosszú távú szerződést kapjon egy csapattól, amely könnyen tudná javítani a helyzetét a poszton. Ráadásul a szezon utolsó meccseire beálló Walker Little sem nyújtott egyáltalán rosszabb teljesítményt nála. Akárcsak az LT, a kezdő LG szerződése is lejár. Andrew Norwell anno elit pénzért írt alá a floridai csapathoz, de a Carolinában mutatott játékát sosem tudta megismételni Jacksonville-ben. Nem volt rossz játékos, de annyira kiemelkedő sem mint szerződése alapján kellett volna. Tyler Shatley szerződése is lejár, aki a csapat csere centere/belső falembere volt az elmúlt években. Cserének kifejezetten jó, így ha hasonló szerepkörre meg lehet tartani mindenképp érdemes volna visszaigazolni – a cikk megírása utáni órákban hosszabbított is vele a csapat.

Az elkapókra sok szót nem szeretnék vesztegetni. A 2021-es állapotokat remekül jellemzi, hogy Laquon Treadwell volt ennek a Jaguarsnak a második/harmadik legjobb elkapója a mögöttünk hagyott szezonban. Sokkal fontosabb D.J. Chark esete, aki előzetesen az első számú elkapója kellett volna legyen a csapatnak, de három mérkőzés után kidőlt az egész szezonra. A korábban már egyszer 1.000 yardig is eljutó Chark helyzete a legnehezebb ebben az offseasonben.

A védelemben igazából rotációs embereket találni csak. Taven Bryan korábbi első körös választottként nagy csalódás, hogy ilyen jelzővel kell illetni, de sajnos ő sem ütötte meg a kezdő szintet. Egyedül Damien Wilson az, aki sokat játszott 2021-ben, de ő sem képviselt komoly minőséget, ahogy karrierje során eddig igazából sosem.

Potenciális érkezők

Az elsődleges feladat, hogy adjanak meg mindent Lawrence-nek, hogy kijöjjön, ami benne lakozik. Ehhez a liga alja skill sort fel kell hozni legalább a középmezőnybe. Igazából azonnal rárepültem volna az elérhető legjobb WR-re a piacon, de véleményem szerint idén ilyen nem lesz. Ha Adams vagy Godwin mégis kikerül, azonnal meg kell ragadni a telefont.

Mivel ebben a forgatókönyvben nem hiszek, maradt a zavarosban való halászás. Lawrence-nek nagyon kellene, hogy aki jön, már nemcsak az első héttől, de az edzések első napjától a rendelkezésére álljon. Gallup és Beckham ezért ki is estek. Slotba Marvin Jonest és/vagy Laviska Shenaultot szánom, ahova még a felépülő Etienne is bemehetne, így Juju Smith-Schuster sem jöhetett szóba. Mike Williamsben lehet hinni, de ő sosem volt és vélhetően nem is lesz egy első számú elkapó. Jó lehet a contested catchekben, egy jó mélységi elkapó, de nem hiszek benne, hogy ha neki kell lennie az első számú játékosnak, akkor megállná a helyét.

Így végül újra a Jaguarsba hívtam Allen Robinsont. Robinsoné az elmúlt évek egyik legszerencsétlenebb karrierje. Hiába volt hosszú évekig képességeket nézve minimum top5 játékos a posztján, igazán sosem tudta ezt a nagyközönség előtt bebizonyítani. Ugyanis az alábbi irányítok passzait volt kénytelen elkapni: Blake Bortles, Mitchell Trubisky, Chase Daniel, Nick Foles, Andy Dalton/Justin Fields. A még mindig csak 28 éves elkapó ráadásul tavaly karrierje legrosszabb évét hozta össze. Ez azonban talán kicsit leviszi az ázsióját. A Jaguarsnak most van pénze megfizetni, egy ‘prove it’ jellegű egyéves szerződésre gondoltam, ami után, ha kialakul közte és Trevor közt a kémia, akkor jövőre újra le lehet ülni tárgyalni, ha meg nem, akkor sem vesztett sokat a csapat. Ugyancsak egy évre hoznám vissza D.J. Charkot is. A tavalyi évben szinte azonnal lesérülő Charkról hasonló az általános véleményem, mint Mike Williamsről volt. Első számú elkapónak lehet, hogy kevés lenne, de Robinson túloldalán Z szerepkörre tökéletes lehet. Ezzel összeállhatna egy olyan kiszolgáló személyzet Lawrence köré, akiknek már bátran lehet passzolni.

