Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Garrett Wilson

Robbanékonyság, egyensúlyérzék, sebesség. Ezekre épülnek napjaink támadósorai. Ha ezt megfejeled egy viszonylag jó útvonalfutással, akkor kapunk egy közel tökéletes elkapót. Azaz csak majdnem. Garrett Wilson megtestesíti a fentebb taglalt feltételeket, így nem véletlen, hogy sok mock draftban ő az első elkapó, aki csapatot talán magának.

Garrett Wilson az Ohio állambeli Columbus városában született, de fiatalkorát Texasban töltötte. Igazi sportszerető családban nőtt fel, édesanyja atletizált, édesapja pedig kosárlabdázott, de a fiatal Wilsonnak az amerikai futball tetszett meg igazán. Talán azért, mert már kisebb korában is vékonydongájú és alacsonyabb gyerek volt, ellenben a sebességével nem voltak gondok, így a középiskolában elég sok sikert aratott. Utolsó évére egyenesen odáig jutott, hogy a körzetében ő tartotta a legtöbb elkapás, a legtöbb elkapott yard és a legtöbb elkapott touchdown rekordját is.

Ennek megfelelően a legtöbb recruiting rangsorban ötcsillagos tehetségként könyvelték el és az öt legjobb elkapótehetség között olvashattuk a nevét. Nem meglepetés, hogy válogathatott az ajánlatok között, ő pedig szülővárosába tért vissza, hogy az Ohio State játékosa lehessen.

Itt fokozatosan épült be a kezdőbe, minden évben egyre jobb és jobb lett és annak ellenére, hogy az Ohio State elkapósora mindig is nagyon telített volt, soha nem esett vissza a depth charton. Az igazi berobbanás azonban az utolsó évére maradt, amikor is 70 elkapás és 1000 yard felé jutott 12 touchdown mellett.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Wilson a termetére soha nem támaszkodhatott, az elsődleges fegyvere mindig is a dinamikusság és a fürgeség volt. Mind a 10, a 20 és a 40 yardos ideje a legjobbak közé tartozik, tehát nem csak gyorsan indul, de sokáig fenn is tudja tartani a sebességét.

Egy igazi villámléptű játékos, akinek az első pár lépése és mozdulata magával ragadó, nagyon könnyedén és természetesen indul meg a vonalról. Az igazán megdöbbentő robbanékonyság azonban az irányváltásaiban látszik. Párját ritkítja, ahogy befékez, majd irányt vált, esetleg indul meg újra. Nagyon nehéz lekövetni a mozdulatát, testével soha nem árulja el szándékát. Sok esetben nem egyszer, nem kétszer, de háromszor vált irány rövid időn belül és védő legyen a talpán, aki még ekkor is mellette tud maradni.

Ez többek között annak köszönhető, hogy a súlypontját alacsonyan tudja tartani, az egyensúlyérzéke kimagasló, így nem okoz gondot neki nagy sebességnél sem, ha meg kell állnia vagy hirtelen megfordulnia. A mozgáskoordinációja nem csak a talajon, de a levegőben is jó, ha ugrás közben kell módosítania a testtartásán, akkor azt is könnyedén teszi meg. Rövidek a karjai és a karfesztávolsága kimondottan kicsi, de ennek ellenére nagyon széles körben meg tudja szelídíteni a labdákat, mert a testével képes a kisebb pontatlanságokat kijavítani.

 

Ohio State-es elkapótársához, Chris Olavéhez hasonlóan egy nagyon jó útvonalfutóról van szó. A legapróbb részletességgel figyel a route-okon, az útvonalfa nagy részét kívülről fújja. Tudja mely útvonalakon milyen mozdulatok szükségesek egy nagyobb szeparációhoz és sallangmentesen teljesíti a feladatait. Nehéz felfedezni szükségtelen mozdulatot, pontosan tudja, mikor mit akar csinálni.

