Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – George Pickens

Adottságok és tehetség alapján a legjobb elkapója is lehetne Pickens a 2022-es draftnak. Azonban a sérülések és az, hogy régen láttuk az igazán kiemelkedő produkcióját oda sodorták, hogy akár második napos kiválasztott is lehet. Vagy mégis lesz olyan csapat, aki kockáztat kicsit a nagy nyeremény reményében?

Pickenst korosztályának egyik legtehetségesebb játékosaként tartották számon. Már középiskolás évei elején megcsillogtatta a tudását. Az Alabama államból származó elkapó másfél évvel az érettségije előtt kapott megkereséseket egyetemekről, ő pedig el is ígérkezett az Auburnhöz, mely mindössze két órányi autóútra volt a fiatal elkapó szülővárosától. George végül a 2019-es recruiting class 24. legnagyobb tehetsége lett, a 4. legjobb elkapója és Alabama állam első számú játékosa. Minden nagy egyetem szerette volna magához csábítani a Tigers orra elől az 5 csillagos tehetséget, ez pedig sikerült is a Georgiának. Pickens kisebb meglepetésre az utolsó határidőig húzta a döntését és írt végül alá a Bulldogs csapatához, ahol 3 évet töltött el.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Igazi első számú elkapó felépítés. Megvan a kellő magassága a poszthoz, amihez egy remek mentalitás is társul. Domináns a játéka, bár nem a legvastagabb játékos, kemény, nem engedi elnyomni magát. Magasságához egészségesen hosszú kezek is társulnak, így nagy elkapási felületet tud nyújtani az irányítónak. Jó a feldobott labdáknál, már 18 évesen sem tudták elnyomni a tapasztaltabb cornerek és megküzdött velük. Van a játékában egyfajta alfa mentalitás. Kellően agresszív, felpörög a meccsre (talán néha túlzottan is), meg akarja mutatni, hogy ő a jobb játékos és minden labdáért úgy küzd, mintha a meccs utolsó elkapása volna. True freshmanként berobbant az egyetemi ligába és 18 évesen játszott olyan lehengerlően, hogy a 2022-es class legjobb elkapó prospectjének tűnt. Bár ekkor még nem volt fenn minden snapen a pályán, amikor odakerült, rengeteg nagy játékot mutatott be. Igazi playmaker.

Jól szeparálódik. Ez a képessége már a line of scrimmage-en is látszódik. Nem engedni elnyomni magát press ellen sem. Jól használja a kezét és a könnyed mozgását, nem hagyja, hogy a corner jammelje. A route későbbi részein jól játszik a sebességével és könnyed mozgása révén sokat játssza magát üresre. Remek a testkontrollja, nem veszti el az egyensúlyát, ha meg kell harcoljon akár a route közben a cornerrel, akár a levegőben felugorva a labdáért. Éles irányváltásokra is képes, főleg a termetéhez képest. Bár sem végsebessége, sem robbanékonysága nem lett kiemelkedő a combine-on, a pályán a funkcionális sebességével nem volt baj. Igazából még jobb atlétának is tűnt a felvételeken, mint a teszteken.

Igazi elkapó. Bár sok szuperatlétát nevezünk manapság elkapónak, Pickens nem csak 5 yard távolságból képes megfogni a labdát. Elkapónak született. A testétől távol kapja el a labdákat borzasztó természetességgel. Kevés dropja van, jól követi le a labdát és bármilyen testhelyzetből képes magához ölelni. Jól észleli hova fog érkezni az átadás és úgy pozícionálja magát, hogy akár kizárva a védőt egyedül neki lehessen esélye megfogni a labdát.

Lelkes blokkoló. Bár nem csiszolt a technikája, megvan benne a hajlandóság, hogy futójátékoknál is segítse a csapatát. A mentalitásából adódóan itt még komoly potenciál is rejtőzik a játékában. A hosszú összekapaszkodások és a kivárás mire odaér a futó még nem az első számú erőssége, de megvan benne a mentalitás, hogy a játék ezen elemében is segítségére legyen csapatának.

 

Hiányosságok, kérdőjelek

Freshmanként remekelt, de nagyon rögös volt az elmúlt két szezonja. 2020-ban a covid sújtotta évben kevesebb meccset is játszottak és irányítót is váltott a Bulldogs. Még mindig csapata legjobb támadója volt Pickens, de picit csökkent a hype körülötte és volt kisebb felső testi sérülése is. 2021-es szezon előtt pedig elszakította az ACL-jét, ami miatt az idény 90%-át ki is kellett hagynia. A rájátszásra épp visszatért, de kérdés hány százalékosan. Mindössze 5 elkapása volt így a Georgia bajnok szezonjában. Jó hír azonban, hogy az ACL szakadásból már teljesen felépült és teljesíteni is tudott a draft előtti felmérőkön.

Hosszú távú sebessége korrekt, főleg a méretéhez képest, de nem egy robbanékony játékos. A 40 yardos sprint 10-es részideje elég gyengére sikerült. Az első pár lépése időigényesebb, mint azt igazán szeretné az ember. Ha van ideje felgyorsulni jó, így mélységi passzjátékokra is alkalmas, de nem ő lesz az az elkapó, aki kirobbanva a snapből egyből maga mögött hagyja az őrzőjét.

Magassága alapján igazi X receiver, de hogy tényleg azzá váljon, kellene még rá izom. Szálkás a felépítése és ahhoz, hogy továbbra is domináns tudjon maradni a levegőben és a press ellen, nem ártana lejárni többet a konditerembe. Persze kérdés, hogy ha magára pakol 5-10-15 font izmot, nem fog-e rámenni az amúgy sem kiemelkedő sebességére/robbanékonyságára.

Okosan futja a route-jait, de nem pontosan. Nyers még az útvonal fája és nem is túl kiterjedt. 2020-ban a covid miatt nem tudta ezt igazán javítani, 2021-ben pedig a sérülése miatt. Vannak fölösleges lépései a route elején és nem is pontosak annyira a futásai, mint más ebben elit prospecteknek (Ohio State WR-ek). Mivel fiatal és van pár felmentő tényezője, ez nem markáns hiba, de mindenképp gyengébb a játékának ezen eleme.

Személyiségi gondok lehetnek vele? Volt pár érdekes esete még 2019-ben a Bulldogsban, amikor kissé elgurult a gyógyszere. Freshmanként kizárták, mert megütötte az egyik Georgia Tech ellenfelét, egy másik meccsen pedig kapott zászlót, mert vízzel öntött le egy játékost a Tennesseeből, amikor ő az oldalvonalnál állt.

Összegzés

George Pickens az a prospect, akinek van rá esélye, hogy a legjobb elkapó lesz az idei draftból. Mégis szinte biztosan előtte fognak kiválasztani legalább 5, de akár 7-8 játékost is a posztról. Azonban a sérülései miatt jelenleg csak egy ígéret, amit Pickens tud nyújtani. Egy kecsegtető, de kisebb realitású ígéret, mint mások. Azonban az elkapó ösztönei, labdaügyessége, felépítése és mentalitása, amit 2019-ben megcsillogtatott olyan vonzóvá teszik, hogy az sem teljesen kizárt, hogy az első kör végén lesz olyan csapat, aki kockáztat vele. Pickens esetében benne van a pakliban, hogy pár sikertelen év után sosem talál vissza korábbi formájához, de ha mégis, akkor egy igazi első számú elkapó potenciálja rejtőzik benne.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!