Connect with us

Szabadügynök

Amilyen jók a trade-ek, olyan rossz a piaci tevékenység – Eagles FA-értékelő

Várakozásokhoz mérten csendes piaca volt az Eaglesnek, hiszen lejáró szerződésű játékosok nem nagyon voltak, pénz nem volt sok és nem is lehetett igazán felszabadítani, így egy nagyobb meg pár kisebb igazolásra futotta csak – ráadásul az sem sült el túl jól. A keret jelenleg szinte egy az egyben ugyanaz, mint a tavalyi, így a draftra maradt az erősítés. 

Howie Roseman general manager a cserékkel és ezáltal a draft pickek gyűjtésével elég jól garázdálkodott az utóbbi egy évben, hiszen Carson Wentz eladásával, illetve a Dolphins és a Saints lehúzásával az idei és a jövő évi draftra is két első körös picket gyűjtött be, plusz még egy második- és egy harmadik kört is betett a kasszába a következő börzékre. Kapott is egy szerződéshosszabbítást, azonban amennyire jól sikerültek ezek a cserék, annyira nem tetszik az idei piaci tevékenysége a csapatnak.

Távozók, pénzfelszabadítás

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Nem lesz hosszú ez a rész, hiszen nem voltak igazán fontos szabadügynökei a csapatnak, és pénzt sem igazán lehetett felszabadítani kivágásokkal vagy átalakításokkal. Egyedül Darius Slay szerződéséhez nyúlt hozzá a vezetőség, amivel $12 milliót szabadított fel az idei capben és tolta el a terheket a következő évekre.

A csapatot elhagyókért tehát sok könnyet nem kell hullajtani. Singleton gyártotta a tackle-öket zsákszámra, de hibázott is elég sokat és coverage-ben is el volt veszve kicsit – persze azért az $1,1 millióért, amiért a Broncos elvitte, meg is lehetett volna tartani legalább tartalékosnak, mert arra meg jó. Avery konkrétan semmit sem tudott hozzátenni a csapat játékához, Ridgeway pedig rotációs védőfalember volt, ilyet bármikor bárhonnan szerez a gárda. Kerrigan az egyetlen Bucs elleni PO-meccsen kívül még csak szerelést sem tudott felmutatni, így érte sem kár. McLeodot szeretik az öltözőben, de egy abszolút nélkülözhető játékos, bár azért a poszt elég vékony jelenleg (nem véletlenül érdeklődnek Tyrann Mathieu iránt). Nelson egy korrekt CB2, ő kvázi a legnagyobb veszteség, de láthatóan fiatalítani akar az Eagles a poszton.

Érkezők, maradók

Az igazán fontos, eredetileg 2022-ben lejáró szerződésű játékosokkal már szezon előtt/közben hosszabbított a csapat. Ilyen volt Jordan Mailata, Dallas Goedert, Avontae Maddox és Josh Sweat is, és a csapatnál igyekeztek is hangoztatni, hogy őket is illene beleszámolni a piaci tevékenységbe. Ha így akarnánk nézni, akkor egyébként egytől egyig mindegyik jó döntés volt, ráadásul többen kifejezetten olcsón maradtak, szóval ezekért a döntésekért tényleg jár a kalaplengetés, csak ennek az értékelőnek ők nem képezik részét – az persze tény, hogy rengeteget javítanának a végső értékelésen.

Na de nézzük a tényleges igazolásokat, hosszabbításokat.

Támadóoldalon nem kellett sok mindent csinálni, hiszen igazából csak egy igazán jó elkapóra lett volna szükség, az offense egyébként rendben volt. Állítólag próbálkozott is a csapat Calvin Ridley-nél, Christian Kirknél és Allen Robinsonnál is, de előbbit eltiltották, utóbbi érthető módon a Ramsbe igazolt egy jó irányító mellé, Kirk pedig akkora fizetést kapott, amivel hülyeség is lett volna versenyezni. Így hoppon maradt a gárda és majd a draftra marad a kérdés. Illetve hát érkezett Zach Pascal, de csak 3-4. számú elkapónak, annak oké ilyen olcsón. Valamiért Nick Sirianni szereti, én sokat nem várok tőle, de elfér.

Jason Kelce-ről lehet még röviden beszélni, de az ő visszaigazolása csak formalitás volt, miután eldöntötte, hogy nem vonul vissza. A szerződését úgy alakították ki, hogy visszavonulás esetén megszűnjön és 2023-ra lehessen tolni a halott pénzt utána, ellenben ha tovább akarna játszani, akkor tudva levő volt, hogy új szerződést fog kapni hasonló konstrukciókkal. Kelce továbbra is a liga egyik, ha nem a legjobb centere, emellett a csapat vezére, ennek megfelelő fizetést is kapott, nem lehet vitatkozni a döntéssel és sokat hozzáfűzni sem. Meg kell még említeni a három RFA-játékost a támadóknál, Herbig tenderrel maradt csereguardnak, Scott és Ward pedig tendernél olcsóbban maradt a csapatnál kiegészítő embernek. Mindegyik korrekt lépés.

