Connect with us

Szabadügynök

A Bills túl messze van – Patriots FA-értékelő

A Patriots két éve szakított legendás irányítójával és döntött úgy, hogy más irányba halad tovább. Az elsőéves szenvedés után pedig 2021-ben már pislákolt valami a régi domináns korszakból. A csapat új irányítót talált, megfogant egy másfajta filozófia és ezek eredményeként ismét bejutottak a rájátszásba.

Azonban látni kell, hogy sem az AFC-ben, de még csak a csoporton belül sem értek vissza még ugyanarra a polcra, ahol Bradyvel voltak. A keret nem volt kész, de funkcionált a maga szintjén. Azonban a két helyes előrelépés helyett úgy tűnik inkább egyet hátrafelé sikerült megtennie a csapatnak. McDaniels támadókoordinátor mellett több kulcsjátékos is távozott, míg az érkező oldalon csak elvétve találni komolyabb neveket.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A legnagyobb veszteségük egyértelműen JC Jackson, aki Stephen Gilmore távozásával a csapat első számú cornere lett. Jackson azonban nemcsak a Patriotson belül ugrott szintet, de az elmúlt két évben a liga legjobb cornerei közt tartottuk számon. Ebben az időszakban a 17 interceptiont jegyző Jackson ráadásul viszonylag kedvező áron került végül a Chargershez, meg sem közelítve az elit corner pénzeket. A Patriots lehetőségei korlátozottak voltak, de egy minőségi első számú corner elvesztése mindig fájó. Persze ha valaki, Belichick ért a defensive back neveléshez. Mivel nem szándékozott franchise taget sem tenni JC-re, vélhetően kalkulált azzal a forgatókönyvvel, hogy távozni fog a játékosa.

Folytatom is a védőoldallal, ha már itt kezdtem. Chase Winovich elcserélése a Browns linebackeréért, Mack Wilsonért nem hozott komoly változást. Winovich nem tudott egy szituációs játékosnál komolyabb szerepet kiharcolni magának, így nem olyan fájó az elvesztése. Wilson sem volt igazán a kezdő közelében Clevelandben az utóbbi két évben, de ránézve a New England linebacker sorára, ez változhat új állomáshelyén.

A bostoni csapat négy legtöbbet játszó játékosából három ugyanis távozott a linebacker sorból. Kyle Van Noy bár a legtöbbet volt használva, ráadásul gyakran küldték pass rushra is, cutolva lett, amivel majdnem 5 millió dollárt spórolt a csapat. Dont’a Hightower és Jamie Collins szerződését egyszerűen csak nem hosszabbították meg és mivel gyakorlatilag semmi pénzük nincs a cap alatt, ez vélhetően nem is fog már változni, hiába elérhető még mindkét játékos. Igazán egyik veterán sem hozta már azt a kimagasló szintet, mint karrierjük korábbi szakaszában, így nem feltétlen rossz gondolat a fiatalítás a poszton.

Végül a támadósor, ahonnan pár epizodistán kívül csak a támadófal két guardja távozott. Ted Karras szerződése kifutott és írt alá a Bengalshoz már a piac első napjaiban. Az ő távozása még nagyjából érthető is, hiszen a szűkös anyagi helyzetben nem egy középszerű guardot szeretnél megfizetni. Shaquille Masonnak, a liga egyik legjobb guardjának eltrade-elésére azonban még mindig keressük a válaszokat. A Patriots egy jó korban lévő, a képességeihez képest még alul is fizetett játékosról mondott le mindössze egy 5. körös draftjogért cserébe, amivel ráadásul elég nagy needet is kreált magának.

Az érkező oldalon Trent Brown visszahozatala talán a csapat legjobb holtszezonbéli tevékenysége volt. Az egyre jobban elszálló árakat nézve igen kedvező lett a jobb oldali tackle szerződése. Fontos volt a visszaigazolása, hogy ne generáljon még egy lyukat a falba a csapat.

A másik nagy szerzemény már kívülről jött DeVante Parker személyében a csoportrivális Dolphinstól. Az elkapó Tyreek Hill megszerzése után vált kissé létszám felettivé, de ennek ellenére furcsa, hogy divízión belül pont a nagy elkapó gondokkal küszködő New England tudta megszerezni. A 3. körből az 5.-be való hátracsere ráadásul nem is mondható túl nagy árnak egy bizonyított és két évig remek szerződésű elkapóért. Így is lehetne még tovább erősíteni az egységet, de legalább az első számú elkapó szerepkört sikerült betölteni. Ahogyan a slot pozíciója is megoldódott, miután élt a tender nyújtotta lehetőségekkel a csapat Jakobi Meyers esetében. Tavaly a Patriots legtöbb yardot szerző játékosa volt a pálya közepén bevethető egykori UDFA elkapó, így nem volt különösebb meglepetés, hogy 2. körös tendert tettek rá. Az érdemi erősítések sora azonban itt véget is ért. Ty Montgomery érkezett még a running back rotációba 3. downos playekre, de nem tőle kell majd az ugrásszerű javulást várni.

A védelembe a trade útján megszerzett Wilsonon kívül visszaigazolta a csapat Ja’Whaun Bentley-t, aki a távozó veterán linebackereket látva az egység első számú emberévé lépett elő. Bentley évről évre vált egyre fontosabb játékosává az egységnek, akinek maradására nagy szükség volt, hiszen mint említettem, minden veterán játékos távozott a posztról. Az évi 3 millió dolláros szerződése pedig kifejezetten csapatbarátra sikeredett.

A secondarybe Jackson pótlásaként nem igazán sikerült helyettest találni. Terrance Mitchell és Jabrill Peppers is inkább a mélységét erősítette a csapatrésznek. Egy nagyobb nevű érkező volt, Malcolm Butler a nyugdíjból tért vissza egykori csapata kedvéért. A 2021-es szezont teljesen kihagyó corner azonban 32 évesen kérdés, hogy milyen formában tud teljesíteni. A két éves szerződtetése vélhetően egy rövid távú megoldás arra az esetre, ha nem sikerülne a drafton pótolni a távozó Jacksont.

Butler egykori csapattársai ugyan már megfogyatkoztak, Devin McCourty újabb egy évig kötelezte el magát a csapathoz, így legalább egy ismerős arc lesz a secondaryben. Mivel a játékára továbbra sem lehet panasz, így fontos volt a visszatérése, hogy utolsó emberként egyben tartsa a megújulás alatt lévő Patriots védelmet.

Összegzés

Nehéz lenne azt mondani, hogy a Patriots erősödött volna ebben a holtszezonban. Ha a visszaigazolt játékosokat nem nézem, csak az érkezők/távozók arányát vizsgálom, akkor elvesztettek egy elit guardot, egy elit cornert, több idősödő, de még mindig hasznos linebackert, míg a bevételi oldalhoz az egy szem Parker tartozik és egy kérdéses formájú Butler. Nem fizettek túl igazán senkit, sőt több játékossal is sikerült nagyon kedvező szerződéseket kötni, azonban a csapat 2022-re gyengébb lett. A cél nyilván hosszú távon megérkezni a Buffalo mellé és kihívója lenni a csoport legjobb csapatának, de nehezen látom, hogy ez az előttünk álló szezonban történne meg. Kicsit átalakulóban van ez a New England-i csapat, amely playoff esélyeinek az sem tett jót, hogy az AFC több csapata is sokat erősödött az idei szezonban.

Értékelés: C

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!