Connect with us

Minden ami NFL

Átalakul a WR piac?

Az idei holtszezon egyik fő sztorija az volt, hogy top elkapók cseréltek csapatot: Tyreek Hill, Davante Adams, AJ Brown (+Marquise Brown). Vajon egy egyszeri őrült évről van szó, vagy trend lesz ebből? Átalakul a WR piac? Hogyan fog kinézni a csapatok stratégiája a jövőben az elkapókat illetően? 

Ha megnézzük ezeket a cseréket, nagyrészt azt látjuk, hogy egy sztárirányító, vagy nagyon sokat kereső irányító mellől lett elcserélve a sztárelkapó egy fiatal és ezáltal olcsó QB mellé. Oké, Tannehill nem sztár, de konkrétan a legmagasabb a cap hitje idén. Oké, Carr nem fiatal már, de 20 millió alatt van a cap hitje (ami nem kevés, de nem is óriási), és Adams a legjobb barátja a világon, szóval itt érti az ember a kis kivételt.

Így lesz akkor a jövőben is? A top veterán irányítóval rendelkező csapatok úgy gondolkodnak majd, hogy ilyen QB-val akkor is sikeresek lesznek, ha nincs igazi sztárelkapójuk, így a nagy pénz kiosztása előtt inkább elcserélik őket, aztán megoldják majd olcsóbb és fiatalabb opciókkal? Az újonc szerződésen lévő irányítók csapatai pedig azzal számolnak majd, hogy mindenképp ki kell deríteniük, mi lakozik a fiatalban, így megadnak számára minden lehetséges segítséget, így ők fognak cserélni a nagy pénzért sóvárgó WR-ekért? Nos, az idei holtszezon mindenképp erre enged következtetni, és egyébként a logika is ezt mondatja velünk.

Fiatal irányítós gondolkodás

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A fiatal irányítós gondolkodás egyértelműbb a sztárirányítósnál. Ezeknek a franchise-oknak az a céljuk, hogy kiderítsék, jó-e az újonc szerződéses irányítójuk. És hogy ezt kiderítsék, mindent meg kell adniuk neki, hogy ne lehessen kifogás egy rossz kisegítőszemélyzet, ezáltal biztosak lehessenek a döntésükben, hogy adnak-e a QB-nak második szerződést vagy sem (és ha igen, mekkorát).

Ezeknél a csapatoknál fontosabb lesz az elkapó poszt, hogy segítsék a fiatalt fejlődni. És mivel újonc szerződéses QB-juk van, így bele is fér a nagy WR fizu, lehet 25 milliókat költeni egy sztárjátékosra, aki a reményeik szerint felemeli az offense teljesítményét és az irányító játékát is közvetetten fejleszteni tudja.

A legjobb példa erre az Eagles. AJ Brown már most egy bizonyított top10-es elkapó, ellenben mindössze 24 éves, tehát hosszú távon is lehet rá számítani ilyen magas minőségben. Már az nagyon sokat segít, hogy egy top elkapó érkezett a csapatba, azonban Brown a stílusával is hozzátesz ahhoz, hogy segítse Hurts fejlődését. A QB talán legnagyobb problémája, hogy a pálya közepére nem igazán volt hajlandó dobni NFL-karrierje során. Nos, AJ Brown pedig épp ott igazán elit, szóval ha vele sem fog ez menni Hurtsnek, akkor senkivel. Ha Hurtsben van egy jó irányító potenciál, akkor kell egy AJ Brown ennek feloldásához. Ha menni fog a dolog, akkor Hurts előrelép és akár a playoffban is lehet meccset nyerni. Ha nem fog menni, akkor Hurts távozik, jön helyette egy következő újonc irányító, akinek ismét csak lesz egy 25 éves AJ Brownja.

A Dolphins is egy nagyon jó példa, bár Hill 28 éves, ami nem különösen idős, de nem is annyira fiatal, mint AJ Brown. Illetve ő nem egy új elemet ad hozzá a játékhoz Miamiban, ami eddig nem volt meg, hiszen Jaylen Waddle elég hasonló skill settel rendelkezik. Azonban akkor is egy elit elkapó egy szenvedő újonc szerződéses irányító mellé, akinek sokat segíthet a fejlődésében, az előrelépésben. Még ha Tua nem is lesz jó mély passzoló, Hill rövid útvonalaival is bejátszhatja az üres területeket, tiszta célpontot szolgáltathat a QB számára és elkapás után is sokat tehet hozzá a játékhoz.