A védelemre áttérve, két falembert megtartott a gárda kalandos úton. Fletcher Coxot előbb kivágta a csapat, majd újraigazolta $14 millióért. Az ő szerződése annyira bonyolult, hogy még én sem értem teljesen, de a lényeg az, hogy ezzel a duplalépéssel minimálisan spórolt a csapat, és már most eltolt jövőre egy csomó halott pénzt. Igazából Coxot már másfél éve el kellett volna cserélni, azzal járt volna a legjobban a csapat, szerintem már túlhúzták ezt a kapcsolatot. Már 31 éves, tavaly elégedetlenkedett az edzői stábbal, nem tetszett neki a rendszer és nem is játszott benne olyan jól, szóval ha már kivágták, nem hoztam volna vissza, lehetett volna valaki fiatalabbra költeni ezt az összeget. Ráadásul még drága is volt az előbb leírtak fényében.

A másik jómadár Derek Barnett, aki több buta büntetéssel vétette észre magát, mint sackkel. Szerintem nem is volt tervben az ő visszahozatala, de David Ojabo sérülése azt jelentette, hogy várhatóan nem marad bent pass rusher az Eaglesnek a draft első körében, ezért hozták vissza gyakorlatilag egy évre $7 millióért (hivatalosan két évre $14 millióért). Feleennyiért még tetszene is egyébként harmadik számú edge rushernek, így annyira azért nem.

És akkor jöjjön a nagyvad, az egyetlen nagy igazolása a csapatnak, Haason Reddick. Az Eagles akart szerezni valakit a SAM pozícióba, ami gyakorlatilag egy ilyen pass rusher / linebacker hibrid, ami egyébként illik Reddickre, aki LB-ként kezdte a pályafutását, de aztán pass rusherként teljesedett ki. Azonban több problémám is van ezzel. Egyrészt Reddick szerintem egy túlértékelt pass rusher, ugyanis leginkább egy trükkje van, a sebessége és robbanékonysága. Kétségkívül ez egy jó dolog, de ha egydimenziós vagy, azt azért le lehet védekezni egy jó OT-nek. Ezen kívül pedig tavaly és tavalyelőtt is inkább a rendszer tette naggyá és szállította számára a kiváló számait. Ami azért különösen nagy probléma, mert az Eagles rendszere – legalábbis amit eddig Jonathan Gannon futtatott – egyáltalán nem olyan, mint amiben Reddick tündökölt, nem agresszív és nem megtévesztésre alapuló, nincsenek szimulált nyomások és hasonlók. Tartok tőle, hogy Reddick nem fogja tudni hozni azt, amiért igazolták – persze ha esetleg változik a rendszer, akkor egyből jobbra értékelem majd ezt az igazolást, de erre nem számítok különösen.

A linebacker és safety posztokról kell még szót ejteni. Előbbiben Singleton helyére érkezett Kyzir White, aki safetyből konvertált linebacker, így a coverage-dzsel nincs baja és a tackle-öket is szokta szállítani. Nem egy sztárjátékos, de erősítés lesz a pocsék LB-sorba, amit a nagyon laza zónázós rendszer miatt szétszedtek a jobb irányítók tavaly. És még áron alul is érkezett szerintem, szóval ez kifejezetten tetszik. Safetyt próbált szerezni a csapat, Marcus Williamsnél is próbálkozott, de végül nem jött össze semmi, csak visszahozták Anthony Harrist, ami egyébként ennyiért teljesen rendben is van. Ő sem váltja meg a világot, de nagyon üres volt a poszt, már csak mennyiségre is szükség volt valakire. Most még Tyrann Mathieu megszerzésének lehetősége áll fenn, ami rövid távon jó lenne még, de kicsit öreg már a csapat helyzetéhez képest.

Összegzés

Gyakorlatilag ugyanaz maradt a csapat, mint tavaly. Egyedül Reddick számít nagyobb nevű erősítésnek, de vele kapcsolatban meg vannak kétségeim, mennyire fog működni Philadelphiában. Mellette a másik nagyobb mozgással, Cox kivágásával + visszahozatalával sem vagyok megelégedve, ez pedig azért már megadja az alaphangot egy negatív értékelésre. White megszerzése és Harris visszaigazolása javít a dolgokon, meg akár Kelcet is idevehetjük kis súllyal (ez azért kötelező volt), de összességében elmondható, hogy nem erősödött a csapat, és ez főleg a védelemnél probléma, amelyik borzalmas volt tavaly normális ellenfelek ellen.

A drafton persze lehet még erősíteni, a két első körből az egyik fixen a védőfalba fog menni, és ha a másik nem, akkor meg elkapóra, esetleg cornerbackre, de állítólag Slay és Maddox mellé inkább az egyik fiatalt szánják a rosterről. Ami még elképzelhető és sokan régóta várják, az egy linebacker, de ezt majd csak akkor hiszem el, ha tényleg megvalósul, mert teljesen szembemenne az Eagles eddigi filozófiájával. A második körben már jöhet LB, vagy safety, ami egyébként akár egy első körös hátracsere után is elképzelhető.

Értékelés: C-

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!