Connect with us

Történelem

A nagy vonatrablás – A Herschel Walker trade

Az NFL-ben nem ritka, hogy egy játékost elcserél a csapata. Az sem ritka, hogy valaki többet ad egy játékosért, mint amit ér. Az azonban már viszonylag ritka, hogy egy csere olyan nagy legyen, hogy valaki mindent egy lapra tesz fel. Ilyen volt a Robert Griffin trade, vagy akár idén a Watson trade. Azonban egyik csere sem fogható (még) a Herschel Walker trade-hez, melynek kieszeléséhez és végrehajtásához egy zseni agyára volt szükség, és mely útjára indított egy dinasztiát.

Egy romokban lévő franchise

A Dallas Cowboys a ’70-es években „Amerika Csapata” volt. Folyamatosan ott volt a rájátszás mezőnyében, és 10 év alatt 5 Super Bowlt játszott, amiből kettőt nyert meg. A ’80-as évekre azonban ez a csapat elkezdett szétesni, és noha az évtized elején még elért kisebb sikereket az együttes, a végére már teljes káosz lett úrrá a csapaton. A mélypontot 1988-ban érte el a Cowboys, mikor is 3-13-mal 1/1-es csapatként zárta az évet.

A sikertelenség mellé még egy kisebb csőd is társult, és a tulajdonos Bum Bright elkezdte árulni a csapatot. Brightnak nem kellett sokáig várnia, ugyanis Jerry Jones, az egyik helyi üzletember azonnal jelentkezett, hogy megvenné a franchise-t. A két fél gyorsan megállapodott, és 1989. február 25.-én Jones 140 millió dollárért megvette a Cowboyst.

Jonesnak feltett szándéka volt, hogy visszaállítsa a megtépázott csapat hírnevét, és ennek eléréséhez radikális lépésre szánta el magát. Tulajdonosként a legelső dolga volt, hogy kirúgja Tom Landryt, a csapat edzőjét. Landry valóságos legenda volt Dallasban. A kezdetektől fogva ő volt a csapat edzője, és 28 éven keresztül ő állt az oldalvonal mögött. A szurkolók számára Landry maga volt a Dallas Cowboys és nem is tudtak elképzelni egy olyan Cowboyst, ahol ne Tom Landry lenne a vezetőedző.

Jones bár tisztelte Landryt, de azt is látta, hogy eljárt fölötte az idő. Ha ki akarja rángatni a csapatot ebből a gödörből, akkor mindenképpen egy új, karizmatikus edzőre van szüksége. Ezt az új edzőt pedig régi egyetemi barátjában és csapattársában, Jimmy Johnsonban látta meg. Johnson elismert egyetemi edző volt, aki a Miami Hurricanes csapatát bajnoki címhez vezette, és 1985-88 között mindössze négyszer kapott ki vele a gárda. Az NFL-ben azonban semmilyen tapasztalata nem volt, még csak koordinátor sem volt soha, így a szurkolók szkeptikusak voltak vele szemben, ahogy az új tulajdonossal szemben is.

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!