Connect with us

Playbook

A következő évek domináns védelmi sémája: A Fangio-Staley defense

A 2021-es szezon nagy beszédtémája volt, hogy megvan a Chiefs és a top támadósorok ellenszere, fel kell tenni két mély safetyt a pályára és kész is van minden. A Ramsnél Brandon Staley – aki azóta a Chargers főedzője – tette igazán híressé ezt a fajta védelmet, amit Vic Fangiótól tanult még Chicagóban, és ami a következő évek domináns rendszere lesz az NFL-ben. De mi is ez a Fangio defense valójában?

Tényleg sokat beszéltünk tavaly arról, hogy ha a védelmek elveszik a mély passzok lehetőségét, akkor nagy gondokat tudnak okozni a szuperoffense-eknek, amiket megállíthatatlannak gondoltunk – lásd Chiefs, Bills. A legmodernebb védelmek arra késztették a modern passzorientált támadósorokat, hogy fussanak vagy sok rövid passzal haladjanak előre, azaz türelmesek legyenek és ne hibázzanak bele a könnyebb feladatokba. Erre pedig nem igazán voltak képesek konzisztensen.

Persze azért annál sokkal bonyolultabb ez a legújabb trend, hogy csak rakj fel két mély safetyt hátra és kész is minden, de mielőtt jobban belemennénk a Staley által köztudatba behozott és Vic Fangiótól eredeztethető rendszer rejtelmeibe, nézzük meg, hogyan jutottunk el idáig.

A 2010-es évek domináns védelmi sémája: A Seahawks féle cover3

A 2010-es évek nagyobb részében a Seahawks által meghonosított és Super Bowl győzelmet is érő Cover3 rendszer volt a domináns az NFL-ben. A Legion of Boom akkora siker volt, hogy mindenki ezt akarta lemásolni, így az egység védőkoordinátorai és pozíciós edzői sorban kapták a magasabb kinevezéseket: innen indult Dan Quinn, Gus Bradley, Robert Saleh, Kris Richard vagy Ken Norton is, akik mind minimum védőkoordinátorok, de többen főedzők is lettek.

A séma alapvetően nem volt bonyolult. Négy védőfalember volt a pályán, akik one gap rendszerben berontottak a lyukakban a backfieldre, mögöttük pedig annyian voltak a boxban, hogy minden maradék lyukra jusson egy ember (vagy másképp nézve eggyel több védő legyen a boxban, mint támadó), tehát fel tudtak venni minden blokkolót és volt egy szabad ember levinni a futót. Ez coverage-ben azzal járt, hogy a strong safety felmozgott a boxba, így hátul egyedül volt mélyen a free safety. Így tehát single high safety formációk voltak, azaz cover1 és cover3, domináns részben utóbbi.

Ez elméletben egyszerű volt, de a gyakorlatban kellett egy nagyon jó range-dzsel rendelkező FS (Earl Thomas), kellett két atletikus és magas CB, aki meg tudja oldani egy-az-egyben is feladatokat safety segítség nélkül (Richard Sherman), egy nagyon jó linebacker (Bobby Wagner) és strong safety (Kam Chancellor), plusz a top védőfalemberek is segítettek (Michael Bennett, Cliff Avril). Csak hát ennyi tehetség a legtöbb csapatnál nem adatott meg, így nem is igazán sikerült replikálni a Legion of Boomot.

És időközben a rendszer is eléggé elavulttá vált, a támadók könnyen rájöttek a gyenge pontokra és kihasználták azokat. A Shanahan-féle wide zone rendszer elkezdett futótűzként terjedni a ligában, ami nagyon jó ellenszere volt a Cover3-nak. Megvolt a futás veszélye, ráadásul a szélső futásoké, emellett a sok play actionnel a linebackerek mögötti középső területeket támadták keresztező útvonalakkal, a 3×1 formációkkal WR-LB mismatcheket alakítottak ki, és a seamekbe is jóval több labdát dobtak, ahol lyukas volt a cover3. Plusz jöttek a Mahomesok, Allenek, akik átdobták az egész defense felett a labdát a széleken.

