Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Charles Cross

Az idei offensive tackle class inkább a nagydarab, izmos monstrumokról szól, akik puszta megjelenésükkel és erejükkel keltenek félelmet az ellenfelekben és válnak vonzóvá a draftoló csapatok számára. Van azonban egy játékos a class tetején, aki egész más miatt érdekes prospect. Charles Cross, a Mississippi State Bulldogs játékosa ugyanis egy egészen egyedi offense-ből érkezik és ennek megfelelően a játékstílusa is egyedi.

Cross a Mississippi államban található Laurel településén született és nőtt fel, fiatal korában úszott és atletizált, de termete miatt igen korán az amerikai futball felé fordult. Több egyetemtől is kapott megkeresést, ő pedig maradt államon belül és a Mississippi State-et választotta továbbtanulása helyéül. Itt első évében még alig kapott lehetőséget, de utána oszlopos tagja lett a Mike Leach vezette támadósornak, amelyre már a legtöbb scout is felkapta a figyelmét.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Egy a méreteihez képest nagyon atletikus játékosról van szó, különösen a lábmunkája könnyed és természetes. Egy ekkora emberhez képest szinte suhan a talaj felett, kevés felesleges mozdulatot csinál, szinte légies, ahogy helyezkedik a pályán. A RAS mutatója ezzel szemben nincs az egekben, inkább egy átlag szintet hozott a Combine-on, de ez annak tudható be, hogy Cross mozgása kevésbé tanulható, amit kevésbé lehet gyakorlatok során visszaadni.

Nagyon jól képes letükrözni a pass rushere mozgását, mind oldalirányba, mind előrefele a pályán könnyedén mozog, kis területen gyorsan fordul, a leggyorsabb speed rusherek is nehezen fogják megkerülni, mert nagyon gyorsan tudja lateral is lekövetni a mozgásaikat.

 

 

Emellé természetes érzéke van, hogy jól zárja a szögeket, érzi hol van az irányítója, nem mozog ki túlságosan sokat, de nem is hagy elég teret arra hogy mögé/mellé tudjanak érni. A csípője flexibilis és nagyon jó egyensúlyérzéke van, a gyors irányváltásokat is le tudja reagálni. Szintén jó stuntok és késleltetett blitzek ellen, mert ha nem is ismeri fel rögtön a játékost, akkor is van még ideje korrigálni a helyezkedését. A Bulldogs sémájában sokszor maradt egyedül, mert nagyon szélesre nyitották a blokkolást, de itt sem veszik el vagy esik kétségbe, jól zárja kívül és belül is a területet.

 

Szintén nagyon hasznos a gyors lábmozgása futásoknál és screeneknél. Könnyen ér fel a második szintre, gyorsan indítja meg a „támadást”, zónafutásoknál az első pár lépése lateral kimagaslik az egész classból. Nem tűnik darabosnak a térben sem, gyorsan összerakja a mozgását és keresi a következő blokkolandó embert. Az első lépése tackle-öktől szokatlanul dinamikus, így tudja még a nagyon robbanékony pass rusherek ellen is felvenni a kesztyűt.

 

Jól tudja, hogyan használja a fizikai adottságait. Ahogy már volt róla szó nem a legnagyobb darab ember vagy olyan, akiben hatalmas őserő lakozik, de ettől függetlenül jól használja a testét. Egy nyúlánk, hosszú végtagokkal rendelkező játékosról van szó, aki hosszú kezeivel előszeretettel kezdeményez kontaktot. Igyekszik távol tartani a passzsiettetőt a saját testétől, kezeivel jól blokkolja a szögeket is.

 

Megvan benne a kellő harcosság is, ha nem is elég erős, bulldozerként igyekszik nekirontani az ellenfélnek és lendülete segít helyettesíteni a hiányzó izmokat.

Passzblokkolásban hatalmas tapasztalata van, az elmúlt két évben lejátszott több mint 1600 snapjében több mint 70%-a passz snap volt, mert a Bulldogs egészen sajátos támadósort futtat és szinte minden létező, lehetséges snapben passzolnak.

 

Egy hihetetlen jó hatékonysággal dolgozó játékos, egyetemi évei alatt mindössze nyolc sacket engedett és ami egészen figyelemre méltó, hogy folyamatos javuláson ment keresztül a játéka, az utolsó évében összesen 16 nyomást engedett az egész szezonban.

Nem ijed meg a komolyabb ellenfelektől sem, a legjobb teljesítményeit az Ole Miss és az Alabama ellen hozta, összesen két nyomást engedett. Vezér a pályán és az öltözőben is. Nem egy nagyon hangos alpha, de segíti csapattársait, akik mindannyian elég jó véleménnyel vannak róla.

Gyengeségek

A fentiekből látszik, hogy ami az egyetemi rendszerének az erőssége az egyik oldalon, az gyengeség a másikon. Elég kevés futásblokkolási snap van a háta mögött és amiben részt vett, az sem tipikus pro ready. Ugyan megvan a képessége, hogy egy jó zone blocking játékos legyen, de tapasztalata elég kevés van ebben.

A testi ereje átlagos, a classban többen is vannak, akik magasan izmosabbak és nagyobbak nála. Bull rush ellen néha inkonzisztens, be lehet nyomni erőből. Ha nem tud megindulni előre, akkor meg tudják billenteni. Nagyobb és erősebb sajnos nem lesz, power sémákban alighanem használhatatlan.

Elég nyers játékos, szinte csak egyfajta sémában játszott egész élete során, hiányzik sok kicsi részlet és tudatosság a játékából.

Összegzés

Összességében Cross egy kiváló tackle, a játék bizonyos részeiben talán a legjobb a classban, de túlságosan egydimenziós volt az offense amiben fejlődött, így a profik között még tanulnia kell. Az atletikussága és a könnyedsége páratlan, ami a testi erő hiányában csapódik vissza negatívumként. Alighanem zóna rendszerekben lehet majd kamatoztatni a képességét és kisebb időre lesz még szüksége, mire eléri a plafonját. Nehéz megítélni, hogy mi lehet a valós értéke, a legtöbb mock draftban a top10-ben már elkel, főleg a Panthers és a Giants esetében rebesgetik a nevét. Posztján nagy harc van a legjobbak között, de alighanem a harmadik vagy negyedik OT lehet, aki hallja majd a nevét a börzén.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!