A Cardinalsnál egyrészt Marquise Brown nagyon jó barátja Kyler Murray-nek, másrészt AJ Brownhoz hasonlóan ő is hoz egy olyan elemet a játékba, ami hiányzott eddig az offense-ből. Ez pedig a mélységi célpont, ugyanis Andy Isabella lett volna ez a szereplő, csak hát az nagyon mellé ment. Kylernél is az a kérdés Arizonában, hogy meg akarják-e fizetni top5 szinten vagy sem, Hollywood Brown pedig kellett ahhoz, hogy segítsen ezt eldönteni (most az mindegy ebből a szempontból, hogy egyébként túlfizették).

A Raiders nyilván kivételnek számít ebből a felsorolásból, hiszen itt nem fiatal QB mellé érkezett sztárelkapó, de mind tudjuk, hogy Davante Adams Derek Carr legjobb barátja, és egyébként nem elképzelhetetlen, hogy ez a kapcsolat segít Carrnak is egy kicsit feljebb lépni.

Sztárirányítós gondolkodás

A Saints vagy az Eagles évről évre bizonyítja, hogy a fizetési sapkát elég rugalmasan lehet kezelni és sok mindenre képes lehetsz, ha nagyon akarsz. A legtöbb csapat azonban próbál egy legalább nagyrészt egészséges sapka-helyzetet kialakítani – kihasználni a lehetőségeket, de nem átesni a ló túloldalára. A plafon alatti hely pedig limitált, így nem lehet minden posztra sztárgázsikat kifizetni. Valahol spórolni is kell.

A sztárirányítóval rendelkező csapatoknál pedig elég sok helyet elfoglal az említett QB, így több helyen kell spórolni egy újonc szerződéses irányítóhoz képest. És ha már van egy igazi sztárirányítójuk, akkor úgy állnak hozzá, hogy ilyen QB-val nem lehet rossz a passzjátékunk, így lehetünk egy kicsit olcsóbbak WR poszton. Egy ilyen QB-val megoldjuk akkor is, ha nincs top5-ös elkapónk, elég lehet több közepesebb opció vagy épp fiatal a draftról. Nem lehet minden pénzt az offense-be ölni, mert egy katasztrófa védelemmel nem sok esély van a Super Bowlra. Lehet jó taktika, ha spórolunk az elkapókon és az így felszabadított összeget a védelemre költjük.

Egy Patrick Mahomes (Andy Reiddel kiegészülve) valószínűleg megoldja Tyreek Hill nélkül is. Nyilván nem ez az ideális felállás, jobb lenne egy Hill a csapatba, de annyira nem aggódnak amiatt, hogy nélküle összeomlana a támadósor. Lehet, hogy nem lesz mérföldekkel mindenki más előtt, hanem csak teszem azt a harmadik-ötödik legjobb, de ha mindeközben a védelem feljebb tud lépni, akkor akár meg is érheti ez az átalakított erőforrás-allokálás. És ez nem csak az idei évre vonatkozik, hanem a következő szezonokra is.

átalakul a wr piac

A Chiefsnél egyébként szerintem egész jól menedzselték a helyzetet és pótolták Hillt – pontosabban alakították át az ő hozzáadott értékét. Az nyilvánvaló, hogy egy Tyreek Hillt nem tudnak máshonnan szerezni, így változtatni kell. Kansas Cityben így egy diverzebb, több fegyveres offense mellett döntöttek. Kelce látja el továbbra is a WR1 funkciót, amit igazából eddig is. Marquez Valdes-Scantling lesz a mélységi fegyver, ő hivatott pótolni Hill játékának ezen elemét. Az újonc Skyy Moore lesz a shifty slot elkapó, ő hivatott pótolni Hill játékának ezen elemét, amiben ugyanúgy elit volt, mint a hosszú labdáknál. És akkor jött még JuJu Smith-Schuster, hogy megadja a plusz fegyvert, ami miatt könyörögtünk már egy éve a Chiefsnek, hogy kellene egy harmadik opció a passzjátékba. Persze egy az egyben egyikük sem tudja pótolni Hillt, és a helyettesítendő elemekben is egyesével rosszabbak, mint Tyreek volt, azonban én nem aggódnék amiatt, hogy a Chiefs offense problémásabb lesz a tavalyinál – jelentősen semmiképp.

