Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Travon Walker

Mit kell néznie a játékosmegfigyelőknek és ezzel együtt a csapatoknak egy prospect esetén? Hogy most mire képes, vagy hogy mire lehet képes mondjuk két év múlva? A kérdés megválaszolásának nagyon jó alanya lehet Travon Walker, a Georgia rettegett védelmének oszlopos tagja, aki ugyan jelen pillanatban még nem olyan jó játékos, hogy top10-es picket érjen, azonban minden megvan benne ahhoz, hogy két év múlva domináns pass rusher legyen az NFL-ben. 

Walker Georgia államban, Atlantától nem messze nőtt fel, a gimiben a foci mellett kosárlabdázott is, de előbbivel keresték az egyetemek – akkor még elsősorban belső védőfalemberként –, ráadásul ötcsillagos tehetségként a legnagyobbak is. Ő végül maradt államon belül és a Georgia egyetemhez köteleződött el, ahol a Bulldogs rettegett védelmének oszlopos tagja lett. Nem feltétlen róla szólt a defense, de mára ott tartunk, hogy a csapatból szinte biztosan ő lesz az elsőként elkelő játékos a drafton, jelen pillanatban top4-es picknek várják és az 1/1 sincs kizárva esetében. Nézzük, mennyire jogos ez a hype.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Mintha laborban építették volna. Csak nézzétek meg a spider chartját, ennél nem létezik jobb felépítés és atletikusság kombináció. De hozhatjuk a RAS (Relative Athletic Score) mutatóját is, ami 9,99 a 10-ből, pont mint Myles Garretté volt öt éve. Az is sokat elmond, hogy rajta kívül csak Jadeveon Clowney volt képes arra, hogy 120+ kilósan 4,55 alatti 40 yardos időt fusson.

Walker 195 centi, emellé 123 kiló, a karfesztávolsága pedig 214 centi, ami a felső 5 százalékba helyezi. Elég jó alap, ha egy pass rusher magas, kemény felépítéssel rendelkezik és baromi hosszúak a karjai. És akkor erre jön rá, hogy hihetetlenül atletikus is. A Bulldogs védője robbanékony (lásd távolugrás és súlypontemelkedés), gyors (40 yard), hajlékony (3 cone) és agilis (20 yard shuttle) egyben, tehát adottságilag minden megvan benne, ami kell, hogy valaki kiemelkedő pass rusher legyen az NFL-ben.

És persze lehet legyinteni a Combine-ra, de talán a pass rushereknél a legfontosabb, hogy valaki kiemelkedően atletikus legyen – és ezek a számok nagyrészt meglátszottak Walkeren az egyetemen is (a hajlékonyság lehet kisebb kérdőjel ezek közül a felvételek alapján, abban nem tűnt kiemelkedőnek, csak jónak).

Baromi erős. Walker ereje több mindenben is megmutatkozik. Pass rushban jelenleg a bull rush a legnagyobb erőssége, ahol épp ezt a nyers erőt kamatoztatja, nagyon jól alakítja át a sebességét erővé és tolja be ellenállást nem tűrően a támadófalembereket az irányító ölébe. Futás ellen egészen kiválóan horgonyoz le az alsóteste erejének hála, így nem lehet elmozgatni a helyéről. Felsőteste is erős, ez pedig abban segít, hogy jól kontrollálja a blokkokat, el tudja tartani magától a falemberét és nem veszti el a harcot, amíg figyeli, merre megy a futó. Emellett nagyon kemény első ütése van, a kezeit erőszakosan használja.

Futás ellen már most nagyon jó, és megvan a potenciál pass rushra. A Bulldogsban elég sokat játszották Walkert belső falemberként, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy fejlett legyen futás elleni védekezésben. Nagyon jól veszi fel a blokkokat, eltartja magától a támadófalembert, közben a backfielden tartja a szemét, majd a kellő pillanatban lejön a blokkról és megcsinálja a szerelést. Első naptól hasznos tagja lesz az őt draftoló csapatnak a futás elleni védekezésével. Pass rushban még van hová fejlődnie (lásd lentebb), de a potenciál mindenképp ott van benne, hiszen kiváló az első lépése, robbanékony, gyors és hajlékony is, tehát minden adottsága megvan a jó passzsiettetéshez is – csak össze kell még raknia.

