Connect with us

Minden ami NFL

5. éves opció figyelő – a 2019-es class

Május 2-ig dönthetnek arról a csapatok, hogy lehívják-e a 2019-es első körös pickjeik 5. éves opcióját. Ez azt jelenti, hogy az adott játékos még egy évig szerződés alatt állna viszonylag magas, immáron teljesen garantált fizetéssel. Utóbbi különösen nehéz helyzetbe hoz pár csapatot, így összegyűjtöttük a 2019-es első körösöket és megnéztük, kinek az opcióját hívhatják le.

A szabályok szerint az első körben kiválasztott játékosok 4 éves szerződést kapnak, majd a harmadik szezonjuk után a csapatoknak lehetőségük van lehívni egy opciót, amellyel még egy extra évig magukhoz láncolhatják az adott játékost. Ezzel kapcsolatban fontos információ, hogy:

  • Amennyiben a játékos kétszer Pro Bowlba jutott, akkor a posztjának franchise tag értékét kapja meg.
  • Amennyiben egyszeres Pro Bowler valaki, úgy a transition tag értékét viheti haza.
  • Amennyiben a játékos legalább két szezonban is a snapek 75+ százalékán pályán volt VAGY a három szezont figyelembe véve az összes snap legalább 75 százalékán pályán volt VAGY mindhárom idényben legalább a snapek 50 százalékán pályán volt, akkor a posztján 3-20. legmagasabb fizetés átlagát kapja meg.
  • Amennyiben egyik fenti kitétel sem teljesül, úgy a játékos a posztján 3-25. legmagasabb fizetés átlagát kapja meg.

1/1 Kyler Murray, QB
5. éves fizetés: $29,703M
Esély: 10/10

Murray a Pro Bowljainak köszönhetően brutálisan sokat keresne jövőre (ez persze relatív, Aaron Rodgers 20 millióval többet vihet haza, de azért a 29,7 millió dollár sem kevés). Ezzel ugyanakkor az irányító nem ért egyet, már most új szerződést akarna, és ha azt nem is kap májusig, az 5. éves opciója garantáltan le lesz hívva.

1/2 Nick Bosa, Edge
5. éves fizetés: $17,859M
Opció: LEHÍVVA

A 49ers tegnap hívta le a kiváló pass rusher opcióját. Tekintve, hogy annak ellenére 160 nyomást és 26 sacket jegyzett, hogy a 2020-as szezonban csak 68 snapje volt, ez egyáltalán nem meglepő.

1/3 Quinnen Williams, iDL
5. éves fizetés: $11,5M
Opció: LEHÍVVA

Hivatalosan még nem történt meg az opció lehívása, de a Jets már korábban jelezte, hogy ez nem lesz probléma. A döntés érthető, hiszen mindössze 11,5 millió dollárról van szó – ennyit megér Williams, még ha talán kicsit többet is vártak tőle összességében.

1/4 Clelin Ferrell, Edge
5. éves fizetés: $11,5M
Esély: 0/10

“Egy biztos választás, mert nagyon meglepne, ha totális bust lenne, azonban az is meglepne, ha bármikor szupersztár lenne. Ilyen játékost meg nem húzunk 1/4-re, legkorábban 10-15 pickkel később” – írta katonadani, majd adott egy WTF értékelést a picknek. Ferrell viszont még ezt is alulmúlta: harmadik évére kiszorult a kezdőből is, 17 nyomás és három sack került a neve mellé, konkrétan semmire sem használható. Ha fele ennyi lenne az opció értéke, akkor sem hívnák le.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

1/5 Devin White, LB
5. éves fizetés: $11,706M
Opció: LEHÍVVA

White nem egy igazán jó linebacker: 106,4-es passer ratinggel dobálnak felé, rosszul olvassa a támadókat és 15-20 tackle-t hibázik szezononként. Ellenben rendkívül atletikus és baromi nagyot üt, minden meccsen van 2-3 brutálisan nagy játéka. Ugyan ez nem kompenzálja a sok rosszat, de nem csak a Bucsban, hanem ligaszerte imádják, kizártnak tűnik, hogy nem hívják le az opcióját.

