Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Devonte Wyatt

Az idei védőfal class nem mondható se mélynek, se fejnehéznek. Így azon csapatoknak, akik erre a posztra képzeltek el erősítést, nagyon résen kell lenniük, mert az a pár tehetség, aki kezdő értékkel kecsegtet, gyorsan kiválasztásra kerülhet. Olyan szempontból is különleges a class eleje, hogy egy csapat, a Georgia két játékost is ad az elitnek. Közülük most nem arról lesz szó, aki egész évben megkapta magának a hype-ot, hanem Devonte Wyattről, aki csendes gyilkos szerepében tetszeleg.

Wyatt a Georgia állambéli Towers High School tanulójaként nevelkedett és termetéhez képest furcsa mód több sportban is tevékeny részt vállalt. Az amerikai futball mellett kosárlabdában, baseballban és birkózásban is tagja volt az iskolai keretnek. Testi adottságai lehetővé tették, hogy fizikális összecsapásokban sikeres legyen, ugyanakkor már akkor is meglehetősen atletikus volt ekkora fickóhoz mérten és ezért olyan sportokban is megfordult, ahol kevesen ilyen paraméterekkel.

A főiskolához közeledve három csillagos értékelést kapott, ennek ellenére több kérést is kapott az egyetemektől. Elsőnek a South Carolina felé kötelezte el magát, de aztán meggondolta magát és végül a Georgiához jelentkezett. Azonban nem kezdhette meg az évet itt, mert nagyon rossz tanulónak számított, nem teljesítette azokat a kritériumokat, amiket támasztottak felé, ezért kénytelen volt freshmanként a Hutchinson Community College-ban, Kansasben tanulni és utolérni magát, hogy csatlakozhasson az FBS küzdelmeihez. Végül ez sikerült is neki és második évében átkerült szülőhazája csapatához.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Wyattnek egészen kicsi korától az az erőssége, hogy rettentően dinamikus a termetéhez képest. Az első lépése kimagasló a defensive tackle-ök között, nagyon gyorsan robban ki a kezdőállásból, szinte mindenkit megver az első pár másodpercben. Az NFL-csapatok Aaron Donald óta ezt is keresik ezen a poszton és nehezen találni Wyatthoz hasonlítható prospectet az elmúlt időben ebben az aspektusban.

 

Robbanékonysága mellett természetesen nagyon mozgékony is, a lateral mozgása párját ritkítja, nagyon sebesen tudja lekövetni a szélre irányuló futásokat. Éppen ezért nagyon hatékony stuntoknál, mire a támadófalembere feleszmél, ő már rég mellette terem. Az alsóteste kellően izmos, az egyensúlyát megtartja nagyobb rohanásban is, folyamatosan ott tud lenni a játék közelében. Súlypontban alacsonyan tud maradni, így stabilan tartja magát és könnyedén gyorsul fel második sebességből is.

 

Csípője és dereka is hajlékony, ezt párosítva a robbanékonysággal pedig lehetővé teszi, hogy gyorsan átcsússzon a támadófalemberek között, nagy szögekben képes bedőlni, amit nehezen fognak vissza az ellenfelei.

Technikája kielégítő, sokat használja a kezeit, gyors mozdulatokra képes, amire szüksége is van, hogy felsőtestben nyerni tudjon. Gyors az irányváltása, ami egyaránt jó arra, hogy megverje ellenfelét pass rush playeknél, de arra is, hogy lekövesse az ellenfeleket a futójátékoknál. A szögeket jól választja meg, nehéz megragadni, mert szélesen támad.

 

A Georgia front elég változatosan állt fel az elmúlt években. Wyatt egyes, hármas, de akár szélesebb technikákban is képes játszani és többfajta rendszerben komfortosan érzi magát. Sőt volt olyan is, hogy a védőfal mögé visszalépett és QB spy volt vagy csak egyszerűen zónázott. Ilyet ekkora embertől nem látsz máshol. Ösztönös játékos, gyorsan ismer fel támadóplayeket vagy érzékeli a futó szándékát.

 

Nagyon jó kondija van, folyamatosan zakatol, nem kell lekapni egy snapre sem és playeken belül sem fárad el akkor sem, ha hosszú másodpercekig kell küzdeni a helyzeti előnyökért.

Gyengeségek

Gondolom azt ki lehetett találni, hogy azért Wyatt egy defensive tackle-höz képest nem a legnagyobb termettel bír. Ennek megfelelően bár elég jó erőben van, azért mégsem lehet elvárni, hogy az igazán megtermett, jó húsban és kondiban lévő támadófalemberek ellen tiszta erővel nyerjen.

A kezeit pedig bár jól használja, de rövidek és szintén nem elég erősek, hogy odébb rakjon bárkit is az útból. Akkor van esélye, ha a gyorsaságával meg tudja lepni az ellenfelét és erővé alakítva kovácsol előnyt magának.

Különösen nem is a kilogrammok, hanem a centik hiányoznak neki, sem magasságban, sem kar- vagy felsőtest hosszban nincs a felső rétegben, így sokszor nehezen tudja ő kezdeményezni az első kontaktot. Nem láthatunk tőle olyanokat, hogy támadófalember mellett/keresztül ragadja meg a futót, sajnos a fizikai paraméterein nem mindig tud felülemelkedni.

Ennek megfelelően egy kicsit be van határolva az is, hogy milyen pass rusher támadásokat tud csinálni. Erővel ritkán tud operálni, de overall is elég szegényes a tárháza, főleg gyors első lépésével dolgozik és megpróbál átbújni a támadófalemberek hóna alatt, hogy nyerjen. Duplázások ellen általában nem sok esélye van, nem tudja miként kerülje meg/el őket, nem gyakran nyer az ember ilyen esetekben, de ő tanácstalannak látszik.

Futásoknál lábon gyorsan ott tud lenni a play lefolyásánál, de nem ő az, aki betömi a lyukakat, a Georgián szerencséje volt, mert Jordan Davis egyszemélyben szinte ellátta ezeket a feladatokat, nem hárult rá túl nagy teher.

Vannak kérdések azzal kapcsolatban is, hogy mennyire okos játékos és érti a bonyolultabb összefüggéséket a játékban, illetve úgy általánosságban is. Erre ráerősít, hogy rossz jegyei miatt nem kezdhette el a Georgián az egyetemet, amit ugyan kijavított, de sose volt az erőssége a tanulás.

Összességében Wyatt egy nagyon nehezen megítélhető prospect, mert az első lépéses robbanékonysága elviszi a show-t és nagyon kecsegtető tud lenni egy olyan játékos a fal közepén, aki gyorsan tudja rohamozni az irányítót. Ugyanakkor erőben és testhosszúságban vannak gondjai, valamint nem is annyira nagy a pass rush tárháza, mint az a csapatok szeretnék. Mivel a class nagyon vékony defensive tackle poszton, így vastagon benne van, hogy ő lesz az első kiválasztott ebben a csoportban, de semmiképpen nem egy kihagyhatatlan játékos. Értékét tekintve valahol az első kör második felében fog elkelni, olyan defensive tackle-t kereső csapatok radarján lehet fent, mint a Chargers vagy a Raiders például.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!