A Packersnél már kicsit neccesebb a helyzet. Egyrészt Rodgers már idős, így itt kevésbé értek egyet a tervvel, nem kell hosszú távon gondolkodni, a sapkával is lehet rugalmasabban bánni és rámenni a bajnoki címekre. Meg ugye a hírek szerint itt elsősorban Adams akart menni és nem arról volt szó, hogy a Packers nem akarta volna megfizetni, szóval itt kevésbé előre eltervezett taktikáról volt szó. És lehet hogy épp ezért, de nem is sikerült olyan jól pótolni Davantét. Kivéve akkor, ha Christian Watson hamar felveszi a fonalat és gyorsan ki tudják hozni belőle a potenciálját, ami egyébként egy igazi WR1 lehet – erre azonban rövid távon még nem bazíroznék, és ez jelenti a nagy problémát. Egyébként Cobb a slotban még mindig hasznos tud lenni, a WR2 szerepre pedig Watkins és Lazard is alkalmas lehet egy top QB mellett, de azért itt nem érzem azt, hogy olyan szinten sikerült volna megoldani Adams pótlását, mint a Chiefsnél.

A Titansnél igazából sztárirányító nincsen, ellenben nagy fizetéssel rendelkező QB igen, hiszen idén Tannehill cap hitje a legmagasabb a ligában. És ugyebár ez az igazi akadály a WR-ek megfizetésében, nem az, hogy valaki nagyon jó. Itt ráadásul más is a koncepció, hiszen AJ Brownt nem több emberrel akarják pótolni, hanem eggyel, az újonc Treylon Burksszel. Aki ugyebár fiatal és olcsó, ráadásul nagyon hasonló stílusú, mint Brown, így ilyen szempontból látható a könnyebb átállás, csak míg Brown már egy bizonyított top elkapó, addig Burks csak a reményeink szerint lesz az. Persze Brown is így kezdte, Burks tényleg jól illik az offense-be, és a jelek szerint a Titans most átmegy egy kisebb újjáépítésen, így talán nem is az idei évre fókuszálnak első sorban. Itt valójában az jelenti a nagyobb problémát és az komplikálja a dolgokat, hogy az irányító nem egy sztár, csak nagyon sokat keres.

A Ravensnél is az a helyzet, hogy Marquise Brown menni akart, így teljesen itt sem beszélhetünk előre eltervezett dologról. Mindenesetre Lamar Jackson személyében van egy sztárirányítójuk (igen, az), aki ráadásul mostantól sokat is fog keresni. Itt jelen állás szerint aggódok a WR-sor miatt, mert ugyan Rashod Bateman jól nézett ki újoncként (és ugyebár ő olcsó is), Mark Andrewsra pedig mindig lehet számítani, de mögöttük nagyon nincs senki. Azonban meglepne, ha ezzel a sorral vágnának neki a szezonnak, szerintem egy veterán még érkezni fog. Plusz draftoltak két tight endet is, így itt lehet az a terv, hogy nagyobb formációkat alkalmaznak, így a védelmet is nagyobb formációra kényszerítik és az ellen fognak többet passzolni a TE-knek.

Folyamatos az utánpótlás

És hogy miért tehetik meg ezt a luxust a sztárirányítós csapatok? Mert folyamatos az utánpótlás az egyetemről. Minden évben jönnek a jobbnál jobb WR-ek a draftra, és ez nem is nagyon fog megállni, hiszen trendi a poszt, szeretnek itt játszani a fiatalok, az egyetemen is sok lehetőség jut nekik, így nehéz elképzelni, hogy az utóbbi évek WR-dominanciája ne folytatódjon a következő idényekben is.

Nézzük csak meg, kiket draftoltak az utóbbi években az első két körben:

2021:

  • Ja’Marr Chase
  • Jaylen Waddle
  • DeVonta Smith
  • Rashod Bateman
  • Elijah Moore
  • Rondale Moore

2020:

  • Justin Jefferson
  • CeeDee Lamb
  • Jerry Jeudy
  • Tee Higgins
  • Chase Claypool
  • Brandon Aiyuk
  • Michael Pittman

2019: 

  • AJ Brown
  • Deebo Samuel
  • DK Metcalf
  • Terry McLaurin
  • Marquise Brown
  • Diontae Johnson

2018: 

  • DJ Moore
  • Courtland Sutton
  • Christian Kirk
  • Calvin Ridley
  • Michael Gallup

Így tehát a sztárirányítós csapatok tényleg gondolhatják azt, hogy elengedik a sztárelkapójukat, hoznak a helyére 1-2 olcsóbbat a piacról és draftolnak még 1-2 fiatalt, ezzel jóval olcsóbbak lesznek a poszton, a QB miatt nagy minőségbeli visszaesés sem várható, ellenben több pénz marad mondjuk a támadófalra vagy épp a védelemre, így overall egy jobb keretet, jobb csapatot tudnak kialakítani.

A fiatal irányítós csapatoknál pedig nem kell aggódni a cap miatt, így belefér a nagy fizetéses WR, aki segít meghozni a franchise következő éveinek legnagyobb döntését: lehet-e építeni a fiatal QB-nkra.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!