1/6 Daniel Jones, QB
5. éves fizetés: $22,384M
Esély: 0/10

Az idei év arról fog szólni, hogy végérvényesen eldőljön, Daniel Jonesban van-e potenciál. Az esélyek ellene vannak és Sam Darnold óta tudjuk, hogy nem éri meg fogadni: ha Jones idén elit lesz, akkor jövőre lehet adni neki egy új szerződést vagy franchise taget, de ha nem, és az opció le van hívva, akkor nincs mit tenni. Jobb az óvatosság, pláne egy bottom 10-es szinten játszó QB-nál.

1/7 Josh Allen, Edge
5. éves fizetés: $11,5M
Esély: 8/10

Ha Cam Robinson franchise taget kapott kétszer, akkor nem lehet kérdés, hogy Allen is megérdemli az opciót. Sőt, neki saját jogon is jár: nem egy elit játékos, de 121 nyomást és 22 sacket csak összegyűjtött 2,5 év alatt. A 11,5 millió dollár reális.

1/8 TJ Hockenson, TE
5. éves fizetés: $9,392M
Opció: LEHÍVVA

A sérülések nem túl ideálisak, de Hockenson egészségesen nagyjából hozza azt, amit elvártak tőle. Le is hívja a csapat az opcióját, ennyi pénzért ajándék.

1/9 Ed Oliver, iDL
5. éves fizetés: $10,753M
Opció: LEHÍVVA

A class harmadik legjobbjának tartott játékosa egyelőre nem szolgálja meg az árát. Egy közepes kezdőnek elmegy (futás ellen gyenge, pass rush-ban közepes), de nem vagyok biztos, hogy ennyiért ne lehetne nála jobb játékost találni.

1/10 Devin Bush, LB
5. éves fizetés: $10,892M
Esély: 2/10

A Steelers egy extra második- és harmadik körös picket adott fel azért, hogy Bush-t megszerezze, de a projekt óriási kapufa lett. Bush a liga egyik legrosszabb linebackere minden téren, akinek ha nem lenne teljesen garantált a szerződése, már rég elküldték volna (ennek ellenére a Steelersnél soha nem tudni).

1/11  Jonah Williams, OT
5. éves fizetés: $13,202M
Esély: 8/10

Az egyetlen jó játékos volt a tavalyi támadófalban. Sérülések miatt csak 1,5 szezonja van, így vannak kérdőjelek vele kapcsolatban, de a potenciál és az eddig mutatottak alapján hiba lenne nem hosszú távon tervezni vele.

1/12 Rashan Gary, Edge
5. éves fizetés: $10,892M
Esély: 10/10

87 nyomás, 12 sack – az első két éve nem volt különösebben jó, de tavaly olyat villantott, hogy teljesen fölösleges lett Za’Darius Smith. 11 millióért ma már egy közepes pass rushert is nehéz igazolni, pláne két év múlva, így nem is lehet kérdés.

1/13 Christian Wilkins, iDL
5. éves fizetés: $10,753M
Esély: 7/10

Nagyon jó fogásnak tűnt Wilkins ekkor itt, de nem lett belőle az a sztár, akit vártunk. Nem rossz, sőt egyre javuló tendenciát mutat, de jelenleg egy jó futás elleni védőről van szó, aki néha-néha megvillan pass rush-ban is.

1/14 Chris Lindstrom, iOL
5. éves fizetés: $13,202M
Esély: 8/10

Elit futásblokkolás, átlagon felüli passzblokkolás (31 engedett nyomás sack nélkül) – nem egy felkapott vagy szexi név, de stabilan átlagon felüli szintet képvisel. Ár/érték arányban nagyjából ezen a szinten mozog, így nem nagyon kellene a döntésen gondolkozni.

