Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Matt Corral

Nagyon régóta nem láttunk első pillantásra olyan rossz irányító classt, mint az idei. Aztán ha még jobban megnézzük őket, akkor rájövünk, hogy igazunk van. Ennek ellenére többen is el fognak kelni az első körben, sőt az sem kizárt, hogy a top10-ben. Van akiben a potenciált látni, van olyan akinek magas a padlója, ez pedig már elég lesz régóta ácsingózó csapatok számára és van aki olyan atléta, akiről több NFL front office is úgy gondolja majd, hogy ő kezdő QB-t farag belőle. Matt Corral ebbe az utolsó csoportba tartozik.

Corral középiskolai karrierje nem volt egyszerű. Korán iskolát kellett váltania, mert károsnak ítélte meg a légkört maga számára, az volt a kifogása, hogy Oaks Christian School lakóit a gazdag, sznob gyerekek alkotják, akiknek semmit nem kell tenniük az életben és kivételeznek is velük. Ez végül egy összetűzésben csúcsosodott ki, amikor konfrontációja támadt a híres jégkorongozó Wayne Gretzky fiával.

Ennek ellenére nem látszódott meg rajta az iskolaváltás, viszonylag sikeres játékosnak számított, aki több egyetemről is kapott meghívót. Először elkötelezte magát a South Carolina, majd a Florida irányába is, de végül a Mississippinél kötött ki. Első évében még csak egyetlen mérkőzésre állhatott be csereként, de a második esztendőben rögtön megkapta a stafétát. Azonban ahogy a csapat, úgy az ő teljesítménye is elég felejthetőre sikerült, 4-8-cal zártak, Corral pedig mindössze 58%-os pontosság mellett 1362 yardot passzolt.

Az áttörést számára a 2020-es év hozta meg, amikor is az Ole Miss új főedzőt, Lane Kiffint és új támadókoordinátort, Jeff Lebbyt nevezett ki. Lane Kiffin az egyik legnagyobb offense guru az egyetemi foci történetében, lényegében mindent alárendel a pontszerzésnek. Sokat épít a matchupokra, szereti szétnyitni a pályát és minden emberének az egyéni erősségeire épít.

Matt Corralra jó hatással volt az érkezése, 2020-ban 3337 yardot passzolt 29 touchdown mellett, az egyetlen aggasztó jel a sok interception volt (volt két 3+ interceptionos mérkőzése is például). Utolsó évére még sikerült ehhez képest is fejlődni, az Ole Miss a klub történetében először 10+ győzelmet számlált, Corral pedig 3349 yarddal zárt 20 touchdown és mindössze öt interception mellett. Emellé pedig 614 futott egységet is lerakott 11 TD kíséretében a földön.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A sok futott yardból és touchdownból lehet következtetni, hogy egy szuper atlétáról van szó, aki előszeretettel használja is a lábait. Nem robosztus a megjelenése, vékony és alacsony is, de nagyon gyors, hirtelen irányváltásokra képes, álló helyzetből is gyorsan képes kilőni. Nem csak mobilis, de jól is érzékeli a megnyíló futósávokat, robbanásszerű a megindulása. Ezen kívül nem is ijed meg a saját árnyékától, szabadon vállal fel ütközéseket, de ezt nem bután teszi, igyekszik kímélni a testét, tudja hogyan tompítsa a becsapódást vagy forogjon ki belőle.

 

Nem csak lábait tekintve nevezhető atletikusnak, vékonysága ellenére erős karjai vannak, a csípője könnyen mozog, könnyedén indít meg hosszú bombákat, lézereket is. Nem esik szét a dobó mechanizmusa, nincsenek felesleges mozdulatai, amik darabossá tennék a dobást vagy erőlködnie kelljen. A labda gyorsan hagyja el a kezeit és van benne kellő sebesség, hogy hosszan a levegőben lévő labdákra se érjen oda könnyen a védő.

 

Jól lát a pályán, gyorsan kiszúrja az üres embereket, rendkívül jó akkor, amikor gyorsan kell szabadulnia a labdától. RPO játékoknál, screeneknél kimondottan veszélyes, az utolsó évében a harmadik legtöbb RPO játék és az ötödik legtöbb screen fűződött a nevéhez.

 

Viszonylag pontosnak is mondható, könnyed dobómozdulata miatt nem téveszt irányzékot, kevés kifejezett alul- vagy felüldobás jellemezni, nincsenek ritmustalanságok a felvételein. Pontossága ráadásul sokat fejlődött az elmúlt években, nem véletlen hogy utolsó évében kevés interceptiont dobott és labdaeladást ígérő passzainak százaléka is mindössze 2,1%-a volt. Igyekszik vezetni az elkapóit és eléjük dobni a labdát, jól helyezettek és időzítettek általánosságban a passzai.