Azonban nem árt, ha ideje is van megdobni ezeket a labdákat. A falban sok lyuk keletkezett. Ezek egy részét a drafton oldanám meg (1/1-re LT), de a piacról is hoznék játékosokat. Laken Tomlinson a bal oldali guard posztot venné át. Egy passzblokkolásban korrekt, futásnál azonban egy kiemelkedő guardot kapna így a támadófal. Ez pedig szintén fontos faktor lesz, hogy tehermentesíteni tudják Lawrence vállait. Tyler Shatleyt is szerettem volna a csapatnál tartani, amit már meg is tett a Jaguars, 2 évre összesen 6.8 millió dollárért szerződtették újra a csere/beugró belső falembert.

A védelem kicsit kisebb figyelmet kapna, de azért ide is hoznék pár játékost. Mike Caldwell újdonsült védőkoordinátor elmondása szerint a csapat erősségeire szeretné felépíteni a sémáját. Kiemelte, hogy mennyire izgatott a Myles Jackkel való közös munka miatt és hogy a fiatal pass rusher duóban (Josh Allen & K’Lavon Chaisson) nagy lehetőséget lát. Ezek alapján és mivel a Buccaneersben is ezt láttam én 3-4-es rendszert képzelek el, amibe igazán mindkettő, elsősorban a sebességre építő pass rusher talán jobban is tudna teljesíteni. A rotáció miatt azonban kapnának egy minőségi 3. számú embert Derek Barnett személyében. Pederson ex játékosa sosem volt igazán jó, ha kezdőként számítottak rá, de egy aktív rotációban nagyon hasznos kiegészítő embere lehetne a fenti két fiatalnak.

De’Vondre Campbell már egyértelműen a kezdőbe jönne. Tavaly a semmiből rakott össze egy All-Pro szezont, amit senki se látott előre. Kérdés, hogy egy szezonos csoda volt-e ez a teljesítmény, vagy ezzel tényleg belépett az elit klubba. Kevés csapat közül a Jaguarsnak belefér, hogy náluk derüljön ki, mi a válasz erre a kérdésre. Legrosszabb esetben is kap a csapat egy nagyon stabilan szerelő játékost a védelem közepére, amivel akadtak gondjaik 2021-ben. Ha azonban későn érő típus volt, Campbell egy igazi védelmi vezér lesz. Bár lehetett volna, a cornerekhez nem nyúltam, de a safety sor kap egy óriási upgrade-et. Épp Andrew Wingard helyére érkezik a kezdőbe Marcus Williams. Wingardot is megtartanám, de csak a padra, a helyét a kezdőben pedig a liga egyik legjobb safetyje venné át. Williams az a fajta játékos, aki el tudja látni akár az egy emberes FS posztot mélyen a pályán, ami remek lehetőségeket adhat egy agresszív, időnként sokat blitzelő védőkoordinátornak.

Összegzés

A feladat nincs teljesen elvégezve. Lawrence fejlődése érdekében ebben a forgatókönyvben borítékolni lehet az 1/1-es LT húzást. Ben Bartch mutatott szép dolgokat RG pozícióban, de vetélytársat mindenképp hoznék neki a középső körökben, ezzel fejezve be a támadósor összeillesztését.

A fő feladat csapatot tenni a tavalyi 1/1-es játékos köré. A védelem ebből a szempontból másodlagos, de természetesen oda is kellett az erősítés. Fejlődjenek fel egy közepes szintre és ne kelljen folyton komoly hátrányból játszania a támadósornak. A fal a draftoltak ellenére sem lenne még igazán kiemelkedő, de a James Robinson, Travis Etienne, Allen Robinson, DJ Chark, Laviska Shenault, Marvin Jones, Dan Arnold kisegítő személyzetre már nem lehetne fogni, ha mégse úgy fejlődne a másodéves irányító, mint remélik.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!