1/15 Dwayne Haskins, QB
Kivágva

A tragikusan elhunyt irányítót korábban menesztette a csapat, így akkor sem lehetett volna lehívni az opcióját, ha nem történik tragédia.

1/16 Brian Burns, Edge
5. éves fizetés: $16,012M
Esély: 9/10

Nagyon kevés olyan játékos van eddig, akiről nem lehet egyértelműen megmondani, hogy mi lesz az opciójával. Burnsnek futás ellen vannak hiányosságai, de pass rush-ban nagyon rendben van, a védelem egyik legjobbja Carolinában.

1/17 Dexter Lawrence, iDL
5. éves fizetés: $10,753M
Esély: 8/10

Tipikus Dave Gettleman pick: egy kiváló futás elleni DT jó magasan kiválasztva. Ami viszont pozitívum, hogy pass rush-ban sincs teljesen elveszve, nem biztos, hogy rosszabb, mint például Ed Oliver. A játéka alapján megérne 10,7 millió dollárt, nagy hiányposzt is lenne a távozásával, de nehéz megmondani, hogy az új rezsim is így gondolja-e.

1/18 Garrett Bradbury, C
5. éves fizetés: $13,202M
Opció: NEM lesz lehívva

Hatalmas hiányposztra jött, ehhez képest ma már ő a Vikings támadófalának leggyengébb tagja. Ideális esetben a kezdőbe sem fér be, nem csoda, hogy a csapat már jó előre jelezte, hogy nem él az opciós jogával.

1/19 Jeffery Simmons, iDL
5. éves fizetés: $14,716M
Esély: 10/10

Simmons top 10-es tehetségként érkezett 2019-ben, de sérülések miatt sokat csúszott. Ehhez képest ő lett a legjobb iDL az első körben: futás ellen eddig is kiváló volt, de tavaly végre pass rush-ban is előlépett – 66 nyomásgyakorlást és 14 sacket is betett a közösbe. A Titans védelmének egyik legjobbja és az egész liga egyik legjobb belső védőfalembere.

1/20 Noah Fant, TE
5. éves fizetés: $6,85M
Opció: LEHÍVVA

Ezt már a Seahawks hívta le a Russell Wilson csere után. Fant nem váltotta be teljesen a hozzá fűzött reményeket, de így is hoz minimum egy átlagos szintet és nagy benne a potenciál, 7 millió dollárért ez nem lehetett kérdés.

1/21 Darnell Savage,  S
5. éves fizetés: $7,901M
Esély: 10/10

Felcserélt érte a Packers, és bár én annyira nem vagyok elájulva tőle, de nem egy rossz játékos, pláne 7,9 millió dollárért (igaz, nem is olyan jó). Ennél még lehet jobb és állítólag nagyon szeretik Green Bay-ben, így már csak az a kérdés, hogy két év múlva lesz-e belőle jobb egy évi 8-10 milliós játékosnál.

1/22 Andre Dillard, OT
5. éves fizetés: $12,604M
Esély: 3/10

Az Eagles felcserélt érte, de csak 678 snapen játszott három év alatt, és azokon sem volt kifejezetten jó. Lehet belőle még kezdő szintű játékos, fejlődő tendenciát mutat, de az engedett öt sack és 45 nyomás mellett, illetve a gyenge futásblokkoló teljesítményét látva jelenleg biztosan nem ér 12,6 milliót.

1/23 Tytus Howard, OT/G
5. éves fizetés: $13,413M
Esély: 3/10

A draft pillanatában egyértelműen ez tűnt az egyik legrosszabb picknek, de az idő szépen megszépítette a dolgot. Howard sem érdemel 13+ milliót, ráadásul már leginkább guardként számolnak vele, de Dillarddal ellentétben ő legalább látott már pályát (2226 snap), és ugyan futásblokkolásban használhatatlan, de az irányítót a várakozásokhoz képest egész jól védte.