 

Egy nagyon labdabiztos játékos, aki a bogyóval a kezében csodákra képes. Sebességéből alig veszít valamit játékszerrel a kezében, nagyon jól lát a pályán és egyensúlyérzékének köszönhetően a legapróbb réseken és területeken is megtalálja az utat az end zone felé. Nem fizikális, de fürge irányváltásainak köszönhetően nagyon jól bújik ki a szerelések alól, utolsó évében 19 elrontott kísérletet erőszakolt ki, ami a tizedik legtöbb volt a ligában.

Egy igazi slot receiver a termetét, a sebességét és pályán való látását figyelembe véve. Nagyon veszélyes belülről indulva, kiválóan használja a tömeget, hogy lerázza a védőjét, lateral és vertikálisan is gyorsan mozog, az egész pályát használja. Kiváló ütemérzéke van, nagyon jól indul meg screeneknél, jól időzít motionökben, így már sokszor az elkapás előtt előnybe kerül védőjével szemben.

 

Annak ellenére, hogy inkább slot receiver benyomását kelti, nem lehet elvetni a lehetőségét, hogy a szélen is kiváló lesz. A sebessége megvan, hogy mély labdáknál is komoly károkat okozzon, illetve az útvonalfutását itt sem érheti kritika.

 

Alapvetően egy okos játékosnak lehet mondani, felismeri a védőfelállásokat, megtalálja a zónák közti támadható pontokat és türelmesen is képes itt várakozni. Sokat segíti az irányítóját, nem csak azzal, hogy szabadjára játssza magát, de üres területeket kínál, ahol lehet vezetni az elkapás előtt.

Gyengeségek

Ahogy már esett róla szó, a testalkata messze nem egy elsőszámú elkapóé. Messze átlag alatti a magassága és olyan pihekönnyű, hogy az már-már figyelmeztető jel kell, hogy legyen. A nagyobb, fizikálisabb cornerek ellen lehet gondja, az 50/50-es feldobott labdáknál ki fogják használni a termetbeli hátrányait. Az egyetemi elkapásainak mindössze 57%-a volt contested elkapás, az NFL-ben ez aligha megismételhető statisztika. Agresszív jammeléssel el lehet venni a kedvét és elejét lehet venni az útvonalfutási precizitásának.

A red zone-ban nem a legjobb célpont, nem akarja és nem is tudja használni a testét, beszűkült területen pedig nem tudja annyira kamatoztatni a sebességét. Egyedül az lehet segítségére, ha nagyon izolálva hagyják az emberével, mert akkor képes lehet megverni már az első másodpercben, ami pont elég lehet.

Termetéhez mérten nincsenek kis tenyerei, de mégis dropgondjai akadnak helyenként. 2021-ben a labdái közel 8%-át elejtette, ami nem túl jó arány, még akkor sem, ha figyelembe vesszük, hogy az átlagos passzmélysége viszonylag magas volt.

Futásoknál próbálkozik a blokkolásnál, de nem lehet hibáztatni azért, mert valamennyire félti magát. Azért viszont már igen, hogy ilyenkor is ritkán kezdeményez kontaktot, a kezeivel egy idei próbálja megfogni az ellenfelét, de sokszor túl korán adja fel a csatát, így értékes futófolyósokat veszít a csapat.

Összességében Wilson egy vonzó ajánlat a csapatoknak, mert kiváló útvonalfutó és emellé kellően robbanékony is, így pedig széles körben lehet használni. Ilyen dinamikusságra épülnek napjaink támadósorai, de egy minimálisan azért aggódni lehet a testalkatból fakadó hiányosságok maitt. Mivel azonban az idei elkapóclass inkább mély, mint fejnehéz, ezért az Ohio State kiválósága könnyedén lehet az első elkapó a boardokon. Ennek megfelelően pedig akár top10-es pick is lehet. Legkésőbb azonban az első kör végéig egészen biztosan megtetszik egy csapatnak. Legtöbbet a Jets, a Commanders vagy a Chiefs választásánál látjuk.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!