Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Sam Howell

Egy újabb alacsonyabb, de brutális karerővel bíró projekt irányító. Mennyire szeretnek a csapatok belemenni egy hosszú fejlesztésbe? Aki ugyanis Sam Howellt draftolja, az nem az első nap fog egy kezdő játékost kapni. Azonban vannak olyan adottságai, amik keveseknek az idei évben.

Howell a Charlotte-tól 30 kilométerre lévő Waynesville nevű kis városban látta meg a napvilágot. Már egészen fiatal korában elköteleződött a football mellett és mivel látszódott a tehetsége is, már középiskolásként is végig kezdő volt a Sun Valley High Schoolban. Az ott töltött időszaka alatt egyre másra nyerték a meccseket és voltak állandó résztvevői a környék rájátszás mezőnyének. Végzősként 4 csillagos tehetségként tartották számon és North Carolina második legmagasabban jegyzett játékosa volt. Bár már végzős éve előtt is kapott több ajánlatot országszerte, végül a helyi csapat, a Tar Heels programjához köteleződött el. Döntésében közrejátszott, hogy szeretett volna közel lenni beteg édesapjához. Érdekesség, hogy Howell egynegyed részt koreai, hiszen apai ágú nagyanyja Dél-Koreából származik.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Bár alacsonyabb mint az elvárt  a poszton, jó izomzata van a teste minden részén. Nem az a törékeny játékos ránézésre sem, akit az első védő a kórházba repítene. A szívósabb felépítésének hála bírja az ütéseket, ami fontos eleme is volt a játékának, de erről majd később. Jó fizikuma miatt ágyú van a karja helyén. A class egyik legerősebb karjával rendelkezik, így képes a legmélyebb passzokra, és igazi lézereket is tud dobni.

Élményszámba mennek a mély labdái. Ritka tulajdonság, de a pálya leghátsóbb területén a legjobb. Remekül vezeti az elkapóit, képes pontosan eléjük dobni a labdát, akik így lendületvesztés nélkül tudják megszerezni a játékszert. Megvan az átadásaiban a touch, ívesen helyezi őket át a védők feje felett pontosan akár a pálya széle mellé, akár középre.

Igazi veszélyt jelent a lábán. Tervezett futásokra is alkalmas a stílusa, de scramble-ök révén is képes büntetni a védelmet. Agilis futó, de nem az a fajta irányváltó, mint Kyler Murray. Sokkal inkább hasonlít a stílusa egy kisebb testben lévő korai Cam Newtonra. Nem fél a kontakttól, sőt előszeretettel ment bele az ütközésekbe extra yardokért. Kemény, szívós mentalitása van. 2021-ben, miután minden tehetséges társát draftolták, egyedül maradt a Tar Heels támadósorában és hátára vette a csapatot. Továbbra is 3.000 passzolt yard felett zárt, de emellé még több mint 800-at a földön is szerzett. Érdekes fejlődése volt ez a játékának, mert ugyan végig kezdő volt a North Carolina csapatában, ennyire nem támaszkodott az offense Howell lábaira. Első két szezonjában a 200 futott yardot sem érte el, de juniorként előtört belőle a szuperhős mentalitás. Hogy mennyire is volt eredményes jól mutatja, hogy 2021-ben 65 elhibázott szerelést erőszakolt ki és 24 passzolt touchdownja mellé 11-et lábon szerzett.

Könnyed mozgásának hála meg tudja hosszabbítani a játékokat. Ha épp nem dönt a megiramodás mellett, akkor jól tud mozogni a zsebben, ellépve a nyomás elől. Sajnos azonban egyre kevesebbet láttuk ezt a tulajdonságát 2021-ben, de menekülés közben képes mozgásból is eldobni a labdát és karereje megadja neki, hogy bárhonnan eleresszen egy bombát.

Bár utolsó évében nagyon a futásai helyeződtek előtérbe, igen eredményes passzoló volt. Átlag feletti a pontossága a pálya mindhárom szintjén, amikor ritmusban van. Kiemelkedően jó a ball placementje, ezáltal tud a játékostársa extra yardokat is szerezni az elkapás után. Három éve alatt több touchdownja volt az ACC-ben, mint Deshaun Watsonnak vagy Trevor Lawrence-nek.