1/24 Josh Jacobs, RB
5. éves fizetés: $8,034M
Esély: 6/10

A Patriotsban nem szerették túlfizetni a futókat, Sony Michel is cserét kapott ötödik éves opció helyett, és bár Jacobs jobb játékos nála, de nem lepne meg, ha Josh McDanielsék nem ragaszkodnának Gruden korábbi kedvencéhez. Ám ha ettől eltekintünk, a három év alatt 3170 yardot és 28 TD-t futó Jacobsért a 8 millió dollár teljesen korrekt ár.

1/25 Marquise Brown, WR
5. éves fizetés: $13,413M
Opció: LEHÍVVA

A dropokkal hadilábon áll, de összességében kifejezetten jó vétel volt. Tavaly már az 1000 yardos határt is sikerült átlépni, három év alatt 2683 yardot és 21 TD-t szerzett, évről évre jobb. Jelenleg nem ér 13,4 milliót, de ilyen ütemben fejlődve megszolgálhatja majd az árát.

1/26 Montez Sweat, Edge
5. éves fizetés: $12,407M
Esély: 6/10

A Washington annak idején felcserélt érte, és mint kiderült, a szívproblémái miatt nem kell aggódni. Ugyanakkor más egészségügyi problémái azért voltak, illetve egy ligaelit védőfalban sem tud igazán elit számokat hozni. Futás ellen jó, de pass rush-ban inkonzisztens és egyelőre kérdéses, hogy érdemes-e vele hosszú távon tervezni.

1/27 Jonathan Abram, S
5. éves fizetés: $7,901M
Esély: 1/10

“Nem atletikus, nem jó coverage-ben, egy sima box safety, habár annak jó lehet” – írtuk a draft után. Ebből a “sima box safety” rész sem jött, és ugyan mindig van valaki, aki úgy gondolja, hogy ő majd kihozza a bustból az állatot, ezt idén kell, mert Abram nem érdemli meg az opciót.

1/28 Jerry Tillery,  iDL
5. éves fizetés: $10,753M
Esély: 1/10

A futás elleni hiányosságai extrém mód kijöttek, cserébe pedig pass rush-ban sem volt jó. Túlzás lenne azt mondani, hogy miatta nem jutott tavaly PO-ba a csapat, de az is tény, hogy egy kicsivel jobb belső védőfallal ez simán összejött volna.

1/29 LJ Collier, Edge
5. éves fizetés: $11,5M
Esély: 0/10

Három év alatt 37 nyomás és három sack – Clelin Ferrell méltó párja. Semmiben nem jó, de annyira, hogy még egészségesen sem nagyon engedik a kezdőbe. Nulla százalék az esélye annak, hogy lehívják az opcióját, a ligában is csak azért van, mert korán választották ki.

1/30 DeAndre Baker, CB
Kivágva

A Giants egy extra negyedik és ötödik körös picket áldozott fel azért, hogy felcseréljen és megszerezze Bakert. A lépésben volt logika, a kvalitásai nagyon jók voltak, de a hozzáállása kritikán aluli volt már akkor is. Azóta pályán kívüli ügyei miatt kivágták.

1/31 Kaleb McGary, OT
5. éves fizetés: $13,202M
Esély: 2/10

Egy extra harmadik körös pickért cserélt fel a Falcons McGaryért, de nagyon nem jött be. A méretei kiválóak voltak, de nem sikerült belőle jó játékost faragni, három év alatt már 26 engedett sacknél és 120 nyomásnál tart. Kezdőbe be lehet tenni, ha nincs más, de inkább csereszint, akinek általában évi 3-4 milliót fizetnek a piacon maximum.

1/32 N’Keal Harry, WR
5. éves fizetés: $12,425M
Esély: 0/10

A Patriots nem tud elkapót draftolni, ez tény. Harry csak azért van még a csapatban, mert nem akart senki cserélni érte, ami nem meglepő: 59 elkapás, 619 yard és négy TD három év alatt. Persze sokat volt sérült, de amikor pályára került, akkor sem volt belőle köszönet. Bust.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!