Connect with us

Minden ami NFL

FK! Top 50 2022 – I. rész

Folytatjuk az uborkaszezon sorozatunkat, ahol ezúttal az 50 általunk legjobbnak gondolt játékos listáját közöljük. Elsőnek jöjjenek azok a játékosok, akik bár kétségtelenül nagy klasszisok a posztjukon, de tavaly nem győztek meg mindenkit arról, hogy a krémek-krémjéhez tartoznak. Többségük sérülése miatt is fordulhat elő, hogy a legtöbb játékos néhányunknál egész magasan van, de néhányan a legjobb 50-ben most nem látják őket.

A listát 4 szerkesztő (Balázs, Dani, Józsi, Patrik) az alapján állította össze, hogy szerinte ki jelen pillanatban az 50 legjobb játékos a ligában – pontosabban 60-as listát raktunk össze, hogy a konszenzus lista vége jobb képet mutasson. Az összpontszám megállapítása során nem szűrtük ki a szélsőséges értékeket, de a tie-breakerek eldöntésénél ez volt a döntő. 

50. Marlon Humphrey, CB, Baltimore Ravens, 48 pont

Tavalyi helyezés: 41.
Idei helyezések: 31., 43., 60+, 60+

Marlon Humphrey minimális visszacsúszást könyvelhet el a listánkon, de valószínűleg ez egyrészt azért van, mert sérüléssel fejezte be az évet, másrészt pedig tavalyelőtt egészen kiváló szezont produkált, amit most nem sikerült megismételni. Amikor viszont idén pályán tudott lenni, akkor még mindig alig több mint a targetek feléből lett csak elkapás az őrizetében, kevés touchdowt engedett és ha nem számoljuk azt a számára borzasztó mérkőzést, amikor Ja’Marr Chase bohócot csinált belőle, valamint a sérülése meccsét, akkor alig engedett bármilyen összecsapáson több mint 50 yardot az ellenfeleinek. Továbbra is azon kevés cornerek egyike, akiket bátran ott lehet hagyni a liga legjobb elkapóival egy az egyben, mert ritkán fog besülni, valamint momentum fordító játékokra is képes. Ugyan az utolsó szintugrás, hogy igazi lockdown CB legyen még hiányzik, de addig is helye van a legjobb 50 játékosban.

49. Cameron Jordan, Edge, New Orleans Saints, 49 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 23., 50., 60+, 60+

Jordan megítélése véleményem szerint nagyon kétes. Akik nem összpontosítanak a játékára, azok nem fogják értékelni, mert keveset szerepel a médiában, nem veri annyit a mellét és viszonylag csendesen teszi a dolgát. Ellenben akik kiemelten figyelik a karrierjét, azok nagyon nagyra lesznek vele. 33 éves múlt idén, de továbbra is a liga legjobb pass rusherei között van, aki bármikor képes mérkőzéseket befolyásolni. Ugyan 51 nyomásgyakorlásával csak a harmincadik legtöbbet szedte össze idén, de 13 sackjével továbbra is kimagasló teljesítményt nyújtott. A leginkább a stabilitás jellemzi. Minden mérkőzésen érzékelhető a hatása, kifejezetten kevés gyenge meccse van és nem véletlen, hogy a Saints futásvédelme is jó, hiszen egy nagyon hatékony futásmegállítóról is beszélünk, akinek tavaly 14 olyan mérkőzése volt, hogy nem hibázott szerelést. Kora miatt nála a szintlépés már valószínűtlen, így az is szép teljesítmény, hogy idén még felkerült a listára.

48. Tyron Smith, OT, Dallas Cowboys, 49 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 28., 47., 59., 60+

Még egy játékos a listán, aki sajnos sérülés miatt nem játszott az összes mérkőzésen, de ahogy Humphrey esetében, úgy itt is elmondható, hogy Smith amikor a pályán volt, akkor kevés kivételtől eltekintve továbbra is zseniálisan nyomta. Sőt a tavalyelőtti produkciójához képest újra a legszűkebb elit szintjén játszott. 810 snapje alatt mindössze 17 nyomást engedett, ami százalékosan top5 mutató a tackle-ök között és bár futásblokkolásban néha gyengélkedett, ettől még azt sem nevezhettük gyenge pontnak. Mivel már ő is a 32-höz közelit, így arra apellálunk, hogy szép lassan visszacsúszik a teljesítménye, de ez egyelőre nem akar bekövetkezni.

47. Jeffery Simmons, DT, Tennessee Titans, 49 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 29., 44., 60+, 60+

A defensive tackle-öket kevésbé értékeli a nagyközönség, de van pár kimagasló játékos, akiket nem lehet nem észrevenni. Simmons a harmadik legjobb DT nálunk és nem is alaptalanul. Kevés játékosnak van a fal közepén ilyen impactje, nem véletlen hogy a tavaly szintet lépett Titans védelmének ő a vezére. 66 nyomásgyakorlásánál csak 15 jobb volt tavaly és a rájátszásban még szintet is emelt a játékán. Ami egyértelmű gyenge pont a játékában, az a futásvédelem. Ebben ugyanis inkább csak közepes volt, nagyon sok missed tackle köthető a nevéhez. Ha feljebb szeretne kapaszkodni az ilyen listákon, akkor ezen kell javítania.

