Connect with us

Szabadügynök

Láb a gázpedálon – Saints FA-értékelő

A Saints egy nagyon egyedi stratégiát folytat évek óta, folyamatosan win now módot hirdetnek és tolják maguk előtt a terheket. Ez Drew Brees idejében teljesen érhető is volt – részben még mindig ennek a korszaknak nyögik a terheit –, de még Sean Payton visszavonulásával sem voltak hajlandóak arra, hogy akkor visszalépjenek kettőt és elkezdjenek egy újjáépítést egy egészségesebb cap-helyzetet szem előtt tartva. De nem ám, a Saints továbbra is a gázon tartja a lábát – már amennyire tudja. 

A lehetőség pedig tényleg itt lett volna, lehetett volna azt mondani, hogy oké, Brees és Payton nélkül nem fogunk Super Bowlért küzdeni a közeljövőben, nagyon egészségtelen a cap-helyzetünk, most hozzunk akkor egy átmeneti évet Dennis Allen vezetésével, tegyük kicsit rendbe a pénzügyeinket és jövőre kezdjünk bele egy építkezésbe. Ehhez képest minden egyes szerződést átalakított a csapat, amit csak lehetett (részben készülve arra, hátha megszerzik Deshaun Watsont, de nem kellett volna ezeket aztán ténylegesen meglépni, miután kiderült, hogy lemaradtak róla), jövőre egy jócskán megemelkedett fizetési plafonnal számolva is mínusz 30 millióval áll már most a Saints, ráadásul egy olyan trade-et is meglépett, ami megint csak jócskán az idei évet helyezi előtérbe a hosszabb távú tervek helyett.

Mi volt az Eagles és a Saints terve ezzel a cserével?

A nagy pénzfelszabadítás

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A nagy pénzrablás című sorozat mintájára adtam ezt a címet az FA-kitekintőnek, és jött is, amit vártunk. A Saintsnek megint nem kellett kivágnia senkit a keretből, és így is sikerült nagyjából 110 millió dollárt felszabadítania az alábbi játékosok szerződésének átalakításával:

  • Michael Thomas, WR: $11,6 millió
  • Andrus Peat, G: $7,7 millió
  • Ryan Ramczyk, RT: $14,5 millió
  • Cameron Jordan, Edge: $10,7 millió
  • Tanoh Kpassagnon, Edge: $1,7 millió
  • Alvin Kamara, RB: $8,37 millió
  • Marshon Lattimore, CB: $18,45 millió
  • Marcus Davenport, Edge: $6,81 millió
  • David Onyemata, DL: $5,97 millió
  • Taysom Hill, TE: $7,2 millió
  • James Hurst, OT: $1 millió
  • Malcolm Jenkins, S: $4,9 millió (fizetéscsökkentés, mielőtt visszavonult volna)
  • Demario Davis, LB: $5,1 millió
  • Bradley Roby, CB: $7,2 millió

Elképzelhető, hogy ha nem akarták volna Deshaun Watsont megszerezni, akkor nem lépik meg az összeset, de az irányító miatt szükség volt $35 milliónyi cap space-re (aztán az ő szerződését is átalakították volna), amit össze is hozott a csapat, ám végül nem a QB-ra költötte, aki a Brownst választotta. Így viszont konkrétan mindenkinek átalakították a szerződését, aki él és mozog, így akár még költhetnek is belőle (még az alábbi mozgások után jelen pillanatban is van $19,8 millió helye a plafon alatt a csapatnak, ami az ötödik legtöbb), de akár el is tolhatják 2023-ra, hogy gyakorlatilag ebből kifizessék jövőre azt, amit most áttoltak oda.

Távozók

A Saintsnek igazából négy fontos szabadügynöke volt, közülük a két legjobbat elvesztették. Terron Armstead a liga talán legjobb passzblokkoló left tackle-je, azonban elég sokat sérült, így nem mindig lehet számítani a szolgálataira. Ettől függetlenül nagy lyuk keletkezett a támadófal bal szélén az ő távozásával, amit nem igazán lehetett minőségben pótolni, és ő számít a Saints cap-helyzet első valódi áldozatának. Rajta kívül a tavaly franchise taggel megtartott safety, Marcus Williams is eligazolt, ami számomra egy fokkal nagyobb meglepetés volt, ugyanis a tavalyi döntés után én azt hittem, hogy mindenképp meg akarják tartani. Végül nem így lett, és ő is hagyott maga mögött egy nagyobb lyukat a secondary mélyén. Főleg úgy, hogy párja, Malcolm Jenkins bejelentette visszavonulását, így mindkét kezdő safetyjét elvesztette a Saints egy holtszezon alatt.

Rajtuk kívül a többiekért nem fog könnyeken hullajtani a vezetőség. Esetleg Kwon Alexandert lehet még visszahozni, olcsón kiegészítő szerepre jó lehet a linebacker sorba. A két csereirányító lelépett, de utólag kiderült, hogy semmi szükség rájuk, még upgrade-elni is sikerült. Montgomery egy ilyen mindenféle fegyverként kapott pár snapet offense-ben és visszahordóként is, de egyáltalán nem egy pótolhatatlan figura, ahogy a tight end Garrett Griffin sem.