Hiányosságok, kérdőjelek

Nem megy végig az progressionön, nem igazán tud védelmet olvasni, ami nélkül nagyon el lesz veszve a profik között. Rengeteg fixre rajzolt játéka volt, amire gyakorlatilag csukott szemmel is odaállhatott volna. Komoly munkát kell a profiknál arra fektessen, hogy az egész pályát olvasni tudja és akár pre snap mozgásokat is észleljen és felismerjen a védelem részéről. Ki kell alakuljon az a folyamat, hogy végigmegy az első-, második- és harmadik számú opcióján és ne maga akarja megoldani a helyzetet, ha a fő célpontja nincs tisztán. Túl sokszor ragad le az első célpontján és bámulja, ezzel odavonzva a safetyket.

A legnagyobb előnye a hátránya is. Nem egy türelmes játékos. A legtöbbször csak megnézte, hogy az első számú célpontja üresen van-e és ha nem, akkor magához szorította a labdát és megindult előre. Tavaly a dropbackjei 13%-a végződött scramble futással. Rengeteg alkalommal túl korán adta fel a passzjátékot és váltott szuperhős üzemmódba. Ráadásul a stílusából eredően magas a sérülésveszély is nála. Sokat fut a tackle boxon belül, ahol védőfalemberek vagy linebackerek viszik földre az egyébként jó kötésű, de nem túl nagyra nőtt Howellt.

Sose volt jó fal előtte a Tal Heels csapatában és az, hogy sokszor vált hamar a futásra köszönhető annak is, hogy gyakran látott szellemeket. Beleégett a játékába, hogy ha nem szabadul hamar a labdától, vagy mozog ki a zsebből korán, akkor meg fogják ütni. Meg kell tanuljon jobban bízni a falában.

Lábmunkája gyors és sokat is mozog a zsebben, de nem letisztult. Extra lépéseket tesz passz előtt, hogy bele tudjon állni a dobásba, ami csak tovább nyújtja az amúgy is lassú dobó mechanizmusát. Az NFL-ben nem túl jó párosítás ez a kettő. Ráadásul ha megsürgetik a dobás közben és nem tudja a saját ütemében végigcsinálni a mozdulatsort, akkor sokkal pontatlanabbá válnak az átadásai. Ennek is köszönhetően sokszor nagyon mélyen lép hátra és szinte hátramenekül a snap után. Bízik a karjában, hogy meg tudja dobni távolról is a passzokat és a plusz idő érdekében próbál gyorsan távolabb kerülni a védőktől.

Bár a mély labdái nagyon szépek és jól szoktak ülni, ez a fajta előre olvasás nincs meg mindenhol a pályán. Nem érzi előre, főleg a tömegben, hogy hova fog mozogni az elkapója. Nem látja át előre a mozgásokat, akkor dobja meg a társát, ha az már üresen van. Kevés olyan összjátéka volt, ahol a majd magát üresre játszó társához már előre elindította volna a passzt. Vélhetően ezért is jobbak a mély labdái, hiszen ott már hamar látható, hogy az elkapó a védő elé tudott kerülni és “csak” elé kell dobni a labdát.

Belenőtt egy Superman szerepkörbe. Annyira egyedül akarta megoldani a szituációkat, amiket már college szinten sem szabad, nemhogy az NFL-ben. Ezekből pedig Carson Wentz díjas, arcpirító bakik is kicsúsztak időnként.

Összegzés

Sam Howell az idény kezdete előtt a 2-3 legtehetségesebb irányító közt volt számon tartva 2021-ben. Azonban a játékstílusán, eredményességén, pontosságán nagyon meglátszott, hogy a teljes kisegítő személyzetét draftoták tavaly. A futó páros Javonte Williams és Michael Carter mellett az elkapó duóját, Dyami Brownt és Dazz Newsome-ot is. Howell így egy sokat mozgó alacsony irányítóból igazi dual threat quarterback lett. Annak ellenére esett vissza a játékának minősége, hogy sokkal nagyobb hangsúly volt az ő vállán. Messze van egy NFL irányítótól mind döntési mechanizmusban, mind játékolvasásban jelenleg. Sok idei társához hasonlóan nagyon kell neki egy, de akár két tanuló év is, azonban a karereje, mentalitása és a potenciálja a lábában vélhetően elég lesz arra, hogy a második nap valamely pontján elkeljen majd a játékosbörzén.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!