Connect with us

Szabadügynök

Mondvacsinált átmeneti év – Vikings FA-kitekintő

Az új general manager és új vezetőedző már adott, jöhet az új irányító? Ez a fő kérdés a Vikings előttünk álló offseasonjében. A hosszú távú cél átvenni a csoport domináns csapatának szerepét a Packerstől, de vajon 2022-ben is ilyen motivációi lesznek a vezetőségnek? Vagy jöhet a teljes újjáépítés?

Minden esetben, amikor teljes csere történik egy csapat front office-ában, előkerül a kérdés, hogy vajon ki szeretnék-e pucolni a csapatot és egy teljesen újat felépíteni, vagy támaszkodnak azon elemekre, amik adottak. A gyakoribb válasz az előbbi. Kérdés, hogy az Kwesi Adofo-Mensah vezette analitikus filozófia mit mond. A Vikings kerete elindult a fiatalítás útján, de ez a folyamat még nem fejeződött be. Kérdés, hogy a most még értéket képviselő 34 éves veterán irányítóval, vagy nélküle képzelik el a folytatást.

Játékosok, akiken spórolni lehet

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Mivel általános trend, hogy ha nem egy elit irányítót örököl meg az új rezsim, akkor inkább annak leváltásával kezdik meg a csapatépítést, így én is ezt az utat választottam. Kirk Cousins már nem fiatal, azonban még pont abban a korban van, hogy a rossz helyzetben lévő csapatok lássanak benne 2-3 évnyi megoldást a poszton. Tovább emelheti az értékét, hogy a 2022-es irányító felhozatal mind a szabadügynök piacon, mind a drafton meglehetősen szegényes. A Vikings az áruba bocsátásával extra drafttőkére tehetne szert és nem utolsó sorban rengeteg pénzt szabadítana fel a fizetési sapka alatt. Utóbbira különösen nagy szükség volna, hiszen -16 millióról indulnak és a bevett trendek szerint csak veterán játékosok szerződésének átalakításával tudnának megfelelő mennyiségű helyet felszabadítani. Azonban egy fiatalítás közepén lévő csapatnak pont nem az az érdeke, hogy további évekre láncolja magához az idősödő játékosait. Cousins a piaci helyzet miatt és mivel kifejezetten jó éve volt 2021-ben akár egy első körös picket is megérhet bizonyos csapatok számára, sőt ha az a kör második felében van még akár többet is. Ezt a lehetőséget az NFL első analitikus GM-e szerintem nem fogja veszni hagyni.

További súlyos milliókra tehet szert a csapat, ha átalakítják Danielle Hunter szerződését vagy újraszerződnek vele. Persze van kockázat a dologban, hiszen a kiváló pass rusher az elmúlt két évben mindössze 7 meccsen játszott különböző sérülései miatt. Ha az orvosok szabad utat adnak a játékosnak, akkor viszont ez egy könnyű lépés, hiszen Hunter még mindig csak 27 éves. Csupán egy játékost küldtem el a csapattól, a két éve nagy reményekkel érkező Michael Pierce-t. Akárcsak Hunter, Pierce se játszott 2020-ban és ’21-ben is csak pár meccsen volt bevethető. Az elsősorban futás elleni védőfalemberrel felszabaduló hat és fél millió dollár túl sok ahhoz, hogy sokáig gondolkozzak a döntésen. Végül Eric Kendricks cut lehetőségét láthatjátok még a táblázatban, de én a védelem egyik vezérét nem vágtam ki, csak szerettem volna utalni rá, hogy ez a forgatókönyv sem elképzelhetetlen. Így se maradt a csapatnak linebackere, nem súlyosbítanám a helyzetet a Vikings egyik ikonjának elküldésével.

Legfontosabb szabadügynökök

A támadósort szinte egyáltalán nem gyengítik távozó játékosok. Csupán három csereember szerződése fut ki idén, így bár Conklin sokat játszott 2021-ben, ha Irv Smith egészséges lesz, nem kérdés kié a kezdő poszt. A védelemnél azonban nagyobb a probléma. Bár azt lehet mondani, hogy húzónevet itt sem találni, Sheldon Richardson, Anthony Barr, Mackensie Alexander, Patrick Peterson, Xavier Woods és a mentális zavarai előtt Everson Griffen is fontos játékosa volt az egységnek, de nem a sztár kategória egyik sem. Nem köréjük épült a védelem, ugyanakkor Barr évek óta Kendricks párja, Alexander egy egyéves kitérőtől eltekintve régóta a csapat slot cornere és a többiek is noha csak tavaly érkeztek a csapathoz, kezdő poszton játszották végig a 2021-es szezont. Végezetül a rúgócsapat szerződései is kifutnak, így lesz dolga a vezetőségnek a pótlásukkal.