46. Chase Young, Edge, Washington Commanders, 50 pont

Tavalyi helyezés: 49.
Idei helyezések: 36., 37., 60+, 60+

Young annak ellenére tudott minimálisan előre lépni a listán, hogy a szezonját teljesen kettészakította egy sérülés, így nem tudta megmutatni valódi erejét. A Commanders védelem nem véletlenül esett vissza szintekkel a sérülése után, Young hatása már az első évében is vitathatatlan volt. Amíg játszott, addig öt meccsen is legalább négy nyomást generált és az egyik legstabilabb teljesítményt nyújtotta a védőfalemberek között. Remélhetőleg teljesen egészségesen tér vissza és akkor egészen biztos, hogy legközelebb még feljebb kapaszkodik.

45. Tristan Wirfs, OT, Tampa Bay Buccaneers, 51 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 37., 40., 57., 60+

Wirfs még csak másodéves, de már így is a top5 tackle beszélgetések alanya, méghozzá teljes joggal. Már újonc idényében is kis túlzással ellenállhatatlan volt, de ezen a minőségen emelt még egy lapáttal. Sőt, mit egy lapáttal? Egy egész markolóval. Mindössze 15 nyomást engedett, összesen három sacket és három büntetést szedett össze. Mi ez, ha nem teljes dominancia? Mindössze kettő kicsit gyengébb meccse volt egész évben, de amúgy stabilan jól végezte a dolgát. Nehéz azt mondani, hogy ezen még tud javítani, de ha tudja ezt tartani, akkor is ugrani fog a listákon, mert tapasztaltabb lesz, több bizonyított évvel a háta mögött, nem szükséges még nyújtózkodnia is.

44. Jonathan Taylor, RB, Indianapolis Colts, 51 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 40., 45., 45., 60+

Még egy másodéves a listán és ő is teljesen megérdemelten. Taylor szintén szintet lépett és egyedül cipelte a hátán a Wentz által súlyosbított támadósort. Tette ezt úgy, hogy egy idő után már mindenki tudta, hogy ő fog futni és mégsem volt ellenszer. A messze legtöbb futott yard egy dolog, de kontakt után is ő futott a legtöbbet és ha azt gondolnánk, hogy ez csak a nagy mennyiségnek köszönhető, akkor nem árt megemlíteni, hogy a kontakt utáni átlagos megtett yardokban is harmadik lett. Igazából nincs olyan futó kategória, amiben ne lenne kiemelkedő vagy legalább az élmezőny tagja. A futókat ritkán emeljük piedesztálra manapság, de ő egyike annak a kevés névnek, akit érdemes.

43. J.C. Jackson, CB, Los Angeles Chargers, 51 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 33., 42., 48., 60+

Hét cornert vettek legalább 100-szor célba tavaly és ebből J.C. Jackson az egyetlen, aki négynél kevesebb touchdownt engedett. 27 corner volt, akik közel 1000 snapet töltöttek a pályán és ebből J.C. Jackson volt az egyetlen, aki 250-nél kevesebb elkapás utáni yardot engedett. Már csak ezen statisztikák is elegek lennének ahhoz, hogy a legjobbak közé soroljuk, de aki nézte a játékát, az még inkább megbizonyosodhatott erről. Egy igazi domináns emberezős játékos, aki nagyon kevés levegőt engedett az ellenfeleinek. Az a tipikus lockdown corner, akiből kevés van manapság. Új csapatában nem tudjuk, hogy milyen gyorsan fog menni neki az akklimatizálódás, de azt már tudjuk róla, hogy képes a legmagasabb szinten játszani.

42. DeAndre Hopkins, WR, Arizona Cardinals, 51 pont

Tavalyi helyezés: 16.
Idei helyezések: 29., 47., 53., 54.

Nuk visszaesése két dolognak köszönhető. Az egyik, hogy ő sem bírta ki sérülés nélkül a tavalyi évet, a másik pedig, hogy a Cardinals második féléve borzasztóra sikeredett és ő sem tudott annyira domináns lenni, mint korábban. Hopkins azonban még mindig a liga egyik legjobb elkapója, kevesen képesek olyan akrobatikus elkapásokra, mint ő. Talán kisebb a reflektorfény rajta, valamint sok fiatal elkapó kezdett dinamikus fejlődésbe, ami csökkenti az ázsióját, de hiba lenne még kihúzni a legjobbak közül.

41. Tre White, CB, Buffalo Bills, 60 pont

Tavalyi helyezés: 28.
Idei helyezések: 33., 42., 46., 60+

A meglepetés kedvéért még egy sérüléssel küszködő játékossal zárjuk a sort. White tavalyelőtt a liga top3 cornere közt volt és bár ebből idén keveset láthattunk a sérülése miatt, de pár mérkőzésen így is megmutatta, hogy a plafonja neki van az egyik legmagasabban. Lehet hogy nem volt idén annyira konzisztensen jó, mert több mérkőzésen is elveszett, de amíg ott a potenciál, hogy leveszi teljesen az ellenfél legjobb elkapóját, addig nehéz ellene szavazni. Lejátszott tizenkettő meccse alatt egy darab touchdownt sem engedett, a labdák közel felét kapták csak el mellette és elkapás után is nullázta az ellenfeleket. Futás ellen viszont kimondottan szenvedett, az egyik legtöbb missed tackle-t írhattuk be a neve mellé és a playmaker tulajdonságaiból is keveset láttunk. Ezért csúszott hátra a lista végébe, de ne legyen kétségünk, hogy jövőre újra előrébb léphet.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!