Ezekre pedig megoldás kellett, a cover3 láthatóan nem működött már jól a mai passzorientált NFL-ben, hiszen több erőforrást fordított a futás megállítására, mint a passzvédekezésre. Ezt még Pete Carroll is észrevette, ugyanis idén a Seahawks is szakít a hagyományokkal és eltávolodik a cover3-as rendszertől és átáll erre a trendi Fangio féle defense-re.

A meccs, ami elindította a Fangio defense előretörését

Ugyan Brandon Staley tette trendivé ezt a rendszert a Ramsnél, alapvetően Vic Fangiótól származik ez a séma, amiről a továbbiakban beszélni fogunk. Fangio 2011 és 2014 között a 49ers, majd 2015 és 2018 között a Bears védőkoordinátora volt és mindig jó eredményeket ért el, mégsem kapott akkora médiafelhajtást.

Aztán azzal hívta fel végül magára és még inkább a védelmére a figyelmet, hogy az ezer fokon pörgő, megállíthatatlan McVay offense-t lenullázta 2018-ban a 14. fordulóban. A Rams mindössze 6 pontot szerzett, Goff pedig négy interceptiont dobott, teljesen elveszett volt a támadósor. És Fangio volt az elsődleges oka, hogy McVay abban az évben még nem nyert Super Bowlt, hiszen a nagydöntőben Bill Belichick is a Bears-taktikát másolta nagyrészt, hogy lenullázza a Ramst.

Ez a meccs azzal járt, hogy Belichick és Brady kezére újabb gyűrű került, McVaynek meg kellett újulnia, Fangio főedző lett a Broncosnál, egy évre rá pedig elkezdődött a védelmének másolása. Brandon Staley OLB-edző volt Fangio alatt Chicagóban és Denverben is, innen csábította el a Rams a legendás Wade Phillips helyére. Azóta pedig egyre nő az edzői fája Fangiónak, hiszen a Packersben Joe Barry lett a védőkoordinátor, tavaly Chicagóban Sean Desai volt a DC, aki aztán idén már a Seahawksnál felel az átállásért. Ilyen edzői fák leginkább offense oldalon szoktak kialakulni, de ahogy korábban Carroll alatt, úgy most Fangio alatt is elindult egy ilyen fa és egyre többen használják ezt a rendszert – épp ezért várható, hogy a következő évek domináns védelmi sémája lesz ez.

De mi is a Fangio defense alapja?

A cikk még nem ért véget. Hogy tovább olvass, fizess elő vagy jelentkezz be!

Havi előfizetésÉves előfizetés
SPÓROLJ 2 HÓNAPOT ÉVES ELŐFIZETÉSSEL
Előfizető
monthly
yearly
4,99 € (215 ₴)49,99 € (2150 ₴)
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Reklámmentes
monthly
yearly
7,99 € (350 ₴)79,99 € (3500 ₴)
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Támogató
monthly
yearly
11,99 € (520 ₴)119,99 EUR (5200 ₴)
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek

3 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
d zoli
d zoli
2022-05-28 20:25

Köszi Dani! Mik az egyszerűbb counterei ennek a védelemnek? A Brees típusú játék? A JMD féle offense? Az a gyanúm, hogy ha ez a védelem elterjed, akkor megint a gyorsan gondolkodó irányítók járnak jól.

katonadani
Reply to  d zoli
2022-05-29 10:38

futás, rövid passzok. Ezeket “engedi” jobban a védelem, csak hát ugye ezek a kevésbé hatékony haladási módszerek

d zoli
d zoli
Reply to  katonadani
2022-05-29 15:16

Persze. Ez volt a cikkben is. Én a filozófiája gondoltam. Pl Carr+ JMD adná, hogy egy alacsony hibaszázalékú “ezer vágásos” offense jöjjön össze. Vagy ha mondjuk cousinsnak tököt növesztenek stb.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x