Sokoldalú. Ahogy az előbb említettem, a fal széle mellett sokat játszott középen is, 3-as, 5-ös és 6-os technikán is sok snapje volt a Georgia egyetemen. Emellett coverage-be is hátraküldték néha, ahol szintén megcsillogtatta atletikusságát. Erre mondjuk méretéből adódóan sokat nem számíthatunk az NFL-ben, de ha jövendőbeli csapata 3-4-es rendszert használna és úgy döntene, hogy lefogyasztja kicsit Walkert OLB-nek, akkor akár így is használhatják. A természetes posztja azért inkább egy 4-3-es DE lenne.

Hiányosságok, kérdőjelek

Baromi nyers még. Ugyan fent láthattuk, hogy minden adottság a rendelkezésére áll, hogy kiváló pass rusher legyen, ezt egyelőre nem sikerült összeraknia. Részben felelős ezért a szerepe, amit neki szántak a Bulldogsnál, de az egyértelmű, hogy jelen pillanatban nagyon fejletlen és inkonzisztens pass rusherként. A bull rush-on kívül nem igazán vannak pass rush move-jai, amit gyakorta és hatásosan tudna alkalmazni, illetve a kézhasználata is gyenge, nem rakja a mozdulatokat jól egymás után, hogy megharcolhasson a falemberekkel. A jó hír ezzel kapcsolatban az, hogy ez tanítható tulajdonság, és ha megtanítják neki, akkor igazán félelmetes lehet.

Kevés teljesítmény. Walkernek 29 meccsen mindössze 9,5 sack jött össze, ami nem mutat túl jól az önéletrajzán. Ebben persze közrejátszik, hogy olyan szerepben játszatták, ahol kevesebb lehetősége volt gondolkodás nélkül az irányítóra rongyolni, ettől függetlenül nem mutat jól ez a kevés sack a neve mellett. Azért is nehéz az ő megítélése, mert elég keveset indult a tackle-ön túlról, ahonnan igazán ki lehetne használni a fizikai adottságait, általában a tackle-lel szemben vagy bentebb állt fel a vonalra.

Összegzés

Travon Walker tökéletes példa az örök kérdésre, azaz hogy egy prospectnél mit nézzünk: milyen játékos volt az egyetemen, vagy milyen játékos válhat belőle 1-2 év múlva a profik közt? Ő jelen pillanatban jobb atléta, mint futballista. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne már első évétől hasznos tagja egy védőfalnak és ne tudna segíteni csapatán, de a jelenlegi tudása nem érne top10-es picket, talán még top20-ast sem.

A legjobb játéka még elég egyértelműen odébb van 1-2 évvel, tehát fejlesztésre, edzésre szorul. Viszont ha azt nézzük, hogy mire lehet képes 1-2 év múlva egy kis tanítással, akkor egy igazán domináns pass rushert kaphatunk, ez a játékos pedig már megéri a top5-ös picket is. Walker méret-erő-atletikusság kombinációja párját ritkítja, ezek a tulajdonságok pedig egy pass rushernél nagyon fontosak – fontosabbak, mint más posztokon.

Nagyon jól lehet hasonlítani Rashan Garyhez, akit a Packers draftolt 2019-ben 1/12-re, és akkor ő is egy ilyen projekt játékos volt tökéletes adottságokkal, fejlesztésre szoruló képességekkel. Az ő első éve gyengére sikeredett, a második szezonra már látszottak a fejlődés jelei, többet is volt a pályán, majd tavaly harmadévesen óriásit robbantott és dominált pass rusherként, az ötödik legjobb pass rush értékelést kapta a PFF-től – mindössze Myles Garrett, Maxx Crosby, TJ Watt és Joey Bosa előzték meg. Hasonló karrierív várhat Walkerre is, ráadásul szerintem ő futás ellen jobb, mint Gary akkoriban volt.

Egyre többen pusmognak arról, hogy a Jaguars akár őt választhatja Hutchinson helyett, de ha nem, akkor a Lionsnél is ő az esélyes, amennyiben nem irányítót húznak. Ha mégis Hutchinson-Willis duóval indulna a játékosbörze, akkor is elviheti a Texans, a Jets és a Giants is sorban egymás után, a top8-ból pedig szinte garantáltan nem csúszik ki.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!