Potenciális érkezők

Miután elment Cousins a csapattól biztos sokan számítanak rá, hogy trade vagy free agent igazolás révén jön is egyből a pótlása. El kell keserítsem az ebben reménykedőket. Úgy gondolom, hogy nem híd megoldás kell ennek a csapatnak, hanem felépíteni a jövőjét. Ezt pedig egy fiatal irányítóval kell kezdeni, aki nem, nem a draftról fog érkezni. Az idei classban nincs olyan játékos akit sokkal szívesebben tennék egy építkező csapat élére mint Kellen Mondot. Ez sajnos sokat el is mond arról, mit gondolok az idei classról. Így nem is szeretnék első körös picket pazarolni egy olyan játékosra, akiben nem sokkal több a hitem, mint a tavalyi 3. körös választottban. 2022-ben derüljön ki mi rejtőzik a egykori Texas A&M irányítójában. Ha a tehetség utat tör magának, akkor a csapat jól jár, ha mégse, akkor jövőre már ezen információ birtokában lehet agresszíven rámenni egy új játékosra. Ha Cousins után megpróbálják megszerezni Russell Wilsont vagy valami hasonló irányítót, azt el tudom fogadni, de Cousinst lecserélni egy Winstonra, egy Garoppolóra nem látom értelmét. Legyen 2022 egy átmeneti szezon, ami ha nem sül el jól, legalább valami jó pick birtokában lesz a csapat a 2023-as drafton. Sőt Cousins eladásakor lehet akár arra törekedni, hogy jövő évi értékeket kapjanak ezzel is segítve a helyzetüket a következő drafton, ha fel kellene mozogniuk egy irányítóért.

Ezzel lehet, hogy elveszítünk 1-1 évet olyan idősödő játékosok legjobb éveiből, mint Thielen, de ez a Vikings egy erős fiatalításon ment/megy keresztül. A támadófal fiatal, Jefferson fiatal. A védelem átalakulása még folyamatban. Egy remekül teljesítő Kirk Cousinsszal sem sikerült tavaly bejutni a playoffba. Szerintem 2022-ben erősíteni kell a keretet, a fiatalítást folytatni a védelemben és keresni a hosszú távú megoldást az irányító poszton.

Nem is burkolt célom a védelem újjáépítése volt, amihez csupa fiatal, ígéretes játékost szerződtettem a csapathoz. Hunter túloldala Griffen kiesése óta súlytalan volt, így D.J. Wonnum ígéretesebb második éve ellenére jön egy komolyabb név a védőfal szélére. Harold Landry egy nagyon produktív évet hagy maga mögött Tennesseeben. A védelem vélhetően 3-4-re való átállása miatt jöhet szóba a neve, amiben jobb fit is volna mint a jelenlegi állományból például Hunter. Landry noha nem ez a fő profilja, el tudja végezni a coverage feladatokat is időnként ami fontos lehet az új rendszerben. Ugyanakkor a tavalyi 16 sackje is mutatja, hogy elsősorban az irányító siettetéséhez ért. A korábbi 2. körös játékos szürkébben kezdte a karrierjét, de tavaly megjött az áttörés. Kérdés, nem csak a szerződése utolsó évére szívta fel magát és ha megkapja a nagy pénzt esetleg ismét visszaesik. Hasonló esetekben láttunk már példát mindkét kimenetelre. Azonban kora és a pályaíve miatt illeszkedne ebbe a megújuló csapatba.

Egy szinttel hátrébb Kendricks mellé a távozó Barr helyére Anthony Walkert kerestem meg a csapat nevében. Walker Barrhoz képest kevésbé jó blitzelő, de sokkal többet tud hozzátenni a coverage-ben. Hosszútávon a sokat zónázó Kendricks egyfajta helyettese is lehet, bár míg Eric hagyományosabb middle linebacker, addig Walker inkább a gyenge oldalon érzi otthonosan magát.

A fiatalítást a secondaryben is folytattam. Oda érekezett Ogbah mellett a másik nagy név Darious Williams személyében, aki hosszú évekig alkothat remek párost Cameron Dantzlerrel. Ma már nem elég ha egy jó cornered van (igazából 3 kellene) de ha a két szélső poszt már meg van oldva, nincs rossz helyzetben a csapat. Az friss bajnok Williams mellett még Xavier Woods is visszatér a védelembe, ezzel együtt tartva a jól teljesítő safety duót. A profi karrierje talán legjobb évét produkáló ex-Cowboy Woods még csak 25 éves és a tavalyi éve után egy jobb pass rusher sor és erősebb corner állomány mögött lehet még tud egyet emelni a játéka színvonalán az idei szezonban.

Összegzés

A Vikings 2022-es szezonja a fiatalítás folytatása mellett zajlana le. Hagyjuk kifutni az idősödő játékosok szerződést, elválnak a csapat útjai Kirk Cousinstól és elsősorban fiatal játékosokkal töltenénk fel a védelmet. A fiatal offense élén megnézni, mire lehet képes Kellen Mond és ennek fényében 2023-ban komoly erőforrásokat megmozgatni egy új, fiatal irányító megszerzéséért, ha kell. A 2022-es piac és draft sem tartalmaz olyan játékost, akit sokkal szívesebben választanék Mond helyett, így kap a 3. körös játékos egy évet a bizonyításra. Az átmeneti évtől a védelem összeállását várom, amibe az erős szabadügynök igazolások mellett a drafton is jöhet további erősítés.

Lassan a végéhez ér az Aaron Rodgers korszak Green Bayben, a csoport következő domináns csapata az lesz, amely időben elkezdi felkészíteni a keretét a paradigmaváltásra. A Bears lépéselőnyben van Fields miatt, de pár okos lépéssel a Vikings is hamar felzárkózhat az Illinois-i csapat mellé. Ha hiszünk annak, hogy egy újfajta felfogás jön Adofo-Mensah vezetésével a csapathoz, akkor elfogadják, hogy nem 2022-ben kell nekik bajnokságot nyerni, hanem a hosszú távú sikerességüket tudják megalapozni egy átmeneti évvel.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!