Connect with us

Szabadügynök

Itt ez már nem elég – Chiefs FA-értékelő

Az AFC West rohamosan erősödik, a Broncos, a Raiders és a Chargers is hihetetlenül sokat kozmetikázott a keretén az elmúlt egy hónapban, így a Chiefs előnye papíron rohamosan fogy. Hiába a Mahomes, Reid varázslat egyre kevesebben mernek fogadni a csoport bajnokára és ezen az sem segít, hogy a másik három csapattal ellentétben nekik ismét jobban meg volt kötve a kezük a szabadügynökpiacon és nem hogy nem erősödtek, de végsősoron még gyengültek is.

A Chiefs évek óta kevés elkölthető pénzzel vág neki az offseasonnnek, mert legjobb játékosai le vannak kötve és azt a kevés összeget is ami rendelkezésükre áll, kénytelenek arra használni, hogy a fontos távozóik egy részét meg tudják tartani, így új érkezőkkel elvétve találkozni. Ez szinte most sem volt másképpen, csak aztán porszem került a gépezetbe.

A kötelező kört már a piac nyitása előtt letudta a gárda, a csapat legfontosabb szabadügynökét Orlando Brownt ugyanis franchise tag alá helyezték. Ez egy teljesen kalkulálható lépés volt a csapat részéről, ugyanis azok után, hogy tavaly egy első körért szerezték meg a bal oldali tackle-t, nem tehették meg, hogy kiengedik a piacra. Ellenben Brown esetében már bebizonyosodott, hogy nem olyan könnyű megegyezni, így a taggel nyertek egy kis időt magunknak, hogy szerződés pontos részleteit kidolgozzák. A legjobb az lett volna ha már mostanra sikerül megállapodni, de egy időre mindenképpen áthidalták a próblémát.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Brown megtartása után aztán tényleg nem lett volna semmi elkölthető pénze a csapatnak, így nem csoda, hogy ezzel párhuzamosan több lépést is eszközöltek. Egyrészt kivágták Anthony Hitchenst, ami semmi meglepetéssel nem szolgált, mert a veterán linebacker messze ligaátlag alatt teljesít és ehhez mérten pedig sokat keresett volna. Ráadásul két fiatal linebacker is helyet követel magának a kezdőben.

Szintén részben várható lépés volt, hogy Frank Clark helyzetével próbál kezdeni valamit a gárda. A kivágás itt is valós opció lehetett volt, ellenben végül egy szerződésátalakítás lett a tárgyalás vége, ugyanis sem a játékos nem akart elmenni, sem a csapat nem akart keresgélni egy újabb pass rushert, mert ez a szekció továbbra is gyenge pontja a gárdának. Az új szerződés értelmében a defensive end a következő két évben 29 millió dollárt keres biztosan, ami 36 millió is lehet, amennyiben teljesít bizonyos feltételeket. Ez mindenképpen kedvező a csapat számára, mert Clark a deal előtt csak 2022-ben foglalt volna el 26 milliót a fizetési sapkából.

Csaknem 10 millió dollárt szabadítottak fel idén azzal, hogy Joe Thuney szerződéshez hozzányúltak. A kiváló guard nagy húzásnak számít tavalyról és hosszútávon számolnak vele, így racionális döntés volt ez a csapat és a játékos részéről is.

A legnagyobb meglepetés azonban Tyreek Hill elcserélése volt, ami pár héttel ezelőtt történt. A liga egyik legjobb elkapójával szeretett volna hosszabbítani a csapat, de a két fél nem tudott megegyezni, így végül Hill Miamiban kötött ki. Nagyon nehéz megítélni a cserét a Chiefs részéről, mert a Mahomes-Hill páros kémiája párját ritkította és egy olyan sikeres korszakot teremtettek meg ami elég ritka. Ennek ellenére a fizetés, amit Hill végül a Dolphinstól kapott, egészen durvának mondható és Reidéknek minden más erősítésről le kellett volna mondani, ha meg akarják tartani. Szerintem sem Hill, sem a Chiefs nem járt jól ezzel, hatalmas veszteség lesz mindkét félnek a szakítás, ráadásul így váratlanul a WR is elég nagy hiányposzt lett.

Az ügyködések ellenére továbbra sem maradt a világ összes pénze a Chiefsnél, így várható volt, hogy minden fontos szabadügynököt így sem tudnak megtartani. Ahogy azt sejteni lehetett Tyrann Mathieu, a csapat svájci bicska safetyje elhagyta a csapatot, mert bár még mindig fontos láncszeme volt a hátsó alakulatnak, a fizetési igényeit már nem tudta finanszírozni a gárda (bár a játékos szerint elég lett volna Reid pénzét neki adni) Mathieu távozása bár fájó lehet, de szép lassan beáll egy regresszió a teljesítményében, így pedig meg lehet érteni a csapat álláspontját.

Szintén távozott a secondaryból Charvarius Ward, aki a 49erstől kapott új szerződést. Ward egy korrekt játékos, ellenben egy szezon kivételével nem tudott konstans igazán magas szinten játszani, így pedig kockázatos lett volna a csapattól busásan megfizetni.

