Connect with us

Szabadügynök

A Nagy Pénzfelszabadítás, második évad – Saints FA-kitekintő

Louisiana népe már másodjára lehet szemtanúja annak a lebilincselő sorozatnak, amit csak A Nagy Pénzfelszabadításként ismernek országszerte. A lakosság leginkább annyit érzékel a történésekből, hogy a maszkos Szentek már megint eltüntetnek egy 100 milliós deficitet a kasszából, ám azt kevesen látják, hogy a háttérben a Professzor mégis milyen eszközökkel éri el ezt. 

Honnan lesz a pénz?

Hasonlóan szarnak tűnik a Saints cap-helyzete, mint tavaly – ha belemegyünk, akkor bizonyos szempontból jobb, bizonyos szempontból rosszabb. Elsőnek egyszerűbbnek tűnik a dolog, hiszen jóval több pénzt lehet felszabadítani, mint tavaly, ha minden lehetőséget kihasznál a csapat. Ez viszont hozza magával azt a problémakört, hogy már nem kötelező minden lehetséges lépést megtenni, így viszont gondolkodni is kell, hogy kin érdemes spórolni és kin nem. És bőven vannak határeset kérdések, amiben a general manager Mickey Loomisnak döntenie kell, és amik megoldásában kéri a cap guru Khai Harvey segítségét.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Épp ezért a szokásos nyitótáblázatunkat is két részre bontottam. Az elsőben azokat a lépéseket tüntettem fel, amik szinte borítékolhatók, a másodikban pedig azokat, amik közül párat biztosan meg kell lépni, de nem egyértelmű, hogy kinek érdemes átalakítani a szerződését – náluk vannak kérdőjelek, hogy biztosan érdemes-e beléjük fektetni hosszú távon.

Olyan játékos, akit ki lehet vágni, nincs sok. Az egyetlen nagyobb összeget Bradley Robyn lehet spórolni, aki ugyan nem játszott rosszul, de $9,5 milliót semmiképp sem ér ilyen cap helyzetben. Nem lenne teljesen meglepő, ha olcsón visszaigazolnák, de szerintem borítékolható a kirúgása. Még $5 millió felszabadítható Mark Ingram és Tanoh Kpassagnon menesztésével. A futót nagyon szeretik a csapatnál, de veteránminimumnál már nem ér többet a játéka. A pass rushernek pedig nem sok lehetőség jut a telített edge rusher poszton, így meglepő lenne a maradása.

Két egyértelmű átalakítás van a csapatnál, Marshon Lattimore és Ryan Ramczyk szerződését is úgy rakták össze tavaly, hogy már előre gondoltak arra, hogy idén a roster bónuszt átalakítják aláírási bónusszá és ezzel nagyobb összeget szabadítanak fel. Mellettük két védőfalemberrel lenne érdemes hosszabbítani, Onyemata belül magasan a legjobbja a csapatnak, és Davenport ugyanezzé válik szemünk láttára a szélen, szóval érdemes őket hosszabb távon lekötni – ráadásul mindkettőnek egy év maradt hátra a szerződéséből.

Így tehát nagyjából 60 milliót már fel is szabadítottunk, és semmi extrát nem kellett csinálni. Most jönnek viszont a nehéz diók. Van itt hét játékos, akikkel összesen bő 45 milliót fel lehet szabadítani, de egyiküknél sem egyértelmű, hogy jó ötlet lenne egy szerződésátalakítás. Ez ugyebár azzal jár, hogy idei pénzt tolnak a következő szezonokra, így a játékosok nehezebben lesznek kivághatók jövőre – ilyet tehát csak olyannal érdemes csinálni, aki még legalább két évig hasznos tagja lesz a csapatnak. Na de ez kire mondható el a fenti listából? Rövid távon (Peat kivételével) mindannyian egyértelmű erősségei a csapatnak, de mennyire lehet számítani rájuk hosszabb távon?

Malcolm Jenkins 34 éves, Demario Davis 33, Cam Jordan is annyi lesz nyáron. Michael Thomas gyakorlatilag két éve nem játszott és nem felhőtlen a viszonya a csapattal, míg Alvin Kamara pár hete még börtönben ült. Hill amúgy is baromi sokat keres egy ilyen gadget szerepkörre, Peat pedig egész egyszerűen csak gyenge játékos, de valamiért mindkettejüket imádják New Orleansban (Hillnél még csak-csak érthető).

Szóval nehéz kérdés, hogy mit kezdjen hatukkal a csapat. Az biztos, hogy legalább a felének a szerződéséhez hozzá kell nyúlni, hogy beférjenek a plafon alá, ha meg igazolni is akarnak, akkor még többükéhez. Szerintem mindegyikükkel nem fognak spórolni, de egy 15-20 milliós cap space-szel lehet számolni a piacnyitásra.

Kinek jár le a szerződése?

Elég hosszú a Saints listája, még úgy is, ha beállítunk egy 20%-os snapszűrőt a tavalyi évre, hiszen a rengeteg sérülés miatt sok egyébként roster végi arc kapott nagyobb szerepet. Épp ezért elég sok a felesleges szabadügynök, akivel tárgyalni sem kell leállni igazából, főleg hogy 58 játékos szerződés alatt áll a csapatnál. Azonban így is van pár nagy név.