 

A playbookot elég szélesen ki lehet vele nyitni a pályán, ahogy azt Kiffin meg is tette, a rövid screenektől a mély labdákon át a direkt futásokig mindenre alkalmas a felépítése és az eszköztára, így sokkal nehezebb levédekezni a vele felálló offense-eket. Harmadik kísérleteknél kritikus a jelenléte, vézna testalkata ellenére nem fél belemenni ütközésekbe sem, vagy a tömegben megfutni a lehetőségeket.

 

A zsebben többnyire jól mozog. Atletikusságának hála nem idegen számára, ha fel kell lépni, ki kell mozogni nyomás elől, meg tudja elég ideig hosszabbítani a játékokat.

 

Lényegében három teljes év kezdő tapasztalata van, magas terhelést is kapott, nem kicsi a minta, ami alapján meg kellene ítélnünk.

Gyengeségek

Corral a sok jó tulajdonság mellett azért elég kiforratlan prospect. Amennyit profitált Lane Kiffin rendszeréből, annyi hátrányt is összeszedett. Többnyire a gyors első olvasását kellett megdobni, ennek következtében sokszor akkor sem ugrik a következőre, ha az első célpontja nem szabad. Sokszor választja a lábait ahelyett, hogy végigmenne a readjein, kapkodó tud lenni, ha úgy érzi kevés ideje van és nem olvas türelmesen végig a védelemben.

 

A nyomás elől el tud ugyan lépni, ellenben nem érzi, hogy honnan fog érkezni. Nem annyira tájékozott a pro védelmek terén, könnyen össze lehet zavarni komplexebb vagy akár kevésbé komplexebb védelmi sémákkal is.

Egyetemi élete alatt kevés dropbackes playt kértek tőle. Nagyon sok RPO, könnyű read jellemezte az offense-eket, ahol végig ritmusban tudott játszani. Kérdéses, hogyan tud akklimatizálódni a profi rendszerekhez, mi történik, ha nem tud gyorsan szabadulni a labdától, ha nem engedik futni. Utolsó előtti szezonjában kifejezetten sok rossz döntést hozott, hajlamos volt kapkodni, nem gondolkodni a védelem felállásain. Ezen sokat javított, de egyre inkább rá szabták a rendszert is.

 

Nyurga testalkata kicsit vékonynak is tűnik helyenként, azt lehet feltételezni, hogy könnyen össze lehet törni és sajnos a kórlapja is ezt támasztja alá. Több különböző sérülése volt az elmúlt időszakban, szerencséjére az egészen komolyak azért elkerülték.

Ő volt az egyetlen az első három körbe várt irányító közül, aki nem volt ott a Senior Bowlon, így nem tudták külön még egyszer alaposan megvizsgálni az NFL csapatok, így kisebb a minta, kevésbé tudta megmutatni magát a class krémje ellen és mivel a Combine-t is kihagyta, így tisztán csak a meccsfelvételei állnak rendelkezésünkre.

Egyetemi időszakának végére ugyan levetkőzte a problémás mentalitását és sokszor vezérként jelent meg a pályán, de az biztos, hogy az interjúk alatt elő fogják venni korai éveit, az iskolaváltást és a balhékat. Nagyon kell vigyáznia miként reagál ezekre a kérdésekre, hogy bebizonyítsa, abszolút el lehet felejteni a múltját és különben is az csak egyszeri eset volt.

Összegzés

Összességében Matt Corral még nem egy kész NFL irányító. Optimális esetben első évei a tanulással fognak eltelni és nem lehet várni tőle, hogy rögtön éretten játsszon és minden pro dologban otthon legyen. A legnagyobb probléma, hogy meg kell tanulnia végigmenni az olvasásain, meg kell tanulnia dropbackből passzolni, ami egyrészt nem egy-két nap alatt megy, másrészt nem láttuk, hogy ebben milyen lenne. Ami abszolút mellette szól, hogy egy rendkívül atletikus játékos, amire szükség van manapság egy irányítónál, hogy olyan dimenziókat nyisson meg, ami különbséget tesz csapatok között. Corral valószínűleg éppen ezért első vagy korai második körös játékos lesz, nem gondolnám, hogy ő lesz az első irányító, akit elvisznek, de a tizedik helytől a kör végéig bárki jöhet érte. A Commanders, a Saints vagy ha nagyon csúszik akkor a kör végén a Lions is opció, de a második körben is lecsaphat rá több csapat.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!