Ugyanerre a sorsra jutott Byron Pringle elkapó posztról, aki bár néha elő tudott lépni mint harmadik számú célpont, valójában nem volt egyáltalán fontos láncszeme a támadósornak, a Chiefs akár a draftról, akár szabadügynökpiacról könnyedén pótolhatja, sőt upgrade-elheti az ő feladatkörét.

Ellenben visszaigazolták a Andrew Wylie-t, aki guardként és szükség esetén tackle-ként is bevethető volt, nem kezdő szintű játékos, de beugrónak tökéletesen megfelelt, ráadásul ismeri is a rendszert, így egy évre 2,5 millió dollárért nagyon jutányos a hosszabbítása. Ugyanebbe a kategóriába esik nálam Chad Henne is, aki csereirányítónak Mahomes mögé teljesen megfelel, a két millió dolláros évi fizetés pedig még alacsonynak is mondható. Egy fokkal fontosabb Michael Burton a csapat fullbackje, bár a Chiefs keveset használja, bizonyos felrajzolt játékoknál jó szolgálatot tesz. És hogy a védelemből is meg tudjunk említeni valakit, Derrick Nnadi és DeAndre Baker is hosszabbított a csapattal. A fiatal defensive tackle ígéretesen kezdte a karrierjét, de aztán nagyon beleszürkült a mezőnybe, korrekt rotációs játékosnál nem több jelenleg. Baker pedig alighanem csak azért maradt, mert a corner poszt nem csak minőségileg, de mennyiségileg sincs meg lassan.

 

Az érkezők közül igazából kevés játékost lehet igazán kiemelni. Két (+fél) nagyobb név akad köztük, de legalább mind a ketten fontos érkezők. Az első Justin Reid, a Houston volt safetyje. Mivel a Chiefs előszeretettel használ három safetys felállásokat, így borítékolható volt, hogy a távozó Mathieu miatt igazolnak erre a posztra (és még a draftról ezek után sem lehet kizárni egy újoncot), így nem túl meglepő a fiatal játékos érkezése. A három évre adott nagyjából 31 millió dolláros szerződés is teljesen rendben van. Bőven van kockázat Reid játékában, aki első két szezonja kivételével nem igazán tudott kiemelkedőt nyújtani, ellenben még mindig fiatal és rookie éve alapján elég nagy potenciál van benne, így ez egy korrekt kezdő fizetés. Érkezésével Spagnuolo mester kezében több variálási lehetőség van a hátsó alakzatban, Reid és Thornhill is sokoldalú játékos, sokat tudják cserélgetni a helyüket.

A másik érkező JuJu Smith-Schuster, akinek az érkezése talán még Reid megszerzésénél is fontosabb (pláne Hill távozása után). A Chiefsnek időtlen-idők óta nincs egy igazán jó harmadik számú célpontja, amikor legutóbb volt egy nagyjából korrekt (Watkins), akkor Super Bowlt is nyert a gárda. JuJu teljesítményét ugyan elég sok kritika érhette az utóbbi időben és messze nem tudta megismételni rookie szezonját, de Mahomesszal a háta mögött komolyabb számokat várhatunk tőle újra. Az látszik, hogy nem bíznak benne a csapatok, a Chiefs egy mindössze 1 éves szerződést adott neki, aminek a garantáltja 3 millió. Ellenben ha jól játszik az elkapó, akkor ez csaknem 11 millió dollárt is érhet. Hill távozásának fényében ez az igazolás felértékelődik, de magában még így is jókora visszaesés várható elkapó fronton, hiába jött még egy WR az elmúlt napokban.

Juju mellett ugyanis a csapatnál kötött ki Marquez Valdes-Scantling is. A volt Packers játékos három évre 30 millió dollárért írt alá, ami jókora túlfizetés véleményem szerint. MVS ugyan kiváló sebességgel bír, de ez az egyetlen aspektus, amiben hasonlít Hillre. Se nem lát olyan jól a pályán mint a gepárd, se nem olyan jók a kezei, se 50/50 labdáknál nem lehet rá számítani. Kellett nagyon a WR erősítés, de nem ilyen és nem ennyiért. Mennyiségben így ugyan meg van az elkapó poszt, de ahogy fentebb írtam, ez még így is visszaesést jelent.

Összességében a Chiefs nem sok mindent csinált a piacon, de Hill távozásáig pont azokat a szükséges lépéseket tették meg, amivel meg lehetett volna a kisebb fejlődés. Reid és JuJu is nagy hiányposztra érkezett és mindketten nagyon rendszerfit játékosok. A távozók között igazából Mathieu és Hill a két nagyobb név, akiért úgy valóban fájhat a szurkolók szíve, de pont két olyan név, akik magukkal húzták a két csapatrészt. Ami fájdalmas lehet még az a corner és az edge poszt figyelmen kívül hagyása, mert igazán game changing játékos, de még korrekt kezdő sem nagyon érkezett (némi pénz még maradt, de a használható játékosok fogynak). Ebből a szűkös pénzügyi helyzetből ugyan sokkal jobbat nem lehetett kihozni, de talán azt sem érezhetjük, hogy mindent megtett a gárda. Ami fájdalmas lehet a Chiefs fanoknak, hogy a csoport másik három tagja egyaránt hatalmasat fejlődött, így pedig a Chiefs előnye fokozatosan fogy. Mahomes miatt még így sem lehet leírni őket, de lassan ideje lenne kockáztatni.

Értékelés: C

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!