A legnagyobb egyértelműen Terron Armstead, aki egészségesen a liga egyik legjobb left tackle-je, igazán elit játékos. A probléma az, hogy nagyon sérülékeny, és idén már 31 éves lesz. Vélhetően ezek ellenére is nagy piaca lesz és óriási szerződést fog leakasztani, amivel a Saints nem fog tudni versenyezni.

Marcus Williamst tavaly úgy gondoltam, hogy nem fogják tudni megtartani, de mégis így lett, ráadásul franchise taggel, amivel még csak trükközni sem lehet könyvelésileg. Épp ezért gondolom, hogy idén sem akarják elengedni, hanem le akarják láncolni hosszú távon. Nyilván az lenne a legjobb, ha ez megtörténne a piac nyitásáig, de lehet csak egy újabb franchise tag lesz most is a megoldás.

A harmadik jómadár pedig Jameis Winston, akiről mindenképp beszélni kell. A Saintsnek jelenleg nincs értékelhető irányítója, Winston pedig a legjobb QB lesz a piacon, még ha nem is lesz teljesen egészséges nyárig. Jó kérdés, milyen szerződést kínálnak neki a piacon és ad-e valaki biztosabb kezdő posztot, mint amit a Saints tud nyújtani, de ha nem száll el az ára, akkor a Saints szerintem megpróbálja visszahozni, mivel nincs jobb opciója.

PJ Williams és Kwon Alexander hasznos tagjai voltak a csapatnak, de nem pótolhatatlanok és ilyen cap helyzet mellett nem fog tudni értük versenybe szállni a Saints. Ha nem találnak megfelelő ajánlatot a piacon, akkor olcsón elképzelhető, hogy visszatérnek, de erre nem fogadnék, mert mindketten megérdemelnek egy középkategóriás fizut.

A “top5” mögött már nehéz olyan játékost találni, akit fontos/érdemes lenne megtartani. Rengeteg a gyenge WR a névsorban, közülük egyedül Deonte Harris lenne fontos, rá kéne minimum az RFA-tendert tenni, de akár egy hosszabb távú szerződés is kinézhet neki. A többiekre igazából nincs szükség, a többi poszton a Ringo-Tuttle duó egyikét érdemes lehet megtartani a védőfal mélysége miatt, ERFA-tenderrel Grandersont és Johnsont is meg kell tartani, de ezek ilyen minimális 1-2 milliós tételek, szóval pénzügyileg nem osztanak-szoroznak sokat.

Ki lesz az erősítés?

Van pár elég egyértelmű hiányposzt a csapatnál, a legordítóbb ezek közül az irányító és az elkapó. A védelem nagyrészt rendben van a kezdőket tekintve (mélység azért bőven kéne szinte minden poszton, de arra ott lehet a draft is), a védőfal közepére kellene még egy stabil ember és ugye a safety poszttal kell elméletben foglalkozni, de ez meg nem annyira gondolkodós kérdés, hiszen Marcus Williamst kell megtartani. Jó lenne hosszabb távon megállapodni, mert akkor az idei terheket lehetne csökkenteni és beleférne még pár kisebb igazolás. Ilyen lehet például Bilal Nichols, akit Onyemata párjának szemeltem ki, több technikán is tud játszani, így jó lenne Dennis Allen rendszerébe. Ebben az 5-6 milliós árkategóriában persze más is elképzelhető. Illetve ha már védelem, Grandersont persze megtartanám ERFA-tenderrel negyedik számú pass rushernek.

A támadóoldal is érdekes. Nyilván a QB poszttal kell kezdeni, amire igazából két opció van, mindketten játszottak már a Saintsben: Jameis Winston és Teddy Bridgewater. Én úgy vagyok vele, hogy inkább Jameis, de még inkább az, amelyik olcsóbban megszerezhető. Nagy különbség nincs a játékuk minőségében (a stílusukban persze nagyon is), és úgyse hosszú távra terveznek velük, csak átmeneti megoldásnak, így pedig az olcsóbbat választanám, aki a jóslatok szerint inkább Winston lehet.

Emellett a WR poszttal mindenképp foglalkozni kell. Egyrészt Deonte Harrist meg kell tartani, most RFA-tenderrel számoltam, de lehet ez egy hosszabbítás is, sokat nem oszt, nem szoroz pénzügyileg. De még így is kell valaki pluszban. Sok pénz nincs, tehát a budget megoldásokat kell keresni itt is, ebben a kategóriában pedig nagyjából egy Cedrick Wilson, Keelan Cole, Jamison Crowder trió jöhet szóba, akiben lehet valami fantázia. Én a Cowboystól távozó WR-re gondolnék elsősorban – nagy különbséget Cole vagy Crowder sem jelentene, de talán Wilsonban van egy fokkal több lehetőség.

Összességében a Saintsnél a piacot megelőző időszak lesz pörgősebb, aktívabb, konkrétan a piacon már kevesebb mozgolódás várható a pénzügyi helyzet miatt. Bőven vannak megoldandó feladatok, és ugyan a védelem Dennis Allen előlépésével továbbra is jól fog teljesíteni, az offense-nél nagyok a kérdőjelek Sean Payton távozásával, irányító és elkapók nélkül.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!