Connect with us

Szabadügynök

Így ne építs csapatot – Seahawks FA-értékelő

A Seahawks holtszezonját alapjaiban határozta meg Russell Wilson elcserélése. Mivel nem érkezett senki a liga egyik legjobb irányítójának pótlására, így logikus lett volna az a forgatókönyv, hogy a franchise elengedi az idei szezont és a jövő csapatát kezdi építeni. Ehhez képest a Seahawks nemcsak, hogy a jövő csapatát nem kezdte el összerakni, de még akkor is teljesen érthetetlen lenne ez a piaci tevékenység, ha Josh Allen lenne a kezdő irányító és Patrick Mahomes a cseréje.

A Seattle-lel kapcsolatos minden értékelést Russell Wilsonnal kell kezdeni. Az irányító (és egy 2022-es negyedik körös választási jog) ugyanis

  • a 2022-es 1/9-es pickért,
  • a 2022-es 2/40-es cetliért,
  • a Broncos 2023-as első és második körös választási jogért,
  • a Denver 2022-es ötödik köröséért, illetve
  • Drew Lock (QB), Shelby Harris (DL) és Noah Fant (TE) játékjogáért cserébe csapatot váltott.

Lehet ez ellen érvelni, de ami nem működik, azt nem kell erőltetni. Pete Carrollék soha nem kezelték igazán a helyén Wilsont, akinek a lojalitása szintén megkopott az utóbbi években, igazából abszolút érett ez a csere. És igen, a csapat elveszített egy franchise irányítót, de gyakorlatilag két Staffordnyi ellenértéket kapott érte – soha senkiért nem fizettek ennyit (a hagyományos value chart alapján Wilson 2800 körüli értéket képviselt, míg Stafford 1400 körül mozgott, és akkor még ott van Fant, aki a posztja ellenére is értékesebb, mint Goff).

Persze lehet azzal érvelni, hogy egy franchise irányító felbecsülhetetlen, pláne egy Wilson kaliberű, így ennél többet is lehetett volna adni érte. Ugyanakkor megnézve a piaci trendeket és az általános general manageri hozzáállást a veterán QB-khoz, ez olyan mértékű ellenérték, amire nem igazán lehet panaszkodni, és amivel már neki lehet kezdeni egy újjáépítésnek. Nagy kár, hogy Carrollék valamilyen alternatív valóságban élnek és egy olyan nyakatekert koncepció mentén indultak el, amivel évekig lehet majd riogatni a szurkolókat.

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!