A csapat ezeket figyelembe véve úgy állt a piacon, hogy üres volt a safety-sora, nagyon kellett egy left tackle és egy elkapó a támadósorba, plusz az irányító-kérdést is meg kellett oldani.

Érkezők/maradók

A fenti négy nagy needből kettőt nem orvosolt a csapat. Elkapóposztra visszaigazolták Tre’Quan Smith-t és Deonte Harrist (aki már Harty néven fut), de ez maximum arra volt jó, hogy ne legyen teljesen üres a WR-sor a remélhetőleg visszatérő Michael Thomas mögött, ide még továbbra is kellene legalább egy minőségi játékos, aki várhatóan a drafton érkezik majd – bár a piacon van még pár veterán arc, aki akár hasznos is lehet rövid távon. Emellett a left tackle poszt sem lett megoldva, jelenleg James Hurst számít kezdőnek, aki egyébként nem volt rossz tavaly, meg világéletében egy elfogadható alsóbb kategóriás szintet tudott hozni passzblokkolásban, de nyilván nem ő számít valódi megoldásnak.

Az irányító posztot viszont sikerült megoldani: Watson lett volna az A-terv, Winston (és Dalton) pedig a B. Meggyőződésem, hogy Winstonnal rájátszásba ment volna a Saints tavaly, és ugyan Payton a hülye döntései mellett a nagy játékait is visszafogta a korábbi 1/1-esnek, azért jól elvezette a csapatot a kiváló védelemmel a háta mögött 5-2-es mérleghez a sérülése előtt. Ebben az NFC-ben pedig Winstonnal simán PO-contender lesz idén is a csapat. Az árcédulája is rendben van, gyakorlatilag ő külön polcot képez a QB-fizetések terén, hiszen vannak a veterán kezdő irányítók felette, alatta pedig az újonc szerződésesek és a cserék. Úgyhogy a Saints képes volt kiharcolni ezt a középkategóriás kezdő fizut, ami másoknak nem nagyon jött össze még. Ráadásul mögé olcsón jött Dalton prémium cserének, ami szintén jó lépés volt.

Safety poszton ugyan lett minőségbeli visszaesés, de a lehetőségekhez mérten egész jól sikerült pótolni a tavalyi kezdőket. Maye nagyjából feleannyit kap, mint Williams kapott a piacon, és ugyan rosszabb játékos nála, olyan nagyon sokkal azért nem. Persze a tavalyi sérülése lejjebb nyomhatta az árát, de előtte két évig elég jó teljesítményt nyújtott a Jetsben, ahol ráadásul a társak védő MVP-nek is megválasztották. Ő lesz az egyik kezdő a poszton, a másik viszont még nem teljesen tisztázott. Érkezett ugyan Daniel Sorensen olcsón, de ő minden bizonnyal harmadik számú lesz, aminek egyébként meg is felel, rotációs szerepben a Chiefsben is jobban mutatott azért. Az érdekesebb kérdés számomra az, hogy a most feltehetőleg olcsón visszaigazolt PJ Williams (nincsenek még részletek az esetében) vagy CJ Gardner-Johnson lesz a másik safety, és kettejük közül ki lesz a slot corner. Mindketten sokoldalúak és játszathatók mindkét poszton, sőt nem is rosszak egyébként egyikben sem, szóval összességében tetszik ez az egység, és érdekel hogyan osztják majd le a szerepeket.

Az érdemi része ennyi volt igazából a piaci tevékenységnek, még visszaigazolták Shy Tuttle-t és Carl Grandersont a védőfalba, amit ki lehet emelni. Tuttle tavaly kezdő volt és jól is játszott, az RFA-tender kötelező volt az ő esetében. Grandersonnak inkább odaadtam volna az ERFA-tendert, mintsem ezt a két éves hosszabbítást, bár első évben nagyjából annyit foglal, mint a másik esetben tette volna, és ha nem teljesít, akkor jövőre kivágható fájdalmak nélkül (kivételesen nem tolták el az ő pénzét, inkább adtak maguknak opciót jövőre $4 millióért). Mellettük már csak mélységi játékosok érkeztek, nem is mindenki marad majd a végső keretben közülük.

Összegzés

Szóval a Saints amennyire tudta, a gázon tartotta a lábát. A kezdőt tekintve ez továbbra is egy nagyon jó keret (a mélység mondjuk eléggé hiányzik), igazából egy LT és egy WR kellene még, hogy gyakorlatilag ne maradjon igazi hiányposztja a csapatnak (meg egy igazi TE sem ártana, mert Taysom Hill nem az). Lehet, hogy épp ez a terv a draft első körére a két választási joggal, vagy lehet felmennének az egyik top LT-ért és a piacról igazolnának egy veterán elkapót.

Őszintén, nem tudom mennyire okos ennyire a gázon tartani a lábad, amikor ugyan a rájátszásért reálisan küzdhetsz, sőt akár favorit is lehetsz rá, de azért a Super Bowl reálisan nézve távolinak tűnik. Ha lenne egy top irányítója a csapatnak, akkor ez egy üdvözítő stratégia lenne az én szememben, de azért Winston nem ez a szint. Aztán lehet, hogy a két első kört arra fogják használni, hogy felmenjenek Malik Willisért, és akkor 1-2 év múlva akár ezt a feltételt is kipipálhatják és lehet az örökkévalóságig folytatni a win now-t.

Értékelés: B

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!